• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Plz Tolong.. Jmti Atau Politeknik?

43 posts in this topic

Posted · Report post

hai putera2 puteri2 semua...

saya nak tanya sikit ni sbb kwn saya dalam dilemma sgt2...

dia dpt dua tawaran iaitu JMTI (japanese malaysia technical institution) & Politeknik..

JMTI -> Dip. Kej. Tek. Komputer

Politeknik -> Sijil Mekanikal

jadi soalan saya, mana 1 yang dia patut SANGAT2 pilih??

and tolong beri reason kenapa and thier advantage serta disadvantage....

plz..tolong la putera puteri sekalian.. :(

thx..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Elakkan mengambil kursus sijil . Sekiranya peluang untuk mengambil diploma sudah di depan mata, just take it .. macam-macam rintangan yang akan dihadapi bila bermula dari kursus sijil pada zaman sekarang ..

Tips : Ingin melanjutkan pelajaran ke IPTA dengan mudah tanpa banyak halangan? Sertai kursus-kursus diploma kerjasama dengan IPTA yang dianjurkan oleh kolej-kolej swasta especially daripada MARA . Pinjaman boleh ubah dapat, kemasukan ke peringkat Ijazah IPTA diutamakan :lol:

Edited by Mr Ijan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ada kebaikan amik sjil politeknik (2 tahun)..antaranya

1. dapat sambung terus Degree di ipta - universiti-universiti teknikal (UTeM, Unimap, UMP..)

- syarat CGPA 3.5 keatas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kedua-duanya ok juga sebabnya peluang untuk pekerjaan memang ada. cuma, kalau nak masuk jmti ni, peraturannya ketat sikit daripada politeknik. Tapi, sekiranya kawan anda tu minat salah satu kursus tu, teruskan saja lah.. untuk pengetahuan awak, kedua2 kursus ni diiktiraf oleh JPA. Kalau nak sambung, kat mana2 pun boleh. so,itu saja lah maklumat yang saya boleh bagi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

JMTI pilihan yang agak baik. Selain sukatan pelajaran secara berkembar dengan Jepun, kemudahan2 pembelajaran sentiasa dipantau dgn baik. Jadi, segala kemudahan yang ada kat sana adalah kemudahan "first-class". Lagipun, ko akan dpt diploma kalu pilih JMTI kan? Mmg la sijil poli boleh ke degree, tp kalu kat JMTI, skrg2nya ko dah ada diploma.

Sbb kalu dr sijil, risiko byk. Satu, kalu2 pengajian ko terkandas ms degree, skrg2nya ko dah ada diploma kalu dr JMTI. Kalu dr sijil, apa2 jd, ssh nnt. Kedua, Kalau pointer tak mengizinkan ko smbg belajar, diploma kau dah cukup berharga. Sbb, ko pasti akan "culture shock" apabila masuk degree dr kedua2 institusi ni. Diaorg byk praktikal, bila ko kat degree IPTA, ko akan fokus on teori2 dan pengurusan.

Aku ckp berdasarkan pengalaman diri sendiri, rakan2 dan hasil dari perbincangan dgn org2 dlm industri. Sbb, ramai org menghadapi kesulitan yg sama ngan ko. Apa2 pon, terpulang pada diri ko sendiri, kat mana ko berada, sentiasa ingat ilmu yg ko pelajari tu perlu ko aplikasikan utk kepentingan diri ko dan masyarakat. Jgn mudah hilang arah tuju.

Edited by Razif Jemaat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

owh.. yeke? thx sgt2 sbb bagi respon..

kalo yg lain2 nak comment, comment la bleh tambah pengetahuan lagi..

anyway thx byk2 sbb berkongsi pengetahuan sama2.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hai putera2 puteri2 semua...

saya nak tanya sikit ni sbb kwn saya dalam dilemma sgt2...

dia dpt dua tawaran iaitu JMTI (japanese malaysia technical institution) & Politeknik..

