• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Unlock Processor Core

26 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

Salam sume sahabat2 PUTERA..

Sekadar ingin tahu dan menambah ilmu mengenai "unlock core" yg skang ni makin menular..hehe

Soklan2 aku..

1-Proc ape yg ble di unlock (senarai kn)

2-Mobo ape yg di gune kn (senarai kn)

3-Software pe yg di gune kn(senarai kn)

4-Cara2 utk unlock

kpd sume otai2 pc..harap ade yg dpt kongsi pengalaman n ilmu..

tqvm :D

p/s:mohon maaf jikalau topik sebegini telah ade.. Edited by mrmuvin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

lain macam punya soalan ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='dvd' date='09 April 2010 - 07:56 AM' timestamp='1270770974' post='1024991']
lain macam punya soalan ?
[/quote]
apa yang lain.ok je soalan.

1-proc yang biasa leh unlock phenom2 x2 550/555,phenom2 x3 710/720.athlon2 x2/x3...tapi tak smua leh unlock bergantung pada batch proc itu..kalo leh unlock nasib baik la kalo tak pki je la apa yang ada..aku punya phenom2 x2 550 leh unlock tapi tak stabil..ikut nasib la.
2-mobo yang leh buat unlock cari chipset ati nb 770/790/785/890 yang ada sb710/sb750.
3-tidak perlu software untuk unlock..hanya perlu setting kat bios sahaja..tak susah pun 1.2.3 jek.
4-cara nak setting bergantung kepada mobo tu sendiri..search je kat google cara nak unlock byk info leh dpt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

1-phenom2 x2 550/555,
-phenom2 x3 710/720
-athlon2 x2/x3

2-chipset ati nb 770/790/785/890 yang ada sb710/sb750.

3-tidak perlu software untuk unlock..hanya perlu setting kat bios sahaja..

tq sume sbb reply n membantu..

so..

cmne nk tau batch proc yg ble di unlock..??contoh..athlon x2 6000+(windsor) or 7750BE(kuma)..ble gak ke...??

dan unlock ni bergantung pd mobo gakk ekk..andai kate da unlock dr 2 core jd 4 core gune spec mobo spt diatas..lps tu aku tuka kn mobo yg lain chipset n sb..dia tuka jd 2 core blk ke atau ttp 4 core..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mrmuvin' date='09 April 2010 - 07:16 PM' timestamp='1270811780' post='1025066']
cmne nk tau batch proc yg ble di unlock..??contoh..athlon x2 6000+(windsor) or 7750BE(kuma)..ble gak ke...??

dan unlock ni bergantung pd mobo gakk ekk..andai kate da unlock dr 2 core jd 4 core gune spec mobo spt diatas..lps tu aku tuka kn mobo yg lain chipset n sb..dia tuka jd 2 core blk ke atau ttp 4 core..
[/quote]

batch ada tulis kat atas proc..cth 9022apmw....lain2 proc tak boleh unlock hanya proc yang aku senaraikan tu je.
ye unlock bergantung pada mobo...kalo ko tukar mobo lain jadi seperti asal balik sepertimana dari kilang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='muhian' date='12 April 2010 - 12:47 AM' timestamp='1271004449' post='1025256']
batch ada tulis kat atas proc..cth 9022apmw....lain2 proc tak boleh unlock hanya proc yang aku senaraikan tu je.
ye unlock bergantung pada mobo...kalo ko tukar mobo lain jadi seperti asal balik sepertimana dari kilang.
[/quote]

errr..atas proc je ke yg ade tulis batch..ade cara lain x utk aku cek..?kotak dia mane g ntah..

pepe pon tq sbb share info..soklan2 lain d lain ari n ketike..hehe

tqvm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

contoh aku punya unlocking daripada phenom II X2 550BE

not fully utilize this proc sebab pc aku cuma untuk surfing...

[IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb3/naq_ninetwo92/Capture-3.jpg[/IMG]

board aku MSI 770-C45 rev 1.1, bios 1.4 version, ram kingston 2gb ddr3 1333mhz, hd3650 dgn cm extreme power plus 390w

bios setting

ACC Funtion (Advanced Core Calibration) set kepada Auto
EC Firmware Selection set kepada special <sesetengah board kepada Hybrid Edited by ExSmkak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mrmuvin' date='12 April 2010 - 05:43 PM' timestamp='1271065380' post='1025333']
errr..atas proc je ke yg ade tulis batch..ade cara lain x utk aku cek..?kotak dia mane g ntah..

pepe pon tq sbb share info..soklan2 lain d lain ari n ketike..hehe

tqvm
[/quote]

kat kotak takde tulis..hanya ada kat atas proc je.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dari luar kotak dah bleh check dia punya batch number....wokeh cun!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

proc amd je ke yg boleh di unlock?...intel lak mcm mna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='madborn' date='29 April 2010 - 11:52 AM' timestamp='1272513177' post='1028174']
proc amd je ke yg boleh di unlock?...intel lak mcm mna?
[/quote]

amd je leh unlock.ikut nasib dan batch..intel tak boleh langsung.

aku baru je tukar proc ke phenom2 x2 555 batch 1003gpmw...leh unlock succesful jadi x4 quadcore siap oc ke 3.8ghz..stabil jek.skang aku gembira sgt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='muhian' date='12 May 2010 - 12:28 PM' timestamp='1273638538' post='1030284']
amd je leh unlock.ikut nasib dan batch..intel tak boleh langsung.

