• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Tm Hsbb - High Speed Broad Band

220 posts in this topic

Posted · Report post

[quote name='MatchMaker' date='26 March 2010 - 12:22 PM' timestamp='1269577344' post='1023159']
Tax relief la LanoQ. Eheehehe.
VIP5 mmg terbaik. Contract P1 abis nanti, boleh difikirkan balik ni.
[/quote]
Ehhh silap... Tax Relief.. hahahaha... thanks for pembetulan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Terbaru !

tmnet takkan implement usage cap sehingga di beritahu kelak (aku dengar lain lak, mungkin dalam 2011 kot ) .. Sambil2 tu tmnet akan monitor penggunaan usage ni... harap2 dia akan upkan usage cap.

Lagi satu kemungkinan harga streamyx biasa akan turun , ikut apa yang aku baca kat lowyat sekali dengan sumber twitter tmcorp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hmm orang kaya je pakai benda ni. Orang yg miskin dan banyak ilmu pasal dunia IT pulak ada yg masih pakai modem 56K. Sebabnya? TM kedekut. Nak maju ke dunia IT macam mana? P/S: X nak mengata la kan.. tapi aku tgk staff tm banyak perot buncit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bagi aku,..kalo aku skang pengguna 4mbps x 4line user..
aku ambk [b]biz pakej[/b] lagi bagus..5mbps tuh 199/mnth ok bagi aku.. download/upload 5mbps..kalo aku nye pakej skang 4mbps nih upload baru 512kbps jerk..ni pun IDM leh cecah 500-560k direct download..10mbps tuh rm599 pun dah kire berbaloi-baloi la bagi aku..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='arulsr' date='26 March 2010 - 03:34 PM' timestamp='1269588874' post='1023178']
bagi aku,..kalo aku skang pengguna 4mbps x 4line user..
aku ambk [b]biz pakej[/b] lagi bagus..5mbps tuh 199/mnth ok bagi aku.. download/upload 5mbps..kalo aku nye pakej skang 4mbps nih upload baru 512kbps jerk..ni pun IDM leh cecah 500-560k direct download..10mbps tuh rm599 pun dah kire berbaloi-baloi la bagi aku..
[/quote]

Ha.. kalau kau dah kerja ok la. Tapi cuba kau fikir. Banyak student2 yg hidup bergantung pada duit mak dan ayah. Diorang nak pakai Internet kat rumah pon tak sanggup. Mak ayah diorang kerja niaga nasi lemak. Pastu nak bayar duit streamyx berapa ratus? Gelak la aku tgk perangai TM ni.

Baru download 500 Kbps kita dah rasa hepi dah. Tak ke korang perasan yg kat Jepun tu boleh cecah download berpuluh2 MB? Lagi murah pulak tu internet diorang. Pasal kita ni Hepi dan gayat la TM tu buat perangai. Kita macam tak kesah je bayar mahal pon tak pe janji dapat pakai (orang kaya la)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sia2 la university ada lab computer dengan library. Banyak pulak student yang ada PTPTN , jangan la membazir beli benda merapu , makan mahal2 tak ingat dunia . Fikir mana priority ....

[quote]Orang yg miskin dan banyak ilmu pasal dunia IT pulak ada yg masih pakai modem 56K [/quote]
Pakai 56k je pasal ada botnet/server da kena control buat kerja untuk dia .. lol j/k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Tiba masanya untuk TM berubah dan hepi kan customer iaitu CUT PRICE! Kerana HSBB tu hanya bermakna untuk orang berduit je. Kami orang kampong tanam jagung, tolong la bagi kami internet yg laju!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='MaXi32' date='26 March 2010 - 03:34 PM' timestamp='1269588870' post='1023177']
Hmm orang kaya je pakai benda ni. Orang yg miskin dan banyak ilmu pasal dunia IT pulak ada yg masih pakai modem 56K. Sebabnya? TM kedekut. Nak maju ke dunia IT macam mana? P/S: X nak mengata la kan.. tapi aku tgk staff tm banyak perot buncit.
[/quote]

isk tak baik mengata appearance orang...kalau taknak mengata la kan..takyah kata jek.. :D

