• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

No Wireless Device

10 posts in this topic

Posted · Report post

Salam semua..

Saya dah selak2 tapi tak jumpa topic lama seperti diatas. Harap otai2 kat sini dapat membantu saya.

Saya pakai Acer laptop 4925. Masalah nie baru berlaku dalam 2 minggu. Sambungan streamyx pakai cable LAN ok, tetapi bila nak guna WIFI, pada Acer laptop saya ada message No Wireless Device. Message nie keluar kat screen apabila saya tekan butang wireless kat laptop. Dah lama tunggu tapi laptop tak juga dapat detect WIFI, tu pasal saya tekan butang tu, takut2 wireless disable.

Adakah driver wireless corrupt atau card wireless rosak?

Harap dapat membantu saya.

Tq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cek pada device manager tengok pada network adapter ada detect apa2 wifi device?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='muhian' timestamp='1295112378' post='1059495']
cek pada device manager tengok pada network adapter ada detect apa2 wifi device?
[/quote]

Saya terlupa nak bagitau satu perkara..

Laptop saya nie ada masa dapat WIFI, ada masa tak dapat. Masa tak dapat tulah ada mesage 'No Wireless Device'

Nanti saya check kat device manager. Kalau tak detect kat device manager tu camne saya nak buat, kena add driver ke camne?

Tq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='subuhh' timestamp='1295113059' post='1059496']
Saya terlupa nak bagitau satu perkara..

Laptop saya nie ada masa dapat WIFI, ada masa tak dapat. Masa tak dapat tulah ada mesage 'No Wireless Device'

Nanti saya check kat device manager. Kalau tak detect kat device manager tu camne saya nak buat, kena add driver ke camne?

Tq
[/quote]
klu xde driver,ko kne install blik la driver

klu ad pon ak rse lg better ko uninstall pastu install baru
device manager>Network Adapter>right klik wifi pastu tkan uninstall
take note jnis adapter before ko uninstall

[url="http://www.acer.com.my/acer/service.do?LanguageISOCtxParam=en&miu10einu24.current.attN2B2F2EEF=3315&sp=page15e&ctx2.c2att1=177&miu10ekcond13.attN2B2F2EEF=3315&CountryISOCtxParam=MY&ctx1.att21k=1&CRC=1818954022"]download driver[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mgkin masalah coverage sbb ko ada mention yg kadang2 dapat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ku rasa bukan masalah coverage sebab kuar error No Wireless Device.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='M3ntary' timestamp='1295144509' post='1059519']
Ku rasa bukan masalah coverage sebab kuar error No Wireless Device.
[/quote]
Ya, Memang betul. Bukan masalah coverage.

Sekarang nie saya dah dapat trace beberapa perkara.

1) Device manager - Network adapter, tak detect WIFI
2) Problem Vista tak dapat detect Network adapter nie berlaku macam biskut, kadang2 dapat/kadang2 tak dapat.
3) Bila on Laptop, system dapat detect. Kadang2 tak dapat detect, jadi terpaksalah saya reboot laptop, lepas reboot tu belum tentu lagi dapat detect. Bila dah 2-3 kali reboot masih lagi tak dapat detect, kenalah guna cable LAN.

Kesimpulan, Vista tu ada masa dapat detect, ada masa tak dapat detect.
Adakah Vista crash, ataupun adakah WIFI adapter yang dah nak 'pencen'.

TQ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='subuhh' timestamp='1295198264' post='1059582']
Ya, Memang betul. Bukan masalah coverage.

Sekarang nie saya dah dapat trace beberapa perkara.

1) Device manager - Network adapter, tak detect WIFI
2) Problem Vista tak dapat detect Network adapter nie berlaku macam biskut, kadang2 dapat/kadang2 tak dapat.
3) Bila on Laptop, system dapat detect. Kadang2 tak dapat detect, jadi terpaksalah saya reboot laptop, lepas reboot tu belum tentu lagi dapat detect. Bila dah 2-3 kali reboot masih lagi tak dapat detect, kenalah guna cable LAN.

Kesimpulan, Vista tu ada masa dapat detect, ada masa tak dapat detect.
Adakah Vista crash, ataupun adakah WIFI adapter yang dah nak 'pencen'.

TQ.
[/quote]
pe kate ko try dlu uninstall pastu reinstall blik driver utk wifi ko
link bleh amek kat post ak sblom ni

klu xle sgt,ko msok je win 7 :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='dvdbane' timestamp='1295208074' post='1059583']
pe kate ko try dlu uninstall pastu reinstall blik driver utk wifi ko
link bleh amek kat post ak sblom ni

klu xle sgt,ko msok je win 7 :lol:
[/quote]
Sekarang masalah dah selesai, dah restore image backup.
Takde masalah pada WIFI setiap kali on PC.

Timakasih atas pertolongan semua.

Tq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

This problem happened to me too . . ."no wireless device",
u can try install and uninstall the driver (but fot me it didint work)
for me, the solution is very simple, u just go to the acer website and download a new bios for ur pc . . my problem was caused by the bios not compatible with the driver . . at the acer driver download site u can choose a variety bios. Install it, and walla! ur wireless is alive again. wa pn org malaysia . .. ahahah!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now