• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Kerja-kerja 3D

245 posts in this topic

Posted · Report post

[quote name='ainul zharfan1' timestamp='1293770538' post='1058223']
ooo,aku gune blender 2.49b,aku penah try yang 2.55,susah giler,mungkin aku da biase gune 2.49b kot,ko rase mane lagi susah,2.49 ke 2.55
[/quote]

2.5 lagi senang. banyak customization bleh buat.
2.49 stable x banyak bugs.
final 2.5 akan kuar within 3 months.

dari segi modelling - lebih kurang sama je..
programming/scripting - banyak gak keje/changes nak porting from 2.49 to 2.5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[quote name='mziskandar' timestamp='1293844470' post='1058285']
2.5 lagi senang. banyak customization bleh buat.
2.49 stable x banyak bugs.
final 2.5 akan kuar within 3 months.

dari segi modelling - lebih kurang sama je..
programming/scripting - banyak gak keje/changes nak porting from 2.49 to 2.5
[/quote]

oooo.thnx,aku penah install blender 2.5,pastu die agan replace ngn 2.49 punyer,ada x cara cam ner nak keep dua2 software tu

aku baru donlod blender 2.5 beta,cam ner nak add background images Edited by ainul zharfan1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[quote name='ainul zharfan1' timestamp='1293875211' post='1058300']
oooo.thnx,aku penah install blender 2.5,pastu die agan replace ngn 2.49 punyer,ada x cara cam ner nak keep dua2 software tu

aku baru donlod blender 2.5 beta,cam ner nak add background images
[/quote]

bleh run dua2.. run beberapa different2 version serentak pun bleh. jgn pakai installer. pakai zip file je. pastu unzip kat memana directory n buat shortcut atas desktop.

bg image utk 3d viewport: [3d window] > press 'n' or view > properties > enable background images > choose axis > choose file

bg image utk render: biasanya aku set kat 2d plane supaya senang nak adjust size + post processing (track to cam)

bg utk 3d engine: skybox Edited by mziskandar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Haa.. apa lagi MZIskandar, tunjuk lah model2 yang didesign dengan Blender 2.5 yang dah siap tuh... hehehe :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yg kita punya bleh?

[img]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/MISC/WBGP02.gif[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mziskandar' timestamp='1294039881' post='1058411']
yg kita punya bleh?

[img]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/MISC/WBGP02.gif[/img]
[/quote]

bila nak siap nye bro??? :P

dpt 50 riban sure dah lama siyap hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

1 hari 1 poly.. mana nak siapnya hehe..
rasanya webplayer dah kuar. x tau bila nak concentrate. x sempat nak explore lagi.


[IMG]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/Blackhawk/UH60Screenshot05.jpg[/IMG]

[IMG]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/Blackhawk/UH60Screenshot07.jpg[/IMG]

[IMG]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/Navy2009/PolyCountNavy200903.jpg[/IMG]

[IMG]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/Navy2009/CamPress02.jpg[/IMG]

[IMG]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/Navy2009/CamPress01.jpg[/IMG] Edited by mziskandar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hahaha... tu lah, kalo dapat fund arituh... memang dah siap boleh main dah. Maklum ler sebab takde fund nak beli high-speed processor, sebab tu la satu hari satu poly jer siap (360 hari = 360 poly jerk)... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='sharul_1' timestamp='1293396522' post='1057743']
[img]http://img443.imageshack.us/img443/237/iphonerhinocopy.jpg[/img]

aku da siap modelling,tapi aku x tau cam mana nak jadikan die seperti gambar diatas,bile aku tekan f12,aku punyer modelling view x sama macam aku wat,die senget,
[/quote]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

baru je donload blender...nak try ..cam menarik je pasal slalu dengar orang dok sebut pasal blender nih

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

slm bro2 skalian..
aku nie bru nak knal2 dgn 3d nie..
mne lg better gne 3dmax ke or blender..
blender aku gne kat ubuntu..
problemnye skang aku xde sifu mcm mne nak start..huhu..
aku nie lembab ckit nak blajo gne ebook2 nie..kalu face 2 face lg better..nak cri sifu skang nie..
hope sifu2 bleh tlong..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[quote name='azrul0999' timestamp='1294675343' post='1059046']
slm bro2 skalian..
aku nie bru nak knal2 dgn 3d nie..
mne lg better gne 3dmax ke or blender..
blender aku gne kat ubuntu..
problemnye skang aku xde sifu mcm mne nak start..huhu..
aku nie lembab ckit nak blajo gne ebook2 nie..kalu face 2 face lg better..nak cri sifu skang nie..
hope sifu2 bleh tlong..
[/quote]

dulu aku guna max..sampai max 9.

