• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Dlink Dsl-2640B Problem Ngan Streamyx

18 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

ok masalah cenggini... aku dah beli DLINK router DSL-2640B. Selepas setupkan melalui interface http://192.168.1.1 dan setting macam kat bawah ni:

country:others
isp:others
connection type:LLC
protocol:PPPOE
VPI:0
VCI:35

Selepas reboot, semua LED nyala kecuali yg ada label INTERNET.
Lepas tu mmg tak dapat2 masuk internet.
Bila sambung ke sambungan lama (bukan wireless - modem yg diberi TM) ok jer.

adakah kerana firmware version SEA 1.00 tak support TM?
kalau nak downgrade macam mana pulak? sebab selepas aku menggoogle ada yang cakap kena pakai firmware version yang 2006...2007 dan 2008 TM tak support. FYI aku guna WIN7 ultimate 32bit.

Makasih. Edited by mrRemz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

1. Make sure 2 device ni ip managementnya TIDAK berada dalam segmen yang sama .. contoh


TM modem IP = 192.168.1.1 atau 192.168.1.254

DLink Router IP = 192.168.1.1

*** Kalau sama, tukarkan salah satu device diatas ip management ke segment yg lain contohnya 192.168.2.1 / 255.255.255.0
*** Manage device ni berasingan , dah siap baru connect cable each other.

2. Make Sure TM modem wan selection = Bridge

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Dari penerangan ni aku agak confuse, kenapa perlu ada TM modem IP? sebab Dlink Router ni adalah juga modem.
Agak2 maksud en HDesk ni adakah kekalkan sambungan modem TM lepas tu cable ethernetnya masuk ke port no.1 router Dlink tu?
Sebab FYI, Dlink tu sendiri ada port RJ11 dan tujuan aku pakai DLink router ni adalah utk wireless.
[img]http://i681.photobucket.com/albums/vv177/mrRemz/dlink.jpg[/img]

1. Make sure 2 device ni ip managementnya TIDAK berada dalam segmen yang sama .. contoh


TM modem IP = 192.168.1.1 atau 192.168.1.254

DLink Router IP = 192.168.1.1

*** Kalau sama, tukarkan salah satu device diatas ip management ke segment yg lain contohnya 192.168.2.1 / 255.255.255.0
*** Manage device ni berasingan , dah siap baru connect cable each other.

2. Make Sure TM modem wan selection = Bridge

soklan: macam mana nak tukar setting ni? aku try cari manual ni kat google tapi takder yang pakai firmware SEA 1.00 dan nilah masalah sebenar aku, aku pernah setting router tapi bukan yang pakai firmware ni. Kat mana letaknya WAN setting dlm firmware SEA 1.0?
Makasih. Edited by mrRemz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

AKu igtkan router dlink tu x de adsl port..

Kalau ko dah try setup mcm tu pun tak boleh establish internet, try tgk log dari dlink tu.. periksa gak atm / dsl status . Kalau perlu test router tu tapi set bridge mode dulu.. gunakan pc/laptop set pppoe client

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mrRemz' date='16 July 2010 - 05:37 PM' timestamp='1279273077' post='1042172']
ok masalah cenggini... aku dah beli DLINK router DSL-2640B. Selepas setupkan melalui interface http://192.168.1.1 dan setting macam kat bawah ni:

country:others
isp:others
connection type:LLC
protocol:PPPOE
VPI:0
VCI:35

Selepas reboot, semua LED nyala kecuali yg ada label INTERNET.
Lepas tu mmg tak dapat2 masuk internet.
Bila sambung ke sambungan lama (bukan wireless - modem yg diberi TM) ok jer.

adakah kerana firmware version SEA 1.00 tak support TM?
kalau nak downgrade macam mana pulak? sebab selepas aku menggoogle ada yang cakap kena pakai firmware version yang 2006...2007 dan 2008 TM tak support. FYI aku guna WIN7 ultimate 32bit.

Makasih.
[/quote]




sepatutnya yang ko seting dah btol... kat wan dia ko ada masuk username stremyx ke,,,klau x masuk mcm mane nak ada connection

lg stu ko kena set ppoe n auto conect... bru lah on jea mdem dapat internet trus...

hurm....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

makasih kengkawan, aku dah cx balik problem tu.... aku dah jumpa jawapannya: masa masuk username [email protected], aku terletak dot com sekali ([email protected]) spatutnya [email protected] je... tapi aku letak [email protected] aku rasa macam tak puas hati di sebabkan benda kecik macam tu aku terpaksa perah otak cari sana sini jawapannya.

BTW, makasih smua. Edited by mrRemz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Gud Luck... happy new router..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mrRemz' date='19 July 2010 - 06:08 PM' timestamp='1279534102' post='1042485']
makasih kengkawan, aku dah cx balik problem tu.... aku dah jumpa jawapannya: masa masuk username [email protected], aku terletak dot com sekali ([email protected]) spatutnya [email protected] je... tapi aku letak [email protected] aku rasa macam tak puas hati di sebabkan benda kecik macam tu aku terpaksa perah otak cari sana sini jawapannya.

BTW, makasih smua.
[/quote]

Salam...
Saya ada masalah yang sama. Rasanya dah betul masukkan username & password pasal kalau aku guna bridge mode (guna dialup PPPoE) terus dapat masuk internet. Tapi bila set guna melalui router dialing tak masuk internet. Setting yang saya guna exactly macam yang kat atas tu. Semua LED light on kecuali internet LED...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

problem sy lop gni..

lps setup smua tu..

country:others
isp:others
protocol:PPPOE
connection type:LLC
VPI:0
VCI:35

ok..xde masalah
lps gune cam 5 or 7 jam gtu..connection jd limited..
modem kne restart blik..klo gune yg xde wireless,ok..brbln2 xoff pom xpe..

adkh disebabkn security type??
security type :WPA2-PSK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mintak tolong. aku ni noob psl bnde2 ni.

cmne nk log in masuk lps pg kt 192.168.1.1 ?? die mintak username ngn password kn?? so ape yg aku kne letak??

aku pkai tm nye wireless router dlink DSL-2640B..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

user name ngan psswrd ko ade kat kertas (wrna kuning kot) yg org TM bg kat ko time pemasangan ri 2...
try tengk ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='muhfiz' timestamp='1291069801' post='1054912']
mintak tolong. aku ni noob psl bnde2 ni.

cmne nk log in masuk lps pg kt 192.168.1.1 ?? die mintak username ngn password kn?? so ape yg aku kne letak??

aku pkai tm nye wireless router dlink DSL-2640B..
[/quote]

try
username : admin
password : admin

xpom
username : admin
password : password

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

try ni....
user:tmadmin
pass:tmadmin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku pulak..

user:tmadmin
pass:tmbusiness

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kat office aku ada unifi business dengan streamyx 1mbps fix ip....

yang fix ip tu guna modem ni...

default username dgn password = tmadmin

tapi aku tukar password tu bila aku abis configure wan static ip tu... kalau tak..awal2 dah kena intai...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

INFO YG SGT MENARIK NI...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku pernah kena masalh mcm tu,,,,call 100 pn tk mampu bantu...orang TM dtng pn tk leh buat....srkng dh oklh sbab TM dh tukar modem baru coz ada jaminan lgikn hehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='Nurfatiha' timestamp='1318974487' post='1073957']
aku pernah kena masalh mcm tu,,,,call 100 pn tk mampu bantu...orang TM dtng pn tk leh buat....srkng dh oklh sbab TM dh tukar modem baru coz ada jaminan lgikn hehehe
[/quote]

so..aper modem yg dia orang replace???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0