• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Beza Windows 32bit Dengan 64bit

29 posts in this topic

Posted · Report post

hello kwan2.. ape beza windows 32bit dengan 64bit? aku dengar windows 32 bit bole sapot RAM sampai 3GB je... 64 bit bole sapot lebih daripada 3GB RAM...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Windows 64bit tak boleh dipasang dalam komputer proc 32bit (celeron, pentium 4, amd duron, athlon XP)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

vista 32bit pun leh sapot ram lebih dari 3G

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

utk windows xp 32bit support til 3.2GB Ram sahaja...dan windows 64 bit kebal dari sesetengah virus 32bit mcm rootkits. Edited by agc2884

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Vista or xp 32 bit hanya boleh detect sampai 3.5gb sahaja...untuk vista kalo dah update sp1 die akn detect 4gb tapi kat BIOS still 3.5gb..proc yang suppot 64bit sure boleh support windows 64bit and 32bit version but proc yang support 32 x boleh support windows 64bit version Edited by SiR_FAiZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(SiR_FAiZ @ Oct 31 2008, 12:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Vista or xp 32 bit hanya boleh detect sampai 3.5gb sahaja...untuk vista kalo dah update sp1 die akn detect 4gb tapi kat BIOS still 3.5gb..proc yang suppot 64bit sure boleh support 64bit and 32bit version but proc yang support 32 x boleh support windows 63bit version



kalu ko nak guna os vista 64 bit..ok..tapi setengah sofware tak support exp flash 9.0.
Xp ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

QUOTE(azmi ellias @ Oct 31 2008, 07:56 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kalu ko nak guna os vista 64 bit..ok..tapi setengah sofware tak support exp flash 9.0.
Xp ok


ntah la..aku x pernah guna windows version 64bit nie..tapi rasanya dalam version 64bit akan ade folder x64 dan x86..kalo kite install software yang support 64bit die kan masuk folder x64 dan kalo kite install software yang support yang x support 64bit die akan masuk folder x86..untuk sofware flash 9.0 2 kalo vista 32bit x support confirm 64bit jugak x support..tapi kalo die support untuk vista 32bit version so aku rase die akn masuk ke folder x86 kalo guna vista 64bit..kalo salah tolong betulkan..aku x pernah guna lagi vista 64bit walaupun proc pc aku support x64.. Edited by SiR_FAiZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ooo.. jadik windows 32bit lagi sesuai guna la dari pada windows 64bit ke?

mcm mana nak tau klu kita guna windows vista@xp 32 bit atau windows vista@xp 64 bit kat dalam pc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(PHENOM @ Nov 1 2008, 12:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
paling senang..klik kanan computer..klik properties...akan terpapar system apa os ko...
apa2 pun...bagi aku x64 tetap the best...jauh lebih laju dari x32.
skang aku pakai vista dan ubuntu x64...

hmm... x ada tulis pun 32 bit atau 64 bit?
pastu kalau kita guna xp 32 bit ori, kalau nak tukaq p 64 bit, mmg kna beli cd lain ka? stakat updated x blh ka?
blh x bg lain2 kebaikan dan keburukan 2,2 sistem tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post


nie untuk vista..kalo 64bit die tulis kat situ



Untuk XP kalo x de x64 edition 2 maknanya ko punya system operating 32bit la..paling senang sekali tgk boot screen die.kat bootscreen ade tulis windows Xp 64bit edition..kalo 32bit just windows xp pro or home edition.. Edited by SiR_FAiZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

QUOTE (SiR_FAiZ @ Oct 31 2008, 12:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ntah la..aku x pernah guna windows version 64bit nie..tapi rasanya dalam version 64bit akan ade folder x64 dan x86..kalo kite install software yang support 64bit die kan masuk folder x64 dan kalo kite install software yang support yang x support 64bit die akan masuk folder x86..untuk sofware flash 9.0 2 kalo vista 32bit x support confirm 64bit jugak x support..tapi kalo die support untuk vista 32bit version so aku rase die akn masuk ke folder x86 kalo guna vista 64bit..kalo salah tolong betulkan..aku x pernah guna lagi vista 64bit walaupun proc pc aku support x64..


