• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Pendrive Tak Boleh Buka..mintak Tolong Kepada Yang Pakar

24 posts in this topic

Posted · Report post

Bila aku masukkan pendrive aku pada komputer dia keluar msg macam nie..
"(Administrator has restricted
this computer to access USB/1394 mass storage devices)"
lepas tu jadi cam nie
f/: access denied

Tapi bila masuk safe mode.. boleh bukak pulak.

macam mana nak setting balik jadi ok balik.. sad.gif sad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Komputer ko xda virus ker...mungkin virus blok ko dari bukak pendrive...cuba hantar Loh Hijack this kat sini...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mcm mne plak kalau pendrive brtukar jd d: dan d: aku plak rosak dan hilang...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

biase kes2 xleh bukak drive ni disebabkan autorun..
ko pakai av ape?

d hilang?
xpaham la bro...
biasenye pendrive kalo kite da ade drive c,d,e maka removable yang kita cucuk akan menjadi f:
sori bro keterangan ko xjelas..bleh terangkan detail x supaya mudah forumer2 lain membantu..
tq.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku rase USB function ader org disablekan.
ko cuba tgk setting USB peripheral kat BIOS..pastikan enable wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Disebabkan oleh virus bleh jadi cam tu ker.. aku Pakai AVG free..
Tetiba jer jadi cam tu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dah try wat cam aku ckp ker? cek dulu BIOS setting tgk USB enable / disable..
wat dlu solution member² yg dah diberi nih..
klu msih takleh bru report blik sini..
klu still xleh try pkai Virus geek remover buat system scan dan fix registry..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(DaSz @ Jun 4 2008, 10:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
dah try wat cam aku ckp ker? cek dulu BIOS setting tgk USB enable / disable..
wat dlu solution member² yg dah diberi nih..
klu msih takleh bru report blik sini..
klu still xleh try pkai Virus geek remover buat system scan dan fix registry..



ok aku try dulu.. nanti aku rujuk balik

Kat mana nak download Virus geek remover..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pc ko tu dah ada virus kalau cam tu... kalau ko punya pendrv sudah format pun masi kena lagi tu bila sambung p pc...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

QUOTE(Rhenry @ Jun 4 2008, 10:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
pc ko tu dah ada virus kalau cam tu... kalau ko punya pendrv sudah format pun masi kena lagi tu bila sambung p pc...


camner nak buang virus tu.. pakai software ape??

apepun pendrive aku masuk jadi cam tu jugak Edited by fiSheRX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Software ape yang paling berkesan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sotfware pasal AV dan seangkatan leh cek kat subforum Pejabat > Utiliti & Sekuriti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(fiSheRX @ Jun 4 2008, 10:37 AM) <{POST_SNAPBACK}>
camner nak buang virus tu.. pakai software ape??

apepun pendrive aku masuk jadi cam tu jugak

aku lupa nama tu sofware..aku sekarang d opis..nanti malam aku tgk tu nama dia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bende ni disebabkan virus...
aku syorkan ko guna Avira nak scan virus pendrive ni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

disebbkan virus ke... atau disebbkan disable...?

p/s: pkaila eset nod32 or ess... huehuehue...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(fiSheRX @ Jun 4 2008, 09:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bila aku masukkan pendrive aku pada komputer dia keluar msg macam nie..
"(Administrator has restricted
this computer to access USB/1394 mass storage devices)"
lepas tu jadi cam nie
f/: access denied

Tapi bila masuk safe mode.. boleh bukak pulak.

macam mana nak setting balik jadi ok balik.. sad.gif sad.gif



kt my cmputer, da detect x ko pnye pndrve?,.,.klu ada ko cb ikt arahan ni...

bk cmmand prompt...klu pndrne ko F ko taip F k, ..,


1. tekan F dan enter
2. dir/w/o/a/p dan enter
3. attrib -h -r -s -a *.* dan enter
4. del dan tekan button tab utk delete file autorun or yg sewaktu dgn nye..ulang lgkh 4, utk delete lg



ko cb scan komptr ko gn gerkz dan cb gn systm restore...tgk kt startup da pa yg run, klu da yg m'curigakn , ko disable kn.,.,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pc skolah? pejabat? atau umah? admin resticted la tu. mak bapak die pakai software usb disabler. ko suke transfer benda2 tak elok kot ni... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