56k modem mahal bang... sekali dail dah berapa kene cas. kalau sebulan..bengkok jugak.. dah le mahal.. tak laju plak tu...pakai je la yang lebih berbaloi.. >.<

ramai orang sebut pasal download...tapi jarang orang sebut pasal upload..semalam terdengar radio bfm..dia cerita pasal upload..untuk cater for developr.. kalau dulu lagi upload speed kita dah pantas.. mungkin kita sendiri yang produce youtube. atau facebook.

tapi better late than never...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

tolong jgn bandingkan negara kita dgn Jepun...kita negara sedang membangun bukan negara maju...

aku harap streamyx standard akan turun harganya

aku pakai dial up 56k dulu lagi mahal...bukak selalu sampai bil cecah seratus lebih...then beralih kepada broadband such as streamyx...

kalau just normal internet user mean guna untuk baca paper or yg berkaitan amek pakej rm20 sebulan untuk 10jam... Edited by ExSmkak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pakej streamyx dah turun harga.. kuatkuasa pada 25 MAC 2010
pakej unicoolpack pun dah turun harga.. kuatkuasa pada 1 APRIL 2010
nih cuma tunggu HSBB je !!

aku tak kisah pasal capping tuh.. bagi aku berbaloi juga ada capping.. tapi mungkin boleh doublekan the bandwith tuh..
:lol:

yg penting skarang nih.. diharapkan rakyat Malaysia tak merungut la..
pelik betul..pasal capping pun nak merungut..
jgn sampai jadi mcm kat singapore dan UK .. diorang monitor setiap benda yg kita download

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kae... adakah pakej streamyx drop price tuk current user atau new registration je?
klo tuk new registration.. alahai melepas la user2 lama yg setia.. dan memang tak fair.. <_<

[quote name='MaXi32' date='26 March 2010 - 03:42 PM' timestamp='1269589352' post='1023179']
Ha.. kalau kau dah kerja ok la. Tapi cuba kau fikir. Banyak student2 yg hidup bergantung pada duit mak dan ayah. Diorang nak pakai Internet kat rumah pon tak sanggup. Mak ayah diorang kerja niaga nasi lemak. Pastu nak bayar duit streamyx berapa ratus? Gelak la aku tgk perangai TM ni.

Baru download 500 Kbps kita dah rasa hepi dah. Tak ke korang perasan yg kat Jepun tu boleh cecah download berpuluh2 MB? Lagi murah pulak tu internet diorang. Pasal kita ni Hepi dan gayat la TM tu buat perangai. Kita macam tak kesah je bayar mahal pon tak pe janji dapat pakai (orang kaya la)..
[/quote]

student ngn duit loan yang diberi oleh institusi pinjaman memang mampu sangat nak bayar bil tm ni sebenarnya bro.. gunakan akal yang dikurniakan.. saya juga dulu student... ada je part yg di abai.. part yg tak di abai.. boleh aja..

mak saya kerja gerai goreng pisang ngan abc.. ayah toreh getah... tapi saya masih mampu upgrade pc saya itu ini dengan duit loan yg kerajaan bagi.. MINAT dan SOKONG punya pasal... :D

jangan la dijadikan taraf hidup as excuse nk hentam itu ini... dah ada ni kira terbaik setelah penantian sekian lama..
dari tak ada langsung?

jangan compare ngan negara jepun... kita ni negara membangun, 10-20 tahun lagi pon kita tak akan terkejar dengan mereka.. dan mereka tak main dah mb2 ni bro... speed diorang cecah 1-100gbps!

p/s ; cuba belajar jgn bergantung ngan mak bapak selalu.. :) Edited by zer0Nehza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='MaXi32' date='26 March 2010 - 03:42 PM' timestamp='1269589352' post='1023179']
Ha.. kalau kau dah kerja ok la. Tapi cuba kau fikir. Banyak student2 yg hidup bergantung pada duit mak dan ayah. Diorang nak pakai Internet kat rumah pon tak sanggup. Mak ayah diorang kerja niaga nasi lemak. Pastu nak bayar duit streamyx berapa ratus? Gelak la aku tgk perangai TM ni.

