• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Projek Dokumentasi Linux - Sapa Nak Join?

70 posts in this topic

Posted · Report post

Nih topic aku saja raise, lepas kes HITB dan jumpa a few mamat2 indonesia.. ada tanya sket2 la... salah satu punca linux/bsd kat sana leh berkembang dan kuat+maju pasal dokumentasi depa banyak/lengkap/ so aku ingat nak ajak sapa2 yg berminat kita pakat sama2 wat menda nih.. org2 lama pun dah buat mcm bro haris, abah, ashamril, budak2 myBSD dan lain2 lagi...

contoh:

HOW-TO

http://www.zsf.mine.nu/~trunasuci/how-to-reiserfs.htm

http://www.zsf.mine.nu/~trunasuci/how-to-samba.html

FAQ

http://www.zsf.mine.nu/~trunasuci/FAQ.htm

rasanya newbies leh dpt rujukan/gambaran.. so takde la asyik tanya mende2 sama je kan? any idea?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jangan tertumpu pada satu -satu jenis distro aje, nanti korang bunuh distro lain. Asyik-asyik Redhat/Fedora. Aku tak anti/bias mana-mana distro. Tertumpu pada satu distro, hanya akan menarik satu kumpulan. Tumpuan lebih patut diberi kepada macamana nak install distro-distro ni. Aku rase itu yg jadi penghalang orang nak guna linux ni...kena pulak part nak buat partition-partition. Jarang dibincang apa kegunaan partition-partition tu, apa kegunaannya, kenapa pulak sampai macam tu....sampai 3,4,5 partition. Option-option yg mereka ada...

Hardware pun jarang dibincangkan. Dah install, hardware tak leh nak gune.

Untuk arahan-arahan lain, boleh buat secara umum, jangan guna gui yg merujuk pada distro tertentu. Sebab belakang gui tu ada commandline. Jadi orang-orang baru macam aku ni dapat la balik ke pangkal jalan....commandline...asas linux. Kena pulak dah dekat raye ni.........

ph34r.gifph34r.gifph34r.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

No idea, tapi aku sokong projek nie 100%...

Memang sesuai sangat buat dlm BM, bukan pasal tak paham BI tapi kalau sesetengah istilah/tip dlm BM pun susah nak tangkap lagikan pulak BI...guide versi indon mmg banyak, try taip jer keyword malayu kat google, sure berbaris website indon yg keluar...

TAMBAH..

Pendapat oshiri mmg ada betulnya, kalau ikhlas la nak tolong newbies, basic linux tu yg paling penting...file system,command, partitions, hardware & etc daripada perbincangan paringkat tinggi pasal baik buruk benda itu ini, fakta tu, fakta nie...sbb takde faedah pun tahu baik buruk kalau tak reti nak pakai...

yang nie aku tak paham...apa kaitan benda nie ngan raya dah dekat.. biggrin.gifbiggrin.gif

Edited by blank

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

stuju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yang nie aku tak paham...apa kaitan benda nie ngan raya dah dekat.. biggrin.gif biggrin.gif

Ini bermakna ko kena sembelih barang seekor dua penguin untuk dijadikan rendang dan dimakan dengan ketupat..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

oostudz

Akhirnya berjaya juga kami pujuk ko tulis post pertama ko kat sini. Tahniah. Selamat hari raya. Aku rase, daging penguin mesti sedap...banyak lemak.

biggrin.gifbiggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

viva open source :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Disebabkan aku baru budak tingkatan 4.... aku pun nak follow jugak..

Apa itu LINUX ??

Berapa version LINUX ada..??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zeius

Bagi la idea skit.....ni asyik menyamar je. tongue.giftongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku stakat fedora boleh la tolong.. kalau yang lain tu .. aku tak explore lagi la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jangan tertumpu pada satu -satu jenis distro aje, nanti korang bunuh distro lain. Asyik-asyik Redhat/Fedora. Aku tak anti/bias mana-mana distro. Tertumpu pada satu distro, hanya akan menarik satu kumpulan. Tumpuan lebih patut diberi kepada macamana nak install distro-distro ni. Aku rase itu yg jadi penghalang orang nak guna linux ni...kena pulak part nak buat partition-partition. Jarang dibincang apa kegunaan partition-partition tu, apa kegunaannya, kenapa pulak sampai macam tu....sampai 3,4,5 partition. Option-option yg mereka ada...

