• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Berapa Harga Nak Buat Website Personnel


24 posts in this topic

Posted · Report post

tumpang tanya pada yg arif tentang laman web..kalau kita nk buat website utk personnel seseorang..berapa charge kita boleh buat??sbb kurang arif bab2 website nie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ada macam2 harga. ko nak ambik upah buat laman web ker?
ada jugak sampai juta2 ooo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

1 website 5 page RM500
page content text, picture and hyperlink only (no interactive)

other than this will charge extra (login features Rm300 (with small database) increase database storage (extra charges)

Flash picture for welcome page (price start with RM250 depend on demand)

Add page price start from RM100

so estimated total price for completed 1 website 5page with interactive features around 2k to 3k (this is simple web only)


juta2 pun ada kalau company ko dah de nama n ko dapat tender gomen ke..? tapi peringatan tender gomen suka pending payment.. harap maklum...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='akuccputsedut' timestamp='1320898636' post='1074975']
1 website 5 page RM500
page content text, picture and hyperlink only (no interactive)

other than this will charge extra (login features Rm300 (with small database) increase database storage (extra charges)

Flash picture for welcome page (price start with RM250 depend on demand)

Add page price start from RM100

so estimated total price for completed 1 website 5page with interactive features around 2k to 3k (this is simple web only)


juta2 pun ada kalau company ko dah de nama n ko dapat tender gomen ke..? tapi peringatan tender gomen suka pending payment.. harap maklum...
[/quote]


ooo ok..aku dpt offer utk sorang lec dia suruh buat website personnel utk dia laa...tu yg aku nk tau for beginning rate baper??kang letak tinggi2 naya orang lak...so dlm figure 2-3k kira okla erk...cantek..

tkdk laa dpt gov tender lagi...tk berani...nk tu blh jerk dpt...tp nanti risiko lak..bek buat kecik2 jerk dulu

[quote name='PowerRootTongkatAli2011' timestamp='1320897614' post='1074974']
ada macam2 harga. ko nak ambik upah buat laman web ker?
ada jugak sampai juta2 ooo.
[/quote]


aku bukan nk amik upah tp aku nk buat utk oqg byq upah kat aku...nk tau harga rate website utk personnel jerklaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tumpang.. kalau setup website pakai platform macam wordpress,joomla dan drupal tu macamana kira ye? adakah lebih kurang sama macam akuccputsedut cakap tu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='apis_ff' timestamp='1320915184' post='1074985']
tumpang.. kalau setup website pakai platform macam wordpress,joomla dan drupal tu macamana kira ye? adakah lebih kurang sama macam akuccputsedut cakap tu?
[/quote]

wordpress ada yang free ada yang berbayar... aku saran kan ko belajar wat sendiri jer kalau guna wordpress ko cuma beli domain ngan host saja... takyah kuar ribu riban kat orang lain...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='akuccputsedut' timestamp='1320898636' post='1074975']
1 website 5 page RM500
page content text, picture and hyperlink only (no interactive)

other than this will charge extra (login features Rm300 (with small database) increase database storage (extra charges)

Flash picture for welcome page (price start with RM250 depend on demand)

Add page price start from RM100

so estimated total price for completed 1 website 5page with interactive features around 2k to 3k (this is simple web only)


juta2 pun ada kalau company ko dah de nama n ko dapat tender gomen ke..? tapi peringatan tender gomen suka pending payment.. harap maklum...
[/quote]
cput company ko buat website k? asp k php?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1320979874' post='1075014'] cput company ko buat website k? asp k php?[/quote]

company aku wat hard disk... hahahhahahaa....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='akuccputsedut' timestamp='1320993621' post='1075023']

company aku wat hard disk... hahahhahahaa....
[/quote]
peh cput ko serius k main2 ? hehe...kilang ape WD? Seagate?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1320994081' post='1075025']
peh cput ko serius k main2 ? hehe...kilang ape WD? Seagate?
[/quote]

