Jump to content
Sign in to follow this  
Quraisya

Jom tengok resipi ape hari ni...

Recommended Posts


Penang Assam Laksa





(A)Ground Spice Ingredients
5 fresh chillies
25 dried chillies
10 shallots
5 cloves garlic
2cm galangal (lengkuas)
2cm knob fresh tumeric root (kunyit hidup)
2tbsp belacan

(B)
½ cup tamarind juice (asam jawa)
15 spring polygonum leaves (daun kesum)
5 pieces dried tamarind skin (asam keeping/asam gelugor)
2 stalk lemon grass (serai), lightly smashed

(C)
1kg mackerel fish, cleaned
1tin of sardine (250gm)
1kg fresh laksa noodles

(D) Seasoning
1tsp ajinomoto
½ cup prawn paste (petis udang)
Salt to taste.

(E) Garnishing
Wild ginger bud (bunga kantan) halved and finely shredded
Cucumber shredded
Pineapple slice and shredded
Onion finely shredded
Red chillies seeded and shredded
Mint leaves (daun pudina)
Prawn paste (har koe), diluted with water to a drizzle consistency.

Method:

Boil fish. When cooked remove the fish and strain the stock. Use the stock later for the soup/gravy. Flake the fish and set the fish aside.

Fry the ground spice ingredients (A) without oil until the aroma arise then put water and fish stock in the pot. Then put (B). Bring to a low simmering boil for 10 minutes.

Add flaked fish and sardine then put (D). Continue to simmer for extra 1-2 minutes.

To serve, put a handful of laksa noodles in a metal strainer and immerse in a pot of boiling water to scald the noodles for half a minute.

Drain and put into bowl. Pour a ladleful of laksa soup/gravy over the noodles and garnish with a little of each garnish. Drizzle a little prawn paste over and serve immediately.





no... no... ak x masak ni...
n xkan ley berjaya masak pon dlm jangka masa pndk ni...
tp ak kempunan la nk mam laksa... wuhuhu....

p/s: kredit to mak hanis zalikha... sbb ni resipi beliau... yum3...

Share this post


Link to post
Share on other sites
ehehe... mcm penah crete dulu....

ni aku nk share ayam bakar lada itam heheh...

Bahan-Bahan:
ayam - 1 ekor
bawang putih - 3 ulas (kisar)
bawang merah - 7 ulas (kisar)
serbuk kunyit - 1 sudu teh
serbuk kari daging - 2 sudu besar gula - 2 sudu besar
garam - ½ sudu teh
lada hitam - 1 sudu besar
mentega - 3 sudu besar
sos tiram - 1 sudu besar
perahan limau/lemon - 4 sudu



Cara:
ayam di gaul bersama bawang,sos tiram,serbuk kunyit,serbuk kari,gula,garam,perahan lemon & lada hitam (yang telah dicampur air). sebaiknya ayam di bakar di loyang/mangkuk supaya minyaknya tidak tumpah dan itu yang menambah perisanya.


Tambahan:
senang je buatnya...campak je sumanya.

Share this post


Link to post
Share on other sites
heheh...nk share jugak tp ni resepi bihun sup sayur


Bahan-bahan

250 gm bihun
1 pokok sawi [potong pendek]
1 batang carrot kecil [hiris nipis]
sedikit kobis
1 s/b serbuk lada putih
1 kiub ayam knorr
minyak
bawang goreng
minyak
garam
air secukupnya

Bahan tumbuk

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih


Cara Memasak

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan air secukupnya, garam dan kiub ayam knor. Biarkan mendideh.
3. Masukkan bihun dan kobis serta carrot.
4. Bila mendideh semula masukkan sawi dan tutup api.
5. Bila menghidang taburkan bawang goreng.

lepas dh abis masak leh la menjamu selera...nyum..nyum ::icon_biggrin::

Share this post


Link to post
Share on other sites
spagheti

-bawang besar 1 biji
-bawang putih 5 ulas
-cili kisar 2 sudu
-bayleaf (tak letak pun tak pe) 1
-tomato 2 biji
-Daging kisar dalam 700grm
-tomato puree dalam 2 tin
-kacang peas atau cendawan butang (dalam tin)
-spagheti

