• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Masalah Pelajar..

33 posts in this topic

Posted · Report post

salam kepada semue..

aku adesatu topi yg nak dibincangkan dgn korang and mintak pendapat korang laa..

nie terjadi kat tmpt aku belajar..IPT lain aku tak tawu lah kan..

masalah yg dialami segelintir pelajar adalah tak dapat menguasai bahasa inggeris dgn baik..memandangkan kebanyakkan subjek yg diajar dalam english (mana2 course pun same aku rase..)..

dorang minat dgn subjek tersebut tapi disebabkan dorang lemah dlm english..dorang langsung tak dapat memahami ape yg diajar..dan disebabkan itu jugak..ramai yg give-up..dan malu untuk mengaku yg mereka langsung tidak paham ape yg diajar..

bile exam..dorang tak dapat paham soalan..padahal kalau paper tue ade dwi-bahasa..dorang bleh score ngan baik..dalam bm..

so..ape pendapat korang??aku rase masalah nie agak berat jugak sebab skarang nie kalau tak dapat menguasai english dgn baik..kite akan ketinggalan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jangan memalu..belajarlah english...selagi boleh belajar..tiada malu dalam menunttu ilmu ni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

masalah penguasaan bhs inggeris di IPT terutamanya pelajar melayu ada biasa.. dah bnyk laporan-laporan pasal tuh kat berita... graduan melayu tak berdaya saing dalam dunia pekerjaan... kalau ada kerja yang besa-besa yang tak memerlukan penggunaan bhs inggeris sangat... kalau tak apasal tiba-tiba secara drastiknya kerajaan menyuruh sekolah-sekolah mengajar maths dan sciene dalam BI?!! sebab benda nilah...

aku pun ada juga masalah komunikasi dalam bahasa inggeris... maklumla aku bukannya orang putih.. nak speaking-speaking nih... apa yang amat menghairankan aku apa pasal kita kena susah payah belajar bahasa orang lain sedangkan kita bukan duduk dan bekerja di US atau UK?!! dimana keagungan bahasa kebangsaan kita... tak payah cakap banyak (SORRY, INI BUKAN BERUNSUR PERKAUMAN TAPI KENYATAAN), rata-rata orang cina dan india ada yang tak fasih bahasa melayu - bahasa kebangsaan. tu si sammy vellu tu... cakap belit-belit... cuma yang aku respek kat si vellu ni.. walaupun bahasa melayu dia tunggang langgang tapi kalau pemberita tanya soklan dalam bahasa melayu dia akan jawab juga dalam bahasa melayu... bukan macam sesetengah ahli politik melayu.. kerek tanya soklan bhs melayu.. nak jawab juga dlm bahasa omputih... woi!! ko tuh melayu la...

kenapa orang indonesia - cina ke india ke guna NAMA INDONESIA. CAKAP BAHASA INDONESIA?!! kenapa orang jepun masih berdaya saing walaupun sebahagian besar japanese tak reti cakap omputih... kalau korang nak belajar kat jepun kenapa kena susah payah BELAJAR BAHASA JEPUN?!!!! omputih datang kerja sana pun belajar bhs jepun...

ini semua MARUAH BANGSA, BAHASA!!!! Aku tak tau apa mentaliti orang melayu sekarang? kerajaan pun sama agung-agungkan bahasa luar... bukan bahasa kebangsaan... kalau nak sangat kita cakap omputih baik kita ikut macam orang filipina... perasan mereka tu omputih cakap omputih... lebih baik suruh kerajaan tukar bahasa kebangsaan kepada bahasa inggeris...

aku bukan tak sokong belajar bahasa asing... tapi aku KESAL BAHASA MELAYU JADI MACAM KAIN BURUK DILANYAK-LANYAK OLEH ORANG YANG MENGAKU DIRI ORANG MELAYU DAN ORANG YANG MENGAKU RAKYAT MALAYSIA....

korang renungkanlah sendiri... ada betul atau tidak apa aku cakap nih?!!! siapa lagi kalau bukan orang melayu dan rakyat malaysia yang mendaulatkan bahasa melayu - YANG DIKATA KONONNYA BAHASA KEBANGSAAN?!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

masalah penguasaan bhs inggeris di IPT terutamanya pelajar melayu ada biasa.. dah bnyk laporan-laporan pasal tuh kat berita... graduan melayu tak berdaya saing dalam dunia pekerjaan... kalau ada kerja yang besa-besa yang tak memerlukan penggunaan bhs inggeris sangat... kalau tak apasal tiba-tiba secara drastiknya kerajaan menyuruh sekolah-sekolah mengajar maths dan sciene dalam BI?!! sebab benda nilah...