JMTI -> Dip. Kej. Tek. Komputer

Politeknik -> Sijil Mekanikal

jadi soalan saya, mana 1 yang dia patut SANGAT2 pilih??

and tolong beri reason kenapa and thier advantage serta disadvantage....

plz..tolong la putera puteri sekalian.. :(

thx..

poltknik dgn jmti sm je coz dua2 bwh krjaan,..,pluang keje pn sm.,.tp ikt ko la nk amik course pa,..,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

owh.. yeke? thx sgt2 sbb bagi respon..

kalo yg lain2 nak comment, comment la bleh tambah pengetahuan lagi..

anyway thx byk2 sbb berkongsi pengetahuan sama2.. :)

Terpulang la skrg, kos mana yg jadi pilihan. Tt, apa2 pon, kuatkan tekad dan semangat. Tetapkan niat utk menuntut ilmu demi keluarga, masyarakat, agama, bangsa dan tanahair. Mgkn hari ni kt tak nmpk, tp mgkn satu hari nnt ilmu itu akan menjadi ilmu yg amat berguna kpd masyarakat sekeliling.

Edited by Razif Jemaat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku rasa la JMTI lebih baik ko...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jmti ni dibawah kementerian sumber manusia kan???

bkn kementerian pengajian tinggi..

jmti di iktiraf oleh LAN x??

eh skang lan dah tuka mana..lupa lak..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jmti ni dibawah kementerian sumber manusia kan???

bkn kementerian pengajian tinggi..

jmti di iktiraf oleh LAN x??

eh skang lan dah tuka mana..lupa lak..

aku staff jbtan tenaga manusia, kemntrian sumber manusia.,,jmti, adtec, dgn ilp bwh jtm...ni smua krjaan nye, xyah risau psl pnjman or x d iktiraf,..dh nm pn ipt bwh krjaan mst la diiktiraf...klu da sebarang mslh blh tgk web www.jtm.gov.my or kol trus 03-8886 5565/5564 dan mnta smbng bhgian pngurusan lahn klu nk tnye pape lbh lnjut..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jmti ni dibawah kementerian sumber manusia kan???

bkn kementerian pengajian tinggi..

jmti di iktiraf oleh LAN x??

eh skang lan dah tuka mana..lupa lak..

diiktiraf lah adik oi... tkkan lah adik tak tahu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

amek jmti la.

poly tu dip kan?

rugi.

membe aku ade kt jmti uh.

aku rase same kos ngan ko kot.\tp die da msuk lame da.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kat poli, dpt sijil la. JMTI yg dpt diploma. Ramai yg cadangkan amik dip kat JMTI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

owh..thx sbb korang sume sanggup tlg bagi pendapat..

hmm..tak pe la, kwn saya tu dah pilih dah...dia pilih Sijil sbb murah etc..

but atleast korang ade bagi info2 yang sangat2 berguna kat saya...

thx byk2.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

owh..thx sbb korang sume sanggup tlg bagi pendapat..

hmm..tak pe la, kwn saya tu dah pilih dah...dia pilih Sijil sbb murah etc..

but atleast korang ade bagi info2 yang sangat2 berguna kat saya...

thx byk2.. :)

sam

kan aku da ckp nnT msuk ade tabung pelajar..

5ribu satu seem

dpt pinjaman

yuran 3rib je satu sem

kalw p poly pn kene wat ptptn gak..

same jer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Erm... Dia dah pilih jalan dia. Nak buat camner? Doakan dia berjaya satu hari nnt. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

-yup, JMTI/ADTEC ILP memang diiktiraf JPA.

tapi harus diingat, ianya diiktiraf Kerajaan/JPA setaraf Sijil/Diploma Teknologi dan bukannya sijil/diploma kejuruteraan. ada perbezaan besar antara kelayakan bertaraf 'teknologi' dan 'kejuruteraan'. terms 'teknologi' lebih pd. hands on. sebab itu IPTA bwh KPTM (kem Peng Tinggi) byk. mewujudkan kursus kejuruteraan.