Seagate.. laaa... ko taktahu ker aku keje kat Seagate.. apa daaa... caiittt....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='akuccputsedut' timestamp='1320919858' post='1074987']

wordpress ada yang free ada yang berbayar... aku saran kan ko belajar wat sendiri jer kalau guna wordpress ko cuma beli domain ngan host saja... takyah kuar ribu riban kat orang lain...
[/quote]

Maksud saya ambil upah bina laman web yang mengunakan platform cms seperti tersebut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='apis_ff' timestamp='1321001964' post='1075037']

Maksud saya ambil upah bina laman web yang mengunakan platform cms seperti tersebut.
[/quote]

Upah macam yang aku mention kat atas tapi harga tuh just aku bagi gambaran je... bukan betui2 camtu... hihihihihi....

kalau ko upah orang buat web kat ko... mana ko tau dia guna cms ke atau write coding sebiji2 ke.. tgk2 dah siap... ko bayar jer kan kan kan...

kalau ko yang nak buat kan utk orang... terpulang ko ler... macam harga yang aku bagi tuh 1 page (text,picture,hyperlink) RM100 aku guna dreamweaver jer...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='akuccputsedut' timestamp='1321003188' post='1075039']

Upah macam yang aku mention kat atas tapi harga tuh just aku bagi gambaran je... bukan betui2 camtu... hihihihihi....

kalau ko upah orang buat web kat ko... mana ko tau dia guna cms ke atau write coding sebiji2 ke.. tgk2 dah siap... ko bayar jer kan kan kan...

kalau ko yang nak buat kan utk orang... terpulang ko ler... macam harga yang aku bagi tuh 1 page (text,picture,hyperlink) RM100 aku guna dreamweaver jer...
[/quote]
cput ko ada buat website gak k? peh msti power....harga yg ko mention tu...harga yg ko charge la eh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='apis_ff' timestamp='1321001964' post='1075037']

Maksud saya ambil upah bina laman web yang mengunakan platform cms seperti tersebut.
[/quote]
benda ni subjektif sgt..try tgk2 freelance punye guideline utk charge per project

lagi satu kena sentiasa ingat sbg freelance, org bayar untuk skill ko.

kalo rasa skill ko tiptop, jgn takut nk letak 4 5 6 ribu

tp jgn la bila dah charge tinggi outcome dia nnt tak sepadan dgn harga tu hehe

samela jugak kalo charge murah2..bila website da siap nnt ckp dlm hati, "herm..aku dah buat lawa2 ni..tapi caj rm500 je, siang mlm berjaga nk siapkan etc.." pon tak sedap jugak kan..

sekali lg aku tekankan, org bayar untuk skill kita

samela cam doktor punya consultation charge tu, ckp tak sampai 5 minit pn rm80 kan..kita byr utk knowledge dia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau nak jugak, bagi contoh la website yang dah siap.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Terima kasih diatas input yang diberi. :35:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1321006319' post='1075040']
cput ko ada buat website gak k? peh msti power....harga yg ko mention tu...harga yg ko charge la eh
[/quote]

zaman aku belajar dulu adalaa... sekarang tak pernah buat dah..sebab aku rasa ramai yang dah pandai guna wordpress laa joomlaa mcm2 lagi... lagi aku rasa zaman sekarang nih kalau ada orang nak upah pun mesti nak wat web yang canggih2 dah takde ler nak yang simple jer...


and betui kata yang diatas tuh kita dibayar ikut skill... kalau skill ko tiptop letak arr ribu riban.. tak kesah arr.. cam company aku nih ada vendor jugak buat application pun ratus2 ribu gak.... siap ada translation semua... yang translation multilingual tuh 1 ayat jer USD 12K... ha ko bayang kan ler....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='akuccputsedut' timestamp='1321110462' post='1075075']

zaman aku belajar dulu adalaa... sekarang tak pernah buat dah..sebab aku rasa ramai yang dah pandai guna wordpress laa joomlaa mcm2 lagi... lagi aku rasa zaman sekarang nih kalau ada orang nak upah pun mesti nak wat web yang canggih2 dah takde ler nak yang simple jer...