aku pun ada juga masalah komunikasi dalam bahasa inggeris... maklumla aku bukannya orang putih.. nak speaking-speaking nih... apa yang amat menghairankan aku apa pasal kita kena susah payah belajar bahasa orang lain sedangkan kita bukan duduk dan bekerja di US atau UK?!! dimana keagungan bahasa kebangsaan kita... tak payah cakap banyak (SORRY, INI BUKAN BERUNSUR PERKAUMAN TAPI KENYATAAN), rata-rata orang cina dan india ada yang tak fasih bahasa melayu - bahasa kebangsaan. tu si sammy vellu tu... cakap belit-belit... cuma yang aku respek kat si vellu ni.. walaupun bahasa melayu dia tunggang langgang tapi kalau pemberita tanya soklan dalam bahasa melayu dia akan jawab juga dalam bahasa melayu... bukan macam sesetengah ahli politik melayu.. kerek tanya soklan bhs melayu.. nak jawab juga dlm bahasa omputih... woi!! ko tuh melayu la...

kenapa orang indonesia - cina ke india ke guna NAMA INDONESIA. CAKAP BAHASA INDONESIA?!! kenapa orang jepun masih berdaya saing walaupun sebahagian besar japanese tak reti cakap omputih... kalau korang nak belajar kat jepun kenapa kena susah payah BELAJAR BAHASA JEPUN?!!!! omputih datang kerja sana pun belajar bhs jepun...

ini semua MARUAH BANGSA, BAHASA!!!! Aku tak tau apa mentaliti orang melayu sekarang? kerajaan pun sama agung-agungkan bahasa luar... bukan bahasa kebangsaan... kalau nak sangat kita cakap omputih baik kita ikut macam orang filipina... perasan mereka tu omputih cakap omputih... lebih baik suruh kerajaan tukar bahasa kebangsaan kepada bahasa inggeris...

aku bukan tak sokong belajar bahasa asing... tapi aku KESAL BAHASA MELAYU JADI MACAM KAIN BURUK DILANYAK-LANYAK OLEH ORANG YANG MENGAKU DIRI ORANG MELAYU DAN ORANG YANG MENGAKU RAKYAT MALAYSIA....

korang renungkanlah sendiri... ada betul atau tidak apa aku cakap nih?!!! siapa lagi kalau bukan orang melayu dan rakyat malaysia yang mendaulatkan bahasa melayu - YANG DIKATA KONONNYA BAHASA KEBANGSAAN?!!!

tujuan kerajaan berbuat mcm itu adalah supaya generasi baru bangsa Melayu dapat bersaing pada peringkat global.bangsa Jepun lain sikit,mereka mempunyai teknologi yg canggih di dunia,itulah sbbnya kalau bangsa asing nak mempelajari teknologi tersebut,mereka terpaksa belajar bahasa Jepun sbb bangsa Jepun yg memiliki tekonologi canggih tersebut.lainlah kalau bangsa Melayu ni mcm bangsa Jepun.mungkin org asing kalau nak kerja kat Malaysia,terpaksa belajar bahasa Melayu.ni sebaliknya pula yg berlaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tujuan kerajaan berbuat mcm itu adalah supaya generasi baru bangsa Melayu dapat bersaing pada peringkat global.bangsa Jepun lain sikit,mereka mempunyai teknologi yg canggih di dunia,itulah sbbnya kalau bangsa asing nak mempelajari teknologi tersebut,mereka terpaksa belajar bahasa Jepun sbb bangsa Jepun yg memiliki tekonologi canggih tersebut.lainlah kalau bangsa Melayu ni mcm bangsa Jepun.mungkin org asing kalau nak kerja kat Malaysia,terpaksa belajar bahasa Melayu.ni sebaliknya pula yg berlaku.

Windows tidak dibuat di Jepun. Tapi majoriti rakyat dan pakar2 kat sana menggunakan Windows dalam versi bahasa Jepun. Boleh je dorang maju dalam peringkat global.... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

hello mr athrun! itu aku tau la... aku tak deny pun... tetapi MESTIKAH MENGUASAI BI baru boleh bersaing secara global? persoalan aku bukan nak suruh korang atau aku jangan belajar bahasa asing demi kemajuan... cuba ko pahamkan balik ayat aku tuh... it's like something hidden daripada persoklan pokok yang dimulakan oleh kawan kita yang mula-mula tuh...

aku tak setuju dengan BAHASA INGGERIS SAHAJA baru kita boleh bersaing dalam secara global...

hai... kata MALAYSIA BOLEH... takkan isu camni... tiba-tiba nak backing bhs inggeris pulak sebagai modal/tiket berjaya dimasa depan?!!!

