• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Tm Hsbb - High Speed Broad Band

220 posts in this topic

Posted · Report post

Perbincangan TM-HSBB di sini.

Mungkin ada antara kita dah tahu..ada yang belum tahu..
HSBB.. service high speed broadband pada network speed minimum 10Mbps,
Mari berbincang pasal internet kelajuan tinggi nih.
Pada masa topik ini di buka, sudah ada Trial user yang dapat servis ni..
di 4 kawasan terawal.. Bangsar, TTDI, Subang & Shah Alam..

Link ke website TM pasal HSBB :-
http://www.tm.com.my/connecting-you/digital-lifestyle/hsbb/Pages/HSBBHome.aspx

Selain Internet Kelajuan Tinggi sampai 10-20Mbps, ada jugak service IPTV.. internet protokol TV..

Teknologi yang di pakai lak.. pakai fiber tarik sampai rumah..FTTH.

Tapi area aku lambat lagi... Q4 2010..
kat website TM tu bleh check area HSBB readiness.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dengar kata 1mb = rm10 ? ..Bagi aku (sekarang ni jela :P , mana tau lepas ni nak lagi laju ke) speed 1mb dah cukup asalkan dapat betul2 1mb ,kiranya time guna tengok youtube ke RS ke MU ke load page ke dapat steady 100KBps(atau lebih :P).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Permulaan banyak di kawasan KL, Selangor dan 2 tempat di johor. Lain2 kawasan mungkin lambat lagilah 2012 atau lebih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kat Ipoh aku tak tahu bila... teringat masa nak apply streamyx..apply tahun 2003...tahun 2004 baru dapat...sebab masa tu port tak ada ..apply 512.. then otomatik 1 upgrade meg..sekarang otomatik 2meg...hopefully ipoh dipercepatkan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Takde ke geng2 putera yang dapat HSBB trial skang ni?..
nak tau gak performance macam mane... kalu dpt test lagi syok.. hehe bawak laptop..pastu terai streaming..ke download ke.. hehe..

makin besar pipe..makin byk boleh buat..maybe in future... ada bigger broadband.. bleh lak streaming HD kat youtube.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kitorg ni tgh berkursus 6 minggu utk HSBB

Staff TM yg dok di shah alam insyaAllah akan dpt try HSBB ni dlm bln 3 ni.

Maybe hjg or tgh bulan. Kite nantikan komen2 dr org2 yg try HSBB ni.

Apa-apa akan sy inform.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hehe saya duk shah alam , takleh nak jadi tester ke ? :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='MarinaMI' date='24 February 2010 - 11:03 AM' timestamp='1266980581' post='1018623']
Kitorg ni tgh berkursus 6 minggu utk HSBB

Staff TM yg dok di shah alam insyaAllah akan dpt try HSBB ni dlm bln 3 ni.

Maybe hjg or tgh bulan. Kite nantikan komen2 dr org2 yg try HSBB ni.

Apa-apa akan sy inform.
[/quote]
Kalau dikira kelajuan antara 10mbps - 20mbps, itu sudah dianggap amat memuaskan lebih2 lagi boleh menonton video2 streaming hingga 1500kbps tanpa tersekat-sekat.
Kalau kita tengok kelajuan penyambungan pada decoder Astro 30mbps, wallahualam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='hampeh' date='24 February 2010 - 03:37 PM' timestamp='1266997073' post='1018679']
Hehe saya duk shah alam , takleh nak jadi tester ke ? :wub:
[/quote]

Try la call CSOC number - 1-300-88-1222,
pastu tanya, mane tau rumah ko bleh pasang utk jadi tester..

astro pakai satelit.. leh cecah ke 30mbps?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote]Try la call CSOC number - 1-300-88-1222,
pastu tanya, mane tau rumah ko bleh pasang utk jadi tester..
[/quote]
uih , tq ..nanti aku try . Kira direct la terus kata nak jadi tester ? .. Free ke kena bayar jadi tester ? memang elok la klu aku jadi tester :P pasal satu umah ni sampai 6-7 orang pakai tenet .hihi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pembangunan hsbb mengikut fasa.
bila nak nak sampai negeri terkecil di Malaysia ni.
gila kentang la dapat speed 15mbps

