• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

unisel atau uitm

33 posts in this topic

Posted · Report post

saye nak tanye
mane lagi bagus and senang nak dapat keje in future
unisel ke uitm?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

alamak! tak dpt nk komen la...sbb aku bukan dr kedua2 nye...heheheh....sj tumpang nyibuk je...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ai pun belajar sampai tingkatan 3 je....

tumpang nyebok jugak..
kih kih kih

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

haiyooh..

ts tanye serius tue, kalo nak spam pi tempat lain lor..

aku vote unisel, ko leh g google tgk tempat dia blaja..
tp kalo nak Jimat+yuran tak membeban kan amek la UITM
ilmu belajar mane2 pun same

bergantung pada individu gak camne dia mem implikasi kan ilmu itu pada diri mereka

btw, course ape ko nak amek?

(akupunstandardform3gak)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ya ampuuuuuuuuuunnnnnnn...

ai pilih uitm, tak tau la kenape...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ohh tapi unisel nie tak laa mahal sgt kan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok ok jer..

kalo ko betul2 nak study jangan pikir soal yuran dia,

pinjaman kan senang nak dapat.. ilmu tak leh dpt mcm wat pinjaman tue

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

haah, betul3, ader pinjaman, pinjam la...

ai belajar tak de pinjam2, tapi ai bukan orang kaya
ai ditanggung kerajaan, dapat keja gak...

huhuhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

amik uitm btul.. jgn unisel nyesal....



*kena duk kat batang berjuntai baru tau... wararara...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

walaupun soalan ni ptt di ruangan pelajar...

aku sebagai warga uitm menyokong uitm. tp kalu mahukan lebih cabaran, pergilah unisel..

trust me.. cabaran dia mmg lg hebat dr di uitm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

uitm plihan yg lbeh baik dri unisel..
pcayela ckp aku ni..huhu..

wlaupn aku bkn dari kedua2nye..
tp forum putera dlu mmg hentam abis2an unisel tu..
xgitu..?

tp ader pro n kontra gak dua2 tu..

UITM
- IPTA..yuran murah..rm400 je kot satu sem..
- sng dpt kalo kje kerajaan..
- kalo mntk keje swasta mayb ssh skit kot.. (bergantung kpd kos yg kite amik)
- 100% bumiputera (ssuai ntuk manusia2 yg mmg ske bergaul ssma kaum)..
- lack of challege kalo nk dbandingkan dgn U yg bercampur kaum..
- kebajikan sbgai plajar terjamin..ni yg best..

UNISEL
- IPTS..yuran moderate..tp ley consider mahal gak la..
- pasaran keje masih tak clear lg..asalkn kos tu direcognise,ada la keje..
- campur2 bangsa..ley bersaing dgn lbeh hebat.. (aku tak kate di uitm persaingn x hebat taw)..
- kebajikan plajar cm tak dititikberatkan sgt..

bg aku mmg la yuran ni tak dpt dibandingkn dgn ilmu yg kite dpt..tp kbanyakan yg berhutang ni akan rase ssh ble nk bayar blk.. (nk byr rm10 pn kdang2 pikir byk kali gak kn)..
jd pkir la shabis baek sblm anda dihimpit dgn hutang melambung satu ari nnti..

ni perbezaan kasar pnjaman ptptipu..

IPTA - 26,000 atau lbeh rendah
IPTS -53,000 atau lbeh rndah dan lbeh tinggi (di slh sbuah universiti islam milik kerajaan negeri)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hahha tu la maksud aku cabaran..

cabaran dr segi keimanan pun ada.

aku ada kwn, dr unisel. yg aku takut dengar sume kawan2 dia dh rosak... ada yg dh "membawa" dh pun. sbb gara-gara kekurangan iman. tp kalu nk pk balik... sapa2 dok shah alam tu.. kalu tak kuat iman mmg leh terjebak gejala2 tak bermoral tu.

tp bek kita fokus tentang kualiti pembelajaran dan pengajaran dia. Apa yg aku blaja kat uitm tu aku rasa berguna sgt2.. nk2 bila penggunaan bahasa inggeris.

lgpun bila sebut graduan uitm, employer (mostly government) akan beri perhatian lebih skit pada kita. aku tak tau knp...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

lg satu nk tmbah...

peraturan kt uitm mmg ketat...
di unisel plak longgar...hehe..

dari segi moral mmg la student uitm lead dri sgala ipta kt malaysia ni..
..sbb peraturan kt UITM pling ketat selain UUM berbanding ipta yg laen..huhu..
tak dinafikan student akan terdedah kpd gejala2 tak elok kalo tak dibendung..