Baru download 500 Kbps kita dah rasa hepi dah. Tak ke korang perasan yg kat Jepun tu boleh cecah download berpuluh2 MB? Lagi murah pulak tu internet diorang. Pasal kita ni Hepi dan gayat la TM tu buat perangai. Kita macam tak kesah je bayar mahal pon tak pe janji dapat pakai (orang kaya la)..
[/quote]


yang sokong tu munkin org kaya kot bro duit banyak tak kisah tm nak charge berapa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='kae' date='26 March 2010 - 05:55 PM' timestamp='1269597346' post='1023199']
pakej streamyx dah turun harga.. kuatkuasa pada 25 MAC 2010
pakej unicoolpack pun dah turun harga.. kuatkuasa pada 1 APRIL 2010
nih cuma tunggu HSBB je !![/quote]
Amat dialu-alukan
[quote]aku tak kisah pasal capping tuh.. bagi aku berbaloi juga ada capping.. tapi mungkin boleh doublekan the bandwith tuh..
:lol:
yg penting skarang nih.. diharapkan rakyat Malaysia tak merungut la..
pelik betul..pasal capping pun nak merungut..[/quote]
Capping perlu tapi jangan cap melampau sangat...2gig perday (VIP5) tak mengarut namanya....mungkin masa ni kita kata tak kisah..but satu hari nanti kita juga merungut...biar kita nyatakan sekarang apa yang kita rasa perlu dan berpatutan
Sometimes orang kita ni selalu cakap....tak per laa terima jer... kalau tak suka tak usah subsribe.. so apa akan jadi pada masa datang... kita senang disogokan dengan benda tak sepatutnya...tapi kita terima jer...
[quote]
jgn sampai jadi mcm kat singapore dan UK .. diorang monitor setiap benda yg kita download
[/quote]
siapa kata tak monitor..they always monitor ...problemnya diorang monitor + expensive + highprice + highcap + not fair to old customer macam zer0Nehza cakap..that's true

Sebenarnya kita bukan tak mampu nak buat..sometimes "kita buat yang dunia tak pernah buat" tapi kita buat..kan canggih tu... tapi tu laa "canggih yang terpilih"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='zer0Nehza' date='26 March 2010 - 07:30 PM' timestamp='1269603005' post='1023209']
kae... adakah pakej streamyx drop price tuk current user atau new registration je?
klo tuk new registration.. alahai melepas la user2 lama yg setia.. dan memang tak fair.. <_<
[/quote]


utk current user dan juga utk new user..
tapi tak semua !!

[i]TM are delighted to announce starting from 25th March 2010 onwards , Blockbuster Deals, Grad Pack & Super Upgrade Deals

will be having a NEW PRICE of 2Mbps & 4Mbps packages.



Promotion for 0 Entry Cost will be continued until 17th May 2010.



Objective Of Price Review
· This as our continue initiative to encourage and value customer to subscribe to higher broadband speed.

· To harmonize with HSBB offerings as this would be a great deal for customers.

· To let customers experience and enjoy the higher speed with lower price. [/i]
[color=blue] Price Revision of 2MBps and 4MBps

[u][b]1. BLOCKBUSTER DEALS[/b][/u]

· The new price will be effective from 25th March 2010.

· Effective 25th March 2010, new subscribers on 2M & 4M will enjoy the new price of RM130 & RM140 respectively.

· Existing customer who wants to enjoy the reduced price can request at TMpoint and the new price will be reflected

in the next bill.



DECT Phone eligibility :
i. DECT Phone is applicable for NEW subscription & upgrading speed only.

ii. No NEW DECT Phone will be given for upgrading within Blockbuster Deals package.

iii. No DECT Phone will be given for SAME SPEED migration.



Package
Existing Package Price
New Package Price

BB Deals 2 Mbps
RM140/month
RM130/month

BB Deals 4 Mbps
RM160/month
RM140/month
[/color]



[color=blue]

[u][b]2. GRADPACK[/b][/u]


· The new price will be effective from 25th March 2010.

· Effective 25th March 2010, new subscribers on 2M & 4M will enjoy the new price of RM120 & RM130 respectively.

· Existing customer who wants to enjoy the reduced price can request at TMpoint and the new price will be reflected

in the next bill.