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

TM nak launch HSBB 24-March-2010 ni kat dataran merdeka..

http://www.bernama.com/bernama/v5/newsindex.php?id=481372

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

area aku Q3 2010 nih..

agak2 mesti mahal bayar fees .. :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku rase home user atas rm150 :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nak memairet laju2/banyak2 sediakan wang besar @ poket dalam :D . Aku sendiri pun rasa tak perlu laju2 ni untuk masa ni... :P mungkin zaman youtube 1080p streaming dan site streaming lain high def berbaloi + website2 akan datang makan bandwidth kuat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

memalukan jika Home user sampai RM150, kat Thailand baru bulan lepas syarikat Maxnet lancar package 4Mb 590bath @ RM59. Giler kalau paksa orang untuk guna laju kena bayar mahal, patutnya dah tiba masa turunkan harga, ni kalau orang German tahu kata internet kita mahal mahu dia ketawakan kita. Kompom lepas aku upload reply aku ni mesti ada backup TM kata "....hanya dia orang jer tahu apa yang mereka buat, awak tahu tulis jer bukan tahu apa2 pun pasal internet....". Aku paling menyapah orang macam ni! Dah nampak perbezaan antara negara kita ngan negara jiran takkan lah tak nampak apa2. Dan mesti yang menjawab lepas ni kata ".....lain kali belajarlah pandai2 dapat gaji besar tak payah rasa susah nak bayar internet yang lagi laju...." Aku jugak menyampah dengan orang yang macam ni, macam lah orang yang bergaji besar tu penduduk majority negara ni.

Apa-apa pun aku berharap harga jangan melampau! Penduduk kat Malaysia bukan suka merungut sangat pun tapi bila perasaan di TINDAS tu pendam lama2 meletup jugak satu hari nanti!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

1mbps pun dh cukup laju kalau atleast dpt 80% capacity tu.. tp almaklumlah streamyx dibina diatas teknologi yang lama, yakni wayar telepon yang berusia 10-20 tahun. tmpt aku lak Q4, tp xkn pasang kot since umah aku xde tepon :ph34r:

p\s: ku-band (yang astro pake) leh deliver upto 18ghz, tp xpasti lak bape data transfer dier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nk bayar yang 1mbps pon terkedek2 hehehe.. ni lagi 10mbps <_<
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku guna streamyx 1mbps dari 2004 hingga sekarang, tak pernah miss bayar tiap2 bulan. Dari dulu sampai sekarang nak tengok video streaming pun terkedek-kedek, tak ada perubahan langsung.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku pakai 512kbps.. kalo tgk youtube.. kene tgh jugak video apa yg kita tgk..
klo video HD .. kadang2 tersekat-sekat jugak.. bergantung gak ngan saiz video tuh..

tapi so far.. mmg aku puas hati ngan streamyx nih..
bayar RM 77 sebulan... dah lebih 2 tahun pakai..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam,

dh confirm ke rate utk HSBB ni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dah jadi kebiasaan kita, kalau nak kenakan harga tinggi,
banding dengan negara yang harganya lebih tinggi dari kita
Jadi kita boleh claim yang harga kita masih rendah.
Samala jugak time nak naik harga minyak. Mungkin dah jadi
budaya kita kut atau mereka ingat kita nie jahil sangat.

Satu lagi kalau line speed 100Mbps atas kertas, tapi
masa guna slow siot macam penyu tua semput. Tengok macam sekarang la.
Aku dah trauma bila dengar phrase "Line Speed... Tee Em"

Akur je la..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Tm Hsbb ni hanya untuk bandar besar saja. penduduk bandar mas atau kota gelanggi mimpi sajalah.

tenaga nasional berhad sudah ada teknologi High Speed Broad Band menggunakan talian letrik. liputan meluas selutuh negara. malangnya tnb tidak diberi lesen kerana akan membunuh tm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pricing belum keluar.. minggu depan launch..sebelum launch pricing mesti keluar.
lagi satu pricing ni subjektif... cam beli kete...ada org kata myvi tu murah... ada org kata myvi tu mahal..

selain ada hi-speed internet..hsbb bundle dgn iptv(ala2 kabel tv), voice.
its gonna be interesting.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

@dvd same gak cm streamyx, bape lame dier amek baru sampai bandar2 kecil... :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now