Jump to content


Photo

Pendrive Tak Boleh Buka..mintak Tolong Kepada Yang Pakar


  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 fiSheRX

fiSheRX

    Ahli

  • Learning
  • Pip
  • 20 posts

Posted 04 June 2008 - 09:16 AM

Bila aku masukkan pendrive aku pada komputer dia keluar msg macam nie..
"(Administrator has restricted
this computer to access USB/1394 mass storage devices)"
lepas tu jadi cam nie
f/: access denied

Tapi bila masuk safe mode.. boleh bukak pulak.

macam mana nak setting balik jadi ok balik.. sad.gif sad.gif

#2 E_peace6679

E_peace6679

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 714 posts

Posted 04 June 2008 - 09:24 AM

Komputer ko xda virus ker...mungkin virus blok ko dari bukak pendrive...cuba hantar Loh Hijack this kat sini...

Lubuk Informasi ICT Untuk Anda!

Layari : 
Blog Cekap Komputer


#3 PinguSpy

PinguSpy

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2070 posts

Posted 04 June 2008 - 09:28 AM

mcm mne plak kalau pendrive brtukar jd d: dan d: aku plak rosak dan hilang...
Internet Marketing FORUM! NEW 2009 Launch!
Are You Ready?"

vskynet.net < Join The Army NOW! Or Die Alone.. > vskynet.net

GET THE ULTIMATE VIP Account!! vskynet.net/vip

#4 F18 HORNET

F18 HORNET

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 940 posts

Posted 04 June 2008 - 09:38 AM

biase kes2 xleh bukak drive ni disebabkan autorun..
ko pakai av ape?

d hilang?
xpaham la bro...
biasenye pendrive kalo kite da ade drive c,d,e maka removable yang kita cucuk akan menjadi f:
sori bro keterangan ko xjelas..bleh terangkan detail x supaya mudah forumer2 lain membantu..
tq.
Dropshipper Untuk Ebay dan Barang Murah-Murah Beli kat sini ====>>> www.crazybigdeal.com <<<=====

MURAH GILER BEB !! Bebaloi-baloi..

#5 Hiruka

Hiruka

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1790 posts

Posted 04 June 2008 - 09:45 AM

aku rase USB function ader org disablekan.
ko cuba tgk setting USB peripheral kat BIOS..pastikan enable wink.gif
◘ i7 920 D0 • GiGitBite X58 Xtreme • Stock • GiGitBite HD5970 • HyperX T1 2k CL8 • Xiggy NRP 850W • SG500GB+WD320GB • HAF X • Asus DVDRW • Acer H233H • G500+Z2300 ◘

#6 fiSheRX

fiSheRX

    Ahli

  • Learning
  • Pip
  • 20 posts

Posted 04 June 2008 - 09:52 AM

Disebabkan oleh virus bleh jadi cam tu ker.. aku Pakai AVG free..
Tetiba jer jadi cam tu..

#7 Hiruka

Hiruka

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1790 posts

Posted 04 June 2008 - 10:04 AM

dah try wat cam aku ckp ker? cek dulu BIOS setting tgk USB enable / disable..
wat dlu solution memberΒ² yg dah diberi nih..
klu msih takleh bru report blik sini..
klu still xleh try pkai Virus geek remover buat system scan dan fix registry..
◘ i7 920 D0 • GiGitBite X58 Xtreme • Stock • GiGitBite HD5970 • HyperX T1 2k CL8 • Xiggy NRP 850W • SG500GB+WD320GB • HAF X • Asus DVDRW • Acer H233H • G500+Z2300 ◘

#8 fiSheRX

fiSheRX

    Ahli

  • Learning
  • Pip
  • 20 posts

Posted 04 June 2008 - 10:18 AM

QUOTE(DaSz @ Jun 4 2008, 10:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
dah try wat cam aku ckp ker? cek dulu BIOS setting tgk USB enable / disable..
wat dlu solution memberΒ² yg dah diberi nih..
klu msih takleh bru report blik sini..
klu still xleh try pkai Virus geek remover buat system scan dan fix registry..



ok aku try dulu.. nanti aku rujuk balik

Kat mana nak download Virus geek remover..

#9 Rhenry

Rhenry

    Ahli

  • Members
  • Pip
  • 41 posts

Posted 04 June 2008 - 10:22 AM

pc ko tu dah ada virus kalau cam tu... kalau ko punya pendrv sudah format pun masi kena lagi tu bila sambung p pc...

#10 fiSheRX

fiSheRX

    Ahli

  • Learning
  • Pip
  • 20 posts

Posted 04 June 2008 - 10:29 AM

QUOTE(Rhenry @ Jun 4 2008, 10:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
pc ko tu dah ada virus kalau cam tu... kalau ko punya pendrv sudah format pun masi kena lagi tu bila sambung p pc...


camner nak buang virus tu.. pakai software ape??

apepun pendrive aku masuk jadi cam tu jugak

Edited by fiSheRX, 04 June 2008 - 10:30 AM.


