• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Diploma Pengurusan Ladang

72 posts in this topic

Posted · Report post

salam to all putera..Ni aku nak tanye sikit pasal diploma pengurusan ladang uitm.siapa yang tahu boleh tak kongsi maklumat pasal course ni.Contoh macam silibus dia dan skop pekerjaan kita nanti. Harap sudi la membantu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko boleh tanyer raziIBM. dier amik kos nie.

pasal silibus:

[url="http://www.kolejrisda.edu.my/DPIM.html"]silibus[/url]

pasal skop tu.... ko jadi manager ladang la. lain2 aku tak sure.

tapi jadi manager ladang duduk dalam estet. pada aku same je ngan tempat ngan aku duduk skang.:P

orang bandar tak tau la aku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Yep.. keje memang kat ladang bermula sebagai Cadet Planter, or Management Trainee dulu. Kalau ko jenis orang bandar yang tak boleh nak stay lama2 dalam ladang, so this job is not for you. Training kat ladang nie skop dia amat luas termasuklah manage human resource(kebanyakannya foreign labour), estate agronomic practices (macam manuring, weeding, harvesting, cultivation, nursery, land development etc.), dan sebagainya. Kalau ko jadi manager ladang tu seolah2 ko manage sebuah negara kecik.

Company2 yang biasanya amik ko bekerja adalah berasaskan perladangan kelapa sawit misalnya Sime Darby Plantation, IOI Plantation, SOP, FELDA dan sebagainya. Gaji dia boleh tahan lumayan dan unlimited selain bonus yang WOW dengan banyak lagi elaun dan sebagainya.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

so keje ni tak sesuai untuk budak bandar la ye?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='darkpink' date='04 May 2010 - 04:52 PM' timestamp='1272963146' post='1028912']
so keje ni tak sesuai untuk budak bandar la ye?
[/quote]

-ade rase tensen hati meronta2 nak balik bile balik kampung @ lalu tepi ladang kelapa sawit?
-lagi suke outdoor masuk hutan ke lepak2 kat shopping mall?

pikir balik....

-sanggup ke duduk dalam estet sampai tua?
-duduk luar bandar?
-suke lepak kopitiam old town atau duduk kat warung lepak2 dengan pakcik2 tua?
-duit berkepuk2 tapi takde tempat nak joli.

tepuk dada tanya selera. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ha ha ada gak org ladang kat cni yer......itu la budak skang ,jgn la memilih kerja kerana dlm sektor perladangan amat luas skop kejenyer..tolak tepi la tentang ko duk dlm estet tu...pikir akan benifit yg korang dpt bila masuk estet tau....(perumahan,elaun minyak moto/motokar,elaun anak ,bonus tinggi 12 bln dan bayk lagi....korang kira la sendiri)...lagi satu ..tak bangga ker workers panggil ko Tuan ekekkeke bukan maksud aku nak bangga dgn panggilan atau gelaran tu tapi merupakan penghormatan pekerja kepada sapa yg mempunyai dip pengurusan ladang nie. aku nak tanya sampai bila korang nak cari keje kat bando ajer...yg dah tentu byk saingan dan mungkin korang makan ati punya bila cable tak kuat..nahhh masuk la dlm perladangan ..bersepah2 job kosong field conductor,kadet, asst mgr even mgr pun byk kekosongan ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='braderitam' date='04 May 2010 - 06:25 PM' timestamp='1272968749' post='1028937']
ha ha ada gak org ladang kat cni yer......itu la budak skang ,jgn la memilih kerja kerana dlm sektor perladangan amat luas skop kejenyer..tolak tepi la tentang ko duk dlm estet tu...pikir akan benifit yg korang dpt bila masuk estet tau....(perumahan,elaun minyak moto/motokar,elaun anak ,bonus tinggi 12 bln dan bayk lagi....korang kira la sendiri)...lagi satu ..tak bangga ker workers panggil ko Tuan ekekkeke bukan maksud aku nak bangga dgn panggilan atau gelaran tu tapi merupakan penghormatan pekerja kepada sapa yg mempunyai dip pengurusan ladang nie. aku nak tanya sampai bila korang nak cari keje kat bando ajer...yg dah tentu byk saingan dan mungkin korang makan ati punya bila cable tak kuat..nahhh masuk la dlm perladangan ..bersepah2 job kosong field conductor,kadet, asst mgr even mgr pun byk kekosongan ....
[/quote]
ekekekeke... aku pon tgh mohon le nie....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huh kalau la aku pergi macam mana ye....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko pompuan ke?

aku tak cadang pompuan amik kos ni. ni opinion aku la.

sebab kene duk sengsorang dalam ladang kalau lom kawin, bahaya pulak tu. overall mat indon yang keje dalam tu. jadi ape2 kang naya je.

