• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Windows 7

183 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

Seperti yg ramai telah maklum, Microsoft telahpun memulakan projek beta untuk Windows 7 yang mana microsoft menjanjikan footprint OS yang lebih kecil berserta performance yg lebih baik berbanding Vista.

Oleh itu, anda semua dijemput untuk turut sama memeriahkan thread ini dengan pandangan dan komen2 yang membina. Walaubagaimanapun, anda adalah dilarang sama sekali untuk membincangkan WinXP/Vista mod ke Win7 didalam thread ini. Untuk perbincangan berkaitan Mod, sila gunakan thread yang telah sedia ada.

Terima Kasih


Downloads Details
Windows 7 Beta Program

Reminder:

You must accept the enclosed License Terms in order to use this software. You cannot distribute download packages.




Title Windows 7 Beta Core Download Package (Contains Everything Most Participants Need)
Release Date 1/7/2009
Size 2,497.48 MB
Version 7000.0.081212-1400
Category Build
Milestone Beta Edited by mus3na

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

masuk hari ni aku dah guna 6 hari win7 beta ...aku install kat 2nd pc aku..

spec pc aku p4 3.2ghz
ram 3 gig ddr2
gc: ati radeon 550 256mb 128bit

so far ok tak ada masalah run smoothly all hardware detected but hanya 2 aku terpaksa install driver manually but tak ada masalah.....run all big softwares macam photoshop, premiere...even old software release 2003 still running perfectly...

Bagi aku boleh di katakan better dari vista interm of speed and cpu usage...cth macam ni..
after clean install tanpa install mana-mana software ..just win7 ram usage just about 480M then aku tweak sikit service yang tak perlu macam indexing, so dia reduce lagi...but kalau vista plain vista saja dah makan about 800-900mb

pasal taskbar aku ada baca user complain pasal besar..actually benda ni boleh dikecik kan ..rightclick pada taskbar then click pada properties..so kat situ ada option untuk kecik kan taskbar.

Cuma ada beberapa benda aku tak begitu selesa pasal taskbar..yang baru ni... secara default kalau kita minimize kan windows dia akan "masuk" balik dalam icon...s aku kekdang terlupa ada program still open sebab kalau vista atau xp kalau kita minimize windows dia akan show kan kat taskbar...but style baru win 7 ni kita kekedang tak perasan program dah open terutama kalau icon program tu kita pinned kan kat taskbar..BTW benda ni boleh setkan macam vista atau xp.kat properties ..but kalau yang tak biasa guna win 7 boleh jadi problem.. sebabnya bila kita open satu-satu appliaction dan minimizekan windo tapi kita tak perasan benda tu tengah open..so benda ni consume memory....kalau satu dua windows ok laa but kalau banyak...maybe effect performance gak....

Satu lagi pasal taskba baru ni..tak boleh paste kan shortcut icon di taskbar..cth macam ni... aku selalu buat short cut untuk folder di partition lain..shorcut icon ni kalau dalam vista atau xp kita boleh pastekan kat taskbar but dalam win7 tak boleh..frust gak aku...apa yang aku buat terpaksa guna rocket dock atau letakkan short cut icon tu di desktop.. dia hanya allow program (yang mana kita setkan pinned ke task bar)..so aku dah missing satu benda yang memang aku selalu buat dan happy dengan cara tu..

BTW pasal aero peek ni bagus gak sebab dia ada jump list etc. kita boleh hover mutiple opened windows...

satu lagi tak pasti samada bug atau memang di buang dalam win7...normally kalau kita buat network connection ada icon network kat taskbar so kalau kita surf internet atau transfer file dia tunjuk network connection activity animation..cthnya dua icon komputer menyala dan padam.. dalam vista benda ni secara default di disablekan animation tu but boleh di aktivatekan semula..but dalam win 7 aku tak jumpa kat mana nak enablekan indicator network connection activity...sebab benda ni penting bagi sebab kita boleh tengok kalau ada problem pasal connectivity...of corse kita boleh download third party software yang boleh show network connectivity..