Cara

Bawang besar dan bawang putih dikisar. Tumis bersama bayleaf.
Masukkan cili kisar. Tumis hingga naik bau.
Masukkan tomato puree dan tomato biji yang sudah dikisar.
selepas mendidih, masukkan daging kisar dan air. Masak sehingga daging empuk.
Bila daging dah empuk, masukkan kacang peas atau cendawan.
tambahkan garam dan gula. Gula dalam 3 4 sudu. Rase dulu.
Siap dihidangkan bersama spagheti. Untuk lebih enak lagi. Tambahkan serbuk keju.

Share this post


Link to post
Share on other sites
perhh mcm cedap je laksa tu..meleleh la jugak air liur aku ni..aku pon da lame x pekene asam laksa ni..tu pebret aku..tp nak wat tu yg aku xsure bleh jd mcm yg awk ajar tu..huhuhu...tp aku rse nk try la jugak..hehehe..
spageti..pon cedap..nt aku nk try wat jgak..sbb tu pebret adik ipar aku..mane le tau lg cedap drpd yg dia wat hehehe..
apepon,time taceh bg resepi nii.. ::icon_biggrin::

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ni jugak antara makanan yang aku suka order...kat wife aku jee

NASI PAPRIK

Bahan-bahan

5 pinggan nasi putih panas (ikut berapa orang nak makan)
1/2 kilo isi ayam/daging
6 biji cili padi yang dihiris
3 ulas bawang merah yang dimayang halus
2 ulas bawang putih yang dimayang
1/2 batang serai dihiris
5 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
3 batang kacang panjang dipotong
2 sudu bawang goreng
Perasa secukup rasa
sikit minyak

CARA-CARA

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih. Bila dah naik bau, masukkan cili api. Pastu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, serai dan sedikit air (ala-ala je air tu). Selepas menggelegak,masukkan isi ayam/daging.

2. Masukkan garam secukup rasa dan kemudian kacang panjang dan nasi putih (leh asingkan je). Cukup 3 (ikut rasa korang) minit goreng...

Sedap dimakan panas-panas! Perghhh!

Sayang! nasi paprik satuuuuu! ::icon_bounce::

Share this post


Link to post
Share on other sites
heh takleh baca la thread ni time ngah lapar..
wat ak terliur jer...especially yg ada gambar tu...huhu..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chocolate Caramel Cheese Cake

Bahan-bahan

9 inch round pan

Crust

200 gm Digestive biscuits, di hancurkan

100 gm butter, dicairkan



Cheesecake Filling

750 gm cream cheese

90 gm castor sugar

3 (A) eggs

1 tsp vanilla essence

3 snickers bar (dipotong jadi kiub2 kecik)



Topping - Chocolate Ganache

150 gm Whip Cream

200 gm Dark Choc



100 gm peanuts, roasted, chopped


Caramel Sauce

1/2 cup brown sugar

1 cup whipping cream (guna emborg)

1 tbsp butter

Place brown sugar, whip cream and cook until ticken. Stir in butter. Let cool.





Cara



1.
Prepare Crust, bakar sekejap dalam 10 minit dan sejukkan.
2.
Pukul Cream Cheese dan gula.
3.
Masukkan telur, satu persatu, dan vanilla essence.
4.
Masukkan cheesecake batter, cukup untuk menutup permukaan crust.
5.
Susun snickers yg dah dipotong ke atas cheesecake batter. Press it down to avoid air bubbles.
6.
Masukkan lebihan cheese batter ke atas snickers dan bakar 160c selama 60 minit.
7.
Bila dah masak, biarkan dalam oven selama 1 jam.
8.
Bila dah sejuk, Freeze dalam peti sejuk.
9.
Keluarkan dari loyang.
10.
Tuang choc ganache and sprinkle with chopped peanuts.
11.
Kemudian sprinkle caramel sauce di atas chopped peanuts.[i]