- skang ni leh kata sume IPTA da gne english sbgai bhsa pngantar termsuk UKM wlaupn snyap2..
- government lbeh pndang Uitm sbb 't'jawap sosial' mereka terhdp bumiputera..
- kos2 kt uitm mmg bgs...
- tak dpt msuk ranking dunia sbb xder international student.. ( kalo ader mayb uitm dlm 200 terbaik dunia kot)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

::icon_biggrin:: uitm la kot... s
nang skit nak smbung degree ke ape ke...

n ak nak tekankan lg si kin ckap...
pk derita nak bayar balik ptptn ::icon_biggrin::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pembetulan.. uitm ade international student.. kebyknnya dari mauritius.. cume xla hebat dan besar2an mcm kat UIA

pasal peraturan, mmg la sgt ketat.. ad studnt smpi memberontak pn ad.. setiap gerak geri dikawal.. pakaian pelajar perempuan terutamanya

dan disesetengah kampus cawangan, prgaulan antara lelaki dan perempuan dikwal sentiasa.. tu je ak nk tmbh

buruk atau baik, terpulang kat pelajar tu sndr..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

saya sokong uitm! aku pn graduan dari uitm ::icon_smile::

pada aku kalau amik Diploma ko rasa agak terkawal sket, itu ini tak boleh, bila sambung degree plak ko rasa boleh terima kejutan budaya blaja dan kejutan budaya yang pelik2.. ::icon_biggrin:: lagi2 kat s.alam.. skang dah pack gila.. kalau boleh bwk moto, tu bwk la. jgn menyempitkan uitm yg dah sedia sempit. jalan pon kecik je ::icon_razz:: benda2 camni boleh jadi tekanan utk korang.. dan menguji camne korang handle tekanan2 luar selain dari tekanan blaja dan EXAM!~ ::icon_biggrin::

komen pasal unisel tak tau sgt tp overall semua tempat sama cuma cara nak blaja tu je lain dan membawa ke kejayaan. cuba blaja sendiri maksud aku self learning ::icon_smile:: jgn tggu lecturer suap

p/s : kadang pelik tgk org study kat kedai mkn, McD.. leh masuk ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hold up
saye nak ckp in term of future
mane satu yang company favor?
in the other words mane satu yang senang employed in future?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Orang amik kerja bukan ikut universiti mana ko masuk tapi ikut keputusan ko belajar tu macam mana . Masuk universiti mana2 asalkan result ok , rajin usaha ,dan tak dilupakan juga time interview tu kita tunjuk kebolehan .boleh je dapat kerja tu ::icon_biggrin::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

1st yg dier tgk adalah value added yg ko ader..
ape specialnyer ko berbanding dgn calon laen..
ko ader keyakinan diri ke x..ape sume la..
tu yg paling pnting...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

xsemua org ad level of confidence yang mengagumkan... ko bule mengasah bakat kat situ.. eheh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalammualaikum...

dari pada pendapat saya...dia mana tempat belajar nie tak kesah sgt...yang penting kualiti bukan kuantiti...skrg ni banyak kuar ada dip,degree mcm2..x reti juga buat kerja..maaf kerana saya berckp trs trg...tapi dri pada pandangan saya...ambil lah Uitm..murah pun murah kan...ipts ...duit poket lagi... ::icon_smile::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

unisel lah... yuran baru RM13,000 lebih... pinjaman ptptpu paling bangang RM20K ko dapat..selalunye budak2 dpt RM24K heher ... banyak lebih tu....

