Jump to content


Photo

Course Apa Yg Mempunyai Prospek Kerjaya Yg Cerah?


  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 Azie Aril

Azie Aril

    Ahli Baru

  • Learning
  • 12 posts

Posted 24 May 2008 - 04:23 PM

salam...

mnta kpd sapa2 yg tau course apa yg bgus utk diterima trus bekerja slps habis menuntut kat U... erm, mmg byk course kt U skrg ni... tp, course apa yg mempunyai prospek yg cerah... hope somebody help me... tq... smile.gif

#2 .mysahabat9

.mysahabat9

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 363 posts

Posted 24 May 2008 - 07:40 PM

QUOTE(Azie Aril @ May 24 2008, 04:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
salam...

mnta kpd sapa2 yg tau course apa yg bgus utk diterima trus bekerja slps habis menuntut kat U... erm, mmg byk course kt U skrg ni... tp, course apa yg mempunyai prospek yg cerah... hope somebody help me... tq... smile.gif


kos Geoinformatik (GIS), UTM Skudai... Berkaitan mapping, tanah, mengolahan maklumat data tanah menggunakan komputer,satelite, GPS dan sebagainya... boleh kerja di syarikat kejuruteraan, awam, SYABAS...SIME DARBY..RANHILL....

Contohnya, aku blum lagi habis final year projek dah suruh datang kerja... bila tak dapat datang interview.. boleh tawaran-tawaran bila aku free.. Kerja mencari student.. Cari dalam jobstreet type "GIS".. Sebab apa? Sebab kurang persaingan, kalau kos kejuruteraan, satu Universiti kuar dalam 100 student.. rata-rata U tawar kos kejuruteraan.. So rezeki mana yang dapat... Skrg ini dah tukar kerja 3 kali dalam setahun...sebab apa? sebab banyak sangat kerja....tak terpilih aku...HEHEHEHE, meganggur seminggu jer sebab penat buat projek tahun akhir..
70 % tak cukup, kalau boleh tambah lagi.

#3 HexPhoenix

HexPhoenix

    Ahli Sangat Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3290 posts

Posted 24 May 2008 - 08:16 PM

depends on minat la.

klo ade rezeki tu tak ke mane lah. keje mesti ade.
AMD Athlon X2 5000+ Brisbane | abit AX78 | Sapphire HD3850 256MB GDDR3 | Kingston KVR DDR2 667 2GB | WD 160JS |WD 640JS | Acbel E2 510W | Wacom Graphire4

wondernowonder.blogspot.com

#4 alltvmas

alltvmas

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 410 posts

Posted 24 May 2008 - 08:43 PM

course yg aku skang tgh blaja pun byk cabang - mass comm
kau boleh keje mana2 bidang pun - advertising/journalist/Public relation/Tv industry/ macam2 la
tu pendapat aku je...

mana2 course pun asalkan ada daya usaha nak cari ilmu pas2 cari keje adala rezeki kat mana2
tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia? di blok TUAH! hahaha [gurau je]
"Jenny, it's killing me" - Click Five

#5 the_stig

the_stig

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 182 posts

Posted 24 May 2008 - 09:23 PM

macam course aku..bachelor of engineering technology in airconditioning and industrial refrigeration tecnology..ceh pomot plak..course ni ok bagi yang minat mechanical..untuk kerjaya memang cerah la..ko leh jadi consultant site..leh jadi instructor kat bangunan2..base course ni dari france..kire kat france tu mmg otai la bab airconditioning ni..sekarang lulusan tuk prog ni mmg sket dalam m'sia..field dalam oil and gas..memang besar..




chow..
"this is not a request, this situation is fixed"

#6 nocturnal

nocturnal

    Ahli Sangat Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3937 posts

Posted 24 May 2008 - 09:47 PM

QUOTE(Azie Aril @ May 24 2008, 04:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
salam...

mnta kpd sapa2 yg tau course apa yg bgus utk diterima trus bekerja slps habis menuntut kat U... erm, mmg byk course kt U skrg ni... tp, course apa yg mempunyai prospek yg cerah... hope somebody help me... tq... smile.gif


pelik tol soalan ko.

