Jump to content


Photo

Beza Windows 32bit Dengan 64bit


  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#1 mellboy

mellboy

    Ahli

  • Members
  • 95 posts

Posted 30 October 2008 - 11:48 PM

hello kwan2.. ape beza windows 32bit dengan 64bit? aku dengar windows 32 bit bole sapot RAM sampai 3GB je... 64 bit bole sapot lebih daripada 3GB RAM...
computer problem? i can fix it...

#2 TonikCapGajah2013

TonikCapGajah2013

    Ahli Amat Rajin

  • Members
  • 8184 posts

Posted 31 October 2008 - 12:21 AM

Windows 64bit tak boleh dipasang dalam komputer proc 32bit (celeron, pentium 4, amd duron, athlon XP)

Makin hari makin terbeban dengan kos sara hidup yang tinggi. Ingat Kangkung ingat Pakatan Rakyat dan beri undi kepada Pakatan rakyat dalam PRU-14 nanti.


#3 fazrin2211

fazrin2211

    Ahli

  • Members
  • 200 posts

Posted 31 October 2008 - 12:27 AM

vista 32bit pun leh sapot ram lebih dari 3G
http://diysteps.blogspot.com

#4 agc2884

agc2884

    Ahli

  • Members
  • 259 posts

Posted 31 October 2008 - 12:40 AM

utk windows xp 32bit support til 3.2GB Ram sahaja...dan windows 64 bit kebal dari sesetengah virus 32bit mcm rootkits.

Edited by agc2884, 31 October 2008 - 12:41 AM.


#5 Mr_Iz

Mr_Iz

    Ahli Rajin

  • Members
  • 2091 posts

Posted 31 October 2008 - 12:46 AM

Vista or xp 32 bit hanya boleh detect sampai 3.5gb sahaja...untuk vista kalo dah update sp1 die akn detect 4gb tapi kat BIOS still 3.5gb..proc yang suppot 64bit sure boleh support windows 64bit and 32bit version but proc yang support 32 x boleh support windows 64bit version

Edited by SiR_FAiZ, 31 October 2008 - 12:47 PM.

...|| QUALITY AND SAFETY FIRST ||...


#6 test0123

test0123

    Ahli Rajin

  • Members
  • 619 posts

Posted 31 October 2008 - 07:56 AM

QUOTE(SiR_FAiZ @ Oct 31 2008, 12:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Vista or xp 32 bit hanya boleh detect sampai 3.5gb sahaja...untuk vista kalo dah update sp1 die akn detect 4gb tapi kat BIOS still 3.5gb..proc yang suppot 64bit sure boleh support 64bit and 32bit version but proc yang support 32 x boleh support windows 63bit version



kalu ko nak guna os vista 64 bit..ok..tapi setengah sofware tak support exp flash 9.0.
Xp ok


C2Q 2.4G + Fire Cross Graphic
WD320 HDD Sata 4GB 800Mhz DDR2
PWC HD3650 512/128Bit
Genuine Windows Vista Ultimate 64bit
Email:[email protected]
Http://tagged.com/test0123

#7 Mr_Iz

Mr_Iz

    Ahli Rajin

  • Members
  • 2091 posts

Posted 31 October 2008 - 12:52 PM

QUOTE(azmi ellias @ Oct 31 2008, 07:56 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kalu ko nak guna os vista 64 bit..ok..tapi setengah sofware tak support exp flash 9.0.
Xp ok


ntah la..aku x pernah guna windows version 64bit nie..tapi rasanya dalam version 64bit akan ade folder x64 dan x86..kalo kite install software yang support 64bit die kan masuk folder x64 dan kalo kite install software yang support yang x support 64bit die akan masuk folder x86..untuk sofware flash 9.0 2 kalo vista 32bit x support confirm 64bit jugak x support..tapi kalo die support untuk vista 32bit version so aku rase die akn masuk ke folder x86 kalo guna vista 64bit..kalo salah tolong betulkan..aku x pernah guna lagi vista 64bit walaupun proc pc aku support x64..

