• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Sudut Soal Jawap Streamyx

216 posts in this topic

Posted · Report post

Salam All,

Good News Everyone...Lama tak masuk putera sejak down dulu...hehehe

Streamyx Expert kembali dengan sudut soal jawap Streamyx...Tanya apa sahaja berkaitan streamyx termasuk pendaftaran, pemasangan dan lain-lain lagi...

Untuk makluman, promosi terkini seperti berikut;

PERCUMA Yuran Pengaktifan RM75, Yuran Pemasangan RM88 dan Modem Wifi.

Untuk mendaftar, contact aku segera... 013-3942949

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hah cun lah.
Aku memang nak tanya pasal Stremyx. Baru je 3 minit tadi hantar email kat TM.

Ni ha, nak tanya pasal service upgrade.
Malam tadi aku buat permohonan secara online utk upgrade service dari Streamyx 1MB (RM99) yg tengah guna sekarang ni, kepada Streamyx 4MB (RM130).
But pihak TM tak respon plak. Tu yang hantar email tu.

So, what's next?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamualaikum,

Nk tanya gak..SKang guna 1MB package..RM99 + Phone rental RM26 = RM125
Ade tak package yg leh upgrade tanpa phone rental tu..bukan guna pon tepon tu haha = ="

Atau sedara ade offer baik punye uk upgrade package ni..dh lbih 2 taun guna for ur information.. ::icon_biggrin::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku nak tanya gak.
Sekarang aku guna Streamyx pakej 1MB dah lama dah.
Teringin nak upgrade ke pakej 4MB.
Macamana caranya yang paling cepat.
Berapa aku kena bayar bersih bulan2.
(orang yang ada pengalaman guna pakej 4MB bolehlah kongsi info)
OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

welcome back pharez. ::icon_smile::
Satu perkara aku nak tanya macam Ongbok tanya..pasal line 4 meg...package ni just hanya kat area lembang kelang jer ke..sebab baru-baru ni aku pergi ke TM point dia kata tak ada package tu kat area ipoh...sebabnya bukan apa aku nak grab package superdeaal 4mb= RM130.00 tu ::icon_smile::

Satu lagi kekedang terfikir gak aku pasal pricing yang TM implement sekarang ni.. aku dah guna streamyx since 2004. bayar RM88.00 sebulan...but yang aku bengang tu bukan apa...new user just bayar RM77.00 pastu plak most yang baru daftar TM capped kan line 1 mb pada 2 mb....dalam tahun ni dua orang adik aku langgan streamyx bayar 77 sebulan but dapat line 2 mb..of course aku try test download memang lebih laju dari line aku..diorang dapat sekitar 1.67 sedang kan aku dapat 0.88.. kalau korang tengok thread streamyx kat LYN most 1 mb user dia punya download speed untuk 1mb dalam 1.67..

Bukan apa why streamyx buat old and loyal customer macam tu...sepatunya buat laa pricing adjustment for those yang dah bayar RM88...kalau kita perhatikan apa benefit yang kita dapat bayar 88 berbanding yang bayar 77 ni...kalau kita tengok yang bayar 77 ni lebih benefit dia...kalau aku cut line sekrang dan apply baru untuk dapat price 77...maka berjanggut la aku nak tunggu..sebab masa aku nak apply dulu pun almost 1 tahun baru dapat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ade btul gak cam tasek ckp tu..User lama yg nk upgrade / dpt benefits same mcm user baru perlu dipertimbangkan. Xkan business strategy untuk keuntungan semata²..X fair la pulak. Dhle bayar mcm package 4MB setiap bulan, walhal guna 1MB je..Any advise / cadangan amat² dialukan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sepatutnya perkara nie dibincang dalam parlimen baru2 nie.
Ajukan masalah nie ke Ahli Parlimen kawasan masing, biar AP bawak ke parlimen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku pun baru ni ada apply untuk upgrade line dari 1MB ke 2MB dekat TM Point..lusa lepas aku apply tu orang TM Point tu call..
dia kata promotion price tu tiada dalam sistem TM Point branch yang tu.. so dia tak boleh nak bagi promo price yang tu.. dia boleh bagi normal price saja..
kalau nak price promo dia suruh pergi branch TM yang lain.. aku pun dengan dukacitanya tak jadi upgrade..

pelik aku.. padahal promo tu dah agak lama juga la dari hari aku apply tu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

honestly baru2 ni aku call 100 pasal benda ni...diorang sendiri pun rasa macam tak fair..tapi diorang boleh buat apa sebab dia just staff..then aku minta direct line CEO tm.net...sebab aku nak cakap sendiri dengan CEO TM.net hahahha diorang tak kasi..aku cakap kalau tak kasi aku tulis surat kat PM...Yes memang aku nak tulis surat kat PM..why not isn't??? but 10 minit kemudian one of their supervisors call aku..so aku terangkan apa yang terbuku dalam hati aku...dia pun admit benda ni...tapi masalahnya bukan dia yang buat decision..Aku cakap kat supervisor tu..next meeting dengan big boss tolong highlightkan benda ni...dia kata OK..but itu kata dia laa..samada dia akan buat atau tak wallahualam...

beside that aku ada buat lapuran kat MMC (with all details attached)..btw aku tak expect something miracle dengan lapuran aku kat MMC..sebabnya...TMnet is GLC dan MMC is also a government body...in the same time may be hundred or even thousand reports about same matter already been made..but did we see any action taken by these two bodies???...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Buat aduan ke persatuan pengguna tak leh ker?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

btl kata tasek n ongbok.
kita sebagai pengguna.

x silap user sebelum ni blh 1mb rm66.
betul x.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aduhai.
Mana la encik TS ni.
Berjela2 dah pernyataan ni. Eh pertanyaan..