Package
Existing Package Price
New Package Price

GradPack 2 Mbps
RM140/month
RM120/month

GradPack 4 Mbps
RM160/month
RM130/month
[/color]


[u][b]3. SUPER UPGRADE DEALS[/b][/u]



· The new price of 4M will be effective from 25th March 2010.

· Effective 25th March 2010, existing customers that will upgrade to 4M will enjoy the new price of RM135.

· Existing customer who wants to enjoy the reduced price can request at TMpoint and the new price will be

reflected in the next bill.



Package
Existing Package Price
New Package Price

Upgrade to 4 Mbps
1st 4 months

RM140/month



5th months on wards

RM150/month
RM135/month
[/COLOR]

[color=red]
[u][b]Price revision of current Cool UniPack[/b][/u]

· The new price will be effective from 1st April 2010.

· Sales is continue selling at the current price of RM50 until 1st April 2010.

· Effective 1st April 2010, new subscribers will enjoy RM38 /month with HP netbook.

· Existing customer will be automatically enjoy the reduced price of RM50 in the next bill after 1st April 2010.[/color]

[color=blue]
[b]Package
Existing Package Price
New Package Price

Cool UNI Pack 384 kbps
RM50/month(Previous)
RM38/month(Now)

Cool UNI Pack 512kbps
RM65/month (Previous)
RM53/month(Now)

Cool UNI Pack 1 Mbps
RM80/month(Previous)
RM68/month(Now)

Cool UNI Pack 2 Mbps
RM95/month(Previous)
RM83/month(Now)

Cool UNI Pack 4 Mbps
RM100/month(Previous)
RM88/month(Now)[/b][/color]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='MaXi32' date='26 March 2010 - 03:34 PM' timestamp='1269588870' post='1023177']
Hmm orang kaya je pakai benda ni. Orang yg miskin dan banyak ilmu pasal dunia IT pulak ada yg masih pakai modem 56K. Sebabnya? TM kedekut. Nak maju ke dunia IT macam mana? P/S: X nak mengata la kan.. tapi aku tgk staff tm banyak perot buncit.
[/quote]

perut buncit banyak punca.

-tak bersenam
-penyakit
-tak amalkan gaya hidup sihat

tak pernah pulak aku dengar kajian tesis dari mana2 universiti mengatakan kedekut adalah faktor kebuncitan perut seseorang.


[quote name='MaXi32' date='26 March 2010 - 03:42 PM' timestamp='1269589352' post='1023179']
Ha.. kalau kau dah kerja ok la. Tapi cuba kau fikir. Banyak student2 yg hidup bergantung pada duit mak dan ayah. Diorang nak pakai Internet kat rumah pon tak sanggup. Mak ayah diorang kerja niaga nasi lemak. Pastu nak bayar duit streamyx berapa ratus? Gelak la aku tgk perangai TM ni.

Baru download 500 Kbps kita dah rasa hepi dah. Tak ke korang perasan yg kat Jepun tu boleh cecah download berpuluh2 MB? Lagi murah pulak tu internet diorang. Pasal kita ni Hepi dan gayat la TM tu buat perangai. Kita macam tak kesah je bayar mahal pon tak pe janji dapat pakai (orang kaya la)..
[/quote]

dah tau mak ayah kerja niaga nasik lemak gatal tangan nak langgan streamyx beratus apahal? Member aku rumah dier ade streamyx jugak, stadi lagi, mak keje petik sawit, adik2 sekolah lagi, ayah meninggal, boleh je pakai? Aku yang tergelak tengok statement ko. :rolleyes:

Jepun dah ada internet dari bila la. Kita yang ada broadband (512k keatas) belum 10 tahun lagi. 10MBPS satu pencapaian yang cukup membanggakan. Aku tak rasa penyakit digital hoarding didedahkan meluas kepada umum dan kebanyakan kaki torrent/RS ni semua kena penyakit ni. Bacaan lanjut disini:

[url="http://en.wikipedia.org/wiki/Compulsive_hoarding#Digital_hoarding"]Wikipedia - Digital Hoarding[/url]

Aku percaya TMNet tarik balik cap HSBB tu atas demand 20% user Streamyx yang melampau2 download sampai 2TB sebulan. AKu pon pelik sempat ke diorang tengok movie, drama semua tu? Tak makan, tak keje ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku rasa apa yang sekarang ni, memang dah memadai.