- hostel besh
- bebas lah jugak(rambut bole pjng-time exam kne pendek maa) / (pakaian ikut suka hati)
- assigment senang
- senang nk lulus
- awek cun ramai gile(senang nk ayat plak tu her)
- lokasi tempat yg sungguh nutral heher

pasal keje... ramai budak2 unisel telah berjaya di terima kerja dengan jayanya... heher ::icon_wink::
sebab company2 suke amik budak unisel sebab ade perkataan university *industry"

aku budak unisel ekekekekek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aq pun ingat nak masuk Unisel gak,ok ker unisel nih?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

UNiSEL OK.

Tapi kalau dapat tawaran IPTA macam UiTM, better amik UiTM atau IPTA tu.
Kalau dapat tawaran yang tak best dari IPTA tapi yang best dari UNiSEL, still, amikla IPTA punya tawaran.
Then kalau dah abis belajar IPTA tu, boleh sambung IPTS pulak.

Tapi, kalau tak dapat tawaran IPTA, cuma dapat tawaran IPTS jer, amik UNiSEL.

Kisah tak kisah duduk Batang Berjuntai Bestari Jaya tu tak perlu difikirkan sangat.
Bestari Jaya tu bukannya hutan pun, cuma ladang kelapa sawit je sikit. Tak la teruk macam yang orang hebohkan.
Jalan pun diorang dah besarkan macam highway. So dah takde perasaan duduk dalam hutan macam yang budak2 1st batch UNiSEL BJ rasakan sekitar tahun 2005-2008. Tahun 2009 ni da tak berapa hutan sangat da.

Kalau dapat offer course berkenaan IT, macam Diploma IT ker, Mobile Application ke, grab je.
Sebab course2 ni memang senang faham diajar di UNiSEL. Markah pun senang dapat asalkan ada usaha. Market pun ada.
Actually aku graduan Diploma IT dari sini, dan sekarang ni pun masih proceed dengan Bac in Comp Science (Software Eng.), juga di UNiSEL ni.
Nak dapat kerja pun InsyaAllah mudah. Ramai kawan2 aku yang tamat Diploma sama2 hujung 2007 dulu pun dah dapat kerja best2.

Aku dengar course2 lain macam Engineering, TESL or even Business Management pun OK.
Tapi aku tak nak comment sebab aku tak amik course2 tersebut.


Antara beberapa faktor aku prefer UNiSEL berbanding IPTS lain:
1. UNiSEL bukan swasta sepenuhnya, tapi UNiSEL di bawah Kerajaan Negeri Selangor. Sebab tu yurannya pun dikira lebih murah berbanding IPTS lain.
2. Senang nak transfer credit kalau kita proceed belajar di sini. So dapat kurangkan beberapa semester.
3. Lecturer2 dia memang best2, dan berpengalaman dalam apa2 subjek yang diorang ajar.
4. IT students especially, berpeluang untuk ambil Cisco dalam harga yang murah.
5. Selalu ada workshop tentang Linux, Project, blablabla.


Cuma beberapa perkara yang student perlu tabah sikit kalau belajar di UNiSEL:
1. Financial Management diorang kureng sikit, kadang2 diorang tercharge yuran terlebih. To prevent this student kena selalu update penyata dan simpan semua slip pembayaran yang pernah dibuat.
2. Hostel Management diorang kureng sikit. Kadang2 kerosakan kat hostel tu bukan kita buat (contohnya pintu pecah), tapi diorang akan tetap salahkan kita. To prevent this, korang kena buat report as soon as possible sebelum diorang buat spot check, atau sebelum tamat semester.
3. Panas. Kawasan UNiSEL tu panas la jugak sebab kurangnya pokok-pokok renek untuk kita berteduh2. Lorong jalan kaki pun takde bumbung. So to prevent sunburn pakai la payung. Tapi aku tak pakai payung pun cam geds je laki nak berpayung2 ni kan. Haha.



So kecimpulannya, pilihan di tangan anda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

agak2 berapa yuran tinggal kat hostel tuh ekk?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0