no lah tongue.gif folder x64 takde... default untuk semua program x64 program files.
kalau kita masuk program x86, baru ada folder program files(x86)

pasal program2 multimedia ni mesti ada solution sama ada patch dari microsoft atau software company tu sendiri. cuna rajin buat research. kebanyakkan orang buat patch, atau kuarkan versi baru program untuk boleh run kt vista.

lagipon x64 ni sangat baik untuk keja2 encoding, grafik sebagainya. no excuse jika kata banyak program tak support. even aku sendiri pon main rendering logo + potocoping + flash (kadang2) tongue.gif

dan jangan silap sangka jugak... gaming dengan x64 pon tersangat baik kerana kelebihan RAM.
aku biasa encode video + gaming, so rasa takda masalah kerana boleh bermain dengan smooth.

QUOTE (nbforex @ Nov 1 2008, 12:19 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hmm... x ada tulis pun 32 bit atau 64 bit?
pastu kalau kita guna xp 32 bit ori, kalau nak tukaq p 64 bit, mmg kna beli cd lain ka? stakat updated x blh ka?
blh x bg lain2 kebaikan dan keburukan 2,2 sistem tu.

kalau dekat vista akan ada 32-bit operating system, atau 64-bit operating system,
dekat xp dia paparkan sama ada x86 atau x64 pada system properties

QUOTE (meLL_03 @ Nov 1 2008, 12:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ooo.. jadik windows 32bit lagi sesuai guna la dari pada windows 64bit ke?


tidak jugak x64 pon sesuai untuk kegunaan skang..
boleh mencuba sesuatu yang baru dengan tech yang baru, masing-masing ada kelebihan dan kekurangan

QUOTE (SiR_FAiZ @ Oct 31 2008, 12:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Vista or xp 32 bit hanya boleh detect sampai 3.5gb sahaja...untuk vista kalo dah update sp1 die akn detect 4gb tapi kat BIOS still 3.5gb..proc yang suppot 64bit sure boleh support windows 64bit and 32bit version but proc yang support 32 x boleh support windows 64bit version

yerp benar.. OS yg dah update SP1 full fetect 4GB.. tapi kernel, BIOS tetap 3.2 - 3.5gb.. depend share memory kat dedicated GPU.

x64 ni kena hati2 skit .. klo ada program tak support windows terus leh crash laugh.gif jangan force installation kalau dah tahu memang tak support... Edited by zer0Nehza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

QUOTE(zer0Nehza @ Nov 1 2008, 10:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
no lah tongue.gif folder x64 takde... default untuk semua program x64 program files.
kalau kita masuk program x86, baru ada folder program files(x86)

pasal program2 multimedia ni mesti ada solution sama ada patch dari microsoft atau software company tu sendiri. cuna rajin buat research. kebanyakkan orang buat patch, atau kuarkan versi baru program untuk boleh run kt vista.

lagipon x64 ni sangat baik untuk keja2 encoding, grafik sebagainya. no excuse jika kata banyak program tak support. even aku sendiri pon main rendering logo + potocoping + flash (kadang2) tongue.gif

dan jangan silap sangka jugak... gaming dengan x64 pon tersangat baik kerana kelebihan RAM.
aku biasa encode video + gaming, so rasa takda masalah kerana boleh bermain dengan smooth.


kalau dekat vista akan ada 32-bit operating system, atau 64-bit operating system,
dekat xp dia paparkan sama ada x86 atau x64 pada system properties



tidak jugak x64 pon sesuai untuk kegunaan skang..
boleh mencuba sesuatu yang baru dengan tech yang baru, masing-masing ada kelebihan dan kekurangan


yerp benar.. OS yg dah update SP1 full fetect 4GB.. tapi kernel, BIOS tetap 3.2 - 3.5gb.. depend share memory kat dedicated GPU.

x64 ni kena hati2 skit .. klo ada program tak support windows terus leh crash laugh.gif jangan force installation kalau dah tahu memang tak support...


