• Announcements

    • 2 Peraturan Asas : Gunakan Tag & Template / NO inDirect Bump

      ---------------- -------------------------------------------------------------- ------------------------------------- Ahli yang tidak mematuhi syarat asas akan dinaikan warn level tanpa notis dan thread anda akan dikunci. Segala PM yang tidak berkaitan tidak akan dilayan sekiranya jelas anda melanggar peraturan. BERKUATKUASA ! ----------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- * no tag, no template = immediately warn ! * kelonggaran untuk tidak menggunakan template untuk tag² [wtb] , [nb] & [wtf] untuk membaca peraturan lain untuk melihat contoh template
    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
    • Tatacara Posting Ruangan Aksesori

      Assalamualaikum / Salam sejahtera Posting dalam ruangan aksesori yang harus di ikuti :

      1) Sebarang fakta dan review hendaklah disertakan dengan link asal

      2) Elakkkan posting :

      - smiley semata-mata- 'berapa harga dia?'- 'kat mana ko beli?'- 'betul tu, aku sokong...'-' oh camtu ke! mana aku tahu!!!'

      3) No referral link yang tidak berkaitan

      4) Jangan terkeluar dari topik

      5) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM.

      6) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan.

      7) No fanboyism
      ____________________________________________________________
      _______________________________

      .::. Kegagalan mengikut dan mematuhi terma boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::.
      ____________________________________________________________
      _______________________________
    • Perkongsian Akaun Rapidshare adalah ditegah!!!

      Rapidshare term :

      RapidShare keeps the legal right to close an account that are used by several people. It is a violation of terms to share an account.




      ____________________________________________________________
      Sebarang topik perkongsian akaun akan dipadam tanpa notis, pemula topik, user yang memberi username dan password akan diberi warning atau di ban tanpa notis. HARAP MAKLUM
      ____________________________________________________________




      Larangan ini juga boleh melibatkan sebarang hosting file server berbayar yang lain seperti megaupload, uploading, megashare sebagainya.
    • Pengumuman Penting Forum Putera.com 14/02/2010

      Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Kepada ahli-ahli Putera.com yang dikasihi sekalian. Sekiranya anda mempunyai masalah untuk Log-In forum Putera.com, silalah rujuk untuk mendapat maklumat dengan lebih lanjut. Untuk pengetahuan, Database Forum Putera.com telah disatukan dengan Database Putera.forumotion.com. Oleh itu, ahli-ahli lama mungkin mempunyai dua nickname yang sama iaitu satu di putera.com dan satu lagi di putera.forumotion. Perbezaannya ialah dua nickname ini akan dibezakan dengan _1 dihujungnya salah satu daripadanya. Oleh itu, anda harus menghubungi Admin Shanai atau Admin FryShadow dan memberitahu kepada mereka nickname anda di putera.com (beserta email) serta nickname anda di putera.forumotion (beserta email) supaya Admin shanai dapat menyatukan kedua-keduanya. Sekiranya anda tidak pernah mendaftar di forum putera yang lama dan cuma mendaftar di forum putera.forumotion, boleh abaikan announcement ini. Harap Maklum..

Course Apa Yg Mempunyai Prospek Kerjaya Yg Cerah?

26 posts in this topic

Posted · Report post

salam...

mnta kpd sapa2 yg tau course apa yg bgus utk diterima trus bekerja slps habis menuntut kat U... erm, mmg byk course kt U skrg ni... tp, course apa yg mempunyai prospek yg cerah... hope somebody help me... tq... smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(Azie Aril @ May 24 2008, 04:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
salam...

mnta kpd sapa2 yg tau course apa yg bgus utk diterima trus bekerja slps habis menuntut kat U... erm, mmg byk course kt U skrg ni... tp, course apa yg mempunyai prospek yg cerah... hope somebody help me... tq... smile.gif


kos Geoinformatik (GIS), UTM Skudai... Berkaitan mapping, tanah, mengolahan maklumat data tanah menggunakan komputer,satelite, GPS dan sebagainya... boleh kerja di syarikat kejuruteraan, awam, SYABAS...SIME DARBY..RANHILL....

Contohnya, aku blum lagi habis final year projek dah suruh datang kerja... bila tak dapat datang interview.. boleh tawaran-tawaran bila aku free.. Kerja mencari student.. Cari dalam jobstreet type "GIS".. Sebab apa? Sebab kurang persaingan, kalau kos kejuruteraan, satu Universiti kuar dalam 100 student.. rata-rata U tawar kos kejuruteraan.. So rezeki mana yang dapat... Skrg ini dah tukar kerja 3 kali dalam setahun...sebab apa? sebab banyak sangat kerja....tak terpilih aku...HEHEHEHE, meganggur seminggu jer sebab penat buat projek tahun akhir..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

depends on minat la.