kalau dari peluang pekerjaan di bawah JPA di agensi teknikal kerajaan spt JKR,JPS dll, kelayakan yg diterimapakai kebanyakan adalah dari sijil/diploma/ijazah kejuruteraan walopun ada segelintir minoriti dalam kelayakan sijil/diploma/ijazah teknologi.

member aku dulu ada wat diploma teknologi kejuruteraan,x tau dari mana dan bila nak sambung part time(baru part time) di UTM,otomatik ditolak atas alasan silibus terlalu jauh beza.

jadi, sebelum nak sambung study, semak dulu silibus IPT tu, kemudahan transfer kredit ke peringkat lebih tinggi, semak pengiktirafan MQA/JPA dan paling penting..semak samaada kelayakan kursus tu diterimapakai oleh pekeliling perkhidmatan awam untuk lantikan ke Perkhidmatan Awam kerajaan. kalo nak kerja swasta tu rasenye x ada masalah.

aku x cakap la JMTI dan sewaktunya x bagus,ianya memang bagus dan ramai member aku dr sana dan BMI sambung study ke German dan Jepun, tapi di Malaysia ni pelik skit. byk kriteria diperlukan untuk mengiktiraf sesustu kursus IPT tu sesuai ke lantikan awam,further study dll.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sam

kan aku da ckp nnT msuk ade tabung pelajar..

5ribu satu seem

dpt pinjaman

yuran 3rib je satu sem

kalw p poly pn kene wat ptptn gak..

same jer

ipta mn 1sem 5ribu?/.,,.biar btl lu geng?.,.,poly ke jmti?.,,.sijil poltknik jml pnjman utk sjil rm5500 je, diploma poly 15k, jmti pn lbh kurang mcm 2 gk.,.,5ribu 1sem klu bdk2 U je la.,.,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

JMTI tu sukatan pelajaran dari jepun..teknologi jepun maju sikit...jadi ko akan lebih advance..kalau baik..ada tawaran kot ke Jepun...kalau bab sijil mekanikal pun ko leh gi...tapi de sijil nak ke diploma kena apply' ..ko dah rugi 6 atau setahun nak sambung diploma..kalau ke sijil-degree pun ok cuma ko kena cover banyak..pasal sukatan pelajaran politeknik [ teori dan praktikal ] ngan IPTA [ teori banyak ] sangat berbeza... <_< ...tanya la mak bapak adik..mana yang terbaik tuk anak dia...

owh..thx sbb korang sume sanggup tlg bagi pendapat..

hmm..tak pe la, kwn saya tu dah pilih dah...dia pilih Sijil sbb murah etc..

but atleast korang ade bagi info2 yang sangat2 berguna kat saya...

thx byk2.. :)

loh..kawan adik ke??? pe pun dah pilih yang terbaik nak wat camner..mekanikal ni best jugak...harap-harap pointer tinggi la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bukan ape, dia tu degil sangat la,

saya dah nasihat kat dia yg terbaik tapi dia tetap ngn Sijil dia....

ntah ape yg special sgt ntah... <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Elakkan mengambil kursus sijil . Sekiranya peluang untuk mengambil diploma sudah di depan mata, just take it .. macam-macam rintangan yang akan dihadapi bila bermula dari kursus sijil pada zaman sekarang ..

Tips : Ingin melanjutkan pelajaran ke IPTA dengan mudah tanpa banyak halangan? Sertai kursus-kursus diploma kerjasama dengan IPTA yang dianjurkan oleh kolej-kolej swasta especially daripada MARA . Pinjaman boleh ubah dapat, kemasukan ke peringkat Ijazah IPTA diutamakan :lol:

jgn anggap kelulusan sjil xlaku....skangni suma sykt nk save bajet ngan kurangkn gj pekerja....

klo diperhatikn student yg ada sijil lg senang dpt keje coz min gaji diorg <RM1000 utk swasta... <_<

klo dibhgn krajaan plak aku mbik contoh yg terdekat..abg aku...lulus sjl POLIje..tp senangje dpt jd juruteknik komp lab kt sek....dan skangni plak kerajaan tgh cari bdk lulusan sjl komp utk diambil sbg technician komp lab disek seluruh m'sia.....