keadaannya sekang yang aku paham la kan... seolah-olah kita nih tak boleh maju dalam negara sendiri hanya sebab kita tak terel bahasa inggeris... hello? kita ni duduk kat US ke Malaysia? itu persoklan aku... rata-rata, setiap hari kita berkomunikasi dalam bahasa inggeris ke? (kalau yang memang speaking inggeris tuh... dah memang sebab dia berbahasa begitu...) ini secara generally...

well... this is my opinion... nak terima ke tak.. korang ada opinion sendiri... walaupun aku tak suka dengan bahasa inggeris tapi aku belajar jugak... cuma aku tak suka sebab BAHASA KEDUA nampaknya lebih dipentingkan daripada BAHASA IBUNDA... aku pun ada juga cita-cita nak belajar bahasa jepun, mandarin dan memantapkan bahasa inggeris aku...TAPI AKU LEBIH CINTAKAN BAHASA IBUNDA AKU...

cuba korang tengok dalam iklan cari kerja eh... kalau company cina... candidates must be able speaking, writing and reading in english.. tapi kat bawah tuh mesti dia tulis... BERBAHASA CINA ADALAH SATU KELEBIHAN... ha... apa yang korang boleh faham kat situ... ORANG CINA MASIH MEMENTINGKAN BAHASA CINA sebab dia tahu orang melayu tak reti bahasa cina dan inggeris... dan juga taknak hire orang melayu bekerja dengan mereka... (sekali lagi aku mintak maaf kepada chinese kat dalam komuniti ni... aku langsung tak berniat bersikap racist di sini... ini cuma pendapat aku je...)

Edited by D_riza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Windows tidak dibuat di Jepun. Tapi majoriti rakyat dan pakar2 kat sana menggunakan Windows dalam versi bahasa Jepun. Boleh je dorang maju dalam peringkat global.... :lol:

sbb mereka mengagungkan bahasa mereka.mcm Jerman pada suatu masa dahulu,bahasa utama negara mereka ialah bahasa Inggeris.tp negara mereka tetap juga mundur dan tidak maju2.dan apabila mereka menukar kembali bahasa rasmi mereka kpd bahasa ibunda mereka,baru mereka dapat memajukan diri mereka dan negara mereka ke peringkat antarabangsa.dan mereka juga maju dalam pelbagai bidang teknologi sbb rakyat2 mereka telah belajar pelbagai ilmu2 pengetahuan dari bangsa/negara lain dan apabila mereka di negara mereka,mereka menterjemahkan ilmu2 tersebut ke dalam bahasa Jerman supaya rakyat2 mereka faham.sama juga dgn Jepun dan Korea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

sbb mereka mengagungkan bahasa mereka.mcm Jerman pada suatu masa dahulu,bahasa utama negara mereka ialah bahasa Inggeris.tp negara mereka tetap juga mundur dan tidak maju2.dan apabila mereka menukar kembali bahasa rasmi mereka kpd bahasa ibunda mereka,baru mereka dapat memajukan diri mereka dan negara mereka ke peringkat antarabangsa.dan mereka juga maju dalam pelbagai bidang teknologi sbb rakyat2 mereka telah belajar pelbagai ilmu2 pengetahuan dari bangsa/negara lain dan apabila mereka di negara mereka,mereka menterjemahkan ilmu2 tersebut ke dalam bahasa Jerman supaya rakyat2 mereka faham.sama juga dgn Jepun dan Korea.

So, bila ko sendiri yang kata supaya bangsa Melayu dapat bersaing di peringkat global dengan belajar Bahasa Inggeris, mengapa tidak dilakukan seperti mana negara-negara lain yang mengutamakan bahasa ibunda mereka?

Edited by Mr Ijan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

So, bila ko sendiri yang kata supaya bangsa Melayu dapat bersaing di peringkat global dengan belajar Bahasa Inggeris, mengapa tidak dilakukan seperti mana negara-negara lain yang mengutamakan bahasa ibunda mereka?

aku sokong Mr Ijan.contoh thailand dan indonesia mengutamakan bahasa ibuda mereka..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam..

aku sokong ape yg D_riza cakapkan tue..memang betul..persoalannya kenapa org melayu susah nak maju and susah nak dapat keje?sebab byk company yg besar2 tetapkan syrat2..mesti fasih berbahasa inggeris..so..mmg kite sedia maklum bahawa pelajar melayu ramai yg tak fasih bahasa inggeris..

ini menjadi satu kerugian pade mereka..tapi yg menjadi persoalan sekarang nie..ape tindakan dari badan2 yg berkenaan untuk mengutarakan persoalan seperti ini dan memikirkan satu care penyelesaian..yg boleh membantu pelajar2 melayu..

