• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Plz Tolong.. Jmti Atau Politeknik?

43 posts in this topic

Posted · Report post

kawe sokong supaya pergi jmtilah sebabnya latihanya bayk berbanding teory,

sekrng ni semua keja mahukan praktical berbandig teory & lagipun jmti ko leh diploma berbading poli....sebabnya aku pun lepasan sijil poli dan sekrg ni nak smbg dipoma pun susah kesnya pointer serta orang dalam....... :huh:

wahh..eteng yang amek sijil kat politeknik pn nasihatkan amek JMTI..

tapi pelik a, knape bila saya tanye orang, 'ramai' yang xtau/xkenal JMTI tu ape... sbb ape eh??

pastu, btol ke dari sijil politeknik tu, susah nak sambung diploma mcm Eteng ckp ni?? :o

sbb saya langsung xpnah tau pasal/tentang sijil politeknik ni..

yang saya tau, lepas sijil -> diploma -> ijazah..

anyone could give the info? :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jgn anggap kelulusan sjil xlaku....skangni suma sykt nk save bajet ngan kurangkn gj pekerja....

klo diperhatikn student yg ada sijil lg senang dpt keje coz min gaji diorg <RM1000 utk swasta... <_<

klo dibhgn krajaan plak aku mbik contoh yg terdekat..abg aku...lulus sjl POLIje..tp senangje dpt jd juruteknik komp lab kt sek....dan skangni plak kerajaan tgh cari bdk lulusan sjl komp utk diambil sbg technician komp lab disek seluruh m'sia.....

aku yg dipl plak cukup susah nk dpt keja baik disektor swasta/krajaan...mungkin bkn rezeki kot..... :(

JMTi/POLI suma bagus..yg xbagus diri kitaje...nk ngaji/tak......dimudahkn cerita klo ko islam buat solat istigharah minta petunjuk kat DIA...sbb DIA MAHA MENGETAHUI....jgn slalu lupa kt DIA..nti ko akn diberi petunjuk.... :wub:

jgn memandang rendah pd kelulusan sijil sbb nk kawin pun kena ada sijil....nk minta kerja pun sijil kena cop pengesahan...suma sebut sijil mn ada sebut sangat dipl...

ada nk kawin kena mbik dipl kawin....mahu ngeri dengarnye

wahwahwah!!!!!!! :lol:

Begitu mudah berpuas hati dengan kelulusan sijil? Sampai mana boleh bertahan dengan sijil sahaja dengan kenaikan harga barang dan minyak sekarang? Patutlah orang Kementerian Pelajaran Tinggi cakap ngan aku direct yang pelajar Politeknik ni dilahirkan untuk bekerja di bidang teknikal bawahan saja dan x perlu lah untuk ke degree.. tapi elok juga tu, kalau semua orang belajar tinggi-tinggi sebab nak dapat gaji dan jawatan yang baik-baik, susahlah kan .. sekurang-kurangnya ada juga orang yang sanggup kerja kat bawah jadi assistant, tolong orang-orang yang ada diploma dan degree .. jasa anda sebenarnya sangat dihargai .. terima kasih :)

Mengapa perlu ambil masa 2 tahun untuk menjadi technician? Kolej Komuniti atau pelajaran Vokasional sudah cukup, 1 tahun . Jimat masa. Kawan aku dari SPM pun ada gak jadi technician lepas ambil2 kursus2 nih, mudah je katanya, jimat macam-macam ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apa yg Mr. Ijan cakap tu benar....

seelok-eloknya lepas habis sijil sambung le ke peringkat diploma dan ke atas, jangan puas hati dgn ilmu ni.biar tamak dan habiskan duit hatta meminjam untuk sambung belajar. ramai gak senior dan member aku dari poli blajor sijil dan sambung sampai diploma,ijazah,master dan Phd, baik fulltime ataupun partime.