tapi dah kawin kene ikut laki ko pulak nanti. kalau laki ko dari kos same tak kesah la kan?

tapi kalau kene jodoh laki2 bandar, hmmm...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

uwaaa aku laki la Nezict...hmmm yela kalau keje bando pn pening kepale nak pikir tol etc...bagus gak dok luar bandar..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Tapi kalau ko jenis tahan lasak dan tak kisah duduk hutan memang sesuai ler keje nie. Misalnya kalau ko dihantar ke area Development nak bukak ladang baru... sure masuk hutan punya. Then ko kena tahan jugak panas, hujan, pacat, lintah etc. kalau masuk area2 hutan tu. Dari situ, ko boleh belajar jugak operasi Jungle Clearing, Nursery Management, Water Management dan sebagainya. Tu belum masuk jaga area Mature lagi... ko kena incharge Harvesting, Maintenance Work, Transportation FFB etc. Pastu kena make sure pekerja kutip FFB termasuk lah loose fruit sekali 100%. Kenderaan2 macam tractor, excavator, backhoe, bulldozer, spreader dan lain2 tu jadi macam pemandangan biasa jer... Pendek kata, banyak la ko belajar nanti camner nak survive kat estate.

Kat kilang pulak, ko mungkin bertekak dengan Mill Manager kalau diorang taknak terima FFB ko tu... maklum ler diorang kadang2 taknak terima FFB lebih 48hours sebab FFA increase dah masa tu, so kualiti dah menurun. Jadi, ko jugak perlu paham diorang punya FFB Grading (kena pakai MPOB punya standard la). Dan nak counter-attack balik diorang, ko kena tahu jugak pasal Mill Operation macam mana dia proses buah tu kat Sterilizer sampai ler jadi minyak dan kernel dan bahan buangan seperti EFB. So bole ler ko cakap diorang punya effiecency tak berapa bagus. Ko kena jalan2 ler area diorang kalau boleh ko amik sampel POME diorang. Jugak ko monitor ler OER dan KER...

Begitulah serba sedikit kehidupan planter...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='LanoQ' date='05 May 2010 - 09:41 AM' timestamp='1273023706' post='1029002']
Tapi kalau ko jenis tahan lasak dan tak kisah duduk hutan memang sesuai ler keje nie. Misalnya kalau ko dihantar ke area Development nak bukak ladang baru... sure masuk hutan punya. Then ko kena tahan jugak panas, hujan, pacat, lintah etc. kalau masuk area2 hutan tu. Dari situ, ko boleh belajar jugak operasi Jungle Clearing, Nursery Management, Water Management dan sebagainya. Tu belum masuk jaga area Mature lagi... ko kena incharge Harvesting, Maintenance Work, Transportation FFB etc. Pastu kena make sure pekerja kutip FFB termasuk lah loose fruit sekali 100%. Kenderaan2 macam tractor, excavator, backhoe, bulldozer, spreader dan lain2 tu jadi macam pemandangan biasa jer... Pendek kata, banyak la ko belajar nanti camner nak survive kat estate.

Kat kilang pulak, ko mungkin bertekak dengan Mill Manager kalau diorang taknak terima FFB ko tu... maklum ler diorang kadang2 taknak terima FFB lebih 48hours sebab FFA increase dah masa tu, so kualiti dah menurun. Jadi, ko jugak perlu paham diorang punya FFB Grading (kena pakai MPOB punya standard la). Dan nak counter-attack balik diorang, ko kena tahu jugak pasal Mill Operation macam mana dia proses buah tu kat Sterilizer sampai ler jadi minyak dan kernel dan bahan buangan seperti EFB. So bole ler ko cakap diorang punya effiecency tak berapa bagus. Ko kena jalan2 ler area diorang kalau boleh ko amik sampel POME diorang. Jugak ko monitor ler OER dan KER...

Begitulah serba sedikit kehidupan planter...
[/quote]

hehehe. banyak gak yg abg lanoq kite tau ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

waaaa...macam best je.kiranya banyak kerja luar la.bukan dok terpersok atas sofa kat opis jela ye

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='darkpink' date='05 May 2010 - 01:44 PM' timestamp='1273038256' post='1029053']
waaaa...macam best je.kiranya banyak kerja luar la.bukan dok terpersok atas sofa kat opis jela ye
[/quote]
90% keje ko adalah kat ladang, selebihnya 10% adalah dok kat ofis cam nak buat concialation, planning, bayar gaji contractor & pekerja dan sebagainya. Cuma ko kena rajin ler jalan dalam ladang make sure keje berjalan dengan lancar. Kalau ko keje, maybe ada pembantu ko macam Field Conductor dan Supervisor macam Mandor dan sebagainya. Ko kena keluar seawal 5.30 pagi untuk Muster Ground... atau perhimpunan waktu pagi sebelum pekerja2 masuk keje. Kat situ nanti ko kena ler brief pekerja2 ko tu supaya rajin2 bekerja dan bagi ler taklimat utk motivasi diorang. Masa keje sebenarnya fleksible, misalnya masa tengah peak crop season (masa buah sawit tengah banyak), ko kena ler keje sampai lewat malam... pegi ladang malam2 nak tunjukkan contoh pada pekerja2/driver2 yang hantar buah ke kilang.