bile sesetengah student luahkan masalah nie kat pihak U..dorang menyalahkan kite..antara jawapan2 dari pihak U atau lecturer ..."kenape awak tak pandai english?? kenape tak belajar dengan kawan?tue laa..sape suruh tak belajar dari dulu??"..(kwn2 aku bagitawu..)

takkan dorang tak bleh nak pikir...dah lah budak2 tue tak paham..nak catch-up subjek yg baru dorang blajar lagi..bertambah membebankan dorang adelah..disebabkan nak kene catch-up subjek tue..dorang kene blajar english dulu..blajar english bukan bleh sehari dua..at last..dua2 dorang tak bleh bawak..dorang quit..

contoh mcm klas aku..daripada 76student at first sem...masuk sem 2..tinggal 53..mane yg lain pegi?tue hah..kat luar sane tengah cari keje..menganggur..

kesian...terbengkalai macam tue je..ape2 tak dapat..then nak kene pikir byr hutang ptptn bagi 1 sem. ..bukan sikit..beribu2 jugak..

tue lah yg pelajar jadi lebih malas untuk belajar..pihak U (IPTS aku) tidak mementingkan masalah pelajar dan tak keterlaluan aku cakap pihak U (U tmpt aku..) hny mementingkan keuntungan..dan disebabkan itu jugak lah..ramai student yg quit even dah 1 sem ke ..2 sem ke..and ade yg nak tahun akhir pun...

aku sebagai org melayu pun rase mcm duduk kat negara omputih..walau pandai macam mane pun kite..kalau tak pandai english..kite takkan dapat keje..

yg bertambah pelik pulak..time interview..kene speaking..tapi bile dah dapat keje..100% company tue gune bahasa melayu dlm operasi mereka..(pengalaman kawan aku..)..so..pade aku..ape kejadahnye kompeni2 nie wat interview dlm english?

aku tak cakap english tu tak penting..tapi seolah2 ia dah jadi bahasa rasmi dlm negara nie..tue yang aku tak setuju..sebab itu melayu terasa dipinggirkan..

masalah ini tak dapat diselesaikan jika semue pihak yg berkenaan diamkan diri..dan sebagai student..kite terhad utk meluahkan masalah ini..walaupun setiap U ade MPP...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hm... entah r...

berbalik kpd persoalan yang pertama...

yg penggunaan bi dlam silibus kat u ni....

betul... mmg betul korg nye pendapat... nape ek kite nak gune bi sdangkan bahasa ibunda kite bm kan...

tp cube korg pk... buku rujukan kite sme dlam bi....

habis tu cane kite nak blaja?

kalo kite gne bm dalam lecture sdangkan buku rujukan dlam bi...

makin liat r kite nak bukak buku rujukan

ade sorg lecturer aku komplen...

makin banyak perkataan bi yang dimelayukan...

walopun ade terminologi die dlam bm tp perkataan yg dimelayukan tu lg byak digunakan...

betul gak... cane r kite nak memartabatkan bm sedangkan perkataan tu perkataan bi yang dimelayukan...

cube bayangkan kalo kite blaja hal2 komputer dlam bm...

pergh, makin banyak r perkataan yang dimelayukan nanti...

silap2 sok luse separuh drp kamus dewan bahase tu sme perkataan bi yang dimelayukan...

jgn melayukan perkataan2 tu... habis tu xkan kite nak campur2 bm dgan bi...

nak rojakkan bahasa melayu ek... camtu ke care kite memartabatkan bi....

pasal kenapa bi lebih banyak digunakan dr bm?

aku rasa x salah r...

kenape nak compare negara kite dgn jepun etc....

negara kite berbilang kaum... diorg pla mmg sme pun org jepun je....

kalaka la kalo org jepun sesame org jepun tetibe cakap bi pla...

berbanding dengan negara kite, lebih drp 10 bahasa ade dalam malaysia ni....

kekadang utk puaskan hati kaum tu or kaum ni kite cakap r bahasa yg bkan bhs kite2... so bi r...

jd x salah kan kalo kite gne bi....

cume martabatkan je lah bahasa kite...

dengan cara yang betul dan berkesan...

ada banyak cara nak memartabatkan...

x semestinye kite kne gne bm dalam sme acara kehidupan kite je....

salah satunye dgn menggunakan bm dgan betul...

ye r name je org melayu sme... komplen pasal asal x gne bm...

tp subjek bm pun dpat C or D

berbanding dgn budak2 cine india

kalo rumusan siap dapat markah penuh lagi... tu perkara biase...