Cap 60GB sebulan tu aku rasa dah lebih dari cukup untuk VIP5.
Tang harga, yes kena kurangkan sikit. But, barang baru, of course mahal sikit.
Computer, laptop, yang baru2 pun mahal jugak. Lama-lama baru turun harga.
Tader plak orang nak boikot2.

Kenapa TM perlu mengalah kepada orang-orang yang sukakan piracy, maknanya TM pun support piracy lah.
Kebanyakan orang yang mintak dibuangkan cap tu adalah orang2 yang menorrent.
Yang ditorrentkan adalah movie2, lagu2, game2 dan software2 yang kebanyakannya adalah jenis berbayar.
Kalau nak tengok cerita, nak main game, nak software pergi lah beli DVDnya yang original. Jangan cakap nak download opensource movie hari2 wth!
Kalau tidak berpiracy, apa lagi yang menyebabkan 60GB bandwidth tu jadi tak cukup untuk non-business user. LOL. :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='TOYSЯUS' date='27 March 2010 - 03:34 PM' timestamp='1269675248' post='1023294']
Aku rasa apa yang sekarang ni, memang dah memadai.

Cap 60GB sebulan tu aku rasa dah lebih dari cukup untuk VIP5.
Tang harga, yes kena kurangkan sikit. But, barang baru, of course mahal sikit.
Computer, laptop, yang baru2 pun mahal jugak. Lama-lama baru turun harga.
Tader plak orang nak boikot2.

Kenapa TM perlu mengalah kepada orang-orang yang sukakan piracy, maknanya TM pun support piracy lah.
Kebanyakan orang yang mintak dibuangkan cap tu adalah orang2 yang menorrent.
Yang ditorrentkan adalah movie2, lagu2, game2 dan software2 yang kebanyakannya adalah jenis berbayar.
Kalau nak tengok cerita, nak main game, nak software pergi lah beli DVDnya yang original. Jangan cakap nak download opensource movie hari2 wth!
Kalau tidak berpiracy, apa lagi yang menyebabkan 60GB bandwidth tu jadi tak cukup untuk non-business user. LOL. :angry:
[/quote]
aku download game batman dari steam 8gb jugak, dgn 60gb sekejap jer habis bandwidth.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Bukan tiap kali nak main dia(steam) download 8gig balik dan dalam sebulan tu berapa kali sangat beli game dari steam .... , tapi 60gig tu memang tak cukup untuk kasi rasa senang hati pengguna macam aku ni ... Sementara tmnet duk monitor penggunaan dia ni harap2 ada la pertambahan ..jadi 100-120gig ke tuk VIP5.. (hehe tapi lambat lagi la nak pakai pun , pasal tempa taku takde benda ni :P)

Lagi satu harap2 dia tak tukar bila lebih usage cap kena cas untuk setiap gig lak ... yang sebelum ni dia slowdown je pun kalau lebih usage cap . Edited by hampeh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

tengok pada org tuh mnilai bandwith/download/downstream tuh mcm mane..ade org mnilai 60gb download tuh mcm download movie dan games 60gb sbulan..tapi diorang tlepas pandang bab nih...

1.web-browsing/text based
2.web-browsing/media
2.online game
3.connecion sharing---ni yang guna LAN/switch...bayangkan kalo ade 3 komputer skali streaming youtube :o
4.VoIP streaming---yang ni xpyh cakap,dlm package tuh pn ade VoIP,yg pasti lepas nih,xdownload movie pn,msing nk skyping ye tak?? :lol: you xpakai,you rugi

kite pn sedia tahu..up(data send) vs down (data recieve)...mane lagi bykkan :D Edited by NazCYPHER32