[quote name='Nezict' date='05 May 2010 - 11:36 AM' timestamp='1273030579' post='1029027']
hehehe. banyak gak yg abg lanoq kite tau ni.
[/quote]
Hehehe... pengalaman... :D
Kalau nak explain in detail, mau 10 pages tak habis2... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tul tu apa yg lanoq bg tau.... tp memang best la keje ladang (ayat pujuk)...tensen... semua keje ada tekanan....tapi yg best keje ladang nie kita tak duk setempat leh ronda satu kawasan jajahan kita maknanye masa kita sgt2 fleksibel(kena tuan beso tel ...siap laa)....lanoq ko keje ladang ,bonus braper bulan thn nie...(ekkekkekekk bonus pun tinggi) ekekek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='braderitam' date='05 May 2010 - 04:49 PM' timestamp='1273049366' post='1029090']
tul tu apa yg lanoq bg tau.... tp memang best la keje ladang (ayat pujuk)...tensen... semua keje ada tekanan....tapi yg best keje ladang nie kita tak duk setempat leh ronda satu kawasan jajahan kita maknanye masa kita sgt2 fleksibel(kena tuan beso tel ...siap laa)....lanoq ko keje ladang ,bonus braper bulan thn nie...(ekkekkekekk bonus pun tinggi) ekekek
[/quote]
[b]BONUS[/b]... ade la sikit2 normally dalam lingkungan 5-6 bulan, hahahaha. Tapi kalau harga CPO tinggi boleh cecah 10-12 bulan bonus!!

Cuma satu jer, keje ladang nie korang kena garang sikit. Jangan pulak lemah lembut especially bila deal dengan pekerja2.. kang diorang pijak pulak kepala ko. Tapi kena ler tegas dan berlaku adil... baru ler pekerja ko respek kat ko. Walaupun sekarang aku tak involve dah kat operation (dekat HQ sekarang nie), tapi pekerja2 aku aku masih ingat lagi kat aku kalau aku ada visit estate yang penah aku jaga dulu... rasa cam terharu pulak diorang ingat lagi kat aku...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='LanoQ' date='05 May 2010 - 05:08 PM' timestamp='1273050525' post='1029095']
[b]BONUS[/b]... ade la sikit2 normally dalam lingkungan 5-6 bulan, hahahaha. Tapi kalau harga CPO tinggi boleh cecah 10-12 bulan bonus!!

Cuma satu jer, keje ladang nie korang kena garang sikit. Jangan pulak lemah lembut especially bila deal dengan pekerja2.. kang diorang pijak pulak kepala ko. Tapi kena ler tegas dan berlaku adil... baru ler pekerja ko respek kat ko. Walaupun sekarang aku tak involve dah kat operation (dekat HQ sekarang nie), tapi pekerja2 aku aku masih ingat lagi kat aku kalau aku ada visit estate yang penah aku jaga dulu... rasa cam terharu pulak diorang ingat lagi kat aku...
[/quote]

1st time idop aku dengar orang gaji 12 bulan bonus. gile ah.

6 angka ade tu abg lanoQ kan....:P

aku tak suke sangat keje kat bandar. everything is fast. harap2 ade la rezeki aku kat field ni. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='LanoQ' date='05 May 2010 - 05:08 PM' timestamp='1273050525' post='1029095']
[b]BONUS[/b]... ade la sikit2 normally dalam lingkungan 5-6 bulan, hahahaha. Tapi kalau harga CPO tinggi boleh cecah 10-12 bulan bonus!!

Cuma satu jer, keje ladang nie korang kena garang sikit. Jangan pulak lemah lembut especially bila deal dengan pekerja2.. kang diorang pijak pulak kepala ko. Tapi kena ler tegas dan berlaku adil... baru ler pekerja ko respek kat ko. Walaupun sekarang aku tak involve dah kat operation (dekat HQ sekarang nie), tapi pekerja2 aku aku masih ingat lagi kat aku kalau aku ada visit estate yang penah aku jaga dulu... rasa cam terharu pulak diorang ingat lagi kat aku...
[/quote]
tgk tu bonus pun ada ....lanoq siap dpt 5-6 bulan pun tak kisah klu aku dpt 8-10 bulan tahun nie kan tuan2 beso dan tuan kecik semua...ekekekek :lol: ..
TEGAS amat la penting dlm keje ladang tapi mau adil(lebih2 lg klu libat gaji pekerja)...pernah aku masa interview yg sampai skang aku ingat para panel dia tanya...lu boleh marah orang tak,tak boleh getout ,klu boleh pls come in tomorrow u can work here ekekkekeke(itu syarikat yg ceo dia yg terkaya no 3 dmalaysia)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