-
Keciwa tul hari ni, rasanya Streamyx dah upgrade tapi speed masih sama je kat speedtest.
Dah la orang mintak 4MB, tapi check dalam modem dapat line rate 2MB punya jer.
Macam jatuh tertonggeng ditimpa tangga, youtube plak kena cap lepas rs.
Dapat 20kbps je paling max.

Mane agen Streamyx ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nie la falsafah 1 malaysia.
rakyat didahulukan.

yang tersirat:
"rakyat didahulukan ditindas"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam en pharez,

Untuk personal user..berapa max line leh apply?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

rilek jgn mengamuk awal2 . ::icon_smile::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

??????????? wrote:Hah cun lah.
Aku memang nak tanya pasal Stremyx. Baru je 3 minit tadi hantar email kat TM.

Ni ha, nak tanya pasal service upgrade.
Malam tadi aku buat permohonan secara online utk upgrade service dari Streamyx 1MB (RM99) yg tengah guna sekarang ni, kepada Streamyx 4MB (RM130).
But pihak TM tak respon plak. Tu yang hantar email tu.

So, what's next?


PM no telefon ko...aku check status...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hiruka wrote:Assalamualaikum,

Nk tanya gak..SKang guna 1MB package..RM99 + Phone rental RM26 = RM125
Ade tak package yg leh upgrade tanpa phone rental tu..bukan guna pon tepon tu haha = ="

Atau sedara ade offer baik punye uk upgrade package ni..dh lbih 2 taun guna for ur information.. ::icon_biggrin::


Memang ada offer baik punya...1Mbps termasuk phone cuma RM110 sebulan...pastu dpt wifi modem with lifetime warranty...and now ada offer free activation and installation...pm me for more info...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Alamak...banyak lak soalan...tak dapat la aku nak quote satu2...hehehe

ok basically macam ni...

Bab pricing tu aku rasa pakej 77 dulu tu untuk promosi saja...dah lama dah tak ada...sebab apa tak ada?sebab tu adalah pakej promosi...so dah jelas la yg tuh...pakej 1mb sekarang semua move towards combo 110, baru ke lama ke hijau ke merah ke (hehehe...) boleh upgrade ke pakej ni...dan untuk pelanggan setia yang mmg nak pakai streamyx dan sanggup sign contract 2 tahun, even bleh dapat lebih murah iaitu RM100 saja sebulan...

Bab speed tu logically berdasarkan setting masa register...dulu punya registration mungkin direction kalau register 1M dia set speed 1M...skarang direction kalau register pakej 2M ke bawah terus set 2M punya speed supaya nanti nak upgrade senang, tak perlu set speed lagi...tapi speed yg aku maksudkan ni speed highway dia la...Logically jugak diorang takkan revisit balik setting user lama sehingga user upgrade sebab ini akan makan banyak source yg mana lebih baik ditumpukan kepada usaha menambahbaik streamyx keseluruhannya...

Paling cepat dan mudah of course la register baru/semula...tapi kena check port jugak...kalau port limited jangan lak brani2 terminate yg lama, hehehe...skarang ada promo free installation & activation...so kalau nak re-register, skarang mmg masa terbaik...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ok...sambungan...hehehe

Pakej 4M bukan lembah klang sahaja...terpulang pada infra di sesuatu tempat tu...kalau nak detail mintak pm aku no telefon, aku check...

promo price tu mana-mana tmpoint sama aje...mana lak tmpoint pakai sistem lain2...even ko pegi tmpoint kat penang pun dia bleh upgrade line ko kat kl...hehehe...tapi tmpoint yg tak ori yg dibuka oleh reseller tm under licensed tm tu aku tak pasti pulak...anyway mintak ko pm no tel & pakej apa ko nak upgrade aku bleh tolong check detail...

asrul...max line tak kisah, as long as tak kena blacklist...hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pharez wrote:
asrul...max line tak kisah, as long as tak kena blacklist...hahaha


okesh2..
aku nk masuk line ketiga nnt aku roger ko trus..
ni baru masuk dua..yg 1st aritu wat ngan ko jgk awal tahun dulu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok...no problemo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hmm dah mcm2 cerita yg sy dengar.. so sy pn nk tau gak tntg streamyx..
sy nk upgrade.. 2-3 tahun dah sy guna streamyx.. ambl combo rm60+28 line tel.
so lau sy nk upgrade ke combo 1mbps.. mcm ne price dia? bulan2? kene buat contract 2 tahun ke mcm
mula2 sy pakai streamyx? lau ada wireless modem sendiri blh ke x nk guna wifi modem dia??
yg sy dgr tadi rm77 sebulan untk 1mb tp dapat rasa 2mb 2 yg mcm ne 2? sy kurang faham..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pharez saya ada pm awak no telefon untuk awak cekkan status upgrade saya dari 1mb ke 4mb upgrade deal..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

saya baru upgrade dari 1mb ke 4 mb semalam.
[img][/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Waah nak nanges rasanya menunggu.
Person yang incharge utk datang dan pasang tak sampai2.

StatisticsDownstreamUpstream
Line Rate2048 Kbps 288 Kbps
Attainable Line Rate5152 Kbps 420 Kbps


Makin teruk rasanya.. Adoii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now