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='TOYSЯUS' date='27 March 2010 - 03:34 PM' timestamp='1269675248' post='1023294']
Kalau tidak berpiracy, apa lagi yang menyebabkan 60GB bandwidth tu jadi tak cukup untuk non-business user. LOL. :angry:
[/quote]
perkara yg makan bandwidth selain dari berpiracy untuk non-business user :
1. tv internet macam bernama tv, tv selangor, yeoh, hulu, menggunakan software internet tv
2. radio internet dgn kualiti 320kbps
3. kongsi intenet dengan jiran atau kongsi sekelurga bapak, mak, anak sorang satu komputer
4. download cerita tv hdtv - cerita tv tidak dikira cetak rompak sebab cerita tv memang percuma
5. seed linux iso 4gb. kira mudah kalau 10 leech orang sudah jadi 40gb bang.
6. online game

LOL. :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kesian tgk malaysia jadi macam ni internet pun rakyat di korban kan,ni dah menunjukkan pihak kerajaan tak prihatin ,aku pegi mana 2 pun ramai yg cakap tak puas hati dgn hsbb ... aku ingat kalau banyak lagi org komplain bole turun harga kalau banyak desakkan ,tengah bandwith aku dgr dah tarik balik bagi jadi unlimited,ko org baca aku pun tak bepa faham english





LATES

Quote:
Telekom Malaysia suspends download cap for UniFi

By JO TIMBUONG

[email protected]

PETALING JAYA: Good news. The download cap on Telekom Malaysia’s UniFi high speed broadband service packages has been suspended.

The telco made the announcement on the Twitter microblogging site today and said it made the decision after taking into account public feedback on the cap.

“NO volume cap 4 all #unifi packages 4 now. Decision due to public feedback. TM will only monitor usage pattern 4 time being (sic),” read the tweet.

A spokesman for Telekom Malaysia told In.Tech that the telco, however, does still reserve the right to enforce a download limit to ensure all UniFi subscribers receive equal service quality.

Yesterday, many Malaysians complained on Twitter about the cap. They were disappointed because the cap would restrict the daily amount of data they can download via the high speed broadband service. (See report at http://bit.ly/ddk67k.)

They were also disappointed to learn that if the cap was exceeded, their connections would be throttled down to about 10% of the purchased speed. UniFi is available in 5Mbps (megabits per second), 10Mbps and 20Mbps packages.

With the latest announcement by Telekom Malaysia, many people are rejoicing. Among them is communications consultant Justin Then, who said he’s happy to note that Telekom Malaysia listens to consumers.

“Capping our high speed Internet access doesn’t make sense, if the Government wants Malaysians to seek out knowledge and be innovative,” he said.

A Twitter user, who asked to be identified only as Flo, said she’s glad Telekom Malaysia has decided not to employ the cap for now.

“We are paying a premium for technology that offers super high bandwidth, so a daily cap shouldn’t be applied. There’s no value in that; we would be better off with regular broadband,” she said. Edited by cucu mat kilau

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

* no capping [b]FOR LIMITED TIMES ONLY[/b] << baca betul2..

lepas dah banyak user registered baru diorang apply balik capping tuh..


aku sokong capping nih.. tapi tm kene revise juga bandwith capping nih.
dgn kelajuan 5mbps.. tak berbaloi capping rendah sgt.. sbb bila segalanya laju.. kita akan secara automatik akan buka macam2..[mengikut pengalaman aku la.. aku dah experience internet kat UK , 10mbps SKY , bayar 10 pound je @ RM 55 sebulan ..].. diorang siap buat unlimited lagi..

tapi tak de la kisah sgt.. sbb.. pengguna UK 80 % tak mendownload barangan cetak rompak..

kadang2.. kita akan jadi selalu streaming youtube.. dan klo boleh dlm bentuk HD.. mmg 60GB capping tidak akan cukup..
tapi aku still menyokong capping

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='dvd' date='28 March 2010 - 08:41 AM' timestamp='1269736908' post='1023371']
perkara yg makan bandwidth selain dari berpiracy untuk non-business user :
1. tv internet macam bernama tv, tv selangor, yeoh, hulu, menggunakan software internet tv
2. radio internet dgn kualiti 320kbps
3. kongsi intenet dengan jiran atau kongsi sekelurga bapak, mak, anak sorang satu komputer
4. download cerita tv hdtv - cerita tv tidak dikira cetak rompak sebab cerita tv memang percuma
5. seed linux iso 4gb. kira mudah kalau 10 leech orang sudah jadi 40gb bang.
6. online game

LOL. :angry:
[/quote]

ye ke? bawah ni list keyword paling top untuk malaysia menurut google zeigeist. jangan buat lawak la pulak kate google tak top. google monopoli 75% pasaran search engine DUNIA.

