• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Tm Hsbb - High Speed Broad Band

220 posts in this topic

Posted · Report post

[quote name='MaXi32' date='29 March 2010 - 12:46 AM' timestamp='1269794799' post='1023444']
Haha.. kau nak kata orang gatal itu suka hati dia la. Takkan orang kaya macam kau je boleh layan streamyx? Ha nape pulak nak salahkan kaki2 torrent? Benda tu semua satu keperluaan je nak menorent ke apa ke. Kita bayar mahal why not tak bagi torrent?
[/quote]

laa.. mana ada orang kaya saja boleh layan streamyx.. kalau ikut pemahaman aku dengan bro Nezict punye post tu why nak langgan pakej yang beratus2 sedangkan ada pakej yang murah2? takda pulak pakej dia semua yang beratus2.. users still ada option at the expense of bandwidth speed.. tu je..

torrent tak menjadi masalah.. tapi bila aktiviti torrent ni membabi buta memang masalah la.. since dia affect bandwidth.. yang mana kita semua kat Malaysia ni share untuk dapat speed optimum yang disubscribe.. so untuk bagi fair kepada semua thats why TM opt untuk implement bandwidth capped..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[color="#ff0000"][b]no offensive / flamin post please..[/b][b] !!![/b][/color]

anda tak suka anda boleh pilih untuk tidak gunakannya.. import la ISP favorite anda dari negara lain :)

lagipon tm tak paksa pelanggan tuk guna unify, still masih ada streamyx, still masih ada dial up,

dan kalau tak suka streamyx, masih ada wireless broadband yg lain, (yang mana bagi saya agak mahal compare to current tm :P)

utk bro [i]Maxi32[/i].. cakap kt sini tak guna jugak.. saya pon suffered servis teruk dari tm selama setahun lebih..
sila rujuk customer servis.. jangan call2.. serang terus customer servis kat centre... kalau anda rasa diri layak berbuat demikian.. bukan tahu gebang di forum sahaja.. org kt forum bukan lah customer servis anda :)


kebanyakkan insan tak nak berfikir sebelum bercakap... semua ciptaan ada kelemahan, sebelum melihat kelemahan orang.. lihat lah kelemahan diri dulu, kalau rasa diri layak, beranikan diri untuk berkata-kata dengan matang. :)

[quote name='alfarabi2020' date='29 March 2010 - 08:36 AM' timestamp='1269823004' post='1023460']
Cool UNI Pack 4 Mbps
RM100/month(Previous)
RM88/month(Now)

masih mahal bagi pendapat aku, 4MB patut RM59 sebulan! Sorrylah kalau aku di kategori sbg miskin!
[/quote]

ni pakej student je kan... kalau student.. duk umah sewa... kongsi2 la 2-3 org.. dan pandai2 la capping / divide bandwitdh.. bayar sama2 :D

kalau dok umah family.. mintak la abg akak, mak atau ayah support at least 30-40%.. lagipon tak mungkin diorang tak guna jugak kan..

pesanan : saya bukan penyokong tm, tapi takat ni mereka terbaik kt malaysia.. yang lain semua hampeh jugak.. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Yeah. Kalau tak setuju, jangan guna.
Orang lain ada lagi yang nak guna.
Lagi sikit orang guna, lagi laju la kan.
Silap2, kalau register lambat maka terlepas la peluang2 "promosi".
Contoh tengok Streamyx, sesiapa yang guna lebih dari 2 tahun dapat free upgrade (kalau x silap).
Huhu.
Semua tu tak bagus tu, maklum la TM kan kedekut.
Jangan guna Unifi ok. Boikot2. ^_^


[i]p/s: haha tekan la lagi -1 tu.[/i]
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

hehehe...student sekarang manja manja lak aku tgk...

dulu zaman aku tak merasa la nak pakai broadband harga rm38, dpt netbook sekali...mau tak mau kena layan line kat Uni aje...tu pun PC beli sendiri...zaman tu mahal woo, RM3K Pentium 2 500Mhz aje...kena la simpan duit pelan2 sebab mana ada byr ansuran masa tu...

