• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Bahasa C

18 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

sapa2 leh bantu aku ,ajar aku bahasa C? camana nak interfacing dgn accelerometer ADXL 202e? untuk ambil bacaan daripada accelerometer tuh...

tulunn..... kepala aku penin memikirkannye

Edited by z_tecon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau nak interface dengan harware luar, kena maniuplate port2 yang nak diguna...

try guna 3rd party tools kalau banyak class dan library yang nak diguna...

contoh 3rd party tools yang biasa orang guna untuk benda2 camni ialah SystemC..free je...

http://www.systemc.org/home

elok try dulu baru tanya kat sini...susah nak tolong kalau tak try dulu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau nak interface dengan harware luar, kena maniuplate port2 yang nak diguna...

try guna 3rd party tools kalau banyak class dan library yang nak diguna...

contoh 3rd party tools yang biasa orang guna untuk benda2 camni ialah SystemC..free je...

http://www.systemc.org/home

elok try dulu baru tanya kat sini...susah nak tolong kalau tak try dulu :)

aku ade guna PSOc punya programming system on Chip...tp aku x reti la guna...tp prog dia base on C language.... camna nak wat keluaran dia untuk interfacing dgn accelerometer..huhu...tulun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

hmm...kalu guna PSoC lagi sng aku rasa...try donlod PSoC Design....

try la guna PSoC Design...aku rasa dia ada driver yg support adxl202e...

so xyah nak susah2 nak wat program sebab dah ada default user module untuk accelerometer jenis tu aku rasa...kalau nak ubah apa2 yang patut baru guna PSoC Express, yg ni baru ada programming...

kalau baru nak belajar C pastu nak wat integrate ngan hardware luar, cam makan masa...huhu...

Edited by betik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hmm...kalu guna PSoC lagi sng aku rasa...try donlod PSoC Design....

try la guna PSoC Design...aku rasa dia ada driver yg support adxl202e...

so xyah nak susah2 nak wat program sebab dah ada default user module untuk accelerometer jenis tu aku rasa...kalau nak ubah apa2 yang patut baru guna PSoC Express, yg ni baru ada programming...

kalau baru nak belajar C pastu nak wat integrate ngan hardware luar, cam makan masa...huhu...

ok aku pakai PSoc CY8c29466 dan ada Psco designer.... o boleh tunjuk x cara2 nak wat dia...aku ada adxl202e dan psoc punya software dan hardware...cmne nak interfacing dia ek....tulun aku..... huhu.... jasamu akan ku kenang

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko bukak PSoC Designer, wat new project, pilih System Level Object(ni guna psoc express)...

ko cuma drag je apa2 hardware yg ko guna...dan kalu ada part programming tu cthnya: kalau input a triggered, output b akan nyala etc etc, ko bole guna state machine atau apa2 yg berkaitan yg xde sangkut paut mcm C programming pon (cari kat Valuator)...pastu build project, select processro ko(CY8c29466), pastu bole simulate...dan kalu ok, bole test kat hardware...

cara nk burn kat ROM ko tu, aku krg pasti lak guna PSoC ni :D..

kalau ko da siap ada litar schematic, ko bole trus buat kat Designer, xyah guna Express...

kalau mmg kena tukar guna programming gak, guna la psoc programmer...tp kalau setakat nk interface je, xde programming part yg terlibat...bole guna express atau designer je utk simple2 if-else...

aku pon bukan reti sgt ngan PSoC ni, elok ko tanya kat forum diorg...apa ntah nama forum tu, x ingat lak :D...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aku xder skematiknye..huhu... ok cmni... mcm aku ckp aku ade accelerometer adxl 202 kan aku ade hardware Psoc... sebelum aku nak interfacingnye dgn adxl 202 ni..aku perlu calibrate accelerometer ni dulu... nak calibrate ni yg aku x reti sebelum dapatnye bacaan utk keluaran.. aku nak keluaran darjah yang di paparkan ke lcd...mcm cara nak burn sume aku tau,cume aku nak wat 1 sistem ni lah..hrp ko leh bantu aku..plzz en betik.... satu g aku pakai psoc designer

Edited by z_tecon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huhu...akupon da lama gila x buat mende2 yg guna μC ni...

cam biasa, kalu nk guna hardware apa2, kena la refer datasheet...ni datasheet untuk adxl202e:

http://www.sparkfun.com/datasheets/ADXL/ADXL202E_a.pdf

dari datasheet tu, ada cara nak calibrate accelerometer tu untuk dapat sensivity dia, recommended decoupling dan filter capacitor, filter resistor, etc

kalu nak guna analog output dia, ni rumus nk cari sudut:

θ = arcsin (VOUT - VOFFSET)/(ΔV/Δg)

VOUT = Accelerometer Output in Volts

VOFFSET = Accelerometer 0g Offset

ΔV/Δg = Sensitivity

tp bole guna ADC gak untuk kira sudut...

bole wat lookup table atau simple if-else guna component kat valuator tu...ataupon, ubah sikit c0de dia...basically, programming part dia sikit je kut(kalu ada), design ko yg penting skang ni sbb apa2 pasal c0de dah disetelkan oleh PSoC...