Edited by SiR_FAiZ, 31 October 2008 - 12:53 PM.

...|| QUALITY AND SAFETY FIRST ||...


#8 mellboy

mellboy

    Ahli

  • Members
  • 95 posts

Posted 01 November 2008 - 12:01 AM

ooo.. jadik windows 32bit lagi sesuai guna la dari pada windows 64bit ke?

mcm mana nak tau klu kita guna windows vista@xp 32 bit atau windows vista@xp 64 bit kat dalam pc?
computer problem? i can fix it...

#9 PHENOM

PHENOM

    Ahli Rajin

  • Members
  • 793 posts

Posted 01 November 2008 - 12:05 AM

QUOTE(meLL_03 @ Nov 1 2008, 12:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ooo.. jadik windows 32bit lagi sesuai guna la dari pada windows 64bit ke?

mcm mana nak tau klu kita guna windows vista@xp 32 bit atau windows vista@xp 64 bit kat dalam pc?

paling senang..klik kanan computer..klik properties...akan terpapar system apa os ko...
apa2 pun...bagi aku x64 tetap the best...jauh lebih laju dari x32.
skang aku pakai vista dan ubuntu x64...
AMD phenom 9850 3.3GHz/ASUS M3A32-MVP /Odin 550/Dominator 1066 2gbx2/ATI 4850 512MB/Creative Sound Blaster X-fi XtremeGamer/Aquagate R80/Windows 7 beta x64/Ubuntu x64

#10 nbforex

nbforex

    Ahli

  • Members
  • 62 posts

Posted 01 November 2008 - 12:19 AM

QUOTE(PHENOM @ Nov 1 2008, 12:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
paling senang..klik kanan computer..klik properties...akan terpapar system apa os ko...
apa2 pun...bagi aku x64 tetap the best...jauh lebih laju dari x32.
skang aku pakai vista dan ubuntu x64...

hmm... x ada tulis pun 32 bit atau 64 bit?
pastu kalau kita guna xp 32 bit ori, kalau nak tukaq p 64 bit, mmg kna beli cd lain ka? stakat updated x blh ka?
blh x bg lain2 kebaikan dan keburukan 2,2 sistem tu.

#11 Mr_Iz

Mr_Iz

    Ahli Rajin

  • Members
  • 2091 posts

Posted 01 November 2008 - 10:17 AM


nie untuk vista..kalo 64bit die tulis kat situ



Untuk XP kalo x de x64 edition 2 maknanya ko punya system operating 32bit la..paling senang sekali tgk boot screen die.kat bootscreen ade tulis windows Xp 64bit edition..kalo 32bit just windows xp pro or home edition..

Edited by SiR_FAiZ, 01 November 2008 - 10:27 AM.

...|| QUALITY AND SAFETY FIRST ||...


#12 zer0Nehza

zer0Nehza

    Ahli Amat Rajin

  • Supervisor
  • 7189 posts

Posted 01 November 2008 - 10:54 AM

QUOTE (SiR_FAiZ @ Oct 31 2008, 12:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ntah la..aku x pernah guna windows version 64bit nie..tapi rasanya dalam version 64bit akan ade folder x64 dan x86..kalo kite install software yang support 64bit die kan masuk folder x64 dan kalo kite install software yang support yang x support 64bit die akan masuk folder x86..untuk sofware flash 9.0 2 kalo vista 32bit x support confirm 64bit jugak x support..tapi kalo die support untuk vista 32bit version so aku rase die akn masuk ke folder x86 kalo guna vista 64bit..kalo salah tolong betulkan..aku x pernah guna lagi vista 64bit walaupun proc pc aku support x64..


no lah tongue.gif folder x64 takde... default untuk semua program x64 program files.
kalau kita masuk program x86, baru ada folder program files(x86)

pasal program2 multimedia ni mesti ada solution sama ada patch dari microsoft atau software company tu sendiri. cuna rajin buat research. kebanyakkan orang buat patch, atau kuarkan versi baru program untuk boleh run kt vista.

lagipon x64 ni sangat baik untuk keja2 encoding, grafik sebagainya. no excuse jika kata banyak program tak support. even aku sendiri pon main rendering logo + potocoping + flash (kadang2) tongue.gif

dan jangan silap sangka jugak... gaming dengan x64 pon tersangat baik kerana kelebihan RAM.
aku biasa encode video + gaming, so rasa takda masalah kerana boleh bermain dengan smooth.

