• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Akademi Laut Malaysia(alam)

120 posts in this topic

Posted · Report post

owh..

okeyh,xder hal..

:lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

rugi nye ak x masuk thn lepas... huhuhu

mybe rezeki aku kat matrix,..

pe2 pun gud luck korang kat sane ek..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

haha.

sory lame x reply.

baru pas daftar kuar matric.

congrats kt sape2 yg dpt.

kita jumpe 13july nnt.

kpd sape2 yg x dpt.

taun dpn apply lg.

doa banyak2.

InsyaAllah dpt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku da balik~!!

bangang pnyer lembu paya mengkuang..

cam sial.!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

erm...

i got quite a kinky Q...

heard bout d crisis in alam managmnt. its from my fren. an alam cadet gk la. dgr citer korg dpt rm120 a month. true?

my fren's doin his final year aite nw. mase die sail dlu, die agak jarang kontek la. so, i wonder...if sum1 married,

or even gt relationship wif a seaman, berape agak2 kebarangkalian utk die berada di rumah bersama kt?

juz curios...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam,

apa beza kursus dip. kapal di Alam ni ngan diploma kejuruteraan marine kat poli ungku omar?

ada beza x gaji dr dip marine poly ngn dr alam?

dulu sebelum alam dibina misc byk amek dak2 marine ni,skang cam ne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

salam,

apa beza kursus dip. kapal di Alam ni ngan diploma kejuruteraan marine kat poli ungku omar?

ada beza x gaji dr dip marine poly ngn dr alam?

dulu sebelum alam dibina misc byk amek dak2 marine ni,skang cam ne?

tkde beza...few years ago adalah beza sket drsegi corz length, ALAM 3 1/2 thn, PUO 4 thn. Skang same jea 3 1/2 thn. cuma maybe cyllybus ada beza sketlah but overall sama jea.

Dr segi gaji even ko dr ALAm ka, dr PUO ka, dr UK ka.... sama jea atas kapal nnt....

erm...

i got quite a kinky Q...

heard bout d crisis in alam managmnt. its from my fren. an alam cadet gk la. dgr citer korg dpt rm120 a month. true?

my fren's doin his final year aite nw. mase die sail dlu, die agak jarang kontek la. so, i wonder...if sum1 married,

or even gt relationship wif a seaman, berape agak2 kebarangkalian utk die berada di rumah bersama kt?

juz curios...

about elaun tuh rm120 tuh dr thn 70-an lg.....but now dh naik kot to 150 or 180 kot...not sure tp zaman aku dulu 120. Kebarangkalian bersama tuh soalan cepu emas. But the question is, How much time U'll spend with ur love ones. Ko b'layar 4bln, cuti 2bln. So within 2 months ko ada kt umah leh lah gi cuti2 m'sia jalan sakan. Provided ur wife tk keje lah...alah amik jea cuti.....cm aku... balik umah jea jadi suriumah sepenuh masa ahax... tp biasanyer aku akan bawak anak bini aku gi cuti2 m'sia....bile ada budget lebih sket, aku bawak gi oversea. Tp kene ingat as a marine engineer or deck officer you are entitle to bring your spouse sailing provided korang tkde anak or wife korang tk pregnant. Aku dulu bawak bini aku sailing selama 3 thn.... So soalan berapa lama bersama tk applicable lah kan, pasal dia ada ngan aku atas kapal tul tak? but now dh ada anak tkleh lah....kene tunggu umur anak 2thn baru leh bawak sailing balik.

Edited by natiays

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ooo

ok

but ive heard lots of unpleasant thgs bout seaman during sailing

u knw...

izit true???

kinda wory me

neway thanks though, natiays

yea..!!! yea...!!!

nnt nk ikot si die g blayar..~~ (^_^)Y

haha...jk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ooo

ok

but ive heard lots of unpleasant thgs bout seaman during sailing

u knw...

izit true???

kinda wory me

neway thanks though, natiays

yea..!!! yea...!!!

nnt nk ikot si die g blayar..~~ (^_^)Y

haha...jk

wut unpleasant things??? alchohol? drugs? women?... now MISC has a VERY strict policy, NO Alchohol and NO Drugs, besides nie bukan kapal cam zaman [lanun] of the caribean yea tak?? Nak masuk ALAM pun very selective.

But frankly speaking lah, bende2 camtu lagi berleluasa kat darat tul tak?? Besides nnt when u ikut si die belayar u'll see for urself lah. I've been trying to shake off those nasty impression of us seaman for a long time.

Simply put, al those unpleasant things are all untrue. We're all just working to earn a living....kete, umah, anak bini nak makan....tkde masa nak berfoya2....kalo kantoi drugs/alcohol, company leh sack kita.....kang anak bini mau makan apa?? then contract nk kene byr balik..................

btw, this "fren" of urs, sail on which ship? motor ship ie; Bunga .... or Steam Ship ie S.S Puteri ... S.S Tenaga.. S.S Aman.. S.S Sri..?? when??