performace wise ...bagi pendapat aku win7 very reponsive, ringan dan tak masalah hang lambat what ever...my be jugak dalam pc ni ram memang sufficient...all hardwares/softwares installed tak ada masalah..termasuk antivirus etc

But satu perkara yang aku rasa agak terkejut gak...aku try encode video ke vcd guna canopus...same file , same setting yang aku guna dalam xp dia encode 2.5-2.7X speed...but dalam win 7 proses encoding lagi cepat 3.2 - 3.7 X even guna software yang sama...aku ingat lagi slow kalau guna win7..btw may be software ni optimize untuk vista dalam masa yang sama optimize untuk win7

Aku pernah guna vista sp1 (plus all latest updates) but aku lebih suka win7 sebab dalam 5 hari ni aku guna aku rasa performance macam aku guna xp...even certain case better dari xp... kalau vista...emmmm.....
btw sku still testing win7... smile.gif Edited by tasek16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Microsoft Windows 7 Beta 1 Build 7000.0.081212-1400



Steve Ballmer has just announced during his keynote address in 2009 Internet CES that the public beta for Windows 7 will be released on Friday, January 9, 2009. The public beta of Windows 7 will be available worldwide for everybody to download and get a genuine working product key HERE(registration required)


BUILDS:

Build 6801
On 8 October 2008, screenshots of Windows 7 build 6801 were leaked. On 28 October 2008, Microsoft distributed build 6801 to attendees at its Professional Developers Conference (PDC). It has since been leaked to bittorrent networks. It features an enhanced taskbar similar to the one in build 6933 although it is disabled by default. An unofficial patch has been released to enable the new taskbar in build 6801.

Pre-Beta 1
Microsoft also demonstrated build 6933.winmain.081020-1842 during the PDC, but did not give it to attendees. On 14 November 2008, screenshots of Windows 7 build 6936 were leaked by Winfuture. On 20 November 2008, Microsoft posted screenshots of build 6948 on the Engineering Windows 7 blog. In early December, WinFutere.de leaked screenshots of Build 6956, which demonstrated a new bootscreen. (Announced by WinFuture since Build 6954) and several improvements. At the WinHEC in China an attendee from the conference leaked a Virtual Hard Disk (VHD) image of Windows 7 Build 6956, then an ISO image was published, in this same site we can see many new screenshots of this build. Lately, Paul Thurrott posted several screenshots on his website of a newer build.

Beta 1
Microsoft has confirmed that Beta 1 will be handed out at MSDN Developer Conference on 13th January 2009 in the form of a DVD.

Release Candidate
The release candidate for Windows 7 will be available after Beta 1.

Final Build
While officially Microsoft has stated that Windows 7 will be released three years after Vista was shipped, the company has indicated that it plans to release Windows 7 in mid-2009, in time for installation on PCs that will ship for the Christmas 2009 buying season.
32Bit Iso

64Bit Iso

Update for Windows 7 Beta (KB961367)

Install this update to resolve live and recorded TV issues in Windows Media Center, recorded TV playback issues in Windows Media Player, and MP3 file corruption issues in Windows. After you install this item, you may have to restart your computer. This update is provided to you and licensed under the Windows 7 Pre-Release License Terms.
X86
X64 Edited by Boyzgamers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

QUOTE(tasek16 @ Jan 10 2009, 02:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
satu lagi tak pasti samada bug atau memang di buang dalam win7...normally kalau kita buat network connection ada icon network kat taskbar so kalau kita surf internet atau transfer file dia tunjuk network connection activity animation..cthnya dua icon komputer menyala dan padam.. dalam vista benda ni secara default di disablekan animation tu but boleh di aktivatekan semula..but dalam win 7 aku tak jumpa kat mana nak enablekan indicator network connection activity...sebab benda ni penting bagi sebab kita boleh tengok kalau ada problem pasal connectivity...of corse kita boleh download third party software yang boleh show network connectivity..