diorg lg memartabatkan bahasa kite sebnarnye...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kenapa buku rujukan dalam bahsa inggeris? sebabnya.. takde scholars kat m'sia nih yang tulis dalam bahasa melayu... kalau ada pon berapa kerat la... buku2 rujukan yang dihasilkan oleh orang malaysia pun boleh dikira dengan jari... jadi nak salahkan siapa bila buku rujukan semua diimport? sebenarnya dalam pemikiran orang malaysia nih memandang yang datang dari barat atau bahasa inggeris adalah baik... ini semua post collonial punye influence... sampai apa sahaja yang local made, hampeh, busuk, tak best dan sebagainya... termasuk bahasa... yang tak betul sebenarnya daripada orang-orang yang memegang kuasa... sebab cuma dorang je yang mampu ubah keadaan sekarang... tapi kalau aku... aku akan cuba hasilkan buku2 rujukan dalam bahasa melayu... kalau takde istilah kita boleh rujuk kepada DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA... sape cakap takde istilah teknologi dalam BAHASA MELAYU?!! cuba la korang pergi DBP tanya... aku berani kerat jari kalau dorang jawap takde!! memangla bunyik agak pelik... sebab kita nih dah dimuakan sangat dengan bahasa asing...

cuba korang pergi makan kat hotel... oderlah "PISANG SEJOLI" hahah... aku bet chef kat hotel tuh akan resign la pas tuh....

aku rasa tak puas hati tuh bukan apa... aku rasa macam tak relevan je.. macam aku cakap la... SEKARANG NAK JADIKAN BAHASA UTAMA TUH ENGLISH ATAU MELAYU?

dalam dunia ni setau aku la (kalau salah tolong betulkan) cuma malaysia je yang ada DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA tapi korang tau kuasa DBP tuh apa yang dia boleh buat... kalau ikutkan KUASA dorang besar tapi... suara DBP sendiri kalau menegur kesalahan menyatakan pendirian bahasa, jadik macam suara-suara taik ayam... DBP tuh macam takde peranan... korang tak sedih ke?!!!! dalam negara sendiri tuh... bukan kat US ke UK ke... kat MALAYSIA...

kalau bab bahasa C atau D - ini dah masuk bab mempelajari tatabahasa. ini aku mengaku la... belajar ni memang susah.. ko ingat senang ke nak belajar tatabahasa dengan sebenarnya? aku mengaku, result BM aku 4P je. Ha.. itu baru belajar bahasa sendiri dah susah, kalau diorang speaking pun bukan betul tatabahasa omputih dia tuh... tapi fakta crazy_labelle tu aku rasa kurang tepat, jangan kata orang melayu tak dapat good result, ada... ko memandai je kata orang cina ngan india lebih handal dalam subjek BM - ko ada dapat ke bukti yang menunjukkan peratusan mereka lebih besar daripada pelajar melayu?

lagi satu ko jangan salah faham. seluruh warga jepun dengan kaum berbilang bangsa kat malaysia.. kata-kata ko tu dengan maksud aku jauh banyak bezanya... kalau jepun guna bahasa jepun sebab semua orang jepun, ko tau ke memang semua orang jepun dalam tu, ko ingat takde foreigner ke kat jepun yang duduk dan hidup kat jepun? memang jumlah dia sikit. di malaysia kalau berbilang kaum, apa relevan guna bahasa inggeris? aku nak tanya ko? eh kalau kerajaan nak guna bahasa cina atau tamil sebagai bahasa utama aku tak kesah tau tak sebab diorang pun orang malaysia. MAKSUD GUNALAH BAHASA IBUNDA tu dah cukup jelas, terang lagikan bersuluh... itu pun ko tak faham ke?

aku rasa kesian kalau ko tak leh faham maksud aku...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ade sorg lecturer aku komplen...

makin banyak perkataan bi yang dimelayukan...

walopun ade terminologi die dlam bm tp perkataan yg dimelayukan tu lg byak digunakan...

betul gak... cane r kite nak memartabatkan bm sedangkan perkataan tu perkataan bi yang dimelayukan...

cube bayangkan kalo kite blaja hal2 komputer dlam bm...

pergh, makin banyak r perkataan yang dimelayukan nanti...

silap2 sok luse separuh drp kamus dewan bahase tu sme perkataan bi yang dimelayukan...

jgn melayukan perkataan2 tu... habis tu xkan kite nak campur2 bm dgan bi...

nak rojakkan bahasa melayu ek... camtu ke care kite memartabatkan bi....