QUOTE (nbforex @ Nov 1 2008, 12:19 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hmm... x ada tulis pun 32 bit atau 64 bit?
pastu kalau kita guna xp 32 bit ori, kalau nak tukaq p 64 bit, mmg kna beli cd lain ka? stakat updated x blh ka?
blh x bg lain2 kebaikan dan keburukan 2,2 sistem tu.

kalau dekat vista akan ada 32-bit operating system, atau 64-bit operating system,
dekat xp dia paparkan sama ada x86 atau x64 pada system properties

QUOTE (meLL_03 @ Nov 1 2008, 12:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ooo.. jadik windows 32bit lagi sesuai guna la dari pada windows 64bit ke?


tidak jugak x64 pon sesuai untuk kegunaan skang..
boleh mencuba sesuatu yang baru dengan tech yang baru, masing-masing ada kelebihan dan kekurangan

QUOTE (SiR_FAiZ @ Oct 31 2008, 12:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Vista or xp 32 bit hanya boleh detect sampai 3.5gb sahaja...untuk vista kalo dah update sp1 die akn detect 4gb tapi kat BIOS still 3.5gb..proc yang suppot 64bit sure boleh support windows 64bit and 32bit version but proc yang support 32 x boleh support windows 64bit version

yerp benar.. OS yg dah update SP1 full fetect 4GB.. tapi kernel, BIOS tetap 3.2 - 3.5gb.. depend share memory kat dedicated GPU.

x64 ni kena hati2 skit .. klo ada program tak support windows terus leh crash laugh.gif jangan force installation kalau dah tahu memang tak support...

Edited by zer0Nehza, 01 November 2008 - 10:49 AM.




#13 Mr_Iz

Mr_Iz

    Ahli Rajin

  • Members
  • 2091 posts

Posted 01 November 2008 - 11:04 AM

QUOTE(zer0Nehza @ Nov 1 2008, 10:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
no lah tongue.gif folder x64 takde... default untuk semua program x64 program files.
kalau kita masuk program x86, baru ada folder program files(x86)

pasal program2 multimedia ni mesti ada solution sama ada patch dari microsoft atau software company tu sendiri. cuna rajin buat research. kebanyakkan orang buat patch, atau kuarkan versi baru program untuk boleh run kt vista.

lagipon x64 ni sangat baik untuk keja2 encoding, grafik sebagainya. no excuse jika kata banyak program tak support. even aku sendiri pon main rendering logo + potocoping + flash (kadang2) tongue.gif

dan jangan silap sangka jugak... gaming dengan x64 pon tersangat baik kerana kelebihan RAM.
aku biasa encode video + gaming, so rasa takda masalah kerana boleh bermain dengan smooth.


kalau dekat vista akan ada 32-bit operating system, atau 64-bit operating system,
dekat xp dia paparkan sama ada x86 atau x64 pada system properties



tidak jugak x64 pon sesuai untuk kegunaan skang..
boleh mencuba sesuatu yang baru dengan tech yang baru, masing-masing ada kelebihan dan kekurangan


yerp benar.. OS yg dah update SP1 full fetect 4GB.. tapi kernel, BIOS tetap 3.2 - 3.5gb.. depend share memory kat dedicated GPU.

x64 ni kena hati2 skit .. klo ada program tak support windows terus leh crash laugh.gif jangan force installation kalau dah tahu memang tak support...


hehehe..alamak malunyer..hehehe...bagus la ko dah betulkan sbb aku pun konfius..aku noob la pasal vista x64 nie sbb x penah guna lagi..kena upgrade RAM lagi baru best pakai..aku pun nak tau kalo kite install program x86 kat partition D contoh nanti ade la folder x86 kat D??ke dekat C saje??