Makin byk tongkat k'jaan bagi makin manja...pastu yg sedihnya semua subsidi ni tak guna utk pelajaran, guna utk lain...d/load movie la, mp3 la, chatting la...tu blum kira XXX lagi...

nak angkat kancil...tuang minyak bawak awek kehulu kehilir byk plak duit deme ni...kekeke Edited by pharez
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='pharez' date='30 March 2010 - 10:23 AM' timestamp='1269915826' post='1023645']
hehehe...student sekarang manja manja lak aku tgk...

dulu zaman aku tak merasa la nak pakai broadband harga rm38, dpt netbook sekali...mau tak mau kena layan line kat Uni aje...tu pun PC beli sendiri...zaman tu mahal woo, RM3K Pentium 2 500Mhz aje...kena la simpan duit pelan2 sebab mana ada byr ansuran masa tu...

Makin byk tongkat k'jaan bagi makin manja...pastu yg sedihnya semua subsidi ni tak guna utk pelajaran, guna utk lain...d/load movie la, mp3 la, chatting la...tu blum kira XXX lagi...

nak angkat kancil...tuang minyak bawak awek kehulu kehilir byk plak duit deme ni...kekeke
[/quote]

well said.. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Saya sebenarnya menyokong langkah kerajaan untuk NBI ni..(national broadband initiative),
Elok sebenarnya harga broadband + pc/laptop ni semakin murah, (atau di jual pada harga mampu bayar oleh golongan yang kurang berkemampuan)..
sebab dapat jugak mengurangkan digital divide...
mula-mula tak sedar.. tapi lama2 baru sedar..bila comparekan mak aku yang tak tau apa tu internet/fb vs bapak mertua aku yang ada akaun facebook sendiri..
kita tak patut ingat diri kita saja.. kita kene ingat orang lain jugak..

hsbb ni pulak premium servis..bukan utk semua org kat malaysia..(skang ni pun ada 4 kawasan je.)
kita jgn asik tgk keluar duit untuk guna internet saje..
mane tau dgn ada internet ni kita boleh buat duit?.. sampai bila kita nak guna saja?.. bila pulak masa untuk kita provide?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku berminat tul dgn pakej 10mb bisnes tu....

harap2 berbaloi sb mmg dlm perancangan nk amik..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='MaXi32' date='12 April 2010 - 08:45 AM' timestamp='1271033142' post='1025272']
Orang sepatutnya bagi komen sikit kat TM ni. melalui forum ke apa2 media. Nanti diorang buat la survey camne service terok diorang. Ini tak. bila orang dah nak BLAME TM si kaya2 semua dok mencelah "Kalau x nak pakai jgn pakai" sedangkan orang dok complain pasal harga suruh TM turunkan. Tapi si berduit kaya rasa dok berlagak sombong kata orang lain x mo pakai. Kan namanya show off tu.
[/quote]

beb, jangan le flame kat sini. sini bukan loyat. lu flame 1 kat sini, aku ade 10 hujah nak patahkan balik flame lu.

lu ade bace suratkhabar tak?

lu tau MEB tak?

lu tau tukaran matawang dunia tak?

semua tu mempengaruhi harga TM yang lu kutuk2 tu.

lu tau tak, Malaysia ni negara berpendapatan sederhana? Lu tau tak broadband ni service untuk orang berpendapatan tinggi? Lu ada tengok Cuba, Ghana, Algeria negara berpendapatan rendah ada broadband tak?

Kalau ade pon harga diorang tinggi melangit.

TM dah kira baik bagis service untuk berpendapatan tinggi, sesuaikan harga untuk negara kelas kedua macam Malaysia ni, untuk bagi rakyat Malaysia yang berpendapatan sederhana, otak dunia kelas ketiga, rasa servis macam tu?

Menorent, lu tau tak tu cuma kehendak? Nafsu je? Ade adik2 lu kebulur kalau tak dapat menorent? Ade lu kene sakit gatal2, panau kalau tak dapat download rapidshare? Ade lu gagal exam kalau tak dapat layan YouTube?

Lu tau tak TM tu kompeni GLC? Lu tau tak GLC tu apa? Lu tak tak sebab GLC tu le yang harga diorang lagi murah dari Digi, Maxis dengan Celcom?