aku yg dipl plak cukup susah nk dpt keja baik disektor swasta/krajaan...mungkin bkn rezeki kot..... :(

JMTi/POLI suma bagus..yg xbagus diri kitaje...nk ngaji/tak......dimudahkn cerita klo ko islam buat solat istigharah minta petunjuk kat DIA...sbb DIA MAHA MENGETAHUI....jgn slalu lupa kt DIA..nti ko akn diberi petunjuk.... :wub:

jgn memandang rendah pd kelulusan sijil sbb nk kawin pun kena ada sijil....nk minta kerja pun sijil kena cop pengesahan...suma sebut sijil mn ada sebut sangat dipl...

ada nk kawin kena mbik dipl kawin....mahu ngeri dengarnye

wahwahwah!!!!!!! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jgn anggap kelulusan sjil xlaku....skangni suma sykt nk save bajet ngan kurangkn gj pekerja....

klo diperhatikn student yg ada sijil lg senang dpt keje coz min gaji diorg <RM1000 utk swasta... <_<

klo dibhgn krajaan plak aku mbik contoh yg terdekat..abg aku...lulus sjl POLIje..tp senangje dpt jd juruteknik komp lab kt sek....dan skangni plak kerajaan tgh cari bdk lulusan sjl komp utk diambil sbg technician komp lab disek seluruh m'sia.....

aku yg dipl plak cukup susah nk dpt keja baik disektor swasta/krajaan...mungkin bkn rezeki kot..... :(

JMTi/POLI suma bagus..yg xbagus diri kitaje...nk ngaji/tak......dimudahkn cerita klo ko islam buat solat istigharah minta petunjuk kat DIA...sbb DIA MAHA MENGETAHUI....jgn slalu lupa kt DIA..nti ko akn diberi petunjuk.... :wub:

jgn memandang rendah pd kelulusan sijil sbb nk kawin pun kena ada sijil....nk minta kerja pun sijil kena cop pengesahan...suma sebut sijil mn ada sebut sangat dipl...

ada nk kawin kena mbik dipl kawin....mahu ngeri dengarnye

wahwahwah!!!!!!! :lol:

mmg ahh br0..

tp xkan lah selame2 ko nk idup ngan sijil je..

dlm kehidupan mesti ade penambah baikan..

klaw lulus sijil je cam ne

gaji<1000..

klaw hidup sorang bley la..

nnT da kawen..

anak,bini lG..

sume barang da mahal..

so,kene la upgrade kan diri ko..

cam ne??

of kos la stdy tinggi2..

aku bkn nk kecikkan sesape..

tp dlm zaman skang neh sume da mahal.

cam ne nk id0p..

id0p mmg la bley.

tp dgn selesa..

sekian... ;)

g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mmg ahh br0..

tp xkan lah selame2 ko nk idup ngan sijil je..

dlm kehidupan mesti ade penambah baikan..

klaw lulus sijil je cam ne

gaji<1000..

klaw hidup sorang bley la..

nnT da kawen..

anak,bini lG..

sume barang da mahal..

so,kene la upgrade kan diri ko..

cam ne??

of kos la stdy tinggi2..

aku bkn nk kecikkan sesape..

tp dlm zaman skang neh sume da mahal.

cam ne nk id0p..

id0p mmg la bley.

tp dgn selesa..

sekian... ;)

g

saya sokong...btol2....

xkn la kita nak berharap ngn sijil tu selama2nya walaupun dpt kerja kan...

mmg gaji min <1000 tapi xkn seumor idop nk mcm ni je...

so saya sokong sgt 200% :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kawe sokong supaya pergi jmtilah sebabnya latihanya bayk berbanding teory,

sekrng ni semua keja mahukan praktical berbandig teory & lagipun jmti ko leh diploma berbading poli....sebabnya aku pun lepasan sijil poli dan sekrg ni nak smbg dipoma pun susah kesnya pointer serta orang dalam....... :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0