Jump to content


Photo

Asasi Sains Hayat?


  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 sen0rita_shinee

sen0rita_shinee

    Ahli Baru

  • Learning
  • 14 posts

Posted 14 March 2010 - 12:42 AM

SALAM..
aku baru dapat result SPM aku..
aku dah jumpa kaunselor aku..dia ckp aku jugak layak apply utk asasi sains hayat..
aku dah cek sumer syarat2 dia..ak lulus r lau nak apply..tpi aku still konpius..aku dah slidik sket2 sal courses ni..

apa kerja ak nnti?. apa bnda yg aku akan blaja..
yg ak tau,asasi sains hayat ade ditawarkan kat UIA, UM and UNIMAS..
yg maner satu elok yg aku should apply?

so..ade beza semua nih?
yg maner better?
sng ker dpt keje?
ape aku akan blaja lau aku ambek courses nih?
yg mane satu sesuai ngan result ak?
yg mane satu sesuai dgn result ak?

aku dengar skop asasi sains hayat ni luas..susah ker.?
ape yg ptut ak buat lps hbis asasi sains hayat?

tolong aku pliz!!
ak pnim amat nie..@_@

utk org yg tau sesape yg ak bleh cntact psal nih or something yg ak ptut tau,bley emel or ym kat aku
[email protected]

sekian

#2 razirazo

razirazo

    Ahli Sangat Rajin

  • Members
  • 2628 posts

Posted 14 March 2010 - 01:14 AM

kalau aku la.. aku ambik tesl.(dan semestinya UiTM; murah, laku dan simple ..dan semua cawangan terletak di luar bandar, takde la ko ter'derail' waktu study kang)
kenapa? sebab aku suka.

maksud aku kat sini.. kalau tu semua ko layak, so ambik yang paling ko suka.

(aku dulu pun layak tesl, tapi sbb aku lagi suka pertanian aku ambik pengurusan ladang. memang tak nyesal sampai sekarang)

nak cakap pasal peluang kerja nih.. tu bukan kawalan kita, waktu kita grad nanti dunia dah berubah(lain la kalau start blaja hari ni, minggu depan dah grad).

Edited by Razi_IBM, 14 March 2010 - 01:18 AM.


#3 Nezict

Nezict

    Ahli Rajin

  • Members
  • 781 posts

Posted 14 March 2010 - 01:47 AM

SALAM..

aku baru dapat result SPM aku..
ak dpt A utk BM, BI, n MM.. A- utk Sej..B utk MT, BIO, Quran Sunnah, P. Syariah Islamiah.. C+ utk Fzk n Chemistry.. C utk Bahasa Arab Tinggi..

aku dah buat survey utk courses maner yg aku layak.
1. Diploma Teknologi Makmal Perubatan UDM, tak sure,
2. Diploma Teknologi Makmal Perubatan UiTM, tak sure jugak
3. Asasi Sains Hayat UIA, agak tough sikit la
4. Asasi Sains Hayat UM, a.k.a PASUM, foundation paling tough kat malaysia! 7A+ belum tentu dapat tempat.
5. Asasi Sains Hayat UNIMAS,tak sure
6. Diploma Pengimejan Perubatan UiTM, ko keje kat hospital @ pusat patologi sebagai tukang xray@ mri@ ape2 yang scan badan orang.
7. Diploma Radiografi UDM, same cam pengimejan perubatan
8. Diploma Sains UiTM, kalau 3.9 CGPA keatas leh gi medic Uitm klo tak silap.
9. Diploma Microbiologi UiTM, tak sure
10. Diploma TESL UDM, rugi, IPG dah ade degree.
11. Asasi Bahasa Inggeris UIA, tak sure
12. Asasi TESL UiTM. ni ok, ko 1 tahun je, 3.0 CGPA, pegi degree TESL uitm, jadi cikgu sekolah menengah.

so..ade beza semua nih?
yg maner better?
sng ker dpt keje?
ape aku akan blaja lau aku ambek courses nih?
yg mane satu sesuai ngan result ak?
pluang cerah ker klau aku apply course nih?
tmpt maner better utk courses nih?
ape mklumat asas tntg course nih..
aku p0n x brape paham ttg courses ni..

ak kna plih 8 choices utk isi brg upu..

tolong aku pliz!!
ak pnim amat nie..@_@

utk org yg tau sesape yg ak bleh cntact psal nih or something yg ak ptut tau,bley emel or ym kat aku
[email protected]

