• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Linux : Tips And Tutorial

154 posts in this topic

Posted · Report post

Untuk Slack

Install ...

#installpkg aplikai.tgz

Update ....

#upgradepkg aplikasi.tgz

nak tau apa yg dah di install

#pkgtool

tukar rpm kepada tgz

#rpm2tgz aplikasi.rpm laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kawal pc windows dengan VNC

(VNC-fungsi serupa dengan PCAnywhere)

1. pada pc win98/2k - download dan install VNC program dari www.vnc.com

2. pada pc linux

download program vnc linux tarball from website yg sama

login sbg root, dan taip arahan berikut :

tar -zxf vnc-4.0-x86_linux.tar.gz

./vncinstall /usr/local/bin /usr/local/man

3. install c lib package dari CD No. 3 (Fedora) atau cari dari internet

rpm -Uvh compat-libstdc++-7.3-2.96.118.i386.rpm

4. run vncviewer

cd /usr/local/bin

./vncviewer

enter ip no : 192.168.1.2 (contoh)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aku pun tak testing lagi bendallah nih.. sbb pakai standalone skrg..

tapi tak pe..nnt aku cuba

Edited by psychoX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tutorial xine / mplayer yang support divx plz.. nak tgk cite naruto nih.. biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Yang tu kena tanya tuan tanah la...den tukang copy jo.... biggrin.gif

Dah lama dah layan .avi kat linux.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku dah install divx4linux tu dalam fedora aku.. tapi still tersekat sekat.. nape ekk.. aku main avi tu guna xine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ni nak setup oracle 9i dalam FC3

aku tak pernah test lagi .. tapi at least ada lah nota untuk rujukan semua..

Install Oracle9i(9.2.0.4) on Fedora Core 3

I. Prepare the files

1. Download ship_9204_linux_disk1.cpio.gz, ship_9204_linux_disk2.cpio.gz ship_9204_linux_disk3.cpio.gz from www.oracle.com to your local disks.Unzip them all.

gunzip ship_9204_linux_disk1.cpio.gz

gunzip ship_9204_linux_disk2.cpio.gz

gunzip ship_9204_linux_disk3.cpio.gz

cpio -idmv < ship_9204_linux_disk1.cpio

cpio -idmv < ship_9204_linux_disk2.cpio

cpio -idmv < ship_9204_linux_disk3.cpio

there will be three new sub-directories named Disk1,Disk2,Disk3 in the directory.

2. Copy compat-gcc-7.3-2.96.128.i386.rpm, compat-gcc-c++-7.3-2.96.128.i386.rpm, compat-libstdc++-7.3-2.96.128.i386.rpm, compat-libstdc++-devel-7.3-2.96.128.i386.rpm from Red Hat EL AS3 installation CDs to a temporary directory.

3. Make a script file named rhel3_pre_install.sh with the following content:

#!/bin/bash

USER=`whoami`

if [ $USER != root ]; then

echo "Must be root to run this script, please login as root and re-try"

exit

fi

# see if libcwait.so is already being loaded

if [ -f "/etc/ld.so.preload" ] && [ -n "`grep libcwait /etc/ld.so.preload`" ]; then

echo "Patch has already been applied"

exit

else

echo "Applying patch..."

fi

cat << EOF |

#include

#include

#include

#include

pid_t

__libc_wait (int *status)

{

int res;

asm volatile (”pushl %%ebx\n\t”

“movl %2, %%ebx\n\t”

“movl %1, %%eax\n\t”

“int \$0x80\n\t”

“popl %%ebx”

: “=a” (res)

: “i” (__NR_wait4), “0″ (WAIT_ANY), “c” (status), “d” (0), “S” (0));

return res;

}

EOF

gcc -O2 -shared -fpic -xc - -o /etc/libcwait.so

echo “/etc/libcwait.so” >>/etc/ld.so.preload

echo “Patch successfully applied”

Change the file property to executable. Open a terminal, do it as ‘root’ user.

sh rhel3_pre_install.sh

II. Prepare the system

1. Check if the following rpms have been installed.

rpm –qa | grep compat-db

rpm –qa | grep openmotif

rpm –qa | grep setarch

make sure they are installed exactly.

2. Install the four rpms copy out from RHEL AS3.Do the following command in the directory which contains them.

rpm –Uvh com*rpm –force

check them by rpm –qa | grep compat

make sure they are installed exactly.

