• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Berbaloi K Angkat Proc Core Q9550?


38 posts in this topic

Posted · Report post

rase2 korg berbaloi ke angkat proc Core Q9550 yg berharga rm500??? spec pc skrg ->

proc: Core2duo e8400 3.0Ghz
mobo: EP43-DS3
PSU: ST-560 watt
RAM: 4gb
Graphic card : ati hd 4850

nk upgrade untuk kepuasan main game memandangkan requirement game skrg makin tinggi..huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1317094797' post='1072715']
rase2 korg berbaloi ke angkat proc Core Q9550 yg berharga rm500??? spec pc skrg ->

proc: Core2duo e8400 3.0Ghz
mobo: EP43-DS3
PSU: ST-560 watt
RAM: 4gb
Graphic card : ati hd 4850

nk upgrade untuk kepuasan main game memandangkan requirement game skrg makin tinggi..huhu
[/quote]

memang berbaloi upgrade ke processor tu.skang game n application kebanyakkan dah guna quad core.
harga processor tu masih berbaloi lagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tp core i 5 750 cuma berharga rm400 perlu k tnggu lg ( kumpul duit) untuk upgrade terus k lga 1156?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1317126623' post='1072766']
tp core i 5 750 cuma berharga rm400 perlu k tnggu lg ( kumpul duit) untuk upgrade terus k lga 1156?
[/quote]

kalau ko rasa masih nak kekal kan ram n mobo tu elok upgrade ke processor 9550 tu.
kalau rancang nak upgrade sistem baru lupakan processor tu simpan duit terus upgrade ke sandy bridge soket baru 1155..1156 dah nak phase out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau Q8200 ni? is it better than core 2duo e8400 , my current proc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1317261557' post='1072829']
kalau Q8200 ni? is it better than core 2duo e8400 , my current proc?
[/quote]

q8200 kurang bagus sebab clock speed rendah walaupun quadcore dan e8400 lebih baik sebenarnya sebab clock speed tinggi..gaming skang perlu clock speed tinggi dan quadcore memberi lebih advantage jadi dua kene balance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

thanks muhian ..im going to q9550 haha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jap eh muhian harga ape eh yg sesuai lau nk jual proc intel core 2 duo e6300 1.8ghz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1317380347' post='1072901']
jap eh muhian harga ape eh yg sesuai lau nk jual proc intel core 2 duo e6300 1.8ghz?
[/quote]

nih proc lama ni intel first batch model c2d..bleh jual dalam rm100-130.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cukup ke PSU 560Waat tu...lau gune Q9550? huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1317606935' post='1072980']
cukup ke PSU 560Waat tu...lau gune Q9550? huhu
[/quote]

lebih dari cukup.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ada mslh la...npe eh selepas pakai Q9550 ni test dgn 3D mark Vantage...hang time test processor? sblm ni pkai proc C2D e8400 x ada mslh pn..pastu time test gune OCCT...hang selepas 10minit test....suhu idle 40 celcius dan suhu full 100% suhu 65 celcius...skrg pakai cooler sunbeam core contact freezer+ thermal paste Zalman...huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1317870020' post='1073184']
ada mslh la...npe eh selepas pakai Q9550 ni test dgn 3D mark Vantage...hang time test processor? sblm ni pkai proc C2D e8400 x ada mslh pn..pastu time test gune OCCT...hang selepas 10minit test....suhu idle 40 celcius dan suhu full 100% suhu 65 celcius...skrg pakai cooler sunbeam core contact freezer+ thermal paste Zalman...huhu
[/quote]

cuba reset bios dulu.kalau tak bleh gak cuba update bios.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

maksud ko....reset to default k? kt bios tu? emm...cmne nk update bios eh? emm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1317879040' post='1073200']
maksud ko....reset to default k? kt bios tu? emm...cmne nk update bios eh? emm
[/quote]

yup reset default..pakai jumper atau cabut batery bios.

Update senang je..download bios file latest kat sini
[url="http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2846#bios"]http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2846#bios[/url]
download bios update utility sini
[url="http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2846#utility"]http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2846#utility[/url]
pastu run utility tu ikut je arahan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

thanks muhian...hehe lepas update bios ok suda hehe..x ada hang2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1318078519' post='1073315']
thanks muhian...hehe lepas update bios ok suda hehe..x ada hang2
[/quote]

bagus la..mcm na performance q9550 mesti kaw2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jap ngah download 3D mark 11 nk test benchmark nnti aku post kt sini hehe :3:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

la...awat tak tangkap i5...760....sbbleh ikut DDr3...aku rasa .....takut proceesor tu problem la...byk yang pakai Q9550 akan overclock sampai high...
apapun best ikut peredaran zaman...teknologi dah lain walaupun 4 core..itu kena tahu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

lau tangkap i5 kene kuar byk modal..kene angkat proc+ram+mobo huhu...x ckup duit huhu...x ada ar ok je Q9550 ni stabil dh cume ari tu mslh bios je...

p/s: nk try Quad core seblm beralih ke i-family

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

takpe..nanti pakai i5 akan rasa beza dia byk mane..hehehe....contoh la...ram guna 2gb DDR3...walaupun dah buka banyak application...takde lag langsung....
simpan modal sikit2...lagi pun dah murah dah.....ram DDR3 4GB gaming baru RM 200 baru...dual channel lagi...hehehe....
motherboard RM 300 leh dapat second....processor rm450..hehehe...

apapun enjoy....tgk budget

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

lau nk upgrade smua ke rig baru perlukan rm 1k lebih huhu...x cukup duit lg...GC nk kene tkr lg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

muhian ni dia benchmark score selepas upgrade k Q9550 hehe

[img]http://img718.imageshack.us/img718/2045/benchmarkq9550full.jpg[/img]


dan ni plak markah seblum upgrade hehe tp x full sbb time ni x ada [biskut tawar] untuk 3D mark vantage ni haha

[img]http://img72.imageshack.us/img72/3443/e8400benchmark.jpg[/img]


ada beza 2000 kot haha markah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok la nampak beza byk sikit.
nih score aku..hehe.

3DMark Score 10978 3DMarks
Graphics Score 10572
CPU Score 12404

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='muhian' timestamp='1318518941' post='1073690']
ok la nampak beza byk sikit.
nih score aku..hehe.

3DMark Score 10978 3DMarks
Graphics Score 10572
CPU Score 12404
[/quote]
peh ko nye lg power...ape spec ko muhian haha?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0