#11 fiSheRX

fiSheRX

    Ahli

  • Learning
  • Pip
  • 20 posts

Posted 04 June 2008 - 10:54 AM

Software ape yang paling berkesan

#12 Hiruka

Hiruka

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1790 posts

Posted 04 June 2008 - 11:04 AM

Sotfware pasal AV dan seangkatan leh cek kat subforum Pejabat > Utiliti & Sekuriti
◘ i7 920 D0 • GiGitBite X58 Xtreme • Stock • GiGitBite HD5970 • HyperX T1 2k CL8 • Xiggy NRP 850W • SG500GB+WD320GB • HAF X • Asus DVDRW • Acer H233H • G500+Z2300 ◘

#13 Rhenry

Rhenry

    Ahli

  • Members
  • Pip
  • 41 posts

Posted 04 June 2008 - 11:26 AM

QUOTE(fiSheRX @ Jun 4 2008, 10:37 AM) <{POST_SNAPBACK}>
camner nak buang virus tu.. pakai software ape??

apepun pendrive aku masuk jadi cam tu jugak

aku lupa nama tu sofware..aku sekarang d opis..nanti malam aku tgk tu nama dia

#14 En.Vista94

En.Vista94

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 305 posts

Posted 05 June 2008 - 12:19 AM

bende ni disebabkan virus...
aku syorkan ko guna Avira nak scan virus pendrive ni...
Intel Pentium 4 2.40 GHz
XP Pro SP3 + Windows 7 Beta Build 7000
1.5GB DDR RAM
160GB HDD

Nokia 5320 XpressMusic

arib2020.blogspot.com
www.myspace.com/arib_2020

#15 mfaizul89

mfaizul89

    Ahli Sangat Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3486 posts

Posted 05 June 2008 - 08:34 AM

disebbkan virus ke... atau disebbkan disable...?

p/s: pkaila eset nod32 or ess... huehuehue...
P/S: PM username 'mfaiz II' | Eset Original>http://putera.com/tanya/t54427.html | Eload Flexireload Topup> http://easyreload.co.cc | New WebHosting> http://baitulbytes.com

#16 script_kiddie

script_kiddie

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 146 posts

Posted 05 June 2008 - 10:08 AM

QUOTE(fiSheRX @ Jun 4 2008, 09:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bila aku masukkan pendrive aku pada komputer dia keluar msg macam nie..
"(Administrator has restricted
this computer to access USB/1394 mass storage devices)"
lepas tu jadi cam nie
f/: access denied

Tapi bila masuk safe mode.. boleh bukak pulak.

macam mana nak setting balik jadi ok balik.. sad.gif sad.gif



kt my cmputer, da detect x ko pnye pndrve?,.,.klu ada ko cb ikt arahan ni...

bk cmmand prompt...klu pndrne ko F ko taip F k, ..,


1. tekan F dan enter
2. dir/w/o/a/p dan enter
3. attrib -h -r -s -a *.* dan enter
4. del dan tekan button tab utk delete file autorun or yg sewaktu dgn nye..ulang lgkh 4, utk delete lg



ko cb scan komptr ko gn gerkz dan cb gn systm restore...tgk kt startup da pa yg run, klu da yg m'curigakn , ko disable kn.,.,


#17 Ardy

Ardy

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 479 posts

Posted 05 June 2008 - 10:35 AM

pc skolah? pejabat? atau umah? admin resticted la tu. mak bapak die pakai software usb disabler. ko suke transfer benda2 tak elok kot ni... laugh.gif
β€œSeorang wanita yang membuka auratnya atau bahkan mengenakan pakaian yang ketat, tidak akan mencium wanginya syurga selama lebih dari 500 tahun"

#18 esaterror80

esaterror80

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 137 posts

Posted 05 June 2008 - 11:57 AM

QUOTE(Ardy @ Jun 5 2008, 10:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
pc skolah? pejabat? atau umah? admin resticted la tu. mak bapak die pakai software usb disabler. ko suke transfer benda2 tak elok kot ni... laugh.gif


ye....betol....aku rase kt tmpat ko gune pc tu dh gune usb flash disabler software untuk protect dari virus sesuka hati brpindah randah dari satu pc ke satu pc lain melalui pnggune....sbb kt tmpat2 yg dinyatekan oleh En. Ardy tu adelah tmpat2 yg dilarang mggunekan pendrive atau ext hardisc bg mngelakan pc kt tmpat tu trcemar dn kalo pc dh kong nnti kene buat maintenance plak dn dh melibatkan bajek....wakakakka....