di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.
Integriti & Tanggungjawab Pekerja: Guna Internet pejabat untuk benda-benda berkaitan kerja, bukan menyalahgunakan internet untuk kegunaan peribadi : Pensyarah HR aku yang cakap :lol:

#7 Azie Aril

Azie Aril

    Ahli Baru

  • Learning
  • 12 posts

Posted 24 May 2008 - 10:38 PM

tima kasih bebanyak la ats pndangan korg sumer... i appreciate it... huhu.. smile.gif

#8 joe_metal83

joe_metal83

    Ahli

  • Members
  • PipPip
  • 66 posts

Posted 25 May 2008 - 03:15 AM

aku rse mcm cos civil jew byk.....bukak jew paper star civil brlambak2 keje

#9 Uwais Al-Qarani

Uwais Al-Qarani

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1332 posts

Posted 25 May 2008 - 02:17 PM

Networking =)
www.izat.blogspot.com

www.iluvislam.com <---Soal jawab agama..InsyaAllah

#10 akhibadak

akhibadak

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 174 posts

Posted 25 May 2008 - 03:01 PM

huhu...bg aku semua course ada dia punya cabang yg luas..
Macam course yg aku ambil accounting ko boleh masuk bidang yg berkaitan ngan akaun atau management...
contohnya..audit,akaun,cukai,costing management,economy.marketiting dan sebagainya cabangnya luas..ko leh lompat kat mana2 bidang as long ia berkaitan ngan bidang yg dipelajar..
But tu terpulang pada minat masing2..X guna kalo blajar semata-mata nak blajar untuk tgk prospek kerja..Yg penting minat..hehe

Edited by Hire_Purchase, 25 May 2008 - 03:02 PM.

Layari lah: http://www.gdc2u.com
Perkhidmatan Online Terbaik
Dijamin Puas Hati

#11 ejoe

ejoe

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 482 posts

Posted 25 May 2008 - 04:33 PM

medic..mmg tak cukup doctor kat mesia ni....
http://www.ejoe.net
http://www.dkelate.com
http://www.ejoesolutions.com

#12 heaven x

heaven x

    Ahli Amat Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 7121 posts

Posted 25 May 2008 - 06:05 PM

pilot wooo prospek kerja cerah sekang..mmg x cukup pilot sekang nih...
apply jgn x apply...mmg gaji beriban awek hawt2 ramai..so apa lagi daftar la segera..
hahahaha
~::c2d e6400=biostar tforce 965pt=kingston 1gbx2=geforce 8800gts 320mb=acbel polytech 500w=TT big typhoon VX=seagate 160gb=17" samsung 740N=Altec Lansing VS-4121::~

#13 shinshishio

shinshishio

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 499 posts

Posted 25 May 2008 - 06:23 PM

CODE
medic..mmg tak cukup doctor kat mesia ni....



ak plak, nk add, welding engineering. bnyk cbang ko blh g.
jrutera rmai da cbut g luar.gaji kt m'sia x best.ciput. x reti brsyukur btul.
petronas n ank2 syraktnyer mmrlukn rmai tnaga pkar dlm bdang ni.
bnyk cbang ko blh g.da tua pn, x lrat, jd pnsyarah. huhu~

tp syg. kt m'sia ni, bdang ni tmpt blaja nyer sgt2 trhad.bngang btul.ijzah yg kt m'sia ni x clap aku, kt unikl-mfi je.klu nk wat ijzah n k ats, trpksa ko g ovrs gak.


::wanderman::

#14 Msakura

Msakura

    Ahli Baru

  • Learning
  • 4 posts

Posted 25 May 2008 - 07:57 PM

how about physiotherapy? or even nursing pun very demanding nowadays..
apapun, semua ni berkenaan dengan minat..
hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih!!

yahOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO..^^
Learn from yesterday, live for today, hope for 2morrow..
Live the life u love and love the life u live!!
Gambateh~ ^^

#15 ipbmm

ipbmm

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 257 posts

Posted 26 May 2008 - 05:01 PM

QUOTE(Azie Aril @ May 24 2008, 04:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
salam...