3. Change the gcc to oracle required

mv /usr/bin/gcc /usr/bin/gcc34

mv /usr/bin/g++ /usr/bin/g++34

ln -s /usr/bin/gcc296 /usr/bin/gcc

ln -s /usr/bin/g++296 /usr/bin/g++

4. Modify /etc/sysctl.conf, add the following content:

kernel.shmmax = 536870912

kernel.shmmni = 4096

kernel.shmall = 2097152

kernel.sem = 250 32000 100 128

fs.file-max = 65536

net.ipv4.ip_local_port_range = 1024 65000

If you have more then 2G ram, you can set kernel.shmmax = 2147483648

5. Modify /etc/security/limits.conf, add the following content:

oracle    soft    nofile    65536

oracle    hard    nofile   65536

oracle    soft    nproc    16384

oracle    hard    nproc    16384

then, restart the computer.

III. Prepare the user and the directories

1. Add user and groups

groupadd oinstall

groupadd dba

useradd -g oinstall -G dba oracle

passwd oracle

2. Make directories

mkdir -p /opt/ora9/product/9.2

mkdir /var/opt/oracle

chown oracle.dba /var/opt/oracle

chown -R oracle.oinstall /opt/ora9

chmod 755 /var/opt/oracle

3. Change X unlimited to anyone

xhost +

4. set the ‘root’ user’s environment

export ORACLE_BASE=/opt/ora9

export ORACLE_HOME=/opt/ora9/product/9.2

5. open a new terminal

su – oracle

modify the .bashrc, add the following content:

#oracle 9i

export ORACLE_BASE=/opt/ora9

export ORACLE_HOME=/opt/ora9/product/9.2

export PATH=$ORACLE_HOME/bin:$ORACLE_HOME/Apache/Apache/bin:$PATH

export ORACLE_OWNER=oracle

export ORACLE_SID=ora9

export ORACLE_TERM=vt100

export LD_ASSUME_KERNEL=2.4.1

export THREADS_FLAG=native

export LD_LIBRARY_PATH=/opt/ora9/product/9.2/lib:$LD_LIBRARY_PATH

# change this NLS settings to suit your country:

# example:

# german_germany.we8iso8859p15, american_america.we8iso8859p2 etc.

export LANG=en_US

export LC=en_US

then refresh the environment: source .bashrc

check if them take effect. set | more

6.logout and relogin as ‘oracle’.

IV. Finish the installation.

Change the current directory to which you download the oracle9i installation files.

./Disk1/runInstaller

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

notes utk setting internal modem utk red hat linux 9 takde ke. kalo bole kasi notes and guidance utk setting aztech 56k internal modem smart link ok gak...onegaishimasu..sory menyusahkan kamu... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apa bahaya kalau kita lupa nak unmount pen drive kita???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ala.. macam ko lupa nak upplug ko punye pen drive kat windows la.. dia akan bagi warning kan... so serupa gak ngan linux.. cuba ko test

ko taip tail -f /var/log/message

pastu ko cabut ko punye thumbdrive

ko tengok apa dia cakap dalam log tu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ala.. macam ko lupa nak upplug ko punye pen drive kat windows la.. dia akan bagi warning kan... so serupa gak ngan linux..

saya kalau kat window main cabut je pen drive tu..

ko taip tail -f /var/log/message

saya taip command dia kuar camni..

bash: -f: command not found

saya pakai red hat 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

VMWare Workstation

(Membolehkan 2 OS dalam 1 pc serentak)

VMWare ni software berbayar. boleh download utk trial 30 hari.

Install software ni dlm Linux utk membolehkan Linux run Windows serentak.

Tak payah le lagi reboot setiap kali perlu gunakan Windows.

1. download WMWare Workstation 5 dari http://www.vmware.com

boleh pilih file RPM

2. register di situ utk dapatkan serial number trial 30 hari yg akan dihantar ke email

3. try le install sendiri... sebab aku pun tak try lagi. baru download jer...

laugh.gif

orait.... aku dah berjaya install. ni aku perturunkan tips2 cara install VMWare... fuh best giler

VMware Workstation 5 - install Windows98 dalam Linux

penggunaan : utk install Windows di dalam komputer Linux

1. download VMware Workstation 5 dari www.vmware.com

2. register utk terima serial number dari email

3. intall pakej rpm tersebut

4. pastikan pc linux tersedia dengan pakej utk recompile kernel

(kerana memerlukan compiler C)

5. run fail konfigurasi (sbg root)

# /usr/bin/vmware.config.pl

6. run program vmware

# /usr/bin/vmware

7. pilih untuk create new virtual machine

-pilih jenis Windows (Win98, WinXP dsb)

-tetapkan saiz maximum grow utk windows tersebut . cth 2GB

8. utk install Windows98

-masukkan CDROM Win98

-tekan <Esc> semasa boot utk menukar first boot device & pilih CDROM (dgn menekan Enter)

-fdisk utk create partition

-format partition C:\ tersebut

-run setup.exe dari CD windows 98

9. Setelah install win98 selesai, run VM - Install VMware Tools

10. Untuk uninstall # rpm -e VMwareWorkstation

sekian tongue.gif

Edited by darkranger

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

saya kalau kat window main cabut je pen drive tu..

saya taip command dia kuar camni..

bash: -f: command not found

saya pakai red hat 9

boleh tak bagi penyelesaian ni....

sbb ada sesetengah command tak boleh guna kat red hat 9 saya..

nak kata command silap tak jugak sbb ambik dlm buku..