yang ini, yang sebenarnya ko yang tak faham. bahasa pun boleh dievolusikan... kalau ko nak tau lebih lanjut ko boleh buat pertanyaan kepada Munsyi Dewan di DBP. Lecturer ko tu, cakap ikut shedap mulut dia je. macam aku cakap DBP dah buat dah istilah teknologi. aku rasa enko ngan lecturer ko je yang takde beli kitab-kitab keluaran DBP pasal ko lebih banyak beli kamus BI-BM atau BI-BI, kan?!! itu pun bukan kamus lengkap. Ko ingat semua perkataan dalam bahasa melayu nih adalah perkataan asli ke? Peminjaman perkataan asing dan diserapkan ke dalam bahasa kita menjadikan bahasa tu lebih dinamik, lebih (alah aku lupa perkataan tuh). Bahasa melayu banyak meminjam perkataan daripada bahasa arab, sanskrit, dan english juga dan mungkin bahasa-bahasa lain termasuk bahasa indonesia. sesuatu perkataan itu kalau dia dah memang establish, dipinjamkan sahajalah, buat apa nak tukar-tukar? eleh kalau DBP cipta perkataan sendiri yang asli untuk sesuatu istilah dan berbunyi pelik, ko pun tanak pakai, bahasa yang ada sekarang pun ko dah kata macam-macam, ko ni lah jenis orang yang berfikiran negatif dan menyebarkan virus negatif.

cuba buat sikit kajian mengenai bahasa kita sendiri... then baru ko fahami bahasa sendiri dan seterusnya berbangga dengan bahasa sendiri. aku rasa apa yang berlaku sekarang ialah, kita tak memahami bahasa kita sendiri dan tak buat kajian mengenainya. belajar pun gitu-gitu je... aku pun bukan pakar bahasa, tapi apa yang aku tau, itulah yang aku tau... kita patut pergi kursus bahasa anjuran DBP...

Edited by D_riza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam kepada semue..

aku adesatu topi yg nak dibincangkan dgn korang and mintak pendapat korang laa..

nie terjadi kat tmpt aku belajar..IPT lain aku tak tawu lah kan..

..........alau paper tue ade dwi-bahasa..dorang bleh score ngan baik..dalam bm..

so..ape pendapat korang??aku rase masalah nie agak berat jugak sebab skarang nie kalau tak dapat menguasai english dgn baik..kite akan ketinggalan..

tau xpe... tu sebab dasap pendidikan kononnya nak wat bahasa omputeh ni dr sekolah rendah..

exam semua math & sain dlm bi.. tujuannya nk jadikan dak2 mcm kita nih x de problem lg.. haha :lol:

so perlu la sokong dasar kerajaan tsebut :rolleyes:

bayangkan kita dulu darjah 1-->tgkatan 5 --> 11 tahun blaja BM

pas2 --> masuk plak BI

kan susah nak katcup melainkan insan bijak spt adi putera ke.. hehe :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kan susah nak katcup melainkan insan bijak spt adi putera ke.. hehe :ph34r:

tak jugak.

ape yang aku perhati,

kebanyakan budak yang aku kenal terer english, mesti math lemah, dan sebaliknya..

ni semua berdasarkan pergaulan aku la.

tak semestinya nak kena bijak mcm adiputra :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

sememangnya bahse inggeris sudah menjadi bahse global..nak tak nak kiter kene gak kuasainya, mungkin mudah difahami dan diterima majoriti rakyat kat dunia nih....

kiter kuasai english bukan utk mengagungkannya...bahse melayu tetap bahasa ibunda kita..

kiter cakap english bila perlu je..janganlah manjang cakap english sampai bahse melayu pun terlupa dan tunggang langgang...

mmg payah la nak kuasai bahse inggeris sbb tak diajar dari kecil dan bahse seharian bukan inggeris pun,tapi kite terpaksa juga sebab bahasa inggeris sudah digunapakai di dunia ini sebagai perantaraan...

mcm kite yg udah terlajak umo remaja ni problem la,yg untung nyer kanak2 sekarang sbb parents diorang dah ajar dari kecik.. tapi yg penting bahase melayu jangan dilupakan.. :)

tambahan pula,mmg kiter kekurangan individu2 yg boleh menghasilkan karya ilmiah dalam bahase melayu yg boleh dibawa keluar ... jika tidak tidak mustahil bahase melayu boleh dijadikan bahsa pengantara

Edited by bigboy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kiter yang tak dapat kuasai atau kiter malas nak kuasai.... kalau tgk betul2 kiter blajar bahasa inggeris dari kecik lagi... tadika... darjah satu sampai 6... tingkatan 1 sampai 5.... korang kire lah baper tahun kiter duk ngan bahasa inggeris jer... takkan tak leh nak kuasai lagi... sebab yang sebenarnyer kiter tak menguasai sebab kiter tak mengamal kan.... kdang2 aku malu gak tgk bangsa lain selain dari melayu lah kan... india ciner ker... naper dierorang leh jer mahir bahasa inggeris... nak cakap luper kat bahasa ibunda diaorang..? tak der pulak lancar gak aku tgk dier cakap bahasa ibnda dier...

