• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Ok Ke Overclock Spec Ini?

15 posts in this topic

Posted · Report post

Salam semua,..
Baru dah build sistem pc sye nie...
Dalam proses brjinak-jinak dengan [b]overclocking[/b]....

[b]My spec..[/b]
[b]Mobo[/b]: Ga 890gma usb3
[b]CPU[/b]: AMD AM3 x6 1100T
[b]RAM[/b]: DDR3 Kingston hypex 1600(oc) 2gb x2
[b]GPU[/b]: Asus EAH6850 (6pin x2)
[b]PSU[/b]: Gigabyte extreme power 550w
[b]CPU[/b] cooler: Cooler Master Hype 212 plus
[b]Cassing[/b]: Cooler master elit 371

[b]Soalan;[/b]
1) macam mana nak oc? untuk cpu sy nie high oc dia sampai 3700 je ke?
2) Sesuai ke spec sy nie kalau nak OC? Kalau x sesuai apa yg perlu upgrade?
3) Dpt semua ke OC? Maksud sy, cpu, gpu dan ram..

Bimbingan anda semua amat sy hargai.... tq..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kt bios gigabyte tu ada M.I.T oC kt citu pn blh...start dgn OC proc dulu...main2 dgn fsb dgn pekali tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1319771687' post='1074418']
kt bios gigabyte tu ada M.I.T oC kt citu pn blh...start dgn OC proc dulu...main2 dgn fsb dgn pekali tu
[/quote]

mon aku OC tp voltage aku kasi auto..aku kaco fsb dgn multiple jer...boleh ker cmtu..?
tp pc runing still stabil lg..ke nak kne main volt jgak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

spec dah elok utk oc.
elok fsb jangan kacau.kalau tak biasa.
oc cpu je naikkan multiplier saja lebih mudah.voltage naikkan kalau tak stabil.
utk grafik kad oc guna grafik overdrive kat amd vision control center

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='meerforall' timestamp='1319780947' post='1074432']

mon aku OC tp voltage aku kasi auto..aku kaco fsb dgn multiple jer...boleh ker cmtu..?
tp pc runing still stabil lg..ke nak kne main volt jgak?
[/quote]
test dgn software OCCTPT 2.0 or CPUStabTest untuk test stabil x proc kita tu...nnti dia test full throttle proc ko tu...tgk suhu ok x or ada hang x...mcm muhian ckp lau x biasa jgn kacau fsb dulu..main2 dgn multiplier...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1319964971' post='1074534']
test dgn software OCCTPT 2.0 or CPUStabTest untuk test stabil x proc kita tu...nnti dia test full throttle proc ko tu...tgk suhu ok x or ada hang x...mcm muhian ckp lau x biasa jgn kacau fsb dulu..main2 dgn multiplier...
[/quote]

dah buat dah prime95 4 jam...suhu maintain kat 59c tak lebih 60c
skang nk oc ker 3.5ghz tp tak boleh lar..pc tak nk boot..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='meerforall' timestamp='1319965111' post='1074536']

dah buat dah prime95 4 jam...suhu maintain kat 59c tak lebih 60c
skang nk oc ker 3.5ghz tp tak boleh lar..pc tak nk boot..
[/quote]
yg tu dh leh main kt voltage tu...try naikkan voltage cikit demi cikit..tp ingt bila dh main voltage...suhu proc akan menjadi lebih panas dan leh shorten kan hayat proc ko tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1319965289' post='1074538']
yg tu dh leh main kt voltage tu...try naikkan voltage cikit demi cikit..tp ingt bila dh main voltage...suhu proc akan menjadi lebih panas dan leh shorten kan hayat proc ko tu
[/quote]

dah try tmbah volt dari 1.25 ker 1.40 still x leh boot...aku tgok diorg OC e5300 smpai 4.0ghz pkai stock cooler jer...
cmner ek..?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='meerforall' timestamp='1319965760' post='1074539']

dah try tmbah volt dari 1.25 ker 1.40 still x leh boot...aku tgok diorg OC e5300 smpai 4.0ghz pkai stock cooler jer...
cmner ek..?
[/quote]
try and error je tp jgn terlebih volt plak...blh terbakar proc ko haha....blaja dri kesilapan la lau ko nk haha...p/s: aku x brani naik volt tinggi2....syg oooo proc mahal2 haha

lau ko nk main OC ni leh pakai pc spec lama...contoh P4 pnye spec...skadar nk main2...biasa otai ada pc OC sendiri(model lama) diaorg x brani jgk nk OC pc bru gila2 haha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1320801529' post='1074919']
try and error je tp jgn terlebih volt plak...blh terbakar proc ko haha....blaja dri kesilapan la lau ko nk haha...p/s: aku x brani naik volt tinggi2....syg oooo proc mahal2 haha

lau ko nk main OC ni leh pakai pc spec lama...contoh P4 pnye spec...skadar nk main2...biasa otai ada pc OC sendiri(model lama) diaorg x brani jgk nk OC pc bru gila2 haha
[/quote]


haha..mau tebako pc aku..!!dan tebako duit2 ku..

masalah yg aku hadapi ialah motherboard aku yang kureng kemampuan untuk mengOC...so i need to change my MOBO if i like to OC my processor above 3.4ghz..

g31 tak boleh..kne pkai advanced MOBO contoh p5q/p45 atau x38 kalo nk OC..

skang stay jer lar kat 3.4ghz prime93 24jam stable x de masalah..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='meerforall' timestamp='1320893523' post='1074970']


haha..mau tebako pc aku..!!dan tebako duit2 ku..

masalah yg aku hadapi ialah motherboard aku yang kureng kemampuan untuk mengOC...so i need to change my MOBO if i like to OC my processor above 3.4ghz..

g31 tak boleh..kne pkai advanced MOBO contoh p5q/p45 atau x38 kalo nk OC..

skang stay jer lar kat 3.4ghz prime93 24jam stable x de masalah..
[/quote]
haha ptt la gune mobo g31 haha...mmg pn nk OC mmg kene pkai mobo yg mahal la haha...aku pkai P43 hehe....ok la tu 3.4Ghz dh laju dh haha :3:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1320976617' post='1075004']
haha ptt la gune mobo g31 haha...mmg pn nk OC mmg kene pkai mobo yg mahal la haha...aku pkai P43 hehe....ok la tu 3.4Ghz dh laju dh haha :3:
[/quote]

dah tron kan dah jd 3.3ghz :32: tak stable 3.4ghz...intel burn test kte tak stable..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='meerforall' timestamp='1321796281' post='1075372']

dah tron kan dah jd 3.3ghz :32: tak stable 3.4ghz...intel burn test kte tak stable..
[/quote]
apa mcm gune CM hyper 212 tu heat cpt turun x? haha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1322150763' post='1075574']
apa mcm gune CM hyper 212 tu heat cpt turun x? haha
[/quote]

boleh tahan lar...cuma tak try push and pull lg....
buat mse skang nie strees temp tak lebih 60c kira ok la walaupon tinggal kan dlm 24jam

nie gamba test skit jer nie..

[img]http://i1101.photobucket.com/albums/g422/meerforall/Capture-1.png[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='meerforall' timestamp='1322718159' post='1075908']
boleh tahan lar...cuma tak try push and pull lg....
buat mse skang nie strees temp tak lebih 60c kira ok la walaupon tinggal kan dlm 24jam

nie gamba test skit jer nie..

[img]http://i1101.photobucket.com/albums/g422/meerforall/Capture-1.png[/img]
[/quote]
peh terbaik OC power siotttttttttttt hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0