Cuba begini mungkin menjadi :

Klik kanan Taskbar > Properties > pada Taskbar tab , klik Customize > dibawah sebelah kiri , klik Turn system icons on or off > klik Behaviors drop down menu disebelah kiri icon Network , klik On > Ok > Ok .. Edited by e_sentinel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(tasek16 @ Jan 10 2009, 02:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
so far ok tak ada masalah run smoothly all hardware detected but hanya 2 aku terpaksa install driver manually but tak ada masalah.....run all big softwares macam photoshop, premiere...even old software release 2003 still running perfectly...


Bagaimana dengan Chipset/Motherboard driver ? Aku install pada VIA P4M890 dapat error , install manual pun tak lepas , error uncompatible operating system .... begitu juga yang guna Intel Chipset (refer to [email protected] post) .. awak install perfect ke driver Chipset ni ?


Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post



tak sempat nak setup lagi esok aku kasi review. Edited by mus3na

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(e_sentinel @ Jan 10 2009, 12:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Bagaimana dengan Chipset/Motherboard driver ? Aku install pada VIA P4M890 dapat error , install manual pun tak lepas , error uncompatible operating system .... begitu juga yang guna Intel Chipset (refer to [email protected] post) .. awak install perfect ke driver Chipset ni ?

Pc yang aku test ni guna biostar... dia guna Intel 945P / ICH7 chipset..ok jer....once installed win7 detect dan installed semua driver untuk motherboard ni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

rilek a..win7 masih dalam beta lagi..
tp mmg masyuk gune..
aku gune dan try2 dalam 3 hari jer pastu aku tukar berbalikk pada vista..
vista pun aku masih baru guna 1mggu++. Vista ok tp respon tak berapa laju
dari win xp n win7.

tp aku mmg respect win7 punyer bootup and shutdown laju.

pasal icon kat taskbar yang file atau window yang kite bukak bleh cek
dengan hanya menghala kan mouse ke icon pin kat taskbar tersebut kan ada thumbnails view tu.
klu tak da open window atau file thumbnails tu takkan ada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

QUOTE(redzone2005 @ Jan 10 2009, 05:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
macam mane nak download software baru tuu ?
aku punya xp dah tak boleh updated lah..

Hanya 25 juta copy akan dibenarkan oleh Microsoft , bila dah cukup had Microsoft akan tutup link2 download dari official2 site dia ...

ISO for Windows 7 Beta 32-bit (English):
7000.0.081212-1400_client_en-us_Ultimate-GB1CULFRE_EN_DVD.iso

ISO for Windows 7 Beta 64-bit (English):
7000.0.081212-1400_client_en-us_Ultimate-GB1CULXFRE_EN_DVD.ISO

Download juga "Fix Windows 7 MP3 Cut Off Corruption Issues in WMP 12 with KB961367 Update"

x86 (32-bit): Windows6.1-KB961367-x86.msu
x64 (x64-bit): Windows6.1-KB961367-x64.msu

Note : Semua link diatas adalah dari laman web rasmi Microsoft .

QUOTE(tasek16 @ Jan 10 2009, 02:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Pc yang aku test ni guna biostar... dia guna Intel 945P / ICH7 chipset..ok jer....once installed win7 detect dan installed semua driver untuk motherboard ni..

Okay , dah boleh .. perfect .. Edited by e_sentinel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hari nie aku baru install Win7 (mobo Abit KN8-Ultra)
Ok ... semua berjalan lancar

Cuma belum install apa2 program app dan baru nak xplore.
First aku jumpa ialah Tablet PC input Panel.
ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mus... macam biasa.. klo gc ati dah ada driver ke? biggrin.gif
termasuk latest2 gc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hurms cmne stability Win7 pd OverClocked PC, dh ada yg stress? rolleyes.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hari tu saya ada baca benchmark windows 7 beta, vista dan xp kat neowin.net.. win 7 lagi laju berbanding win xp dan vista.. tapi link tu dah takde dah.. kalau tak silap saya, eula win 7 melarang hasil benchmark di post?