klo ade rezeki tu tak ke mane lah. keje mesti ade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

course yg aku skang tgh blaja pun byk cabang - mass comm
kau boleh keje mana2 bidang pun - advertising/journalist/Public relation/Tv industry/ macam2 la
tu pendapat aku je...

mana2 course pun asalkan ada daya usaha nak cari ilmu pas2 cari keje adala rezeki kat mana2
tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia? di blok TUAH! hahaha [gurau je]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

macam course aku..bachelor of engineering technology in airconditioning and industrial refrigeration tecnology..ceh pomot plak..course ni ok bagi yang minat mechanical..untuk kerjaya memang cerah la..ko leh jadi consultant site..leh jadi instructor kat bangunan2..base course ni dari france..kire kat france tu mmg otai la bab airconditioning ni..sekarang lulusan tuk prog ni mmg sket dalam m'sia..field dalam oil and gas..memang besar..




chow..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(Azie Aril @ May 24 2008, 04:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
salam...

mnta kpd sapa2 yg tau course apa yg bgus utk diterima trus bekerja slps habis menuntut kat U... erm, mmg byk course kt U skrg ni... tp, course apa yg mempunyai prospek yg cerah... hope somebody help me... tq... smile.gif


pelik tol soalan ko.

di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tima kasih bebanyak la ats pndangan korg sumer... i appreciate it... huhu.. smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku rse mcm cos civil jew byk.....bukak jew paper star civil brlambak2 keje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Networking =)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

huhu...bg aku semua course ada dia punya cabang yg luas..
Macam course yg aku ambil accounting ko boleh masuk bidang yg berkaitan ngan akaun atau management...
contohnya..audit,akaun,cukai,costing management,economy.marketiting dan sebagainya cabangnya luas..ko leh lompat kat mana2 bidang as long ia berkaitan ngan bidang yg dipelajar..
But tu terpulang pada minat masing2..X guna kalo blajar semata-mata nak blajar untuk tgk prospek kerja..Yg penting minat..hehe Edited by Hire_Purchase

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

medic..mmg tak cukup doctor kat mesia ni....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pilot wooo prospek kerja cerah sekang..mmg x cukup pilot sekang nih...
apply jgn x apply...mmg gaji beriban awek hawt2 ramai..so apa lagi daftar la segera..
hahahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

CODE
medic..mmg tak cukup doctor kat mesia ni....



ak plak, nk add, welding engineering. bnyk cbang ko blh g.
jrutera rmai da cbut g luar.gaji kt m'sia x best.ciput. x reti brsyukur btul.
petronas n ank2 syraktnyer mmrlukn rmai tnaga pkar dlm bdang ni.
bnyk cbang ko blh g.da tua pn, x lrat, jd pnsyarah. huhu~

tp syg. kt m'sia ni, bdang ni tmpt blaja nyer sgt2 trhad.bngang btul.ijzah yg kt m'sia ni x clap aku, kt unikl-mfi je.klu nk wat ijzah n k ats, trpksa ko g ovrs gak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

how about physiotherapy? or even nursing pun very demanding nowadays..
apapun, semua ni berkenaan dengan minat..
hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih!!

yahOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO..^^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(Azie Aril @ May 24 2008, 04:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
salam...

mnta kpd sapa2 yg tau course apa yg bgus utk diterima trus bekerja slps habis menuntut kat U... erm, mmg byk course kt U skrg ni... tp, course apa yg mempunyai prospek yg cerah... hope somebody help me... tq... smile.gif



guru adalah pekerjaan yang mulai.. rolleyes.gif anda hanya perlu memohon belajar di Institut Perguruan selepas SPM selama 5 1/2 tahun. dapat elaun + kompem kerja...xpayah dok hutang PTPTN... blush.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hmmmm... btul gak ek... mnat pnting gak... smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hai guys..
just dropping by..

nak tahu gak,ape yang aku akan dapat kelak jika aku amik Art And Design bahagian Grafik?
Juz wanna know my future details...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

haha..abg aku ckp la..dia ir oil n gas..medic n engineer ni bidg critacal..so rmai company yg beso gile nk kn fresh or da experince one..2 yg abg aku gtau la..bidng yg lain 2 tgk demand gak..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

guru/pensyarah la
pekerjaan yg mulia..
he2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

QUOTE(.mysahabat9 @ May 24 2008, 07:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kos Geoinformatik (GIS), UTM Skudai... Berkaitan mapping, tanah, mengolahan maklumat data tanah menggunakan komputer,satelite, GPS dan sebagainya... boleh kerja di syarikat kejuruteraan, awam, SYABAS...SIME DARBY..RANHILL....