Lu ingat orang kaya2 sombong ke? Lu penah jumpe yang betul ke? Ke lu tengok orang kaya dalam Cerekarama kat TV3 tu je?

lu tau tak kenapa HSBB dapat kat 4 tempat je sekarang? Salah satu tu kat TTDI? Lu tau TTDI tu takde la orang pakai SLK (small little kancil), semua paling kopak pakai Mercedes SLK. Ferrari bersepah beb. Satu rumah PC lapan bijik. Memang la diorang deserve dapat HSBB. Diorang mampu.

Lu tau komen kat sini je. Kalau lu berani lu terjah la bos TM kat Pantai Dalam KL tu. Pegi buat appointment dengan dier.

:angry:
p/s: sori mod kalau aku tulis KASAR. Sebab ramai orang Malaysia sekarang tak sedar diuntung.
:angry:
2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs464.snc3/25470_427037047785_536507785_5526273_932688_n.jpg[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='Nezict' date='12 April 2010 - 11:05 AM' timestamp='1271041502' post='1025286']
[spoiler]beb, jangan le flame kat sini. sini bukan loyat. lu flame 1 kat sini, aku ade 10 hujah nak patahkan balik flame lu.

lu ade bace suratkhabar tak?

lu tau MEB tak?

lu tau tukaran matawang dunia tak?

semua tu mempengaruhi harga TM yang lu kutuk2 tu.

lu tau tak, Malaysia ni negara berpendapatan sederhana? Lu tau tak broadband ni service untuk orang berpendapatan tinggi? Lu ada tengok Cuba, Ghana, Algeria negara berpendapatan rendah ada broadband tak?

Kalau ade pon harga diorang tinggi melangit.

TM dah kira baik bagis service untuk berpendapatan tinggi, sesuaikan harga untuk negara kelas kedua macam Malaysia ni, untuk bagi rakyat Malaysia yang berpendapatan sederhana, otak dunia kelas ketiga, rasa servis macam tu?

Menorent, lu tau tak tu cuma kehendak? Nafsu je? Ade adik2 lu kebulur kalau tak dapat menorent? Ade lu kene sakit gatal2, panau kalau tak dapat download rapidshare? Ade lu gagal exam kalau tak dapat layan YouTube?

Lu tau tak TM tu kompeni GLC? Lu tau tak GLC tu apa? Lu tak tak sebab GLC tu le yang harga diorang lagi murah dari Digi, Maxis dengan Celcom?

Lu ingat orang kaya2 sombong ke? Lu penah jumpe yang betul ke? Ke lu tengok orang kaya dalam Cerekarama kat TV3 tu je?

lu tau tak kenapa HSBB dapat kat 4 tempat je sekarang? Salah satu tu kat TTDI? Lu tau TTDI tu takde la orang pakai SLK (small little kancil), semua paling kopak pakai Mercedes SLK. Ferrari bersepah beb. Satu rumah PC lapan bijik. Memang la diorang deserve dapat HSBB. Diorang mampu.

Lu tau komen kat sini je. Kalau lu berani lu terjah la bos TM kat Pantai Dalam KL tu. Pegi buat appointment dengan dier.

:angry:
p/s: sori mod kalau aku tulis KASAR. Sebab ramai orang Malaysia sekarang tak sedar diuntung.
:angry:[/spoiler]
[/quote]

aku sokong..
tapi dlm soal nih bukan pasal sapa flame sapa.. tapi rakyat Malaysia haruslah berubah demi kebaikan negara..
nih klo rakyat tak nak berubah..hancurlah Malaysia..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[quote name='kae' date='13 April 2010 - 11:37 PM' timestamp='1271173023' post='1025582']
aku sokong..
tapi dlm soal nih bukan pasal sapa flame sapa.. tapi rakyat Malaysia haruslah berubah demi kebaikan negara..
nih klo rakyat tak nak berubah..hancurlah Malaysia..
[/quote]

yup..betul tuh..
yg tau cakap pun, kalo selalu main runding ngan telko2 ni takperla jgk..
yang kita nih dh mmg slalu berurusan hal2 cmni...mengganggap ia satu [email protected] kepada kemajuan negara jgk..
setiap ape yang berlaku dalam industri kita nih sume dah dirangka kan..sebagaimana kita nk merancang sesuatu..