JMTI x dikenali? sape cakap.JMTI/ILP/Adtec/CIAST/BMI/FMI dll cukup dikenali dr segi handss on, cuma orang munkin kurang perasan kewujudannya kerana dia bukan di bwh Kem. Peng Tinggi.

dari sijil Poli nak sambung susah? bukan sebab aper, sebabnya mungkin persaingan terlalu sengit,ramai sgt student dari sijil poli/spm dll nak sambung ke diploma,so memang peluang kecik lar.oleh tu,pastikan pointer dasat. dan kalo x dapat gak wat la diploma partime.kat Poli dan UTM pun ada wat diploma partime utk sesape yg. berminat.

p/s :Mr Ijan, ko dulu kat poli DTK ke DIT?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

owh.. tapi betul ke JMTI bleh anta kite ke Jepun sambung blaja??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

owh.. tapi betul ke JMTI bleh anta kite ke Jepun sambung blaja??

sambung belaja ke jepun tak der la diorang janji

lepas abis belajar buat dip.

-kerja ngan swasta/kilang

-boleh mintak keje ngan kerajaan(dip. diiktiraf oleh jpa)

-nak sambung belajar pun boleh sbb ada beberapa uni. telah mengiktiraf dip. dari jmti nih

-nak sambung kat uk pun bleh kalau ade rezki la

Edited by cakcibor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tapi kan, bleh tak saya tau record2 dari JMTi?

mcm ramai yang msuk JMTi then jadi penganggur ke, atau ramai yang berjaya ke, atau ape2 je la...

sbb saya xnk mnyesal di kemudian hari..(saya pn dpn tawaran DTK Kom.)

any suggestion?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

p/s :Mr Ijan, ko dulu kat poli DTK ke DIT?

Mula dari SIT, kemudian DIT Integrasi

Edited by Mr Ijan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kawe sokong supaya pergi jmtilah sebabnya latihanya bayk berbanding teory,

sekrng ni semua keja mahukan praktical berbandig teory & lagipun jmti ko leh diploma berbading poli....sebabnya aku pun lepasan sijil poli dan sekrg ni nak smbg dipoma pun susah kesnya pointer serta orang dalam....... :huh:

:blink: kena gak orang dalam ke??

boleh sambung asalkan pointer 2.5 ke atas dan kalau apply kena sentiasa buat..kalau tak dapat kena buat rayuan...pengalaman member aku ...setahun setengah baru dapat sambung integrasi [ sijil ke diploma ] walaupun pointer takde le gempak mana pun...he he

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:blink: kena gak orang dalam ke??

boleh sambung asalkan pointer 2.5 ke atas dan kalau apply kena sentiasa buat..kalau tak dapat kena buat rayuan...pengalaman member aku ...setahun setengah baru dapat sambung integrasi [ sijil ke diploma ] walaupun pointer takde le gempak mana pun...he he

aku raselah kalau nak buat diploma integrasi (fulltime) ramai yang mintak. tempat terhad. aku rase yang terbaik ialah secara hujung minggu (pjj/kss) tempat tak penuh. tapi biasalah kalau belajar secara sambilan. komitmen kena tinggi. cabaran banyak

daripada tunggu setahun setengah same je. kalau buat kss dah nak habis dah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku belajar kat JMTi ni.. amik kos Mekatronik...
Ok la belajar sini...
Sini leh dapat 2 diploma... Diploma Teknologi n Diploma Kemahiran equal 2 Lvl 4..
Nak dapat dua dua diploma 2 kene kasi settle National Accupational Skill Standard (NOSS)
kat sini Lebih ditekankan mengenai Teknologi Terkini di Industri.. terutamanya Dalam Manufacturing...
JMTi ni Dapat dikatakan sebagai CENTER OF EXCELLENT (COE) dlm Manufacturing....
Setiap kos yg ade kat sini Merangkumi semua yang berkaitan dengan Manufacturing...
Semua yg belajar kat sini jarang la yg ngangur...rasenyer semua dah bekerja kecuali
ade spesis yg malas nk keje atau saje x nk keje...
:ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

tapi kan, bleh tak saya tau record2 dari JMTi?

mcm ramai yang msuk JMTi then jadi penganggur ke, atau ramai yang berjaya ke, atau ape2 je la...

sbb saya xnk mnyesal di kemudian hari..(saya pn dpn tawaran DTK Kom.)

any suggestion?

haha..nak rekod ke.... PARA GRADUAN ILJTM bru2 ni.... 80% mendapat kerja...slepas bancian konvo baru2 ni....ko bertuah sgt dpt jmti..ingt senang dpt ke?????susah oo bro...kalo ko tak caya tanya staf JTM pasal graduan lepasan jmti nih...(nak masuk jmti kena pakai cable oo..ingt senang nk dpt?hehe...) :ph34r: ko mmg bertuah la...

owh.. tapi betul ke JMTI bleh anta kite ke Jepun sambung blaja??

ko nak smbg jepun?kalau ko nak smbg ko kena dpt 3.5 ke atas rasanya bru leh smbg degree kat university kat jepun bwh tajaan jpa...nie pun membe aku yg gtau...

p/s:Hajat x kesampaian masuk sana..huhu...