Hardware pun jarang dibincangkan. Dah install, hardware tak leh nak gune.

Untuk arahan-arahan lain, boleh buat secara umum, jangan guna gui yg merujuk pada distro tertentu. Sebab belakang gui tu ada commandline. Jadi orang-orang baru macam aku ni dapat la balik ke pangkal jalan....commandline...asas linux. Kena pulak dah dekat raye ni.........

ph34r.gif  ph34r.gif  ph34r.gif

OK..

actually mende nih Open.. tak terbatas pada Fedora/RedHat sahaja.. even now aku pun dah more pada Slackware/SuSE/BSD's.. lain2 distro pun bagus.. ok.. aku cadangkan wat satu mcm centralised web untuk nih semua.. links atau apa2 saja dengan web2 yg lain so semua org boleh bertumpu pada satu tempat..

bab hardware pun bagus.. pasal banyak gak org tatau bab2 nih.. kalau nak buat guide/how-to silakan smile.gif aku sokong sepenuhnya...

bab gui tuh aku pun rasa "kureng".. mcm yg aku bikin, HOW-TO tuh aku just ambik snapshot text mode je guna GUI... nak kasi "nampak" jelas sikit... tuh je..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

currently aku tengah usahakan translate www.slackware.com/book atau buku slackware official ke bahasa melayu, cuma sekarang off jap sesapa nak join email aku bahagi2 chapter pasal nak translate sorang agak jenguh ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

trunasuci..

apa kata klu ko setup sekali satu wiki homepage...semua org bleh anto artikel/how-to/configuration mengikut distro yang diaorang gunakan..nie lagi senang keje kot...nanti ko cuma perlu kawal kandungan wiki tuh jek la..mana2 yang silap info, ko leh betulkan...kira ada dua cara la...satu submit kat ko guna *.htm*,*.php and so on...dan lagi satu bleh terus submit pakai wiki tu...

http://tipiwiki.sourceforge.net/

sekadar satu cadangan... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Idea chemtraX tu aku setuju 100%.

Kalau admin boleh sediakan space/ruang kat putera pun lagi baguih.

biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku sokong 800%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Cadangan yg bernas , ed_thix , aku nak amik beberapa part supaya leh bantu ko dalam Slackware (buat masa ni Slack 10 yg aku gunakan) . biggrin.gif

Best of Luck

Red-Hat-Enigma biggrin.gif pis brader

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wiki..

penah dengor tapi tak penah pakai.. ehehe.. so nanti kalau apa2 just email aku atau post kat sini.. pas raya start ke amacam?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wiki..

penah dengor tapi tak penah pakai.. ehehe.. so nanti kalau apa2 just email aku atau post kat sini.. pas raya start ke amacam?

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Orait lepas raya leh start amacam.....setuju semua ????? biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

setujuuuu!

wiki is good

semua org leh contribute

sekian pantun dua kerat. hihihihi.

p/s: nanti projek dokumentasi PDP link kat projek dokumentasi linux ya!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

menarik gek idea nie.. orang pun tgh carik idea nak explore linux nie..

slama nie asyik guna windows jek...

bukan boring tapi nak gek buat pembaruan.. ek....

camna projek nie dah on ker....

org nak gek menuntut ilmu nie...

tak pun ape kata korang conduct training corse ke short course

bg pendedahan kat org2 baru ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bagus nih, cadangan yang amat baik, hamba amat menyokongnya smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sorry guys, aku bz tak dapat login selalu, nanti sambung balik cerita next year (or after xmas)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Alamak!~ offline lak si ed_thix neh, hum2 aper progress aku skg tgh siapkan tutorial Slackware 9.x sampai la ke latest nyer sekali . Progress on squirellmail nyer HOW-TO Slackware pun tgh berjalan dalam proses 25% dan siap . Kepada encik ed_thix, kalau dah ONLINE nanti bagiatu yek kat mana dah progress pehtu nak park kan kat mana HOW-TO neh semua ?

Best Of Luck

Red-Hat-Enigma .. pis brader biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

erm ok..

good progress..

rasa aku leh integrate ngan perjumpaan kelab Linux/OSS putera.com nih.. masa tuh leh discuss skali pasal centralised how-to dan mcm2 lagi smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0