Edited by athlon x2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jgn bandingkan negara kite ngan negare jepun, jerman, etc...

mmg kite ade bhs sendiri..tapi kite 3rd world country..

kite menguasai bhs sebab kite nakkan technology..

mcm tmpt aku..belajar french sebab nakkan technology france..

belajar mandarin utk advantage..

cube korang pk..kite ade technolgy ape utk org luar??

bl org luar kuasai bm..ape yg diorang dapat???

dapat tgk korupsi kot..hehe..

chow..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku bangga jadi anak Malaysia :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kiter yang tak dapat kuasai atau kiter malas nak kuasai.... kalau tgk betul2 kiter blajar bahasa inggeris dari kecik lagi... tadika... darjah satu sampai 6... tingkatan 1 sampai 5.... korang kire lah baper tahun kiter duk ngan bahasa inggeris jer... takkan tak leh nak kuasai lagi... sebab yang sebenarnyer kiter tak menguasai sebab kiter tak mengamal kan.... kdang2 aku malu gak tgk bangsa lain selain dari melayu lah kan... india ciner ker... naper dierorang leh jer mahir bahasa inggeris... nak cakap luper kat bahasa ibunda diaorang..? tak der pulak lancar gak aku tgk dier cakap bahasa ibnda dier...

tak amal... memanglah tak biasa...

alah bisa tegal biasa

practice makes perfect

Heheh... mahir? cuba ko dengar betul-betul... mana mahir, cuma dorang konfident je...walaupun english berabuk. Dorang cakap pun slang la... Kalau nak cakap stail tu aku pun boleh cakap... cuma selalunya aku pilih untuk cakap bahasa melayu. Tu je. Tapi ko jangan terkejut kalau cina-cina atau india-india yang ko kata fasih dan mahir tu... sesetengahnya sepatah haram tak tau baca tulisan cina dan lebih malang tak tau cakap bahasa dorang sendiri... macam tu ko suka ke? Aku rasa kesian... kalau sampai tahap macam tu... Aku berani cakap sebab kawan-kawan aku macam tu. Cakap mungkin boleh, baca suratkabar cina tak reti... sedungu-dungu aku ni, boleh lagi tau baca suratkhabar melayu dalam tulisan jawi walaupun merangkak-rangkak...

Edited by D_riza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

erkkk... english tak ssh la

senang jer.. ape yg sshnye?

xpaham

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

erkkk... english tak ssh la

senang jer.. ape yg sshnye?

xpaham

wakakakaka...sorg lagi.. :lol: :lol:

chow..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kenapa buku rujukan dalam bahsa inggeris? sebabnya.. takde scholars kat m'sia nih yang tulis dalam bahasa melayu... kalau ada pon berapa kerat la... buku2 rujukan yang dihasilkan oleh orang malaysia pun boleh dikira dengan jari... jadi nak salahkan siapa bila buku rujukan semua diimport? sebenarnya dalam pemikiran orang malaysia nih memandang yang datang dari barat atau bahasa inggeris adalah baik... ini semua post collonial punye influence... sampai apa sahaja yang local made, hampeh, busuk, tak best dan sebagainya... termasuk bahasa... yang tak betul sebenarnya daripada orang-orang yang memegang kuasa... sebab cuma dorang je yang mampu ubah keadaan sekarang... tapi kalau aku... aku akan cuba hasilkan buku2 rujukan dalam bahasa melayu... kalau takde istilah kita boleh rujuk kepada DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA... sape cakap takde istilah teknologi dalam BAHASA MELAYU?!! cuba la korang pergi DBP tanya... aku berani kerat jari kalau dorang jawap takde!! memangla bunyik agak pelik... sebab kita nih dah dimuakan sangat dengan bahasa asing...

cuba korang pergi makan kat hotel... oderlah "PISANG SEJOLI" hahah... aku bet chef kat hotel tuh akan resign la pas tuh....

aku rasa tak puas hati tuh bukan apa... aku rasa macam tak relevan je.. macam aku cakap la... SEKARANG NAK JADIKAN BAHASA UTAMA TUH ENGLISH ATAU MELAYU?

dalam dunia ni setau aku la (kalau salah tolong betulkan) cuma malaysia je yang ada DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA tapi korang tau kuasa DBP tuh apa yang dia boleh buat... kalau ikutkan KUASA dorang besar tapi... suara DBP sendiri kalau menegur kesalahan menyatakan pendirian bahasa, jadik macam suara-suara taik ayam... DBP tuh macam takde peranan... korang tak sedih ke?!!!! dalam negara sendiri tuh... bukan kat US ke UK ke... kat MALAYSIA...