ok la itu adelah pandangan aku je....satu lagik mnde yg baru yg antivirus mcm kaspersky ke, bitdefender ke, nod32 ke mmg tk dpt kesan...kalo dpt kesan pun die tk bole padam sbb mnde ni adelah bukan bntuk execute, die adelah dlm bntuk script...aku tk tau la kalo mnde ni dh lame ke baru ke tp aku baru kene attack ngn mnde ni sebulan lps....die mnjangkit dari pc kt tmpat krje aku....ntah dari mane die datang pun aku tk tau...ade kate die brasal dari indonesia....budak2 penggodam indon yg create mnde ni....mnde yg aku mksudkan ni adelah "Apachemereng dan Apachemengganas".... kalo korang kene attack mnde ni mmg system hardrive korang trganggu.kalo kene attack serius ngn mnde ni system volume korang akan rosak dn hardrive atau pendrive tk bole bukak dn die akan tulis c:/apachemereng... not found/missing.... kalo kene attack ngn apachemengganas plak korang punye hardrive(partition) akan missing...jadik jalannye nye adelah korang trpkse format hardrive(partition) yg kene attack tu....tp mnde ni lebih mudah mnjangkit kpd pendrive dn pendrive kite bole kong.....jd kalo pendrive korang dh kene mnde ni format je la.... tp ade satu software portable antivirus yg boleh detect mnde ni dn mndelete mnde ni sebrsih2 nye...softwate itu adelah GVR atau Geekz Virus Remover.....die ade beberape version...kalo sesape yg pakai vista korang bole pakai yg version beta iaitu 4.1....aku menaip brdasarkan pngalaman aku sndiri....ok tq

Edited by esaterror80, 05 June 2008 - 11:59 AM.


#19 Hiruka

Hiruka

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1790 posts

Posted 05 June 2008 - 01:05 PM

karangan la pulak..haha tongue.gif
so tula aku ckp cekla BIOS dlu samada Admin disable USB ker tak..ntahΒ² situ jer.. =.="
◘ i7 920 D0 • GiGitBite X58 Xtreme • Stock • GiGitBite HD5970 • HyperX T1 2k CL8 • Xiggy NRP 850W • SG500GB+WD320GB • HAF X • Asus DVDRW • Acer H233H • G500+Z2300 ◘

#20 sleyer

sleyer

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1004 posts

Posted 06 June 2008 - 03:03 AM

klo dah format nak dapat bailk file aku boleh buatkan
huhu..tapi ader charge lew..
HOSTING FREE
CLICK SEKARANG!

#21 fiSheRX

fiSheRX

    Ahli

  • Learning
  • Pip
  • 20 posts

Posted 08 June 2008 - 01:49 PM

OK THk KAWAN2 ATAS TIPS KORANG.. AKU DAH PUN DAPAT SELESAIKAN MASALAH INI.

#22 F18 HORNET

F18 HORNET

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 940 posts

Posted 08 June 2008 - 04:34 PM

QUOTE(fiSheRX @ Jun 8 2008, 01:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
OK THk KAWAN2 ATAS TIPS KORANG.. AKU DAH PUN DAPAT SELESAIKAN MASALAH INI.
ape solution yang ko buat?
cite la kat sini bro bio nanti senang nanti nak di jadikan rujukan..

Dropshipper Untuk Ebay dan Barang Murah-Murah Beli kat sini ====>>> www.crazybigdeal.com <<<=====

MURAH GILER BEB !! Bebaloi-baloi..

#23 haziqnet

haziqnet

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 727 posts

Posted 08 June 2008 - 04:58 PM

aku x tau r niih topik baru ke lama...tp klu aku jd ko ko cuba cr nih...aku da try dan penah terbukti menjadi klu ko nak disable autorun nih...cara die camni :

ko klik run pastu ko taip gpedit.msc
pastu nanti ko akan masuk dlm Group Policy...
pastu ko klik kat administrative templates bawah computer configuration
pastu ko klik system kat situ ko cari turn off autoplay...
ko klik 2x kat situ pastu ko disable kan...
pasnih konfirm mana2 pendrive yg ada autoplay xleh aktif lg...
cuba rr kot jadilak..
Amd Athlon x2 AM3 3.2ghz (OC), 4GB DDR2 Corsair 800mhz High Perfomance Ram, Asus GTX260, 320GB Seagate HDD, MSI K9A2GM-FIH Mainboard, Centurion Casing and Gygabite Superb 550watt PSU

#24 Hiruka

Hiruka

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1790 posts

Posted 09 June 2008 - 12:05 PM

rasenye masalah die ngan solution ko tak related kot..huhu
◘ i7 920 D0 • GiGitBite X58 Xtreme • Stock • GiGitBite HD5970 • HyperX T1 2k CL8 • Xiggy NRP 850W • SG500GB+WD320GB • HAF X • Asus DVDRW • Acer H233H • G500+Z2300 ◘