Edited by Prince of Andalus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salah Setting Resolusi Desktop

-jika tersilap menukar setting resolusi lebih tinggi daripada yg dpt support oleh kad grafik/monitor

(akibatnya tiada paparan display langsung.... inilah yang terjadik kpd aku di pagi-pagi sabtu ni....)

1. Login sebagai root dari mod arahan (shell prompt)

gunakan salah satu dari kaedah ini

a- login dgn telnet/ssh dari pc lain atau

b- boot dgn CD Installation dan taip [ linux rescue ]

# vi /etc/inittab

- i (utk insert/edit)

gantikan id:5:Initdefault: --> id:3:Initdefault:

- save <Esc> :wq!

# init 6 (untuk reboot)

2. login sbg root & gantikan fail XF86Config.backup sebagai XF86Config

# mv /etc/X11/XF86Config /etc/X11/XF86Config.old

# mv /etc/X11/XF86Config.backup /etc/X11/XF86Config

3. tukar semula fail inittab 3 kepada 5 seperti asal (spt langkah 1)

init 6 (utk reboot)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

boleh tak bagi penyelesaian ni....

sbb ada sesetengah command tak boleh guna kat red hat 9 saya..

nak kata command silap tak jugak sbb ambik dlm buku..

Kalo harddisk ko agak besar nak senang ko install je semua pakej dari cd redhat ko.. Ataupun ko cari dari cd redhat tue program2 yang ko rasa yang tak ada tapi ko perlukan.. Hehe pilihan untuk tidak memeningkan kepala tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

NET SEND dari Linux ke Windows

- biasanya kita gunakan net send sesama pc windows utk hantar short messages.

- so, kat sini contoh utk hantar net send dari pc Linux ke Windows.

cth utk menghantar popup mesej ke pcsitinurhaliza (hostname) dgn no ip 192.168.1.1

- tapi setakat ni tak berjaya lagi pc Windows nak balas balik mesej ke Linux

# smbclient -M pcsitinurhaliza -I 192.168.1.1 <Enter>

(taip mesej anda... dan tekan Ctrl+D bila selesai)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ko taip tail -f /var/log/message

saya taip command dia kuar camni..

bash: -f: command not found

saya pakai red hat 9

boleh tak bagi penyelesaian ni....

sbb ada sesetengah command tak boleh guna kat red hat 9 saya..

nak kata command silap tak jugak sbb ambik dlm buku..

tak payah taip -f ..... taip tail jer.... arahan ni utk tengok 10 baris terakhir dlm fail tu

tail /var/log/messages

Edited by darkranger

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

vmware nie membolehkan kita run banyak os serentak kan?? jadi mesti pakai resource yang banyak kan?? agak2 berapa spec yang minimum untuk run dengan baik??

konsep dia camner?? camni ker?

vmware nie run dalam satu OS(kat mane kita install vmware).. jadi OS tue akan jadi host kepada OS2 yang lainlah eh?? camner nak switch antara OS tue??

terasa nak try..

smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Configure Linux Sebagai Web Server

1.  edit fail index.html dan save dlm folder /var/www/html

<html>
<body bgcolor="lightblue">
Welcome To My Linux Web Server
</body>
</html>

2.  start Apache HTTP service

Start-System Settings-Server Settings-Services ---> http  (Start)

3.  buka website dengan  internet browser (cth : Mozilla/Netscape)

    http://localhost/    atau http://nombor.ip.anda/

** hurmm aku dah try yg nih tp tak boleh pun. apsal arr??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

** hurmm aku dah try yg nih tp tak boleh pun. apsal arr??

actually.. apache ada install tak? then kalau install, ada run/up kan tak? kalau dedua susah bole test...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku dah meround dlm forum nih, x semua lagi, paham2 je la as i'm using dial-up, ari tu bro blank dah suruh tgk dlm ni, tapi aku xjumpa lagi la, entah terlepas pandang ke... aku nak mintak tips camana nak install-kan kanotix ke dlm hdisk? ada yg boleh membantu? Trima kasih biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Laa dalam tu rupanya... ni aku nak pergi tengok...

Alfu Syukran psycoX! biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko kene follow forum tu bebetul. sebab dia org buat secara praktikal terus...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

W0W! Ada 50 pages lebih!! Aduss letih gak nih!

Takpe, kalau dah kena ikut secara detail, nnti xde la susah² kot... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now