mnta kpd sapa2 yg tau course apa yg bgus utk diterima trus bekerja slps habis menuntut kat U... erm, mmg byk course kt U skrg ni... tp, course apa yg mempunyai prospek yg cerah... hope somebody help me... tq... smile.gif



guru adalah pekerjaan yang mulai.. rolleyes.gif anda hanya perlu memohon belajar di Institut Perguruan selepas SPM selama 5 1/2 tahun. dapat elaun + kompem kerja...xpayah dok hutang PTPTN... blush.gif

#16 Azie Aril

Azie Aril

    Ahli Baru

  • Learning
  • 12 posts

Posted 26 May 2008 - 07:14 PM

hmmmm... btul gak ek... mnat pnting gak... smile.gif

#17 Syadan

Syadan

    Ahli Baru

  • Learning
  • 11 posts

Posted 02 June 2008 - 11:44 PM

Hai guys..
just dropping by..

nak tahu gak,ape yang aku akan dapat kelak jika aku amik Art And Design bahagian Grafik?
Juz wanna know my future details...

#18 BigSaver

BigSaver

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 201 posts

Posted 03 June 2008 - 02:41 AM

haha..abg aku ckp la..dia ir oil n gas..medic n engineer ni bidg critacal..so rmai company yg beso gile nk kn fresh or da experince one..2 yg abg aku gtau la..bidng yg lain 2 tgk demand gak..
ER4P da jual..UM2..here i come!!

#19 streamyx

streamyx

    Ahli

  • Members
  • PipPip
  • 70 posts

Posted 03 June 2008 - 04:59 PM

guru/pensyarah la
pekerjaan yg mulia..
he2
STREAMYX | FIXED LINE | CENTREX | All TM PRODUCT [personal/business]
019-455 0102 | 019-267 1323 | [email protected]

Reseller diperlukan. Hubungi segera 019-267 1323

#20 cEsC_fAbrEgAs

cEsC_fAbrEgAs

    Ahli Baru

  • Learning
  • 9 posts

Posted 05 June 2008 - 02:38 PM

QUOTE(.mysahabat9 @ May 24 2008, 07:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kos Geoinformatik (GIS), UTM Skudai... Berkaitan mapping, tanah, mengolahan maklumat data tanah menggunakan komputer,satelite, GPS dan sebagainya... boleh kerja di syarikat kejuruteraan, awam, SYABAS...SIME DARBY..RANHILL....

Contohnya, aku blum lagi habis final year projek dah suruh datang kerja... bila tak dapat datang interview.. boleh tawaran-tawaran bila aku free.. Kerja mencari student.. Cari dalam jobstreet type "GIS".. Sebab apa? Sebab kurang persaingan, kalau kos kejuruteraan, satu Universiti kuar dalam 100 student.. rata-rata U tawar kos kejuruteraan.. So rezeki mana yang dapat... Skrg ini dah tukar kerja 3 kali dalam setahun...sebab apa? sebab banyak sangat kerja....tak terpilih aku...HEHEHEHE, meganggur seminggu jer sebab penat buat projek tahun akhir..



kos geoinformatik??kos ape 2??huhu..
2 laa jwpn kwn2,mkcik2,sdara2,spupu spapat ble aku ckp aku amek kos nie..
aku mule2 cam xbpe tawu sgt psl kos geoinfo nie..
tp skrg cam da tawu jugak la sket2..
n pd awlny aku agk kekaburn psl peluang keje die..
yelaa..org salu sebot kos engnrg demand tggi..
so aku pkir kos nie mst xbyk peluang keje..rupe2ny aku da tclap..
lg org brebut2 nak amek keje ade laa kn??hehe..bestny..
ermm..skrg rs lg bsmngt plak nk abihkn degree aku nie..
n tkt nie cgpa 1st class lg..alhamdulillah..
so aku arap bley grad 1st class laa..
sbb aku plan nk smbg master plak dlm bidang GIS nnt..insyaAllah..
soo..wish me luck..
mne laa taw sok2 aku bley tuka keje 5kali staun plak..hehe rolleyes.gif

yeahhh...idop GEOINFO!!huhuhu..

Edited by gbaharuhi7, 05 June 2008 - 02:44 PM.