Share this post


Link to post
Share on other sites
kek kukus

Bahan-bahan ( 15 orang ke atas )

* 375 g buah2an campuran (mix fruit, dalam kotak)
* 250 g mentega (golden churn, pilihan terbaik)
* 3 biji telur Gred A
* 300 g tepung gandum*
* 1 camca teh soda bikarbonate*
* 1 camca teh cream of tartar*(*digaul dan diayak)
* 150 g gula perang (gula halus pun ok)
* 150 g gula pasir ( untuk gula hangus)
* 1 biji pala, diparut
* 30 g badam keping
* Ceri merah/hijau untuk hiasan (jika suka)

Cara-cara

1.

Satukan buah2an campuran (mix fruit), badam keping dan parutan biji pala. Masukkan tepung yg telah diayak dan gaul hingga buah2an tadi bersalut dgn tepung. Ini penting utk mengelakkan buah dari mendak ke bawah. Dan masa ini juga jerang air hingga mendidih utk proses mengukus. Isi air hingga hampir penuh.
2.

Pukul mentega dgn gula perang (atau gula halus) hingga berkrim.
3.

Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga adunan putih, jgn terlalu kembang.
4.

Perlahankan speed dan masukkan buah2an yg telah digaul dgn tepung tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga rata dan matikan mesin sebentar sementara menunggu gula hangus.
5.

Sementara itu masak gula pasir hingga bertukar menjadi gula hangus. Jangan berhenti mengacau. Biarkan gula hangus menjadi agak gelap sedikit. Awas!! berhati2 semasa memasak gula hangus....
6.

Hidupkan mesin kek. Dengan speed perlahan tuang gula hangus perlahan ke dalam adunan kek sambil terus mengacau hingga sebati. Proses ini mesti dilakukan dgn cermat dan cepat kerana gula hangus cepat membeku bila sejuk.
7.

Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x 3 )inci dgn mentega dan alas dasar tin dgn kertas minyak.
8.

Tuang adunan kek ke dalam tin tadi dan hias dgn ceri merah atau hijau. ( mat cuma ada ceri kaler hijau je hehehe.....)
9.

Tutup tin kek dgn aluminium foil dan ikat sekelilingnya dgn tali rafia. Tujuannya utk mengelakkan wap terlepas masuk ke dalam adunan kek.
10.

Kukus di atas air mendidih selama 4 jam. Perlu diingatkan, lepas 1 jam perhatikan jika air berkurangan tambah air panas mendidih. JANGAN gunakan air sejuk kerana boleh membantutkan proses mengukus kek. Apabila masak keluarkan kek dari acuan dan sejukkan di atas redai kek. Biar betul2 sejuk sebelum dipotong utk mengelakkan kek pecah.
11.

UNTUK PANDUAN:- Beginlah rupa "biji pala". Yang sebelah kiri tu rupa biji pala yg masib berkulit. Yang kanan dan hadapan itu yg telah ditanggalkan kulitnya. Rempah biji pala ini penting utk menyeimbangkan rasa kek dgn buah2an dan mentega, disamping menambah aroma... Rempah biji pala ini boleh didapati di kedai2 india yg menjual rempah ratus.

*******

yg ni aku copy paste je sya...

source: http://www.myresipi.com/top/detail/748

Share this post


Link to post
Share on other sites
yelah2 zero.. aku percaya....

Biskut Coklat Chip

Bahan-bahannya:

600 gram mentega
450 gram gula pasir
350 gram gula perang
4 biji telur
500 gram cip coklat
240 gram tepung jagung
1 kg tepung gandum
15 gram serbuk penaik
400 gram kacang walnut

Cara membuatnya:

1. Pukul mentega dan gula hingga sebati.
2. Masukkan telur perlahan-lahan kemudian masukkan coklat cip dan walnut yang dicincang.
3.Gaulkan tepung, serbuk penaik dan tepung jagung ke dalam adunan dan gaul rata.
4. Dengan menggunakan sudu makan letakkan ke atas dulang pembakar setiap sudu sehingga habis.
5. Bakar dalam ketuhar selam 15 minit pada suhu 180°C.