aku baru je tukar proc ke phenom2 x2 555 batch 1003gpmw...leh unlock succesful jadi x4 quadcore siap oc ke 3.8ghz..stabil jek.skang aku gembira sgt.
[/quote]


bestnya...citer skit mcm mana rig tu..pakai mobo apa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='rizan razer' date='20 May 2010 - 08:33 PM' timestamp='1274358802' post='1032081']
bestnya...citer skit mcm mana rig tu..pakai mobo apa?
[/quote]

leh tgk kat blog aku.sume ada disitu..mobo msi 790gx platinum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

phenom II x2 555be boleh dikatakan semua batch boleh unlock...so memang berbaloi2 la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='ExSmkak' date='23 May 2010 - 08:19 PM' timestamp='1274617199' post='1032635']
phenom II x2 555be boleh dikatakan semua batch boleh unlock...so memang berbaloi2 la...
[/quote]

Lagi berbaloi..lagilah pengguna suka...:) Ada sesiapa pernah unlock proc Sempron 140 kepada x2 tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='rizan razer' date='26 June 2010 - 08:01 AM' timestamp='1277510460' post='1038991']
Lagi berbaloi..lagilah pengguna suka...:) Ada sesiapa pernah unlock proc Sempron 140 kepada x2 tak?
[/quote]

tk pnah lg unlock sempron 140 tp pnah tgk ade org wat kt lowyat.net

[quote name='mrmuvin' date='09 April 2010 - 07:16 PM' timestamp='1270811780' post='1025066']
1-phenom2 x2 550/555,
-phenom2 x3 710/720
-athlon2 x2/x3

2-chipset ati nb 770/790/785/890 yang ada sb710/sb750.

3-tidak perlu software untuk unlock..hanya perlu setting kat bios sahaja..

tq sume sbb reply n membantu..

so..

cmne nk tau batch proc yg ble di unlock..??contoh..athlon x2 6000+(windsor) or 7750BE(kuma)..ble gak ke...??

dan unlock ni bergantung pd mobo gakk ekk..andai kate da unlock dr 2 core jd 4 core gune spec mobo spt diatas..lps tu aku tuka kn mobo yg lain chipset n sb..dia tuka jd 2 core blk ke atau ttp 4 core..
[/quote]

kebanyakan mobo yang baru2 skrg nie sumer leh unlock

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

unlock core ni suhu akan effect gak ke ????
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kalau phenom x4 955 be leh unlock ker? leh jadi x6 tak? unlock x2 555 tu ade 4 core ker? Edited by musy
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='sleyer' date='22 September 2010 - 08:33 PM' timestamp='1285158800' post='1048422']
unlock core ni suhu akan effect gak ke ????
[/quote]
tolong lah jawab soalan nie aku pun nak tau jugak :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='sleyer' date='22 September 2010 - 08:33 PM' timestamp='1285158800' post='1048422']
unlock core ni suhu akan effect gak ke ????
[/quote]
kesian takde sape jawab.aku jawabkan.

ya suhu akan naik kalo dah unlock sebab dah jadi quadcore..kalau dah unlock setiap bacaan core temp akan disable..tapi bacaan processor temp masih ada lagi.

[quote name='musy' date='06 October 2010 - 11:02 AM' timestamp='1286334129' post='1049477']
kalau phenom x4 955 be leh unlock ker? leh jadi x6 tak? unlock x2 555 tu ade 4 core ker?
[/quote]

x4 tak leh unlock..x2/x3 sahaja.masih tidak ada lagi proc leh unlock ke x6..x2 nih secara fizikal mmg ada quadcore tapi amd disable dua core atas sebab kestabilan atau defect atau nak jimat kos buat proc dual core.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

terima kasih pc ko kalau main gta4 tuu high seting ker standard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='musy' date='06 October 2010 - 08:19 PM' timestamp='1286367581' post='1049553']
terima kasih pc ko kalau main gta4 tuu high seting ker standard
[/quote]

setengah tu very high.shadow n texture medium je.lain2 50%..kalo sume high fps low la.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[quote name='musy' date='06 October 2010 - 11:02 AM' timestamp='1286334129' post='1049477']
kalau phenom x4 955 be leh unlock ker? leh jadi x6 tak? unlock x2 555 tu ade 4 core ker?
[/quote]

[b]Kalau Phenom II X4 960T* boleh unlock jadi hexa-core. Yep, kalau unlock Phenom II x2 555 tu jadi quad-core.

[i]*rare proc ni kalau jual pon OEM.[/i][/b] Edited by e_X

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau auto tuning tu ape aku yer matherboard asus dia ade auto Turbo Unlocker ape der tuu same ker gan unlock ? :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='musy' timestamp='1286536695' post='1049704']
kalau auto tuning tu ape aku yer matherboard asus dia ade auto Turbo Unlocker ape der tuu same ker gan unlock ? :wacko:
[/quote]
turbo unlocker yg dlm turbo v evo tu ke?..yg tu utk ejas secara automatik ratio cpu..

auto tuning lak utk ejas o.clock secara automatik yg satble dgn system pc ko..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0