QUOTE(Ardy @ Jun 5 2008, 10:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
pc skolah? pejabat? atau umah? admin resticted la tu. mak bapak die pakai software usb disabler. ko suke transfer benda2 tak elok kot ni... laugh.gif


ye....betol....aku rase kt tmpat ko gune pc tu dh gune usb flash disabler software untuk protect dari virus sesuka hati brpindah randah dari satu pc ke satu pc lain melalui pnggune....sbb kt tmpat2 yg dinyatekan oleh En. Ardy tu adelah tmpat2 yg dilarang mggunekan pendrive atau ext hardisc bg mngelakan pc kt tmpat tu trcemar dn kalo pc dh kong nnti kene buat maintenance plak dn dh melibatkan bajek....wakakakka....

ok la itu adelah pandangan aku je....satu lagik mnde yg baru yg antivirus mcm kaspersky ke, bitdefender ke, nod32 ke mmg tk dpt kesan...kalo dpt kesan pun die tk bole padam sbb mnde ni adelah bukan bntuk execute, die adelah dlm bntuk script...aku tk tau la kalo mnde ni dh lame ke baru ke tp aku baru kene attack ngn mnde ni sebulan lps....die mnjangkit dari pc kt tmpat krje aku....ntah dari mane die datang pun aku tk tau...ade kate die brasal dari indonesia....budak2 penggodam indon yg create mnde ni....mnde yg aku mksudkan ni adelah "Apachemereng dan Apachemengganas".... kalo korang kene attack mnde ni mmg system hardrive korang trganggu.kalo kene attack serius ngn mnde ni system volume korang akan rosak dn hardrive atau pendrive tk bole bukak dn die akan tulis c:/apachemereng... not found/missing.... kalo kene attack ngn apachemengganas plak korang punye hardrive(partition) akan missing...jadik jalannye nye adelah korang trpkse format hardrive(partition) yg kene attack tu....tp mnde ni lebih mudah mnjangkit kpd pendrive dn pendrive kite bole kong.....jd kalo pendrive korang dh kene mnde ni format je la.... tp ade satu software portable antivirus yg boleh detect mnde ni dn mndelete mnde ni sebrsih2 nye...softwate itu adelah GVR atau Geekz Virus Remover.....die ade beberape version...kalo sesape yg pakai vista korang bole pakai yg version beta iaitu 4.1....aku menaip brdasarkan pngalaman aku sndiri....ok tq Edited by esaterror80

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

karangan la pulak..haha tongue.gif
so tula aku ckp cekla BIOS dlu samada Admin disable USB ker tak..ntah² situ jer.. =.="

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

klo dah format nak dapat bailk file aku boleh buatkan
huhu..tapi ader charge lew..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

OK THk KAWAN2 ATAS TIPS KORANG.. AKU DAH PUN DAPAT SELESAIKAN MASALAH INI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(fiSheRX @ Jun 8 2008, 01:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
OK THk KAWAN2 ATAS TIPS KORANG.. AKU DAH PUN DAPAT SELESAIKAN MASALAH INI.
ape solution yang ko buat?
cite la kat sini bro bio nanti senang nanti nak di jadikan rujukan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku x tau r niih topik baru ke lama...tp klu aku jd ko ko cuba cr nih...aku da try dan penah terbukti menjadi klu ko nak disable autorun nih...cara die camni :

ko klik run pastu ko taip gpedit.msc
pastu nanti ko akan masuk dlm Group Policy...
pastu ko klik kat administrative templates bawah computer configuration
pastu ko klik system kat situ ko cari turn off autoplay...
ko klik 2x kat situ pastu ko disable kan...
pasnih konfirm mana2 pendrive yg ada autoplay xleh aktif lg...
cuba rr kot jadilak..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

rasenye masalah die ngan solution ko tak related kot..huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0