p/s: pc tak mampu nak run win 7.. masih tak boleh nak test.. hd tak cukup.. takde budget.. huhuhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kalau nak respon cepat guna Win7

untuk sound,vga aku guna yang Vista punya ... ok.
kalau printer canon cth pixma 1880 , Win 7 akan self-install
tak perlu driver asal.

ok. Edited by P.Ramlie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aku pkai motherboard abit kv8-max3...dgr2 nak pkai win 7 ni...motherboard kena pkai driver vista..

aku nak cuba pakai....

spec pc aku...

motherboard abit kv8-max3
AMD Athlon™ processor 3200+ 2.04GHz
ram 2gb
g,card ATI RADEON 9600xt

boleh ke pkai win 7 klu spec mcm tu.. Edited by onehadi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE (zer0Nehza @ Jan 10 2009, 11:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mus... macam biasa.. klo gc ati dah ada driver ke? biggrin.gif
termasuk latest2 gc


XDDM driver buat masa ni ada masalah ngan Win7, kau boleh pakai compatible WDDM driver ati. aku tak test lagi kat PC aku, sebab HDD tak muat, skarang ni tgh test Vista SP2. Aku pasang Win7 ni kat laptop. ni pun baru bangun tido, mlm sikit kang aku post review.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(onehadi @ Jan 11 2009, 07:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku pkai motherboard abit kv8-max3...dgr2 nak pkai win 7 ni...motherboard kena pkai driver vista..

aku nak cuba pakai....

spec pc aku...

motherboard abit kv8-max3
AMD Athlon™ processor 3200+ 2.04GHz
ram 2gb
g,card ATI RADEON 9600xt

boleh ke pkai win 7 klu spec mcm tu..


rase spec ko lepas..sbb win7 ne ringgan
aku guna sempron pun lepas pe hehehe
gune vista pun lepas tp win7 beta tuh lagi ringgan dri vista kira kurang lag..
HDD space utk VISTA Ultimate dlm pc aku dia gune 16GB.
HDD space utk Win7 beta dlm pc aku ritu cume gune tak lebih dari 8GB
(Installation Windows Sahaja)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

lepas bace review tasek16 nih mungkin nih adalh windows best of all dari segi performance & stability.err kalo gem run win 7 nih camne plak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ini senarai drivers dan softwares yang aku install (utk rujukan) , semuanya compatible ..

Drivers
1. Chipset VIA P4M890 / Mainboard P4M890-M7 TE - VIA Hyperion Pro v5.22A (Manual install)
2. Audio - Realtek HD vR2.13
3. Graphic -VIA S3G Unichrome Pro IGP v6.14.10.0359
4. Ethernet - Realtek 10-100M Fast Ethernet Adapter v6.110.1031 (Manual install)

Software
1. Microsoft Office Pro Plus 2007 SP1
2. Ashampoo Burning Studio v8.04
3. Adobe Flash Player v10
4. Adobe Reader v9.0
5. Adobe Shockwave Player v11
6. ESET NOD32 Antivirus v3
7. Java 6 Update 11
8. Uniblue Registry Booster 2009
9. Unlocker v1.8.7
10.Vista Codec Package v5.0.7
11.WinRAR v3.71
12.WinZIP v10.0

Harddisk usage selepas install semua diatas dan full updates = 9.7 GB
RAM usage (without any tweaks) = 390 MB

Hanya 1 kelemahan dikenalpasti (mungkin pd PC aku je kot) , tak dapat nak 'bangun' (wake) dari sleep mode .. blank je , no respond .. solutions , power off .. laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(Han_Hin @ Jan 11 2009, 10:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
lepas bace review tasek16 nih mungkin nih adalh windows best of all dari segi performance & stability.err kalo gem run win 7 nih camne plak?

gem or jammed?

