• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Kerja-kerja 3D

245 posts in this topic

Posted · Report post

Mz.. asap tu camner ko buat ek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hehe.. asap tu bengong sket... time blaja2 buat rendering dulu.. bengong sbb shadow dia too dark - x transparent.

texture: skarang nie kalau aku buat asap, aku pakai.. volumetric shader (kalau realtime) kalau x realtime, aku pakai - eg: 3dsmax.. standard xray material.. invertkan.. pakai standard baloon material pun bleh gak... invertkan jugak.. so, bahgian luar nipis.. bahgain tengah tebal..

model: time aku blaja2 experimen buat asap tu.. kalau x silap aku pakai spiral+noise bodoh je.. which means x pakai particles.. sbb pc aku lembab pentium4 + 9600xt. pros: nak edit bentuk asap, senang.. pc laju.. render pun laju.. compared to millions of billboarded particles..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huh... maut nyer render... ::icon_smile::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum...

oo asap tu pon polys jugak ye..ko apply material transparent je la ye tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

vib wrote:huh... maut nyer render... ::icon_smile::

Vib... apa kata ko try buat asap pulak.. or other type of special effect macam api ker... hehehe ;-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Heheh.. baik nyer racun.. ::icon_razz::
-Kalo utk still image, compose guna layer
-Utk animation... bleh guna deformer (wave, turbulence etc) atau cloth sim atau hair instance.. tapi kena guna alpha image ler
-Kalo post efek.. guna volume shader kat Mental ray
-Nak advance sket..guna particle(volume particle atau sprite etc) atau...fluid sim(Maya
-Kalo expert Compositing... bleh ejas guna AE, Vegas, Nuke, dll...

dan memacam teknik lagi... ikut kesesuaian...

Slamat Berjaya..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

perkhhh. buleh la korang wat filem 3d sendiri lepas ni ye? ni kena guna i7 ke kalau nak design2 camnih??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Tak payah i7 pon. Core2Duo dah ok kire ok dah. Tapi kaau i7 lagi mantop nak2 lagi kalau run dual processor workstation sekali.

Buat animasi bukan semudah di sangka. Perlu banyak ilmu seni dan techincal dan paling penting masa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ni mcm render tool Brazil gak kn?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sharul wrote:



sila komen...hehe



terbaikk la bro..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum...

NazCYPHER32 wrote:ni mcm render tool Brazil gak kn?


brazil tu plugin ke atau standalone renderer mcm kerkythea bro?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

brazil tuh 3d render plugin utk 3dsmax..plugin berbayar tuh..last aku pakai pre release ver. ngn 3dsmax 5 dulu la..kurang sket dr standard mentalray 3dsmax tuh tp senang nk faham bbnding mentalray,shadow jer kurang sket..tp kalo mentalray vs brazil..quality=mentalray ler,free,dah siap ngn 3dsmax..kalo render performance/sng fhm=brazil..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

am kurizawa wrote:
sharul wrote:



sila komen...hehe



terbaikk la bro..

tq byk lagi nk kena blajar ni...mana pegi saudara Vib....menyepi je..sejak dah ada blog ni lansung tak nampak kat putera..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum...

NazCYPHER32 wrote:brazil tuh 3d render plugin utk 3dsmax..plugin berbayar tuh..last aku pakai pre release ver. ngn 3dsmax 5 dulu la..kurang sket dr standard mentalray 3dsmax tuh tp senang nk faham bbnding mentalray,shadow jer kurang sket..tp kalo mentalray vs brazil..quality=mentalray ler,free,dah siap ngn 3dsmax..kalo render performance/sng fhm=brazil..


ok tima kasih ::icon_biggrin:: ..3dsmax tak penah pakai..kerkythea penah la..hehe

sharul wrote:
tq byk lagi nk kena blajar ni...mana pegi saudara Vib....menyepi je..sejak dah ada blog ni lansung tak nampak kat putera..


ada je dia tu..baca2 je kot..hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Woww.. bila nak start balik ber 3D nie.. aku pun tak tau la.

ps. Malayneu.. come to my website as stated in my signature below.. hhehehe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum...

LanoG wrote:Woww.. bila nak start balik ber 3D nie.. aku pun tak tau la.

ps. Malayneu.. come to my website as stated in my signature below.. hhehehe.


haha ajak la Muhammad Zharif buat 3d gak.. ::icon_biggrin::

tu site baru ke atau tukar interface je?..eh aku dah kasi ke belum logo lanographic tu ye? tak ingat pulak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...

LanoG wrote:Woww.. bila nak start balik ber 3D nie.. aku pun tak tau la.

ps. Malayneu.. come to my website as stated in my signature below.. hhehehe.


haha ajak la Muhammad Zharif buat 3d gak.. ::icon_biggrin::

tu site baru ke atau tukar interface je?..eh aku dah kasi ke belum logo lanographic tu ye? tak ingat pulak

Ish.. kecik lagi camner nak pegang mouse.. hahaha.

BTW, memang tukar interface la, template baru... logo tu ko dah bagi pun, cuma aku belum nak pakai lagi. Tapi dalam bulan puasa nie terasa pulak nak add game baru dalam tu... korang tunggu la nanti arr. Kalau korang tak keberatan.. bagi ler komen yang membina kat situ.

ps:// sorry ler kawan2 dah out of topik pulak.. hehehe ::icon_biggrin::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huhu..tgok kete polis nih..tringin pulak bwat mod utk GTA IV..huhu



akan aku 3Dkannye nnti...tggl siren,pastu..kachhinggg!!siap ::icon_cheers::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Huhuh... Maut tu Evo... aku pon nak tumpang post gak aa.... Model/render guna Blender 2.49a (Rim model guna XSI)



Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum...

waa dah mengganas balik ke korang..tak sabar nak tgk dah texture evo tu..hoho

vib ko guna blender je ke..aku sampai skang tak blaja guna blender..tapi render dia mmg buleh tahan pon..ada la skali dua aku guna..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku dah bwat rim 21" 5 spoke RO_JA..tp cam xkne je ngn evo nih..vib,aku ade model evo 8 body kering aje..ko nk? format 3ds..nih member amik dr model nfs most wanted,die sruh aku siapkn utk GTA SA..mls aku..huhu..jd pekasam..

Nak Evo 8 3DS??Download Sini!

tntang texture tuh..aku xdpt bwat pape la..kcuali pkataan "POLIS" kt but blakang jer aku ade...huhu...kalo ade sape2 yg jumpe gmbar dari sisi,logo besar kt bonet dpn,bagi le kt aku yerk..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum...

hehe..ala kot ada lalu depan ko ke evoX polis tu..capture la..kalu tak dpt high res pon buleh..buleh perincikan kat potosop..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mana yang dah siap render punya.. nak tengok nak tengok!! ::icon_biggrin::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

lama tak update...ni latest work....saje tolong kawan kawan...rasanya ada lagi yang tak kena ngan lighting....sila komen...hehe ::icon_cheers::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now