Edited by z_tecon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

erm aku pun setuju ko sambung je jmti, xyah amik poli2 nih....

aku dulu dpt gak sijil elektrik elektronik kat poli, memula nyesal gak x p tp bila aku dh stay lama n kenal ngan ADTEC ni aku rasa bangga jd student ADTEC nih...

ADTEC more skills, poli byk teori, ckp je tau... penah skali masa membe aku on job, p kedai electronic beli brg... byk sgt bdk2 poli buat tempahan utk final project diorg nih... nampak sgt la hancuss.... aku x burukkan mana2 pihak tp lu pikirlah sendiri....

robocon pon kena ayam2 je poli nih...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

uiks,,,betul ke.... bdk poli tempah projek untuk final projek?? x kan kot....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

erm nak wat mcmana bro, dh aku nampak dgn mata kepala aku sendiri berserta 3 org lagi saksi lain... kekekee...

utk pengetahuan ko, cina kedai tu baik ngan kitorg sbb kitorg ni slalu amik brg ngan dia so cina tu pon ckp byk bdk poli antor projek suh wat.... cina tu bukak tender ngan kitorg utk wat projek2 tu tp malas la pulak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(ApoKalypse @ Dec 9 2008, 01:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
erm nak wat mcmana bro, dh aku nampak dgn mata kepala aku sendiri berserta 3 org lagi saksi lain... kekekee...

utk pengetahuan ko, cina kedai tu baik ngan kitorg sbb kitorg ni slalu amik brg ngan dia so cina tu pon ckp byk bdk poli antor projek suh wat.... cina tu bukak tender ngan kitorg utk wat projek2 tu tp malas la pulak...

brader..aku cadangkan ADTEC wat ijazah ato diploma lanjutan...then tukor jadi universiti pasal bebudak ADTEC ni dasat2...then bleh saing ngan UTM dlm ROBOCON...amacam..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

QUOTE(nusantara @ Dec 9 2008, 02:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
brader..aku cadangkan ADTEC wat ijazah ato diploma lanjutan...then tukor jadi universiti pasal bebudak ADTEC ni dasat2...then bleh saing ngan UTM dlm ROBOCON...amacam..


yup bro, ADTEC skrg akan dinaiktaraf utk jd U so kita tunggu je la k.... kalau diploma lanjutan tu maybe ada sebahagian adtec dh ada dh mcm adtec shah alam, adtec mlk, adtec bp... tp x smua kos ada...

p/s: UTM dak2 robocon dia mmg hebat.. smile.gif Edited by ApoKalypse

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

QUOTE(nusantara @ Dec 9 2008, 02:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
brader..aku cadangkan ADTEC wat ijazah ato diploma lanjutan...then tukor jadi universiti pasal bebudak ADTEC ni dasat2...then bleh saing ngan UTM dlm ROBOCON...amacam..




cam perli jerk..ekekek..... adtec kulim ada dip lanjutan mekatronik...btw.. aku salute la team robocon utm...mmg mantap..tp yg sedihnye semuaaa matcin.... sad.gif

on topic: ts pilih yg mana Edited by z_tecon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hai putera2 puteri2 semua...
saya nak tanya sikit ni sbb kwn saya dalam dilemma sgt2...

dia dpt dua tawaran iaitu JMTI (japanese malaysia technical institution) & Politeknik..

JMTI -> Dip. Kej. Tek. Komputer
Politeknik -> Sijil Mekanikal

jadi soalan saya, mana 1 yang dia patut SANGAT2 pilih??
and tolong beri reason kenapa and thier advantage serta disadvantage....
plz..tolong la putera puteri sekalian..
thx..

Anak saya hdp mslh yg sama.POLI PREMIER utk kursus dip kejuruteraan perkhidmatan bangunan.JMTI utk kursus dip tek kejuruteraan mekatronik.
TLG BANTU ANAK MAKCIK UTK PILIH

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0