maybe h/ware tak fully support kot ..BTW pc yang aku guna macam kat atas tu dah berumur 4 tahun smile.gif zaman pentium 4 but still ok laa kalau run win 7..may sebab aku pakai pci-e graphic card and pci soundcard so..dia tak share memory dengan windows...satu lagi ram dalam pc aku ada 3 gig..more than enough...

opsss aku lupa nak bagi tahu win 7 support avi divx/xvid/mp4/h.264...hahaha tak perlu install codec untuk main format ni....btw mkv, rmvb still tak support...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

nie..den nak tanya...

kalo i punya motherboard asus P5K SE
proccessor dual core E2180 2.00Ghz
ram 4gb

lepas x...kalo ram tu..i rasa xde masalah..tapi yg lain nie..xtahu lah...


reply by mus3na

ni nak show off ke? kalau spec pc kau dah melebihi spec min diatas, maknanya lepas la..... Edited by mus3na

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aero Shake
Point mouse arrow pada window (tetingkap) frame , klik kiri , shake (goncang) kiri kanan , lain2 window (tetingkap) akan minimize ... cool cool.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

smlm aku ada try wat Virtual PC 2007 Microsoft nyer software install Win7 dlam Win Vista secara
virtual..
(spec pc aku ada kat signature)

mmg lembab gile hehehe
tadi pagi aku dah buang..

best suggestion kalau nak try win7 dual boot or single boot(full installation)
klu tuk pc spec rendah lah cam aku...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

OK, so ni sedikit result dari controlled test yg aku buat, untuk membandingkan performance Vista Ultimate berbanding Win7 Ultimate dimata banchmarker.

So, ni spec yg aku gunakan untuk test.

Toshiba Satellite L310
Intel Centrino dual core T5750 @ 2Ghz
2Gb DDR RAM + 1Gb Readybost Flash 60X speed
160Gb SATA HDD
Intel GMA X3100 GPU (on board).

Untuk Vista Ultimate, Driver AHCI, GPU menggunakan driver terbaru dari intel manakala untuk Win7 menggunakan default driver yang datang sekali ngan Win7 ni. Jika keadaan mengizinkan, aku akan test gak Win7 menggunakan driver Intel untuk vista, tengok perbezaan performance yang mungkin ada.

Setting semuanya default kecuali dalam driver display intel, setting utk power saver di disablekan. untuk power profile laptop lak, aku gunakan default setting untuk profile high performance (dimana processor power min = 100%, max = 100%, bagi penggunaan AC)

Result tak sempat nak buat semua mlm ni, so esok aku buat lagi and aku akan update post ni. so stay tune.



Windows Vista Ultimate Score
Calculation per second = 4.9
Memory operation per second = 4.5
Desktop performance for windows aero = 5.9
3d business and gamng graphic performance = 3.5
disk data transfer rate = 5.1

Windows Vista Ultimate PCMark Vantage Score
PCMark Suite = 2876

Memory Suite = 1537
TV and Movie Suite = 2250
Gaming Suite = 1441
Music Suite = 3059
Communication Suite = 3131
Productivity Suite = 2749
HDD Test Suite = 3403



Windows 7 Ultimate Score
Calculation per second = 5.0
Memory operation per second = 5.0
Desktop performance for windows aero = 3.5
3d business and gamng graphic performance = 4.9
disk data transfer rate = 3.0


Windows 7 Ultimate PCMark Vantage Score
PCMark Suite = 3094

Memory Suite = 1605
TV and Movie Suite = 2182
Gaming Suite = 1417
Music Suite = 3530
Communication Suite = 3297
Productivity Suite = 2507
HDD Test Suite = 2234 Edited by mus3na

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hiii... regarding this win 7. what i heard and read...

the of 25 millions people limitation is open... because high demand from users. happy.gif

pastu version beta bleh gune smpi 1 august 2009 jer...

so... biler dh habis period tuh kne blk previous nyer version... sad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now