Fastest Rising

1. facebook login
2. michael jackson
3. elizabeth wong
4. utusan malaysia
5. dragonica
6. oh bulan
7. jobsmalaysia
8. twitter
9. tagged.com
10. 4shared

4shared saje nombor 10. takde pulak aku tengok iptv, linux dalam tu. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='zer0Nehza' date='26 March 2010 - 07:30 PM' timestamp='1269603005' post='1023209']
kae... adakah pakej streamyx drop price tuk current user atau new registration je?
klo tuk new registration.. alahai melepas la user2 lama yg setia.. dan memang tak fair.. <_<



student ngn duit loan yang diberi oleh institusi pinjaman memang mampu sangat nak bayar bil tm ni sebenarnya bro.. gunakan akal yang dikurniakan.. saya juga dulu student... ada je part yg di abai.. part yg tak di abai.. boleh aja..

mak saya kerja gerai goreng pisang ngan abc.. ayah toreh getah... tapi saya masih mampu upgrade pc saya itu ini dengan duit loan yg kerajaan bagi.. MINAT dan SOKONG punya pasal... :D

jangan la dijadikan taraf hidup as excuse nk hentam itu ini... dah ada ni kira terbaik setelah penantian sekian lama..
dari tak ada langsung?

jangan compare ngan negara jepun... kita ni negara membangun, 10-20 tahun lagi pon kita tak akan terkejar dengan mereka.. dan mereka tak main dah mb2 ni bro... speed diorang cecah 1-100gbps!

p/s ; cuba belajar jgn bergantung ngan mak bapak selalu.. :)
[/quote]

bro kau macam tau2 pulak aku dapat PTPTN? erk? Kalau kau comment melulu semata2 nak cantikkan post takyah la bro. Aku cakap ni pon sebab aku ramai penyokong tak suka apa yg berlaku dengan Internet Malaysia ni. ISP fames TMNET tapi service terok.


[quote name='Nezict' date='26 March 2010 - 08:46 PM' timestamp='1269607563' post='1023225']
perut buncit banyak punca.

-tak bersenam
-penyakit
-tak amalkan gaya hidup sihat

tak pernah pulak aku dengar kajian tesis dari mana2 universiti mengatakan kedekut adalah faktor kebuncitan perut seseorang.




dah tau mak ayah kerja niaga nasik lemak gatal tangan nak langgan streamyx beratus apahal? Member aku rumah dier ade streamyx jugak, stadi lagi, mak keje petik sawit, adik2 sekolah lagi, ayah meninggal, boleh je pakai? Aku yang tergelak tengok statement ko. :rolleyes:

Jepun dah ada internet dari bila la. Kita yang ada broadband (512k keatas) belum 10 tahun lagi. 10MBPS satu pencapaian yang cukup membanggakan. Aku tak rasa penyakit digital hoarding didedahkan meluas kepada umum dan kebanyakan kaki torrent/RS ni semua kena penyakit ni. Bacaan lanjut disini:

[url="http://en.wikipedia.org/wiki/Compulsive_hoarding#Digital_hoarding"]Wikipedia - Digital Hoarding[/url]

Aku percaya TMNet tarik balik cap HSBB tu atas demand 20% user Streamyx yang melampau2 download sampai 2TB sebulan. AKu pon pelik sempat ke diorang tengok movie, drama semua tu? Tak makan, tak keje ke?
[/quote]

Haha.. kau nak kata orang gatal itu suka hati dia la. Takkan orang kaya macam kau je boleh layan streamyx? Ha nape pulak nak salahkan kaki2 torrent? Benda tu semua satu keperluaan je nak menorent ke apa ke. Kita bayar mahal why not tak bagi torrent?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Cool UNI Pack 4 Mbps
RM100/month(Previous)
RM88/month(Now)

masih mahal bagi pendapat aku, 4MB patut RM59 sebulan! Sorrylah kalau aku di kategori sbg miskin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now