Edited by SiR_FAiZ, 01 November 2008 - 11:08 AM.

...|| QUALITY AND SAFETY FIRST ||...


#14 zer0Nehza

zer0Nehza

    Ahli Amat Rajin

  • Supervisor
  • 7189 posts

Posted 01 November 2008 - 11:10 AM

mana2 partition pon sama, kalau install program 32-bit.. dia akan separatekan folder tu..
alah jangan takut lah nak guna x64, paling tidak crash pon, reformat je tongue.gif

takat aku test x64 baru sekali reformat sebab force installation daemon tool yang tak support tongue.gif
lepas dari tu.. belajar dari kesilapan smile.gif




#15 test0123

test0123

    Ahli Rajin

  • Members
  • 619 posts

Posted 01 November 2008 - 11:43 AM

QUOTE(zer0Nehza @ Nov 1 2008, 11:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>
mana2 partition pon sama, kalau install program 32-bit.. dia akan separatekan folder tu..
alah jangan takut lah nak guna x64, paling tidak crash pon, reformat je tongue.gif

takat aku test x64 baru sekali reformat sebab force installation daemon tool yang tak support tongue.gif
lepas dari tu.. belajar dari kesilapan smile.gif



tul tu..tapi korang tak nak testimonial ke vista 86 bit....sapa nah try .psot lat cni..ok tak..aku cadang nak tukar pegi 86bit plak
C2Q 2.4G + Fire Cross Graphic
WD320 HDD Sata 4GB 800Mhz DDR2
PWC HD3650 512/128Bit
Genuine Windows Vista Ultimate 64bit
Email:[email protected]
Http://tagged.com/test0123

#16 Mr_Iz

Mr_Iz

    Ahli Rajin

  • Members
  • 2091 posts

Posted 01 November 2008 - 11:52 AM

QUOTE(azmi ellias @ Nov 1 2008, 11:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tul tu..tapi korang tak nak testimonial ke vista 86 bit....sapa nah try .psot lat cni..ok tak..aku cadang nak tukar pegi 86bit plak


hah 86bit ohmy.gif ???ade ke windows keluarkan 86bit edition?hehe..setahu aku 32bit dan 64bit jer..

...|| QUALITY AND SAFETY FIRST ||...


#17 haziqnet

haziqnet

    Ahli Rajin

  • Members
  • 727 posts

Posted 01 November 2008 - 03:24 PM

wah ni 1st time aku dgr windows 86bit...da makin maju nmpknye...hehehe aku jela yg masih mundur...
Amd Athlon x2 AM3 3.2ghz (OC), 4GB DDR2 Corsair 800mhz High Perfomance Ram, Asus GTX260, 320GB Seagate HDD, MSI K9A2GM-FIH Mainboard, Centurion Casing and Gygabite Superb 550watt PSU

#18 -Bantal Bucux-

-Bantal Bucux-

    Ahli

  • Members
  • 55 posts

Posted 01 November 2008 - 06:57 PM

kalau nak install 64bit kene tgk mobo jugk ke?
atau semua same je... boleh tibai kedua-dua 32 ngan 64bit?
kalau kene tgk mobo.. camne nak tau sama ade mobo tu sesuai ke x???

#19 PHENOM

PHENOM

    Ahli Rajin

  • Members
  • 793 posts

Posted 01 November 2008 - 09:30 PM

QUOTE(-Bantal Bucux- @ Nov 1 2008, 06:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau nak install 64bit kene tgk mobo jugk ke?
atau semua same je... boleh tibai kedua-dua 32 ngan 64bit?
kalau kene tgk mobo.. camne nak tau sama ade mobo tu sesuai ke x???

yang paling penting tengok proc...pastu mobo...pastu OS...pastu driver...pastu software...
berapa banyak pastu da...hahaha...

