• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

C++ For Newbie

56 posts in this topic

Posted · Report post

huhu, mahal tu komputer masa tuh sampai RM6000 ke atas, kira keluarga ko terkaya la kat kampung tu dan keluarga yang ada dan dapat membeli sebijik komputer... ahaks~ :lol:

muehuehuehue guna dev c++ la .. aku pun x pandai2 lagi programming2 ni zzzzzz.. sket sket je.. byk bagus la gaara ni umur 15 dah dpt bljr2 benda2 mcm ni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Haha. Salam. Saya ada kawan yang dahulunya pada umur dia 14 tahun sudah bermain dengan QBasic language atas komputer 8086 (first family), pakai disket besar (360kbytes je, sekarang USB Thumdrive 2-3Gbytes), skrin text besar (80x25), tiada hard disk dan printer dot matriks pada paralel port LPT1 (satu rumah dengar bila print). Menggagau dia cari pusat komputer di pekan kajang semata mata mencari fail QBasic Help untuk disalinkan kepada disket besar, dan juga selalu beli disket boot MSDOS 6.2 oleh kerana selalu rosak. RM1 satu disket (harga belas kasihan oleh guru komputer pusat berkenaan). Siap buat game grafik untuk adik adik dia pakai QBasic language. Dengan QBasic lah juga dia jumpa Graphic mode untuk main main dengan grafik. Mana ada grafik canggih macam sekarang ni. Bila ibu dia suruh print-kan sifir 1 hingga 100 untuk adik adik dia, pada mulanya dia agak terkejut, selepas itu dia mendapai dengan QBasic untuk selesaikan masalah. Hanya dengan beberapa baris kod dan boleh print page sifir 1 sehingga 100 berjela jela kertasnya. Barulah dia tahu betapa pentingnya QBasic untuk selesaikan masalah. Bukannya dia tahu betapa pentingnya programming semasa zaman dia remaja. Pakai sebat je, asalkan dapat berdepan dengan PC sepenuh masa. Siap dimarahi ibunya oleh kerana terlalu meluangkan masa dengan komputer (dimarah 'main komputer' oleh ibunya). Baik lagi vacuum rumah. Haha. Apabila habis sahaja dia khatam fail QBasic Help tersebut, dan akhirnya dia mula terpinga pinga, apakah gunanya 'PEEK' dan 'POKE' didalam QBasic. Fail QBasic Help cuma mengatakan jangan bermain PEEK dan POKE oleh kerana fungsi tersebut merbahaya. Sehinggalah dia berumur menjangkau 15 barulah dia faham apakah semua itu sebenarnya dengan menggunakan debug.exe. Boleh setakat main dengan speaker dalam PC je le masa tu dengan Input/Output dan bermain dengan kandungan memori kad grafik dan juga hardware interrupt. Pernah satu ketikanya, dia dapat curi masuk ke bilik komputer di sekolah teknik, Apabila diketahui seorang guru di sana, dia dimarahi dengan teruk. Pada satu ketika, dia dapat tahu rupa-rupanya guru tersebut adalah jiran kepada makcik saudaranya. Guru tersebut segan apabila dia beraya dirumah guru itu (adalah juga geramnya tu). Yang nak tergelaknya, dalam tahun apabila Windows diperkenalkan (tak silap umurnya 16 tahun), dan mula wujudnya cybercafe dipekan dan dia mula mencuba Windows 95. Dia agak kekok apabila mula menggunakan mouse (PS2 lagi sekarang ni, dulu pakai serial port COM1). Grafik belaka. 'My Computer' ??? 'My Documents' ??? . Pada akhirnya jumpa juga 'Command Prompt' (takpe lah walaupun virtual) untuk dibelek belek padahal orang lain sudah mula bermain IRC pada masa tu. Ini belum lagi cerita pasal apabila dia mula bekerja di kilang besar Sek 27, Shah Alam sementara tunggu result SPM (5A1, 1A2). Habis kecoh satu kilang apabila sistem dorang dikucar-kacirkan termasuklah jam besar kilang tu pun turut diubah, tapi buat tak tahu sahajalah. Entah macamana, walaupun PC dia dah restrict user, tapi boleh bypass dengan <ctrl>+<alt>+<esc/del???> sebelum login dalam windows 95. Dia juga serumah dengan seorang programmer hebat SOLSIS buat sistem untuk UiTM. Melalui dia juga, dapat kenal UNIX (cygwin) dan Visual Basic 6. Wallahualam. Sekarang sudah maju, forum IT pun sudah ada. Rujukan terlalu banyak. Pilih sahaja, rajin membaca dan rajin mencuba. Berhenti bercakap dan mulakan programming/mengaturcara. Gunakanlah sebaiknya sementara peluang masih ada dalam hidup ini. Salam ceria ^_^