hehehe..alamak malunyer..hehehe...bagus la ko dah betulkan sbb aku pun konfius..aku noob la pasal vista x64 nie sbb x penah guna lagi..kena upgrade RAM lagi baru best pakai..aku pun nak tau kalo kite install program x86 kat partition D contoh nanti ade la folder x86 kat D??ke dekat C saje?? Edited by SiR_FAiZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mana2 partition pon sama, kalau install program 32-bit.. dia akan separatekan folder tu..
alah jangan takut lah nak guna x64, paling tidak crash pon, reformat je tongue.gif

takat aku test x64 baru sekali reformat sebab force installation daemon tool yang tak support tongue.gif
lepas dari tu.. belajar dari kesilapan smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(zer0Nehza @ Nov 1 2008, 11:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>
mana2 partition pon sama, kalau install program 32-bit.. dia akan separatekan folder tu..
alah jangan takut lah nak guna x64, paling tidak crash pon, reformat je tongue.gif

takat aku test x64 baru sekali reformat sebab force installation daemon tool yang tak support tongue.gif
lepas dari tu.. belajar dari kesilapan smile.gif



tul tu..tapi korang tak nak testimonial ke vista 86 bit....sapa nah try .psot lat cni..ok tak..aku cadang nak tukar pegi 86bit plak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(azmi ellias @ Nov 1 2008, 11:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tul tu..tapi korang tak nak testimonial ke vista 86 bit....sapa nah try .psot lat cni..ok tak..aku cadang nak tukar pegi 86bit plak


hah 86bit ohmy.gif ???ade ke windows keluarkan 86bit edition?hehe..setahu aku 32bit dan 64bit jer..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wah ni 1st time aku dgr windows 86bit...da makin maju nmpknye...hehehe aku jela yg masih mundur...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau nak install 64bit kene tgk mobo jugk ke?
atau semua same je... boleh tibai kedua-dua 32 ngan 64bit?
kalau kene tgk mobo.. camne nak tau sama ade mobo tu sesuai ke x???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sekarang ni i pakai windows xp 32bit. Kalau i 'upgrade' xp 64 bit, adakah i masih boleh main game spt crysis, dsb?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

adakah 32 dan 64 ni boleh disumbat mana mana komputer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(SiR_FAiZ @ Nov 1 2008, 11:52 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hah 86bit ohmy.gif ???ade ke windows keluarkan 86bit edition?hehe..setahu aku 32bit dan 64bit jer..


mungkin x86 (32bit) disalahertikan sebagai 86 bit kot.. tongue.gif
pasal yang ak tau baru ad 32bit (x86) ngn 64bit(x64) jer..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(azmi ellias @ Oct 31 2008, 07:56 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kalu ko nak guna os vista 64 bit..ok..tapi setengah sofware tak support exp flash 9.0.
Xp ok

Adobe Flash 9 x support?
Aku pnah test kt Vista Ultimate SP1 64-Bit ok je. mellow.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

gune vista eternity 64 bit ....syok gla..he2..baru je kuar semalam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

sayer lak ader dua soklam sini
(1) jika kiter punya pc 64bit, software 32 bit boleh diinstall ker x??

(2) berdasarkan gambarkat bawah nie, sayer punya dia tulis AMD Athlon 64x2 Dual ..tu kira 64 bit kan???

QUOTE(SiR_FAiZ @ Nov 1 2008, 10:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>

nie untuk vista..kalo 64bit die tulis kat situ



Untuk XP kalo x de x64 edition 2 maknanya ko punya system operating 32bit la..paling senang sekali tgk boot screen die.kat bootscreen ade tulis windows Xp 64bit edition..kalo 32bit just windows xp pro or home edition..
Edited by tabah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE
sayer lak ader dua soklam sini
(1) jika kiter punya pc 64bit, software 32 bit boleh diinstall ker x??

(2) berdasarkan gambarkat bawah nie, sayer punya dia tulis AMD Athlon 64x2 Dual ..tu kira 64 bit kan???


proc ko 2 support 64bit..so x de masalah nak install windows 64bit atau 32bit version..skrng ko pakai windows 32bit ke 64bit?macam proc celeron proc 2 x boleh install windows 64bit kerana proc 2 x support 64bit system..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam sume..nak tanya gak..sy pn budak baru belaja bab2 IT nih..mcm mana nak tau Windows yg sedang running dm PC kita tu menggunakan jenis bit yg mna.? boleh sedara2 sekalian perjelaskan.

Ok2..sy dah jumpa mcm mana nak cari jenis bit tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now