sekarang dah tukar ke blender completely (bergantung pada client gak).
kenapa blender over other software?
kecik n complete
portable n laju ~ run pada usb pun boleh x yah pening kepala
legal.. x yah carik [biskut tawar]

[list]
[*]laju (ui design).. blender dicipta utk kemudahan pengguna (mata kat screen.. tangan kiri kat keyboard, tangan kanan kat mouse. masa mula2 aku blajar, mmg pening. susah giler! biler dah hapal most shortcuts, baru aku paham kenapa diorg buat blender camtu
[*]laju (modeller).. fast/quick modelling
[*]laju (development/script/patches).. hari2 kuar beberapa version baru utk linux, mac, win32, win64, etc.
[*]laju (renderer).. bergantung kpd keperluan.. ada mcm2 renderer
[*]laju (game development).. compile trus jadi exe.. linux, mac, iphone, win32, win64, etc.
[*]flexible.. sumer benda bleh customize. kalau x puas hati gak, download sourcecode, modified sendiri.
[*]flexible.. bleh run kat low end pc. kat high end lagi la boleh with extra functions.
[/list]

aku bleh ajar intro.. tapi carik aa kengkawan sorg dua lagi.. sbb, kalau sorang lupa, sorng dua lagi bleh ingatkan. (awek berpakaiaan seksi(cleavage, hotpants, etc) tidak dibenarkan, perlu berpakaiaan sopan dan juga perlu mendapat kebenaran penjaga (mak/bapak/suami/isteri/pak guard asrama) supaya tidak mengganggu konsentrasi tenaga pengajar.

render sket.. x siap2 lagi silent eagle nie.. kena modified lagi (silent eagle baru pakai internal missile compartment mcm f-22)

[img]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/F15/F15RenderBottom.jpg[/img]

[IMG]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/F15/F15RenderSide.jpg[/IMG]

[IMG]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/PTP/PTPBlog02.jpg[/IMG]

[IMG]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/PTP/PTPBlog03.jpg[/IMG] Edited by mziskandar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hahaha..awek2 seksi2 xde ar bro..
tpi awek indon ade..die classmate aku..hot gak..hehe..
die pon nak blaja gak 3d nie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aku tgh test 3d feature kat cs5...bukan projek baru pun saja2 meriahkan thread nih...
tp mcm best je texturing guna 3d cs5 tp uvw unwrap kena tepat le...ni hasilnya..

Ni kat cs5, aku wat stgh je mesh tuh...
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/headtexturingcs5.jpg[/IMG]

Ni test render di max..
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/maxtest.png[/IMG]
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/maxtest2.png[/IMG]

hehehe..sorry ni saja2 je..kepala tu pun projek2 lama aku je...hahah...enjoy.. Edited by hoyoyo80

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Owhh... idup lagi forum ni... :P ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='Vibrunnica' timestamp='1304542126' post='1067999']
Owhh... idup lagi forum ni... :P ...
[/quote]


oi vibrunicca....mana ilang...stabak jom..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Fuh...lama tak pos...nih.classroom tak texture lagi...

sapa2 ada tips2 lighting yg best tak?

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/Free%20Time%20Lil%20Art/classroom.jpg[/IMG]
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/Free%20Time%20Lil%20Art/classroom2.jpg[/IMG]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

takkan dah jadi sunyi topik ni? =(

takpe lah aku bump kan balik.. pasal aku pun tgh buat satu projek animasi ni, baru stage character modelling... modelling orang tua. character orang tua ni lebih kepada cartoon lah, bukan utk realistic.
belum texturize lagi, rigging pun belum. apa lagi yg nak ditambah ya?

[img]http://i13.photobucket.com/albums/a261/izz_adi/1-1.png[/img]


[img]http://i13.photobucket.com/albums/a261/izz_adi/2-1.png[/img] Edited by Eleventh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now