//kalu clueless, elok masuk forum diorang...lagi senang nak dapat info/bantuan...aku pon x pernah guna accelerometer ni...huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huhu.. aku xberapa cekap sgt english en betik... forum diorg tu in englisg ke ok2 aku bagi carta alir utk callibartionnye...

start >

cal on? (switch)kalau no go to main>

get T2 3 times>

average T2>

Get T1 X>

get T2 Y>

calculation T1X\T2 , T1 Y\T2 >

declare T1 X= 0 deg , T1 Y = 0 deg >

tilt X = 45 deg (display) >

x tilt on( switch) jika no,pergi ke selepas declare >

get T2 X >

declare T2 x- T1 x\45 deg >

tilt y =45 deg (display) >

y tilt on (switch) if no pegi ke selepas declare >

get T2 Y >

declare T2 Y - T1 Y \45 deg>

start measure ,(switch )if no go selepas declare

ko leh phm aku nye step by step..tulun aku en betik...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

T2 sama kat X dan Y kan?...kalu nak dapatkan T2, bole test kat slah satu je...

huhu..sory bro...aku pon takde idea nak cari T1 untuk duty cycle accelerometer tu...kalu basicX, ada function PulseIn utk dpt masa On..kalu PSoC ni, xtau lak aku...huhu

ko student ke?...kalu student, try la tnya lecturer... kalu bukan, elok tnya kat forum diorang gak...bahasa omputih broken pon x pe... :ph34r:

sorry..aku x dapek nak tulun...huhu

Edited by betik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

T2 sama kat X dan Y kan?...kalu nak dapatkan T2, bole test kat slah satu je...

huhu..sory bro...aku pon takde idea nak cari T1 untuk duty cycle accelerometer tu...kalu basicX, ada function PulseIn utk dpt masa On..kalu PSoC ni, xtau lak aku...huhu

ko student ke?...kalu student, try la tnya lecturer... kalu bukan, elok tnya kat forum diorang gak...bahasa omputih broken pon x pe... :ph34r:

sorry..aku x dapek nak tulun...huhu

huhu...aku pon x blajar g...aha t2 same ngn t1...tulun aku en betik...huhu

Edited by z_tecon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huhu...aku r.a je en betik.... r.o aku suruh wat bende ni ..aku pon x blajar g...aha t2 same ngn t1...tulun aku en betik...huhu
T2 sama ngan T1? duty cycle dia 100% ke?...

kalu 100%, camna nak kira tilt angle dia?...hmmm...

sori bro...aku mmg x penah guna accelerometer...

gini la...ko cakap apa yang ko nak tnya...nanti aku try pos kat forum diorang..tu je yang aku dapat tolong...sebab aku pon x penah guna acce;erometer ni..huhu..dah la kerja aku skang xde sangkut paut ngan embedded system langsung :D...aku kerja cat rumah je haha :D..

r.o ko xtau ke psal accelrerometer ni ? :D...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pengukuran yang aku wat,pada y channel duty cyle dia ialah sebanyak 48% dan x channel pula ialah 60%... ko ade email tak aku nak send file flow chart die ,mgkin ko boleh fhm mslh aku....tlg en betik... jasamu akanku kenang...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ko guna brp bit counter?...

kalu da ada rumus utk kira tilt angle guna duty cycle tu, da bole start buat la kut...cuma guna timer dr μP tu kira masa dari naik ke turun...

dari datasheet dia, nak guna digital output, direcommend guna T2=0.5ms so C filter kat Xfilt n Yfilt= 0.01 μF dan Rset = 62.5kΩ...

//register la kat forum diorang...nanti senang ko nak tanya...kat sini macam xde orang yang dapat bantu...

edit: aku ada google jap tadi...jumpa ni utk adxl202...mungkin lebih kurang sama ngan adxl202e...

http://www.junun.org/MarkIII/datasheets/202Duty.pdf

rumus angle dia: Zactual = (Zcal * T2actual)/T2cal

Z
actual
= sudut X atau Y

Z
cal
= nilai T1 masa calibration

T2
Cal
= nilai T2 masa calibration

T2
Actual
= nilai T2 masa measure angle

Zcal = (T1max -T1min)/2

disebabkan midpoint kat X dan Y sama, jadi rumus T2 untuk T2Actual dan T2Cal:

T2 = [Td - ((Td - Tc)/2)] - [(Tb-Ta)/2]

Td = falling edge kat Y

Tc = rising edge kat Y

Tb = falling edge kat X

Ta = rising edge kat X

try la baca abis kat site tu...sumer da ada...tinggal untuk implemnet kat PSoC je aku rasa...

Edited by betik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

en betik...saya dah email...dapat tak email.... mcm 2 lah prosedurnye....tulun en betik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mcm menarik je projek nie ztecon.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

uiks...tak dapat pon email tu...dalam junk folder pon xde...

sori sebab lama x masuk Putera ni :D...byk kijer...posa la katakan :D...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yeke x dapat? ko kasi balik email ko bleh?aku send balik..tulun en betik..huhu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0