Edited by natiays

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tkde beza...few years ago adalah beza sket drsegi corz length, ALAM 3 1/2 thn, PUO 4 thn. Skang same jea 3 1/2 thn. cuma maybe cyllybus ada beza sketlah but overall sama jea.

Dr segi gaji even ko dr ALAm ka, dr PUO ka, dr UK ka.... sama jea atas kapal nnt....

about elaun tuh rm120 tuh dr thn 70-an lg.....but now dh naik kot to 150 or 180 kot...not sure tp zaman aku dulu 120. Kebarangkalian bersama tuh soalan cepu emas. But the question is, How much time U'll spend with ur love ones. Ko b'layar 4bln, cuti 2bln. So within 2 months ko ada kt umah leh lah gi cuti2 m'sia jalan sakan. Provided ur wife tk keje lah...alah amik jea cuti.....cm aku... balik umah jea jadi suriumah sepenuh masa ahax... tp biasanyer aku akan bawak anak bini aku gi cuti2 m'sia....bile ada budget lebih sket, aku bawak gi oversea. Tp kene ingat as a marine engineer or deck officer you are entitle to bring your spouse sailing provided korang tkde anak or wife korang tk pregnant. Aku dulu bawak bini aku sailing selama 3 thn.... So soalan berapa lama bersama tk applicable lah kan, pasal dia ada ngan aku atas kapal tul tak? but now dh ada anak tkleh lah....kene tunggu umur anak 2thn baru leh bawak sailing balik.

slalunya dari PUO ni dok kat bhg. engine/mekanikal ke kat anjungan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

slalunya dari PUO ni dok kat bhg. engine/mekanikal ke kat anjungan?

ok...Utk deck hanya di ALAM Melaka saja. Utk bhg engine, dr PUO dan ALAM Batu Rakit a.k.a Instep.

ALAM ada 2 cawangan satu di Kuala Sg. Baru Melaka, lg satu kt Batu Rakit Terengganu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wut unpleasant things??? alchohol? drugs? women?... now MISC has a VERY strict policy, NO Alchohol and NO Drugs, besides nie bukan kapal cam zaman [lanun] of the caribean yea tak?? Nak masuk ALAM pun very selective.

But frankly speaking lah, bende2 camtu lagi berleluasa kat darat tul tak?? Besides nnt when u ikut si die belayar u'll see for urself lah. I've been trying to shake off those nasty impression of us seaman for a long time.

Simply put, al those unpleasant things are all untrue. We're all just working to earn a living....kete, umah, anak bini nak makan....tkde masa nak berfoya2....kalo kantoi drugs/alcohol, company leh sack kita.....kang anak bini mau makan apa?? then contract nk kene byr balik..................

btw, this "fren" of urs, sail on which ship? motor ship ie; Bunga .... or Steam Ship ie S.S Puteri ... S.S Tenaga.. S.S Aman.. S.S Sri..?? when??

ooo

ok

undrstood

its a relieve

die sumkind of anchor handling and tug supply\

thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

korang ingt ni chatting room ke wahai destroyer and ask??
haha..
pape jer la..
ko cari bdk nama NAZRUL BIN SULTAN HALAUDDIN kt sane haa..
dier mmber skola aku..taun ni dier year 2..
botak2..pendek..kulit gelap..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ak nk tanye sket neh sesap yg pro dlm bab marin ni..
alam, diploma kejeuruteraan perkalan from politek ungku omar, n ijzah mekanikal(teknologi marin) dr UTM skudai, bende2 ni same ke..
maksud ak, sume ni akan keje atas kapal ke???
alam n PUO mmg dip... klu UTM tu ijzah kan..
gaji diorang same ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kepada mysaza..

Marine PUO dan ALAM mempunyai modul pembelajaran yg sama mengikuti sukatan STCW. Cuma apa yg membezakan ialah Marine PUO dibawah Kementerian Pengajian Tinggi dan ALAM dibawah IPTS.

Di ALAM anda akan ditawarkan biasiswa dan kontrak perkhidmatan dari syarikat2 perkapalan. Pelajar di ALAM menjalani latihan laut selama 9bln (engine cadet) dan 12 bulan(deck cadet).

Di Marine PUO anda kena berdikari sendiri untuk mencari penempatan dan syarikat perkapalan bagi menjalani latihan industri (darat) dan latihan laut(engine cadet). Latihan Industri memakan masa selama 3 bulan dan latihan laut(engine cadet) minimum selama 6 bulan.Marine PUO tiada deck cadet..Hanya engine Cadet lelaki shj...