[i]p/s: pelan2 kayuh bang..[/i] Edited by arulsr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kepala hotak... TM. kat tempat aku tak brani pun pasang line streamyx. tempat aku kerja 5 Km je dari Airport n 30 KM dari bandar. Tu pun tak nak pasang. alasan tiada tiang la, cable mahal la, pengguna kurang la. la tuan, klo ko tak pasang tiang memangla tiada tiang, klo tiada line macam mana orang nak register. aku bertahun-tahun nak guna internet dkt rumah tp tak boleh, line celcom,maxis n digi sama juga kepala hotak,, 1 bar je.. tu pun kira nasib dapat. Terpaksala guna cdma la, klo layan internet 10 tahun pun tak dapat buka website PUTERA.com la. untuk nezict, kita bukan nya nak blame tapi kita nak kan hak yang disebut-sebut oleh TM semasa nak register tu. Klo korang bagi speed 1Mbps bg la speed 1Mbps klo tak sampaipun lebih kurang la tapi ini terlampau kurang pula TM bagi. apa taknya orang tak hangin. Apa lagi aku nak cakap, pasal talian 100, klo ko call nasib baik klo diangkat, ko tunggu 30 tahun pun silap hari bulan tak diangkat. pegi beranak ka semua pegawai yang angkat telefon tu. Ok Nezict, jangan melentik klo orang komen kita tapi perbaiki setiap kelemahan, coz orang lain je perasan kelemahan kita tu. orait chow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='Name2Remembered' date='23 February 2010 - 11:07 AM' timestamp='1266894460' post='1018418']
Perbincangan TM-HSBB di sini.

Mungkin ada antara kita dah tahu..ada yang belum tahu..
HSBB.. service high speed broadband pada network speed minimum 10Mbps,
Mari berbincang pasal internet kelajuan tinggi nih.
Pada masa topik ini di buka, sudah ada Trial user yang dapat servis ni..
di 4 kawasan terawal.. Bangsar, TTDI, Subang & Shah Alam..
[/quote]

Minimum speed is 5mbps

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dh amik 10mbs pakej utk bisnes..

ok la donlod upload stable..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bila la dapat nak merasa HSBB kat Kuching nie~

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

skarang nie pun HSBB dah buka banyak exchange~~
tengah tunggu sentul buka jer nie~~
rasa nak pakai gak lah~~heeheee~~
rata-rata customer yang dah guna kata tak ada masalah pun~~
rasanya kalau nak tggu harga turun sesangat~~
tue kena tunggu bertahun lagi lah~~
skarang nie pun free installation dah habis~~
just pendapat saya jer~~heeheee~~

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam,

byk post kat sini hanya opinion tp ada tak sesapa yg dh guna servis unifi VIP5 ni? camana dgn kualiti dia? lagi baik ke atau takde beza? berbaloi ke nak upgrade dr streamyx ke unifi ni? sesapa yg dh guna bole bagi komen skit...

tq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='asdasd' date='16 October 2010 - 09:21 PM' timestamp='1287235265' post='1050449']
salam,

byk post kat sini hanya opinion tp ada tak sesapa yg dh guna servis unifi VIP5 ni? camana dgn kualiti dia? lagi baik ke atau takde beza? berbaloi ke nak upgrade dr streamyx ke unifi ni? sesapa yg dh guna bole bagi komen skit...

tq
[/quote]
Salam.

Aku tgh pakai VIP5, guna sejak bulan 4 kalau tak silap.
So far so good, where the goodness is more than its weakness.
Video = 5/10 (tak banyak channel yg best (err mcm tak ada actually), tapi quality gambar mmg lagi better better better than Astro)
Internet = 8/10 (memang terbaik dari ladang, rs ke, torrent ke, almost always dpt fullspeed, cuma kdg2 youtube sangkut2 jugak)
Phone = 7/10 (ok la, kadang2 dia gila sikit bila call org, dia ckp no phone tak wujud. lol).