sekian


nasihat aku la,

1. pilih yang minat, dan buat solat istikharah banyak2 betul ke minat ko yang itu.
2. selidik course yang ko nak masuk betul2, tahu sedikit sebanyak lifestyle kerjaya yang kau nak amik. ok, ko nak amik medic la sebagai contoh, ko bersedia keje kat hospital yang kerjaya doktor ni ada masa tido paling sikit compare dengan kerjaya lain kat malaysia ni? ko kene pikir, nak kumpul duit, nak kawen lagi (even ko pompuan, jangan la selfish), nak beli kete, rumah, nak ada anak, ko cukup terurus dan sistematik nak control life ko camtu? if so, silakan. tu contoh medic, kerjaya lain?
3. selidik betul2, tanya orang sekeliling, kalau tak dapat, banyak forum kerjaya kat internet ni, search dari situ. silap aku dulu sebab tak research bende ni betul2. bila ko dah sedar hakikat jalan yang ko pilih tu tak macam apa yang ko nak dalam hidup, meskipun ko minat gile2 punyer,konfem ko frust menonggeng. Contoh macam lawyer, income besar, ada prestij tersendiri, dihormati masyarakat, tapi kalau ko keje defend orang salah, bukan berdosa ke? Ko nak lepaskan pembunuh dengan trick2 mahkamah, kesalahan tenikal yang menyebabkan orang yang teraniaya tak dapat pembelaan? You choose that.
4. bila kat u nanti, ko bukan belajar je pasal kos ko, tapi pasal life. macam penulis terkenal Stephen Covey cakap 'if you lived in environment such as university, which is like artificially controlled, you learn to live and play the game. To the certain extent, you can control it.' (ayat dier maksud lebih kurang macam tu la.kawan, orang hasad dengki, tekanan, deadline, teamwork, macam2 lagi la. even ko duduk asrama sebelum ni, takde beza sikit pon dengan orang yang duduk dengan makbapak.
5. peluang kerja tu, kerja Tuhan. kita berusaha. I mean extremely berusaha sampai ko dah tak ada daya lagi, baru la berserah pada tuhan. Tuhan tengok willpower kita dalam berusaha tu, kalau sikit je usaha, sikit je la kita dapat. Ko boleh shape apa yang ko nak dalam hidup, segala kemahuan ko, tapi dengan syarat dapat izin Tuhan je.

It's not just filling up the form, it's deciding where your life path should be.

Ingat2lah. I've learned the lesson the hard way. :rolleyes:

Edited by Nezict, 14 March 2010 - 01:50 AM.

I'm out to the rural. Where GPRS is a gift from God.

#4 highlander

highlander

    Ahli Rajin

  • Members
  • 510 posts

Posted 14 March 2010 - 11:23 AM

asasi sains kat universiti awam same je cam pusat matrikulasi cam biasa KECUALI uia .. dan aku salah seorang pelajar uia, sains fizikal : kejuruteraan :rolleyes: ...

so sekarang , ko cume perlu pilih antara jalan pasti atau hampir pasti :lol: .... kalau masuk asasi uia, ko da komfem masuk uia tetapi kalau ko masuk pusat matrikulasi kpm atau pusat asasi ... ko akan lalui proses sama untuk 'apply' degree selepas abes belajar kat pusat tersebut ;)

pasal sains fizikal atau hayat, itu pilihan ko. kalo ko minat bab2 bio, amek la sains hayat. kalo minat bab2 fizik , amek la sains fizikal ... bagi aku yang penting ko skor dalam mana2 pilihan ko :P
i remember what i saw , i forget what i said , but i understand what i do

my rig in 1 word ..

AMDPhenom2X4955MSI790FX-GD70KVR10662GBDDR3SilverstoneST50FCMElite334AcerX203HXigmatekRSWD160GB

#5 sawi

sawi

    Ahli Rajin

  • Members
  • 1650 posts

Posted 14 March 2010 - 10:27 PM

asasi ni bukan lagi Ijazah @ Diploma, tp lebih spt STPM
asasi ni mcm matrik la.
apa beza asasi dgn stpm?
-asasi ni program bawah U, tamat asasi, trs transfer msk program ijazah U berkenaan
-stpm bawah sekolah, abis stpm, tunggu result, apply upu, berasing dgn bdk SPM, dip.

tapi ramai tak sanggup ambik asasi/matrik, silibus agak berat, exam bukan sistem semester. tp taktau la sekarang, aku dulu matrik 1 1/2 tahun (1998-99), final exam keluar semua yg belajar 1 1/2 tahun. Kalau ambik Dip/Ijazah, final exam berdasarkan silibus sem berkenaan jer, so ringan skt.

asasi sains hayat ni lebih pada BIOLOGI
kalau habis, nnt trs transfer ke program Ijazah U berkenaan dlm bidang berkaitan spt
-kedoktoran, veterinar, ekologi, alam sekitar, dan sebagainya yg core dia BIOLOGI

Edited by sawi, 14 March 2010 - 11:37 PM.

:-|

#6 OkEsh

OkEsh

    Ahli Rajin

  • Members
  • 1791 posts

Posted 14 March 2010 - 10:55 PM

betul cakap sawi. asasi hayat tu umum je. nanti dah sambung degree baru ada pengkhususan. kalu minat bio and kimia, amiklah sains hayat. cam aku dulu dpt sains hayat tp x minat bio. so minta tukar sains fizik. Jadi kalu nak amik sains hayat, pastikan ada target nak amik kos apa bila sambung degree nanti.
.:- If you can make a girl laugh, you can make her do anything -:.

