Jump to content


Photo

Patut Sambung Degree Apa?


  • Please log in to reply
35 replies to this topic

#26 hampeh

hampeh

    Ahli Amat Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6780 posts

Posted 02 March 2011 - 04:41 AM

AI(artificial intelligence) belajar coding,sejarah,jenis2 kepintaran buatan.. menarik jugak kita belajar macam mana nak buat mesin/program fikir macam manusia... kos AI uitm akan ada subjek statistik dan calculus yang agak tak best,hehe.

Kalau minat coding2 boleh masuk CS dan ISE (info system engineering)

minat network boleh masuk kos networking

minat 50/50 coding ngan network boleh masuk netsentrik computing
o lol...

#27 Roy Azloy

Roy Azloy

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 532 posts

Posted 02 March 2011 - 09:01 AM

AI(artificial intelligence) anda perlu mahir 100% math jgn fikir nk amik jike Math bukan gaye hidup anda, bagi lepasan Poli anda ley amik kat UTEM dlm tempoh 3 taun, xde ke lepasan AI kat putera ni haha... :3:

#28 mon678

mon678

    Ahli Sangat Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4489 posts

Posted 02 March 2011 - 04:59 PM

amik network security je hihi :lol: cm aku haha

userbar-1.png


#29 zatzat

zatzat

    Ahli Baru

  • Learning
  • 7 posts

Posted 03 March 2011 - 02:18 PM

ley x sape2 kat sini terangkan netsentrik tu cmne?

#30 mieh00n

mieh00n

    Ahli Baru

  • Learning
  • 3 posts

Posted 03 March 2011 - 03:13 PM

AI?huhu course baru ni first time aku dgr

alaa,,subjek nye yg mcm bekaitan ngn robotik tu..hehehe..tp sje nk tnye kalo de sape2 kat cni yg ade blaja kos tu..bes ke x??penin pale ke x??hahhaha

#31 hampeh

hampeh

    Ahli Amat Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6780 posts

Posted 03 March 2011 - 06:45 PM

ley x sape2 kat sini terangkan netsentrik tu cmne?

netsentric = berkaitan network. apa yang berkait rapat dengan benda yang menggunakan network. Dari apa tu network, architecture network, service yang menggunakan network, website/system/server dan lain2.

netsentrik ni belajar pasal networking gak cuma tak detail sangat macam silibus course networking pasal ada masuk sekali bab bina2/coding2 website.
o lol...

#32 mon678

mon678

    Ahli Sangat Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4489 posts

Posted 03 March 2011 - 09:30 PM

network security blajar detail pasl network sbb ada CCNA 1,2 and 3

userbar-1.png


#33 mieh00n

mieh00n

    Ahli Baru

  • Learning
  • 3 posts

Posted 04 March 2011 - 09:37 AM

AI(artificial intelligence) belajar coding,sejarah,jenis2 kepintaran buatan.. menarik jugak kita belajar macam mana nak buat mesin/program fikir macam manusia... kos AI uitm akan ada subjek statistik dan calculus yang agak tak best,hehe.

Kalau minat coding2 boleh masuk CS dan ISE (info system engineering)

minat network boleh masuk kos networking

minat 50/50 coding ngan network boleh masuk netsentrik computing

ohh,,time kaseh..hmm,,agak mnarik gak AI ni..

ISE dga2 byk membaca kalo kat UiTM,,btol ke??

networkng,,xmnat sgt..praktkal pn bwh unit ada kaitan ngn network(server)..tau da cra keja dorg..hehehe

netsentrik??adehh..ade gak networkng??hoho..web based systm pn ada blaja kn dlm netsentric??ada spa2 tau??

sbb sy mnat kat internet progrming or yg ada kaitan programming senanye..hehhe

harap sapa2 dpt membantu..:)tQ~

#34 hampeh

hampeh

    Ahli Amat Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6780 posts

Posted 04 March 2011 - 04:19 PM

Kalau suka programming baik amik ISE atau CS, pasal dua tu je yang akan banyak programming, bab membaca tu memang banyak benda kena baca, tak boleh nak elak.

web based system ni tak banyak beza sangat dengan standalone system/offline.Kalau uitm ni boleh kata setiap kos akan sedikit sebanyak campur2 networking jugak tapi tak sedetail yang course belajar core network..

Kalau minat internet programming, boleh je diambil sebagai subjek elektif. so tak terlepas la peluang untuk belajar.
o lol...

#35 katawe

katawe

    Ahli Baru

  • Learning
  • 4 posts

Posted 20 November 2012 - 03:00 PM

anyone penh dgr sal degree in bussiness information system tak?

oke x lau masuk kolej universiti linton??

#36 umarzuki

umarzuki

    Ahli Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPip
  • 1325 posts

Posted 16 December 2012 - 10:36 AM

ada kawan cakap degree sains & engineering payah naik pangkat. selalu jawatan bos ni top management amik degree berkaitan je. tapi kalau orang teknikal tegar hidup koding & troubleshoot sistem, sila teruskan niat murnimu itu