Ni speedtest Unifi VIP5 (RM149):
[spoiler]Server KL, MY: [URL=http://www.speedtest.net][IMG]http://www.speedtest.net/result/993519223.png[/IMG][/URL]

Server San Francisco, US: [URL=http://www.speedtest.net][IMG]http://www.speedtest.net/result/993526140.png[/IMG][/URL][/spoiler]

Ni pula speedtest Streamyx 4Mb (RM130):
[spoiler]Server KL, MY: [URL=http://www.speedtest.net][IMG]http://www.speedtest.net/result/993534411.png[/IMG][/URL]

Server San Francisco, US: [URL=http://www.speedtest.net][IMG]http://www.speedtest.net/result/993538022.png[/IMG][/URL]
[/spoiler]

So bagi aku la kan, memang berbaloi2 aku upgrade dari Streamyx ke Unifi.

TQ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Insy-Allah, kalo takde masalah bulan nie aku pakai unifi,...


sebelum nie pakai p1 wimax
connection ok
stable walaupun hujan
tapi download slow sket

so kene la upgrade ke wired tuk home user,..


kenape aku pilih unifi??

kalo streamyx, macam2 kene wat,.. line tepon, regration la blabla semua tu kos,

so unifi lagi bagus,

sekali line tepon dia pasangkan

RM200 untuk registration tu mungkin membebankan,
tapi dia ade option
RM40 x 5 kali bayar

so bulan pertama nyer bill
RM149x2 + RM10 (duty stam kalo tak silap) + RM40


tak sabar nak pakai heheh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

https://occ.unifi.my/HSBBCustomerPortal/HSBBCustomerPortal.portal


sape dapat login masuk?


dari kul 6ptg tadi try login tak dapat la

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='khairul anwar' date='11 November 2010 - 11:35 PM' timestamp='1289489700' post='1053131']
https://occ.unifi.my/HSBBCustomerPortal/HSBBCustomerPortal.portal


sape dapat login masuk?


dari kul 6ptg tadi try login tak dapat la
[/quote]
Takleh gak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nak tanya pasal VIP 5.. Still UNLIMITED bandwidth, atau speed akan kena "capped" bila capai had tertentu. Teringin gak nak pakai unifi VIP5. Tp oleh sebab penggunaan streamyx aku skrang lebih 100GB sebulan.. Jd nk tanya la pasal benda ni...

Kalu tanya orang TM, diorang kata masih UNLIMITED. Tp aku tanya vendor yang dok pasang benda2 ni, diorang kata still ada limit..??Sapa2 hardcore downloader??

Tolong respond, dan kalu bleh prinstcreen sekali speed rate bila download guna rapidshare, hotfile, megaupload atau storage service hosting yg lain.. Tq in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='awi216' date='12 November 2010 - 02:46 AM' timestamp='1289501210' post='1053149']
Nak tanya pasal VIP 5.. Still UNLIMITED bandwidth, atau speed akan kena "capped" bila capai had tertentu. Teringin gak nak pakai unifi VIP5. Tp oleh sebab penggunaan streamyx aku skrang lebih 100GB sebulan.. Jd nk tanya la pasal benda ni...

Kalu tanya orang TM, diorang kata masih UNLIMITED. Tp aku tanya vendor yang dok pasang benda2 ni, diorang kata still ada limit..??Sapa2 hardcore downloader??

Tolong respond, dan kalu bleh prinstcreen sekali speed rate bila download guna rapidshare, hotfile, megaupload atau storage service hosting yg lain.. Tq in advance.
[/quote]

untuk mase sekarng memang belum dilaksanakan lagi FUP (fair usage policy) tu

banyak orang da download lebih dari FUP tu

takde capped or connection dia down (sometimes down n up tu biase la :P )

bila nak buat limit ne? tunggu berita dari TM
so buat mase sekarang nie lum dilaksanakan lagi

g kat website dia, [url="http://www.unifi.my/unifi/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=81"]http://www.unifi.my/...id=51&Itemid=81[/url]
tuk FAQs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

THank khairul..

Any printscreen ntuk speed. Kalu cam streamyx average kalu line 5Mb, sepatutnya download dlm 600KByte/second .. Kalu unifi camna plak, lebih ke kurang lagi?? :125:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

for me speedtest tu just nak check line sama ada ok ke tak
kalau nak download tu,

memang kene consider banyak benda samada download tu laju or lembap

nie result pagi nie
takde modded or wat-so-ever
[img]http://www.speedtest.net/result/1027031543.png[/img]

[img]http://www.speedtest.net/result/1027036245.png[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now