#7 thinking

thinking

    Ahli Baru

  • Learning
  • 2 posts

Posted 23 March 2010 - 09:35 AM

saya lepasan spm 2009..
baru jer dpt result..
juz dpt 7A jer..
A+ untuk subjek math, pendidikan islam, sejarah ngan kimia,
A untuk subjek bm, bi ngan add math,
B+ plak untuk sbjek biologi ngan fizik..
1st choice saya kat brg upu ialah asasi sains uitm..
so, klu diikutkan result kat atas,
peluang saya untk dpt twrn asasi sains uitm cerah x??
atau hanyer 50:50 jer..
and then, 2nd choice diploma sains aktuari..
tolonglah..
saya perlukan penjelasan segera.. :ph34r:

Edited by thinking, 23 March 2010 - 09:41 AM.


#8 sen0rita_shinee

sen0rita_shinee

    Ahli Baru

  • Learning
  • 14 posts

Posted 26 March 2010 - 09:07 AM

saya lepasan spm 2009..
baru jer dpt result..
juz dpt 7A jer..
A+ untuk subjek math, pendidikan islam, sejarah ngan kimia,
A untuk subjek bm, bi ngan add math,
B+ plak untuk sbjek biologi ngan fizik..
1st choice saya kat brg upu ialah asasi sains uitm..
so, klu diikutkan result kat atas,
peluang saya untk dpt twrn asasi sains uitm cerah x??
atau hanyer 50:50 jer..
and then, 2nd choice diploma sains aktuari..
tolonglah..
saya perlukan penjelasan segera.. :ph34r:


lau asasi sains kat uitm tu aku x sure sgt..tpi ckgu aku ckp, lau nk apply asasi sains baek apply kat unimas c0z xrmai yg apply kat c2..tpi lau ngan result ko tu, aku rase uitm pon dpt..aku ade pegi krnival upu..kat booth uitm tu mmg xbley msuk..rmai sgt org..then, kau pegi kat unimas..dye ade terangkan kat aku psal asasi sains hayat n asasi sains fizikal..ko nk mntak hayat ker fizikal?

#9 thinking

thinking

    Ahli Baru

  • Learning
  • 2 posts

Posted 26 March 2010 - 10:00 AM

aq amek asasi sains jer..
x specific sains fizikal or hayat..
aq x nak ar unimas..
klu leh nak uitm.. :blink:

#10 sen0rita_shinee

sen0rita_shinee

    Ahli Baru

  • Learning
  • 14 posts

Posted 26 March 2010 - 11:32 AM

aq amek asasi sains jer..
x specific sains fizikal or hayat..
aq x nak ar unimas..
klu leh nak uitm.. :blink:


ngan result ko tu aku rase no hal lar..

#11 ayumi

ayumi

    Ahli Baru

  • Learning
  • 1 posts

Posted 26 March 2011 - 02:15 PM

boleh x citer serba sedikit tentang sains hayat ni..maksud saya subjek pe yang akan kita belajar..dan pekerjaan ape yang berkaitan dengan bidang ni..

#12 Roy Azloy

Roy Azloy

    Ahli Rajin

  • Members
  • 532 posts

Posted 26 March 2011 - 02:57 PM

boleh x citer serba sedikit tentang sains hayat ni..maksud saya subjek pe yang akan kita belajar..dan pekerjaan ape yang berkaitan dengan bidang ni..


sains hayat seperti biologi membuat penyelidikan tentang proses-proses hidupan, ia menekankan lebih kepada mengkaji struktur segala organisma yg hidup di muka bumi ini, Bt permulaan anda akan mempelajari perkara asas spt sel, molekul sbelum anda memilih kecenderungan anda spt Zoologi berkaitan haiwan, Botani brkaitan tumbuhan yg pasti pekerjaan anda lebih tertumpu kepada Doktor n saintis,

#13 Noor Syuhada Jalal

Noor Syuhada Jalal

    Ahli Baru

  • Learning
  • 1 posts

Posted 01 April 2012 - 09:17 PM

salam,,saya pon tengah pening ni..mcm mane pulak dengan asasi farmasi??ape beza farmasi n sains hayat..means dua2 nanti bley buat degree ape??

#14 dvdbane

dvdbane

    Ahli Rajin

  • Members
  • 1141 posts

Posted 02 April 2012 - 03:19 AM

salam
klu rse forumers sni lmbt reply,bleh try google secara specific
contoh google : asasi sains hayat uiam
konpem bnyk result

ni ak copy paste je...mungkin da brubah tp bleh la agak pe yg akn diambil

Salam... Bagi program pengajian asasi di UIAM;

Asasi Perubatan adalah untuk mereka yang hendak mengambil Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS).

Asasi Sains Hayat untuk mereka yang hendak mengambil Ijazah Sarjana Muda Sains Bioperubatan (Kepujian) atau Sarjana Muda Bioperubatan (Kepujian).

Asasi Sains Fizikal untuk mereka yang hendak mengambil Ijazah Sarjana Muda Sains Matematik (Kepujian).

link

Edited by dvdbane, 02 April 2012 - 03:20 AM.