#21 nirzaanputra

nirzaanputra

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 154 posts

Posted 05 June 2008 - 11:22 PM

Assalamualaikum, pada pendapat aku lak kos yang mempunyai peluang kerja yang cerah ialah Ukur bahan, GIS ngan sains geomatik. Ukur bahan keperluan dalam malaysia memang diperlukan sangat-sangat. Kalau GIS ngan Geomatik keperluan kerja pun sama banyak. Tapi pandai-pandai sebab ada company saja nak cari pekerja yang boleh diberikan gaji yang murah sedangkan kerja sains geomatik teruk. Masuk hutan, paya, jurang macam2 lah. Tapi percayalah tak susah nak dapat keje. kawan aku belajar diploma kuar je terus dapat keje starting gaji RM3000. Tapi tak semua macam tu lah, cuma nak cakap kos ni mudah dapat keje. tu jer.

#22 MenCaRi

MenCaRi

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1503 posts

Posted 06 June 2008 - 10:14 AM

kos networking ok ke?

tgk dlm govement spec kerja cam x luas ja..?

#23 cEsC_fAbrEgAs

cEsC_fAbrEgAs

    Ahli Baru

  • Learning
  • 9 posts

Posted 10 June 2008 - 04:02 PM

QUOTE(nirzaanputra @ Jun 5 2008, 11:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Assalamualaikum, pada pendapat aku lak kos yang mempunyai peluang kerja yang cerah ialah Ukur bahan, GIS ngan sains geomatik. Ukur bahan keperluan dalam malaysia memang diperlukan sangat-sangat. Kalau GIS ngan Geomatik keperluan kerja pun sama banyak. Tapi pandai-pandai sebab ada company saja nak cari pekerja yang boleh diberikan gaji yang murah sedangkan kerja sains geomatik teruk. Masuk hutan, paya, jurang macam2 lah. Tapi percayalah tak susah nak dapat keje. kawan aku belajar diploma kuar je terus dapat keje starting gaji RM3000. Tapi tak semua macam tu lah, cuma nak cakap kos ni mudah dapat keje. tu jer.



a'ahh..stuju2..keje ukur geomatic nie mmg tough sket..msok utan,paya,pnjt gunung sume..mmg challenging gler..tp 2 yg best 2..mncabar sket..huhu..n lect aku ckp,mmg keje ukur geomatik nie byk wat duwet laa..kalo nk wat keje ukur earth surface nie,org byk cari geomatic
surveyor drpd pkai remote sensing..lg accurate keje ukur 2..n mkin luas kwsn nk d'ukur,meaning mkin bsar project 2,mkin bgnde2 laa wat duwet..huhuhu

bkn nk pomot,tp nie cdgn je bg sape2 yg nak sng dpt keje n gaji pn lebat..hahah..
n course nie kne physically tough laa..tp aku tgk kt utm 2 bil gulz yg amek geomatic engnrg 2 sme byk je ngn boyz..kre sape2 pon bley wat sbnrny.. rolleyes.gif
n slain geoinfomatic n geomatic engnrng,remote sensing pon best jugak..
n lect sume ckp,remote sensing 2 course yg plg mnarik laa..sgt3 best..
sbb RS 2 kaji earth surface n wat survey pkai satelite..mmg canggih laa..n sgt interesting.. laugh.gif

#24 Ruzz

Ruzz

    Ahli Baru

  • Learning
  • 16 posts

Posted 23 June 2008 - 03:05 PM

networking n software engineering klu it lah...engineering- electrical,eloctronic,chemical...civil

#25 mizzmechy

mizzmechy

    Ahli Baru

  • Learning
  • 3 posts

Posted 25 June 2008 - 04:37 PM

for me whatever course u take, u must SCORE! kalo u x minat and u enroll that prog bcoz ppl said that it worth for ur money at the end, pun x guna gak.sbb skrg ni mmg graduate yg kuar byk...so that most company shortlisted the candidates by looking at their final CGPA.....my suggestion amik course yg byk peluang kerja....like engineering,accounting,etc........u grad jer mcm2 company u leh pi...tp keyword nyer...U must be a SCORER!
. KNOWLEDGE . COMPETENCY . INNOVATION .
http://www.iuctt.edu.my