Program ijazah/diploma mekanikal(Marine Tech) UTM lebih kepada pengkhususan kajian,keselamatan,sistem dan senibina kapal. sebab itu kursus ini dipanggil Marine Tech..Bukan Marine Eng seperti PUO dan ALAM...
Dahulunya sekitar 80an kursus Marine Tech UTM juga mengeluarkan Seagoing marine engineer(belayar). Tapi sekarang ini telah tiada dan kebanyakkan graduan Marine Tech UTM masa kini bekerja sbg Shore Based marine Engineer(kat darat).

kalo diikutkan gaji..mereka yg belayar menerima gaji yg lebih daripada kerja di darat. Sebabnya kami terpaksa mengorbankan nyawa,masa,tanggungjawab dan kehidupan kami di tengah lautan.kalo cek kat kompeni insuran plak..mereka yg belayar dikategorikan sebagai High Risk (Level 3)....

Kepada para cadet yg sedang mencari sponsorship utk study... " Syarikat Yg Besar Tidak semestinya Menjanjikan Gaji Yg Lumayan".. baca dan lihatlah betul2 kontrak yg di tawarkan....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE (Sea Pirates @ Dec 7 2008, 07:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Kepada mysaza..

Marine PUO dan ALAM mempunyai modul pembelajaran yg sama mengikuti sukatan STCW. Cuma apa yg membezakan ialah Marine PUO dibawah Kementerian Pengajian Tinggi dan ALAM dibawah IPTS.

Di ALAM anda akan ditawarkan biasiswa dan kontrak perkhidmatan dari syarikat2 perkapalan. Pelajar di ALAM menjalani latihan laut selama 9bln (engine cadet) dan 12 bulan(deck cadet).

Di Marine PUO anda kena berdikari sendiri untuk mencari penempatan dan syarikat perkapalan bagi menjalani latihan industri (darat) dan latihan laut(engine cadet). Latihan Industri memakan masa selama 3 bulan dan latihan laut(engine cadet) minimum selama 6 bulan.Marine PUO tiada deck cadet..Hanya engine Cadet lelaki shj...

Program ijazah/diploma mekanikal(Marine Tech) UTM lebih kepada pengkhususan kajian,keselamatan,sistem dan senibina kapal. sebab itu kursus ini dipanggil Marine Tech..Bukan Marine Eng seperti PUO dan ALAM...
Dahulunya sekitar 80an kursus Marine Tech UTM juga mengeluarkan Seagoing marine engineer(belayar). Tapi sekarang ini telah tiada dan kebanyakkan graduan Marine Tech UTM masa kini bekerja sbg Shore Based marine Engineer(kat darat).

kalo diikutkan gaji..mereka yg belayar menerima gaji yg lebih daripada kerja di darat. Sebabnya kami terpaksa mengorbankan nyawa,masa,tanggungjawab dan kehidupan kami di tengah lautan.kalo cek kat kompeni insuran plak..mereka yg belayar dikategorikan sebagai High Risk (Level 3)....

Kepada para cadet yg sedang mencari sponsorship utk study... " Syarikat Yg Besar Tidak semestinya Menjanjikan Gaji Yg Lumayan".. baca dan lihatlah betul2 kontrak yg di tawarkan....



tq Sea Pirates..
ko dlu penah blajar kat alam ke?
mknanya, sesape yg ambik degree kat utm 2, x semestinya akan keje kat laut la???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Lain org lain la cita-citanya...Ada org amek kos commerce tapi bekerja dgn oil n gas...sebabnya rezeki masing2 dan minat...mana la tau awk amek kos Marine Tech tapi berminat pulak nk bukak bisnes kereta ke...rumah ke....catering ke....terpulang lah pada pilihan masing2...




-Ex-Marine PUO 2001-2004-

Insya-Allah thn depan akan sambung 2nd Class FG MEO kat ALAM Batu Rakit....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(Destroyer @ Apr 1 2008, 12:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
borang bleh amek kt website. pastuh isi pos cam biasa. die xde online application. ko jgn risau r. result ko ok. sure dpt tmpt lbey bgus. btw, skang ak rse ko amek r kelas bahase inggeris. it can help you in the future.

mas ad bkk scholar utk cadet pilot. tp nk jd cadet kene tggu dkat setaun mybe lbey. itupum kalo ko lpas sumer stage.




nak ambik kat mane borang tu? website die ape?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamualaikum saya nak tanye kalau add math dapat E boleh tak dapat masuk ALAM btw saya mmg tahu minimum mesti C tapi ade tak kawan2 abg2 yang dpat masuk add math dia E saya mmg minat sgt nak masuk ALAM ni

 

-lepasan SPM 2014-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

under maintenance tu, ada link fb aku nampak kat situ, boleh cuba contact kat situ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now