Contohnya, aku blum lagi habis final year projek dah suruh datang kerja... bila tak dapat datang interview.. boleh tawaran-tawaran bila aku free.. Kerja mencari student.. Cari dalam jobstreet type "GIS".. Sebab apa? Sebab kurang persaingan, kalau kos kejuruteraan, satu Universiti kuar dalam 100 student.. rata-rata U tawar kos kejuruteraan.. So rezeki mana yang dapat... Skrg ini dah tukar kerja 3 kali dalam setahun...sebab apa? sebab banyak sangat kerja....tak terpilih aku...HEHEHEHE, meganggur seminggu jer sebab penat buat projek tahun akhir..



kos geoinformatik??kos ape 2??huhu..
2 laa jwpn kwn2,mkcik2,sdara2,spupu spapat ble aku ckp aku amek kos nie..
aku mule2 cam xbpe tawu sgt psl kos geoinfo nie..
tp skrg cam da tawu jugak la sket2..
n pd awlny aku agk kekaburn psl peluang keje die..
yelaa..org salu sebot kos engnrg demand tggi..
so aku pkir kos nie mst xbyk peluang keje..rupe2ny aku da tclap..
lg org brebut2 nak amek keje ade laa kn??hehe..bestny..
ermm..skrg rs lg bsmngt plak nk abihkn degree aku nie..
n tkt nie cgpa 1st class lg..alhamdulillah..
so aku arap bley grad 1st class laa..
sbb aku plan nk smbg master plak dlm bidang GIS nnt..insyaAllah..
soo..wish me luck..
mne laa taw sok2 aku bley tuka keje 5kali staun plak..hehe rolleyes.gif

yeahhh...idop GEOINFO!!huhuhu.. Edited by gbaharuhi7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamualaikum, pada pendapat aku lak kos yang mempunyai peluang kerja yang cerah ialah Ukur bahan, GIS ngan sains geomatik. Ukur bahan keperluan dalam malaysia memang diperlukan sangat-sangat. Kalau GIS ngan Geomatik keperluan kerja pun sama banyak. Tapi pandai-pandai sebab ada company saja nak cari pekerja yang boleh diberikan gaji yang murah sedangkan kerja sains geomatik teruk. Masuk hutan, paya, jurang macam2 lah. Tapi percayalah tak susah nak dapat keje. kawan aku belajar diploma kuar je terus dapat keje starting gaji RM3000. Tapi tak semua macam tu lah, cuma nak cakap kos ni mudah dapat keje. tu jer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kos networking ok ke?

tgk dlm govement spec kerja cam x luas ja..?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(nirzaanputra @ Jun 5 2008, 11:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Assalamualaikum, pada pendapat aku lak kos yang mempunyai peluang kerja yang cerah ialah Ukur bahan, GIS ngan sains geomatik. Ukur bahan keperluan dalam malaysia memang diperlukan sangat-sangat. Kalau GIS ngan Geomatik keperluan kerja pun sama banyak. Tapi pandai-pandai sebab ada company saja nak cari pekerja yang boleh diberikan gaji yang murah sedangkan kerja sains geomatik teruk. Masuk hutan, paya, jurang macam2 lah. Tapi percayalah tak susah nak dapat keje. kawan aku belajar diploma kuar je terus dapat keje starting gaji RM3000. Tapi tak semua macam tu lah, cuma nak cakap kos ni mudah dapat keje. tu jer.



a'ahh..stuju2..keje ukur geomatic nie mmg tough sket..msok utan,paya,pnjt gunung sume..mmg challenging gler..tp 2 yg best 2..mncabar sket..huhu..n lect aku ckp,mmg keje ukur geomatik nie byk wat duwet laa..kalo nk wat keje ukur earth surface nie,org byk cari geomatic
surveyor drpd pkai remote sensing..lg accurate keje ukur 2..n mkin luas kwsn nk d'ukur,meaning mkin bsar project 2,mkin bgnde2 laa wat duwet..huhuhu

bkn nk pomot,tp nie cdgn je bg sape2 yg nak sng dpt keje n gaji pn lebat..hahah..
n course nie kne physically tough laa..tp aku tgk kt utm 2 bil gulz yg amek geomatic engnrg 2 sme byk je ngn boyz..kre sape2 pon bley wat sbnrny.. rolleyes.gif
n slain geoinfomatic n geomatic engnrng,remote sensing pon best jugak..
n lect sume ckp,remote sensing 2 course yg plg mnarik laa..sgt3 best..
sbb RS 2 kaji earth surface n wat survey pkai satelite..mmg canggih laa..n sgt interesting.. laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

networking n software engineering klu it lah...engineering- electrical,eloctronic,chemical...civil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

for me whatever course u take, u must SCORE! kalo u x minat and u enroll that prog bcoz ppl said that it worth for ur money at the end, pun x guna gak.sbb skrg ni mmg graduate yg kuar byk...so that most company shortlisted the candidates by looking at their final CGPA.....my suggestion amik course yg byk peluang kerja....like engineering,accounting,etc........u grad jer mcm2 company u leh pi...tp keyword nyer...U must be a SCORER!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now