Edited by fatah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Haha. Salam. Saya ada kawan yang dahulunya pada umur dia 14 tahun sudah bermain dengan QBasic language atas komputer 8086 (first family), pakai disket besar (360kbytes je, sekarang USB Thumdrive 2-3Gbytes), skrin text besar (80x25), tiada hard disk dan printer dot matriks pada paralel port LPT1 (satu rumah dengar bila print). Menggagau dia cari pusat komputer di pekan kajang semata mata mencari fail QBasic Help untuk disalinkan kepada disket besar..... ^_^

mendalam cite nih... :huh:

Edited by tony_eusoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mendalam cite nih... :huh:

Macam citer hikayat plak.. wakakaka.

Bagus ler pengalaman orang dalam cerita nie... buleh buat movie nie. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

#include <iostream.h>

#include <stdlib.h>

int main(){

int pengoperasian, nom1, nom2, hasil;

cout<<"\n\t\t\t kalkulator c++";

cout<<"\n\t ******************************************";

cout<<"\n (1)tambah";

cout<<"\n (2)tolak";

cout<<"\n (3)darab";

cout<<"\n (4)bahagi";

cout<<"\n";

/* cout<<"\n pilih pengoperasian";

cin>>pengoperasian;*/

cout<<"\n";

cout<<"Masukkan Nombor pertama: ";

cin>>nom1;

cout<<"Masukkan Nombor kedua: ";

cin>>nom2;

cout<<"\n pilih pengoperasian";

cin>>pengoperasian;

switch (pengoperasian){

case '1':

hasil=nom1+nom2;

cout<<"\n hasil pengoperasian ialah :"<<hasil<<endl;

break;

case '2':

hasil=nom1-nom2;

cout<<"\n hasil pengoperasian ialah :"<<hasil<<endl;

break;

case '3':

hasil=nom1*nom2;

cout<<"\n hasil pengoperasian ialah :"<<hasil<<endl;

break;

case '4':

hasil=nom1/nom2;

cout<<"\n hasil pengoperasian ialah :"<<hasil<<endl;

break;

default:

cout<<"Error";

cout<<"\n hasil pengoperasian ialah :"<<hasil<<endl;

break;

}

return 0;

}

coding nie de msalah la...

sape leh tlong erk??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

#include <iostream.h>

#include <stdlib.h>

int main(){

int pengoperasian, nom1, nom2, hasil;

cout<<"\n\t\t\t kalkulator c++";

cout<<"\n\t ******************************************";

cout<<"\n (1)tambah";

cout<<"\n (2)tolak";

cout<<"\n (3)darab";

cout<<"\n (4)bahagi";

cout<<"\n";

/* cout<<"\n pilih pengoperasian";

cin>>pengoperasian;*/

cout<<"\n";

cout<<"Masukkan Nombor pertama: ";

cin>>nom1;

cout<<"Masukkan Nombor kedua: ";

cin>>nom2;

cout<<"\n pilih pengoperasian";

cin>>pengoperasian;

switch (pengoperasian){

case '1':

hasil=nom1+nom2;

cout<<"\n hasil pengoperasian ialah :"<<hasil<<endl;

break;

case '2':

hasil=nom1-nom2;

cout<<"\n hasil pengoperasian ialah :"<<hasil<<endl;

break;

case '3':

hasil=nom1*nom2;

cout<<"\n hasil pengoperasian ialah :"<<hasil<<endl;

break;

case '4':

hasil=nom1/nom2;

cout<<"\n hasil pengoperasian ialah :"<<hasil<<endl;

break;

default:

cout<<"Error";

cout<<"\n hasil pengoperasian ialah :"<<hasil<<endl;

break;

}

return 0;

}

coding nie de msalah la...

sape leh tlong erk??

yg variable pengoperasian tu tukar kpd char sbb dlm case u ada guna ni ' '. kalo nombor tu dimasukkan dlm ' ' , itu dianggap sbg character dan bukan integer.

kalo nak guna jgk data type int bg variable pengoperasian just buang simbol ' ' dlm case.

so dia akan jd mcm ni la :

case 1:
    hasil=nom1+nom2;
        cout<<"\n hasil pengoperasian ialah :"<<hasil<<endl;
    break;
case 2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now