• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Sudut Soal Jawap Streamyx

216 posts in this topic

Posted · Report post

koboi_tua wrote:
Dari Kedah nak berpindah ke KL, seelok2nya gunakanlah P1 WIMAX yang unlimited, barulah rasa berbalai-baloi.

berapa hengget tu?

yea! aku dah pm pharez nak upgrade 4Mbps

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak tanya sikit ni tuan tanah....
aku pakai soho 1mb..
tapi connection dapat 2mb...

TMNET ada telefon aku tadi offer upgrade ke
SOHO 2mb dengan tambahan 20ringgit sebulan...

adakan connection aku akan sama ataupun aku dapat
lebih dari 2mb..

sekarang speed download 200kb++
mungkinkah aku akan dapat 300-400kb++
sebab aku takut juga la kalau aku bayar lebih tapi dapat speed yang sama..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

myspace wrote:aku punya streamyx lagi problem, aku guna pakej 512, siang hari biasanya dapat 500 ke 600 tapi bila malam dapat 100 lebih aje, kadang kadang tak leh guna langsung, call 100, boring dah, tiap tiap malam aku call, problem tak settle gak, camner nak buat, nak kata ramai user guna waktu malam, takkan la dalam jam 12 tengah malam pun ramai dok berjaga lagi, secara logik siang lagi ramai user

setelah hampir sebulan berusaha, tiap tiap hari dok ngadu kat 100, masalah settle, tm dah tukar port streamyx (benda apa tu) kat centre. line dah stabil. malangnya sebelum ni aku boleh dapat speed mencecah 600 kini stabil kat 500 aje. tapi tak apa la, yg penting line stabil. kalau tak bila time malam aje line lembap @ tak de langsung

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam. aku nk tny skit la psl streamyx ni.
aku pkai sreamyx wireless pakej 512kb/s.
biase klau dwnload bape speed dia?
sbb masa awal2 aku pakai speed dia dapat la 250kb/s.
sekarang cam hampeh. cuma 50kb/s jer.
ape yg ptut aku lakukan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

@tekateki
Kalau guna pakage 512kbps, speed download akan dapat 512kb/s atau tak lebih dari 64kB/s.
So yang 50kb/s tu, betul ke 50kb/s atau 50kB/s?
Kalau 50kb/s, sila buat report.
Kalau 50kB/s, memang betul speed untuk pakej tu.

Selebihnya tunggu pharez jawabkan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ye ker?tak pasti pakej yg mn. tapi rm90 sebulan utk contract setahun. tapi masa mula2 pasang. leh smpai 250kb/s.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

RM90 sebulan tu macam pakej 1Mb la pulak.
Melainkan u baru upgrade ke package Super Deal 2 (upgrade dari 512kbps kepada 1Mb, 1st - 4th Month RM90, 5th - .. RM95)

Ok u cuba masuk ke modem config. Try http://192.168.1.1/
Pastu u cari Line Rate, tengok Downstream dan Upstream, berapa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku tak tau yg mn. aku cuma jumpa yg ni jer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ha yg tu la.
Rate u: 2048kbps downstream, 512kbps upstream, maknanya u punye package 2Mb tu.

Bleh tau download speed yg 50kB/s tu u download rapidshare ke? Atau u test kat speedtest?
Cuba guna speedometer ni: http://219.93.175.234/bandwidthspeed.htm
Kalau dapat error, guna ni: http://speed.vdslnetwork.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

saya baru jer pkai streamyx ni. bil bulan pon tak smpai lg. masa awal2 tu mmg laju.
yg 50kb/s tu klau download pkai rapidshare(premium akaun),mediafire,dll.Tu pon dah pkai IDM.

Ni result pas try (cam hampeh )
Download Speed: 489 kbps (61.1 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 196 kbps (24.5 KB/sec transfer rate)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aik, kalau result camtu betul la plak untuk package 512kbps.
Cuba try call 100 amik Pertanyaan Bil, tanya package apa yg u amik sebenarnya.
Kalau dia kata package u 512kbps, maka betul la speed yg u dapat tu.
Tapi I rasa u punya package 2Mb berdasarkan rate kat modem tu.
Mungkin rapidshare masih kena cap kat sesetengah kawasan tu yg dapat 50kb/s (if it's really not 50kB/s)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku nyer package streamyx combo rm 110.
1Mbps.

aku call 100, kata aku nyer slow.
aku dpat full speed 850Kbps je.

dia check, dia kata kat sistem, aku nyer acc 1024Kbps.
jadi, kalau aku dapat 850 sahaja, itu memang normal. 80% dari speed.
betol ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

@Morphasella
Yup that's normal. Mungkin faktor distance.
Cuba try speedtest kat link yg i bagi kat tekateki tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cam tu ker? so yg starting aku dwload laju tu cuma modus operandi jer la. nak mengaburi mata aku. hahahahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

low sangat tu untuk 2MB pakej..try call 100 lepas tu beritahu mereka masalah saudara tekateki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