kalau bab bahasa C atau D - ini dah masuk bab mempelajari tatabahasa. ini aku mengaku la... belajar ni memang susah.. ko ingat senang ke nak belajar tatabahasa dengan sebenarnya? aku mengaku, result BM aku 4P je. Ha.. itu baru belajar bahasa sendiri dah susah, kalau diorang speaking pun bukan betul tatabahasa omputih dia tuh... tapi fakta crazy_labelle tu aku rasa kurang tepat, jangan kata orang melayu tak dapat good result, ada... ko memandai je kata orang cina ngan india lebih handal dalam subjek BM - ko ada dapat ke bukti yang menunjukkan peratusan mereka lebih besar daripada pelajar melayu?

lagi satu ko jangan salah faham. seluruh warga jepun dengan kaum berbilang bangsa kat malaysia.. kata-kata ko tu dengan maksud aku jauh banyak bezanya... kalau jepun guna bahasa jepun sebab semua orang jepun, ko tau ke memang semua orang jepun dalam tu, ko ingat takde foreigner ke kat jepun yang duduk dan hidup kat jepun? memang jumlah dia sikit. di malaysia kalau berbilang kaum, apa relevan guna bahasa inggeris? aku nak tanya ko? eh kalau kerajaan nak guna bahasa cina atau tamil sebagai bahasa utama aku tak kesah tau tak sebab diorang pun orang malaysia. MAKSUD GUNALAH BAHASA IBUNDA tu dah cukup jelas, terang lagikan bersuluh... itu pun ko tak faham ke?

aku rasa kesian kalau ko tak leh faham maksud aku...

aku rs satu sebab jer....kita negara pengguna....jadi aper yg kita guna pakai bahasa lain...jadi kite kena taulah bahasa tu dulu baru leh guna...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Personally dan professionally, belajar bahasa asing macam English ker, Mandarin ker aper ker tidak menjadik kesalahan walhal malah digalakkan...Malah sebagai org Islam kita kena paham, bahasa itu juga merupakan salah satu daripada cabang ilmu, dan ilmu2 semuanya datang dari..? Dari Allah Yg Maha Bijaksana.

 

Dan jugak menjadi suatu kewajipan untuk kita mengagungkan Bahasa Malaysia, yg mana juga dituntut dalam Islam. 

 

Masalahnya sekarang ini bukan hanya sekadar bahasa, tetapi penguasaan ilmu yg menggunakan bahasa tertentu. Kita kena terima hakikat lingua franca bagi zaman sekarang ialah Bahasa Inggeris. Anda semua tahu kan apa itu lingua franca? Dan tahu juga kan Bahasa Malaysia ~ Bahasa Melayu pernah menjadi lingua franca semasa zaman kegemilangan kerajaan Melaka dahulu?

 

 

Oleh sebab itu marilah kita sama2 memperbanyak rujukan2 dalam Bahasa Malaysia. Ini juga yg bangsa lain sedang lakukan. So sekali lagi masalahnya bukan sahaja bahasa, bukan sahaja kemampuan utk menguasai sesuatu ilmu tetapi juga...PERKONGSIAN ILMU.

 

Pada mereka2 yg rajin membantu dengan memberi tunjuk ajar dlm apa cara sekalipun blog ker aper ker...teruskan. Dan cadangan saya untuk "kick start" omputih kata ialah ~ kalau menda2 basic stakat Bagaimana Membina Laman Web tu...buat blog dan share percuma ajer la ilmu tu...Then kalau nak buat advance sket punya Laman Web tu terpulang la nak buat E-book nak jual ker aper..Tapi mesti ada "kick start"...Sebab kita kena kejar bukan sahaja penguasaan teknologi tetapi juga untuk bertahan dan kalau lebih baik lagi setanding atau lebih berjaya dari bangsa lain, InsyAllah.

 

Sekian untuk sekarang...

 


Tambah sikit lagi..Malah dalam Islam juga digalakkan untuk kita mengajar org ilmu2 yg baik dan berguna, malah orang  yg mengajar itu InsyAllah bukan sahaja dapat pahala, juga dapat memantapkan kemahiran berkomunikasi, dokumentasi dan juga menajamkan agi kemahiran dan pengetahuan yg ada supaya tak lupa..

 

Ilmu tanpa amal ~ apa gunanya, kan? ...So dont kiasu la ok? Saya tidak pula kata sampai spoon feeding, saya hanya nyatakan "kick start..Jika tidak mengapa semua org perlu bermula belajar dari suatu tmpt? tadika? sekolah? 

 

Kerana lagi satu menimba ilmu tanpa guru itu ialah?..haaa jawab sendiri... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

biasanya masalah subjek dalam bahasa inggeris ni boleh selesai kalau pelajar tu betul2 nak belajar, tu je. it's all in their mind, mat saleh cakap la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0