and betui kata yang diatas tuh kita dibayar ikut skill... kalau skill ko tiptop letak arr ribu riban.. tak kesah arr.. cam company aku nih ada vendor jugak buat application pun ratus2 ribu gak.... siap ada translation semua... yang translation multilingual tuh 1 ayat jer USD 12K... ha ko bayang kan ler....
[/quote]
peh mmg x heran la cput gaji ko rm3k hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1321244884' post='1075146']
peh mmg x heran la cput gaji ko rm3k hehe
[/quote]

caiitt.... alhamdulillah... rezeki Allah bagi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

oit ciput....hang kerja kat seagatekan???off topic sat erk...kalau aku nk antaq replace HD yg bad sector atau track problem blh tk??FOC??kalau dpt ok gak tu..berkenaan website tu plak...so hang prefer dreamweaver atau guna joomla?/aku nk mula dari awai tp tk tau camna nk start...so hang ada guide atau modul step2 nk buat web tk??sharing2 laa

[quote name='akuccputsedut' timestamp='1321264107' post='1075177']

caiitt.... alhamdulillah... rezeki Allah bagi...
[/quote]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[quote name='PyRo' timestamp='1322623463' post='1075824']
oit ciput....hang kerja kat seagatekan???off topic sat erk...kalau aku nk antaq replace HD yg bad sector atau track problem blh tk??FOC??kalau dpt ok gak tu..berkenaan website tu plak...so hang prefer dreamweaver atau guna joomla?/aku nk mula dari awai tp tk tau camna nk start...so hang ada guide atau modul step2 nk buat web tk??sharing2 laa
[/quote]

HD seagate rosak?? aku tak berapa tau sangat camne prosuder nya... tapi serasa aku ada website utk nih... aku tak berapa tau sebab aku bukan production nya line.. aku tak berapa arif pasal factory, product atau customer nya problem...

berkenaan website kalau pilihan yang ko bagi tuh aku rasa ko guna joomla jer arr... tapi sekrang nih aku rasa femes WP.. tak tau ler.. camne pendapat kawan2 lain.. sebab aku sekarang build site guna eclipse... Edited by akuccputsedut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='akuccputsedut' timestamp='1322625195' post='1075826']
HD seagate rosak?? aku tak berapa tau sangat camne prosuder nya... tapi serasa aku ada website utk nih... aku tak berapa tau sebab aku bukan production nya line.. aku tak berapa arif pasal factory, product atau customer nya problem...

berkenaan website kalau pilihan yang ko bagi tuh aku rasa ko guna joomla jer arr... tapi sekrang nih aku rasa femes WP.. tak tau ler.. camne pendapat kawan2 lain.. sebab aku sekarang build site guna eclipse...
[/quote]

aiyoo...too many choice...nk develop website for personnel use jerk utk general user..promote product n skills...tkdk ka ebook ka,document2 utk tutorial...noob macam aku nie huhuhhuh...aku bila ngadap buku ja nk titon...aku prefer suka lagi tgk tutorial part...kalau kengkawan len ada plzz sharing info...tq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='PyRo' timestamp='1322638618' post='1075843']
aiyoo...too many choice...nk develop website for personnel use jerk utk general user..promote product n skills...tkdk ka ebook ka,document2 utk tutorial...noob macam aku nie huhuhhuh...aku bila ngadap buku ja nk titon...aku prefer suka lagi tgk tutorial part...kalau kengkawan len ada plzz sharing info...tq
[/quote]
aku tutorial website takde arr.. kalau blogspot tuh ada arr.. hahahhahaha..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau scratch theme website tu dari awal, camna nak cakap ek, kira buat semua sendiri, php, java,css semua kan..mahal gak..kawan amik rm700. sebab semua design sendiri.

Kalau yang kita rip theme tu, tak mahal sgt, maybe bagi sekali pakage hosting n install.

Bukan nak promote boleh check it out kawan saya, tapi kenal alam maya, Pompuan : [url="http://www.skulldeart.com"]SkullDeArt[/url] ( Safni Marina ), Quotation utk website theme dia boleh bagi pendapat.

[url="http://www.monoskull.com"]www.monoskull.com[/url] ye tak siap lagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now