*********
kalu nk jdkan fully biskut coklat

msukkan serbuk koko n tmbh skit gula... kalu taknak milo pun boleh.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ikan cencaru sumbat sambal

2 ekor ikan cencaru
5-6 biji bawang kecil
8 tangkai cili kering
sedikit air asam jawa (pekat)
2 sudu gula
1 sudu garam

mula2 buang perut ikan, bersihkan (tp jgn buang kulit ikan tu) dan belah belakang ikan. pastu lumurkan kunyit dan garam kat ikan tu.

tumbuk bawang kecil, cili kering, belacan saiz ibu jari (lupa belacan daa.. takdak belacan mmg x ummpphhh!) gula dan garam sekaligus. Pastu campurkan air asam jawa pekat td. Selepas sebati, boh dlm perut ikan tersebut. Panaskan minyak dan goreng hingga masak (jgn terlalu garing, x sedap nnt).

ok, selamat mencuba! ::icon_bounce::

Share this post


Link to post
Share on other sites
lampusuluh wrote:ikan cencaru sumbat sambal

2 ekor ikan cencaru
5-6 biji bawang kecil
8 tangkai cili kering
sedikit air asam jawa (pekat)
2 sudu gula
1 sudu garam

mula2 buang perut ikan, bersihkan (tp jgn buang kulit ikan tu) dan belah belakang ikan. pastu lumurkan kunyit dan garam kat ikan tu.

tumbuk bawang kecil, cili kering, gula dan garam sekaligus. Pastu campurkan air asam jawa pekat td. Selepas sebati, boh dlm perut ikan tersebut. Panaskan minyak dan goreng hingga masak (jgn terlalu garing, x sedap nnt).

ok, selamat mencuba! ::icon_bounce::


lauk yang paling aku suka!!!
next week balik kampung,terus je g jeti nelayan,cari ikan jacket fresh.,,.hahahahah

Share this post


Link to post
Share on other sites
Resepi Telur Bawang

Bahan-bahan

2 biji telur ayam
500gm bawang merah (dipotong besar2)
3 sudu makan minyak


Cara-cara Membuat

1. Panaskan minyak di kuali
2. Kacau telur dan sumbatkan bawang
3. Sumbat telur bawang tadi atas kuali dan goreng sehingga sikit kehitaman...20% hitam ye
4. Sedia untuk dimakan dan jangan lupa letak sos sekali

Selamat Mencuba

Share this post


Link to post
Share on other sites
resepi: ayam goreng anjelinajolipunsukani

bahan-bahannya :
2 3 biji bawang puteh ikut suka
2 3 biji bawang besar, bawang merah.
ajinomoto ikut suka
300gram@ikut suka ayam di potong kecil
3 sudu bsr sos tiram
2 sudu bsr sos cili
myk masak sikit je
1 bini/suami(optional)

cagha2 dia eh
masuk myk masak dulu, masukkan ayam. goreng sampai air ayam xde, tggl myk dgm ayam je(bagi lembut la kan). buang sikit myk masak, masuk bawang2 hiris td, masukkn sos2 tersebut, gaul la dalam 5 minit bole la makan. panggillah bini@suami dulu. ahah

Share this post


Link to post
Share on other sites
sambal tempe...

huhu fevret bapak aku...

bwg putih(ske ati)
lada kecik(ske ati jugk)
tempe (ikut hati ske..lalalala)

goreng sume....
pastu tumbuk bwg putih lada kecik tu..
cmpurkan garam secukup nye..
then tumbuk tempe tu ngn bhn td...
selamat mencuba!

Share this post


Link to post
Share on other sites
ztecon wrote:assalammualaikum...

nasi ayam periuk besar sg karangan...

hehe...



waalaikumsalam z-tecon
wah!! ade ke nasi ayam periuk besar sg karangan tuh eh?
hehehehe..ade resepi dia x? ::icon_lol::

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...