x64 memang best...aku berani bagi jaminan ko akan puas hati setelah memakainya...
driver dan software pun dah banyak yg support...
AMD phenom 9850 3.3GHz/ASUS M3A32-MVP /Odin 550/Dominator 1066 2gbx2/ATI 4850 512MB/Creative Sound Blaster X-fi XtremeGamer/Aquagate R80/Windows 7 beta x64/Ubuntu x64

#20 adinor

adinor

    Ahli Rajin

  • Members
  • 570 posts

Posted 02 November 2008 - 12:19 PM

Sekarang ni i pakai windows xp 32bit. Kalau i 'upgrade' xp 64 bit, adakah i masih boleh main game spt crysis, dsb?
Intel Core 2 Duo E8400 3.0GHz
Asus P5QL Pro
Corsair 3GB (XMS2 1GB + 2GB)
WD 160GB SATA + ST 80GB SATA
Sony DVD-RW USB
ViewSonic LCD VA703b
Imax 550Watts PSU
Edifier C2

#21 semak

semak

    Ahli Rajin

  • Members
  • 1033 posts

Posted 02 November 2008 - 12:28 PM

adakah 32 dan 64 ni boleh disumbat mana mana komputer?
Hai leh ngorat? xleh??? nape??? nak juga nak juga

#22 mistique_mastermind

mistique_mastermind

    Ahli

  • Members
  • 385 posts

Posted 02 November 2008 - 01:02 PM

QUOTE(SiR_FAiZ @ Nov 1 2008, 11:52 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hah 86bit ohmy.gif ???ade ke windows keluarkan 86bit edition?hehe..setahu aku 32bit dan 64bit jer..


mungkin x86 (32bit) disalahertikan sebagai 86 bit kot.. tongue.gif
pasal yang ak tau baru ad 32bit (x86) ngn 64bit(x64) jer..
............................

#23 PHENOM

PHENOM

    Ahli Rajin

  • Members
  • 793 posts

Posted 02 November 2008 - 01:25 PM

QUOTE(adinor @ Nov 2 2008, 12:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sekarang ni i pakai windows xp 32bit. Kalau i 'upgrade' xp 64 bit, adakah i masih boleh main game spt crysis, dsb?

game crysis 100% boleh main...banyak game boleh main dlm x64.
serius aku cakap...x64 lagi best main game sebab boleh layan memori besar.

ko try dulu...baru ko rasa apa yg aku cakap ni betul atau tx.
lagi best kalau ko henjut sampai ram 8gb.

AMD phenom 9850 3.3GHz/ASUS M3A32-MVP /Odin 550/Dominator 1066 2gbx2/ATI 4850 512MB/Creative Sound Blaster X-fi XtremeGamer/Aquagate R80/Windows 7 beta x64/Ubuntu x64

#24 Hoodlums

Hoodlums

    Ahli Sangat Rajin

  • Members
  • 3367 posts

Posted 02 November 2008 - 01:44 PM

QUOTE(azmi ellias @ Oct 31 2008, 07:56 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kalu ko nak guna os vista 64 bit..ok..tapi setengah sofware tak support exp flash 9.0.
Xp ok

Adobe Flash 9 x support?
Aku pnah test kt Vista Ultimate SP1 64-Bit ok je. mellow.gif
::[E4400 @ 375Mhz*9][GA-P35-DS3 F13][Acbel iPower 450W][AC Freezer 7 Pro][2GB*2 Ballistix DDR800 @ 1125Mhz][Zotac 9600GT 512MB GDDR3][1TB HDD SATA2][AL VS4121][Samsung 931BW][Vista Ultimate SP1 x64]::

#25 LOS NOCHES

LOS NOCHES

    Ahli

  • Members
  • 288 posts

Posted 02 November 2008 - 05:10 PM

gune vista eternity 64 bit ....syok gla..he2..baru je kuar semalam...
AMD ATHLON X2 64 5200 2.7GHZ
MSI NX8600GTS Diamond Plus 256MB, DDR3
KINGSTON HYPER X 2GB,800MHZ,DDR2
GIGABYTE GA-M52S-S3P
PC Power Supply 450W Real Power 12cm fan
COMPAQ PRESARIO CQ40 115AU