@tekateki
Kena call 100 (atau tunggu pharez), minta kepastian dari diorang.
Sebab u punya line rate tu untuk 2Mbps, tapi speed result tu betul untuk 512kbps.
Either salah satu, sama ada line rate tu tak betul, atau memang u punya package adalah 512kbps.
Speed yang mula2 u dapat dulu adalah speed untuk package 2Mb. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

saya mmg pkai pakej 512kbps kot.
cuma masa mula2 pakai kan.
msti la TM layan ngan baik.
hehehehe ::icon_cheers::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hahaha oo kalau macam tu betul la speed yg u dapat tu.
Tapi yang jadi peliknya line rate u tu speed 2048, = 2Mb punya speed.
Maybe tulisnya saja 2048 kot, tapi speed capped at 512 jugak.. Heuhuehu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

TQ kpd semua yg membantu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ni ak nk tanya skit soalan yg terbeku dihati. Strymix ak kena potong sementara bln 10 tahun lps disebabkan bil tak smpai2 kt rmh, sume bil dia sent kt rmh sewa lama ak dlu. Kalu nama ak dah di blacklist, blh tak ak nk byr balik bil yg tertunggak dlu dan sambung blk akun strymix ak tu? dan apakah effect kalu nama dh di blacklist?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yup, dah try kat link toyrus..
speed lebih kuran 850Kbps.. redha ja la..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku nak bg tau masalah aku ngan streamyx nih... 3 minggu lepas, aku daftar r streamyx ngan reseller kat mydin subang jaya, then pas isi borang sumer.. dia kater, untuk kawasan pj, paling lama diorang akan kontek, dlm 3 ari... then aku tggu r sampai 3 ari kemudian, alih2, dari 3 hari sampai le ke 3 minggu, then br minggu ni diorang pasang tepon, bler dh abih pasang tepon, aku tanya r.. bler nak pasang streamyx aku. diorang kater, tggu pas tepon dh active... ok fine.. dh seminggu nih, aku call la... aku tanya r, tepon aku dh boleh pakai, bler nak masuk streamyx.. diorang lei ckp, x der pun dlm borang suh pasang streamyx. WTF!!!! abih tuh, aku pasang tepon nih, sia2 je la ek?? pelik tul aku... klau aku tau, baik aku x langgan streamyx... baik langgan broadband lain... huhu.. so cam ner skang nih, cam ner nak setelkan masalah aku nih??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

@black
Well, selamat datang ke dunia Streamyx.
Hahaha.
Biasa la, ramai yang dah bagi nasihat kat pengguna2 yang baru nak pasang Streamyx, kena push pihak TM selalu2 sikit, jangan "turut" sangat
apa yang diorang bagitau.
Kalau hari ni kita call, dia cakap esok boleh buat. But please be informed, their "esok" means "minggu depan".
Punctuality is not their priority.
So, kita kena la call selaaaaalu selalu, sampai la diorang tension dengan kita, then diorang baru buat kerja bagi kita puas hati.
Dan pastikan setiap call yang kita buat tu, kita mintak nombor report nya.

Jadi untuk case encik black, sila la call 100 tu selalu-selalu, jangan lupa mintak nombor report.

Tapi I pecaya, encik TS (pharez) boleh membantu anda. Mungkin beliau sedang bz.

Walaubagaimanapun, pasang la Streamyx sebab Streamyx (dari segi penggunaan) memang best berbanding broadband2 lain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

black_santa8785 wrote:aku nak bg tau masalah aku ngan streamyx nih... 3 minggu lepas, aku daftar r streamyx ngan reseller kat mydin subang jaya, then pas isi borang sumer.. dia kater, untuk kawasan pj, paling lama diorang akan kontek, dlm 3 ari... then aku tggu r sampai 3 ari kemudian, alih2, dari 3 hari sampai le ke 3 minggu, then br minggu ni diorang pasang tepon, bler dh abih pasang tepon, aku tanya r.. bler nak pasang streamyx aku. diorang kater, tggu pas tepon dh active... ok fine.. dh seminggu nih, aku call la... aku tanya r, tepon aku dh boleh pakai, bler nak masuk streamyx.. diorang lei ckp, x der pun dlm borang suh pasang streamyx. WTF!!!! abih tuh, aku pasang tepon nih, sia2 je la ek?? pelik tul aku... klau aku tau, baik aku x langgan streamyx... baik langgan broadband lain... huhu.. so cam ner skang nih, cam ner nak setelkan masalah aku nih??


mslah lmbat psg tuh mmg biase la...psl tmnet nih servis provider..keje pmasangn ni plak nih sume dlm kontrak/tender (third party),kerje tender mmg camtuh ler,ade org nk bwt,ade la,kalo xde/xcukup/full,tggu la smpai ade ader...kne fhm tuh,you xkn jumpe org pakai uniform tmnet panjat blakang tumah you tarik wayar..huhu,tu sume keje kontraktor,sabar je,kontraktor tuh kdg2 ade hari schedule penuh,die bwt lebih schedule nk dtg rumah psg pn,die xdpt extra meh.....mcm projek jgak la...duit ade,org nk bwt xde..xjln jugak...bile da siap psng,baru la urusan antara you and tmnet...slagi blom psg,tmnet,kontraktor,then baru you...at this point,kalo tmnet hilang you pn,2-2 xrugi ape2..itu realiti ::icon_biggrin::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huhu.. betul ka... tuh r.. aku agak geram skit r.. sbb dah lama sgt... nak tanak aku kene push tmnet la nampak gayanye.. huhu... masak r operator yg aku bakal call nih.. huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now