makin minat aku nak pi sambung study lam course ni....lanoq..ang study kat mane dulu??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='darkpink' date='05 May 2010 - 06:30 PM' timestamp='1273055456' post='1029102']
makin minat aku nak pi sambung study lam course ni....lanoq..ang study kat mane dulu??
[/quote]
Hehehe... ko ingat aku study plantation gak ker? Aku degree in Finance la... tapi bidang plantation nie bole belajar sambil keje sebab banyak yang common sense dan experience. Bab2 teori tu ko kena ler baca buku macam Soil Science, Pest & Disease Management dan lain2 yang ada kaitan dengan pokok2 tuh.. ko bole gak jadi Agronomist kalau minat la... dan maybe ko gak boleh amik ISP (Incorporated Society of Planters) punya course kalau nak lebih advance.

Terus terang aku cakap, keje plantation nie memang secure sikit sebab tak penah ada company plantation yang lingkup baik masa ekonomi gawat mahupun ekonomi tak gawat. Kalau kena masa, mau dapat durian runtuh macam dapat share, bonus yang WOW! dan lain2 incentive... hehehe. :D

[quote name='Nezict' date='05 May 2010 - 06:22 PM' timestamp='1273054952' post='1029100']
1st time idop aku dengar orang gaji 12 bulan bonus. gile ah.

6 angka ade tu abg lanoQ kan....:P

aku tak suke sangat keje kat bandar. everything is fast. harap2 ade la rezeki aku kat field ni. :)
[/quote]
Takde ler sampai 6 angka... 5 angka jerk.. lain ler big bosses... gaji besar gedabak semua...

[quote name='braderitam' date='05 May 2010 - 06:30 PM' timestamp='1273055408' post='1029101']
tgk tu bonus pun ada ....lanoq siap dpt 5-6 bulan pun tak kisah klu aku dpt 8-10 bulan tahun nie kan tuan2 beso dan tuan kecik semua...ekekekek :lol: ..
TEGAS amat la penting dlm keje ladang tapi mau adil(lebih2 lg klu libat gaji pekerja)...pernah aku masa interview yg sampai skang aku ingat para panel dia tanya...lu boleh marah orang tak,tak boleh getout ,klu boleh pls come in tomorrow u can work here ekekkekeke(itu syarikat yg ceo dia yg terkaya no 3 dmalaysia)
[/quote]
Hehehe... rasa cam kenal jer CEO tuh... muahahaha.. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apsal orang keje kat belah2 hulu gaji sume besor2? :unsure:

kat tengah laut
kat dalam estet (aku punan ngan peta pon tak penah sampai lagi)
kat dalam utan
kat dalam laut
kat angkasa lepas :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='Nezict' date='05 May 2010 - 10:48 PM' timestamp='1273070883' post='1029122']
apsal orang keje kat belah2 hulu gaji sume besor2? :unsure:

kat tengah laut
kat dalam estet (aku punan ngan peta pon tak penah sampai lagi)
kat dalam utan
kat dalam laut
kat angkasa lepas :P
[/quote]

haha..btol gak kate ko..dok kat tgh bandaraya KL gaji cukup2 idop je

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Biasa ler kan.. kalau tak sapa nak keje kat hulu2 tu. Gaji + Elaun banyak tu untuk menarik orang keje bidang nie dan jugak sebagai incentif diorang keje lebih kuat untuk dapatkan target.

Kat KL nie sapa cakap gaji cukup2... korang tengok ler yang pakai kete besar2 tu.. semua gaji mengalahkan menteri... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yang gaji tak ngalahkan menteri ape macam..hohoho...yang dok laut perit tinggal anak bini kat darat..yang dok hulu perit bekalan asas susah...
Ye tak aku cakap ni??salah tolong betulkan ye

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='darkpink' date='06 May 2010 - 09:28 PM' timestamp='1273152495' post='1029312']
yang gaji tak ngalahkan menteri ape macam..hohoho...yang dok laut perit tinggal anak bini kat darat..yang dok hulu perit bekalan asas susah...
Ye tak aku cakap ni??salah tolong betulkan ye
[/quote]

bekalan asas tu macam tak betul je. estet dah lengkap la. internet pon ade. kalau tak takdela bro braderitam kite layan putera pulak. ekekekekekeke.... :lol:

yang takde kat estet:
-shopping complex
-mamak
-kedai2 selain kedai runcit basic

kalau nak minum2 tu buat le sendiri. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now