• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

C++ For Newbie

56 posts in this topic

Posted · Report post

aku dulu 15 tahun dah belajar VB4 tapi skrang haram tak pandai pun..tu la..belajar memain..lepas tu perkembangan minda plak slow...huhuhuhu!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamualaikum,

Saya baru berumur 15 tahun dan saya berminat nak belajar C++...Saya dah baca tutorial kat internet...Saya cuba nak hafal kesemua kodnya tapi saya dapat hafal sikit jer.....baru yang asas...

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
   cout<<"Assalamualaikum, saya baru belajar C++\n";
   cin.get();

   return 1;
}

betul tak yang saya tulis tuh....? Seronok rupanya belajar C++ nih....Nanti, bila saya dah expert, saya nak buat satu software....yang itu guna DOS jer......

ni cara yang betul

#include <iostream.h>

void main()

{

cout<<"assalamualaikum\n";

endl;

getch 0;

}

ni baru betul....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamualaikum,

Saya baru berumur 15 tahun dan saya berminat nak belajar C++...Saya dah baca tutorial kat internet...Saya cuba nak hafal kesemua kodnya tapi saya dapat hafal sikit jer.....baru yang asas...

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
   cout<<"Assalamualaikum, saya baru belajar C++\n";
   cin.get();

   return 1;
}

betul tak yang saya tulis tuh....? Seronok rupanya belajar C++ nih....Nanti, bila saya dah expert, saya nak buat satu software....yang itu guna DOS jer......

#include <iostream.h>

void main()

(

cout<<"assalamualaikum";

}

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak tanyer..

korang tulis code tuh dalam program ape?

software ape yang korang slalu pakai..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ni cara yang betul

#include <iostream.h>

void main()

{

cout<<"assalamualaikum\n";

endl;

getch 0;

}

ni baru betul....

code seperti atas tu tak akan kompil kat g++,

seperti yang Gaara92 buat tu da betul da,

main() perlu returnkan integer,

getch() tu plak, adelah kompiler extension, mcm borland punye compiler, tu pn kene include conio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamualaikum suma

sy dapat interview kat web hosting di Penang.

saya mintak nasihat soalan test macammana yang biasanya akan keluar?

setakat ni saya dah pulun soalan C++ sorting,recursion,fibonacci..apa lagi kene cari yerk...tengkiu .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

klau cam nie ok x...

/* Atucara C++ For Newbies */

#include <iostream.h>
main()
{
         // Ucapan
         cout << endl;
         cout << "Assalamu'alaikum wtb." << endl;
         cout << endl;

         // Oleh
         cout << endl;
         cout << "[email protected]" << endl;
         cout << endl;

         return 0;
}

thats all... thanks you...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hehe aku rasa cam kenal dia ni. Dia ni dalam contact aku skrang ni kot. belajar la rajin2 nanti boleh jadi penggodam Malaysia!!! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak tanyer..

korang tulis code tuh dalam program ape?

software ape yang korang slalu pakai..

mcam mcam ada. ikot language yg ko guna laa. mcam c++, guna visual basic pun boleh. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hehe aku rasa cam kenal dia ni. Dia ni dalam contact aku skrang ni kot. belajar la rajin2 nanti boleh jadi penggodam Malaysia!!! :)

saper yg ko maksud kan...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak tanyer..

korang tulis code tuh dalam program ape?

software ape yang korang slalu pakai..

Microsoft Visual Studio 6.0 or else version...

C++...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pakai la dev c++. x banyak songeh. google dev c++.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

apa maksud penggunaan code ne :

C or C++ : 0x7, 0xFF, 0x1F etc

vb : &HFFFF, &H1F, &H81FF etc

aku biasa nampak code cam tu. so apa pendapat korang yg expert? bagi alasan yg detail & cara penggunaan?

Edited by aXXo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aku dulu guna Borland Turbo untuk compile fail cpp.

kenapa tak teruskan asas-asas C++ untuk orang baru.

sekarang guna DEV-C++ 4.9.9.2

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apa maksud penggunaan code ne :

C or C++ : 0x7, 0xFF, 0x1F etc

vb : &HFFFF, &H1F, &H81FF etc

aku biasa nampak code cam tu. so apa pendapat korang yg expert? bagi alasan yg detail & cara penggunaan?

tu cuma hexadecimal...'0x' kat dpn tu menunjukkan constant tu adalah hex...kalu base 8, ada '0' kat dpn n so on...

biasanya digunakan utk image, color, h/w port, memory access, etc..kalu ko biasa guna DirectX SDK contohnya, banyak la ko jumpa nanti :D...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tu cuma hexadecimal...'0x' kat dpn tu menunjukkan constant tu adalah hex...kalu base 8, ada '0' kat dpn n so on...

biasanya digunakan utk image, color, h/w port, memory access, etc..kalu ko biasa guna DirectX SDK contohnya, banyak la ko jumpa nanti :D...

thanks..i like people eager to teach other people..means that tak lokek ilmu ler :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

code seperti atas tu tak akan kompil kat g++,

seperti yang Gaara92 buat tu da betul da,

main() perlu returnkan integer,

getch() tu plak, adelah kompiler extension, mcm borland punye compiler, tu pn kene include conio

hehehehe i yer tak i yerk aku dah terbiasa biasa pakai borland C++

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

/* Atucara C++ For Newbies */

#include <iostream.h>

main()

{

// Ucapan

cout << endl;

cout << "Assalamu'alaikum wtb." << endl;

cout << endl;

// Oleh

cout << endl;

cout << "[email protected]" << endl;

cout << endl;

return 0;

}

ntah... ak rase mcm da betul...

tp header file tu, utk 2b save pkai yg ak wat kat bawah tu...

.h susah skit... ade certain2 function yg xley di applicable kan...

n xya la byak2 line...

dlm coding, less is more... huhu...

/* Atucara C++ For Newbies */

#include <iostream>

#using namespace std;

main()

{

// Ucapan

cout << "Assalamu'alaikum wtb." << endl;

// Oleh

cout << "[email protected]" << endl;

return 0;

}

huhu... mase ak 15 tahun nak pkai office pon terkial2 lg... pe tah lagi c++ ke java ke... huhuuhu...

nak blajo c++ care mudah pkai buku yg c++ for dummies tu...

sbb die ajo mcm ayat manusia skit...

its helpful utk org yg bkan otak IT mcm ak... huhuhu...

Edited by crazy_labelle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam,

sy ade belaja c++ ni..tapi belaja suke2..last2 kene repeat.hahaha..tapi sekarang dah berminat giler dah.

boleh tak sape tolong bgtau ape itu c++ yg sebenar nye? ape beza language2 yg lain?

ape installer terbaik untuk buat c++ ni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam,

sy ade belaja c++ ni..tapi belaja suke2..last2 kene repeat.hahaha..tapi sekarang dah berminat giler dah.

boleh tak sape tolong bgtau ape itu c++ yg sebenar nye? ape beza language2 yg lain?

ape installer terbaik untuk buat c++ ni?

pada aku lah....kena tau ler basic atau konsep..dia tak kira lah belajar pogramming apa pun...kena tau life cycle model kena tau ler nak wat algorithms pastu kena tau ler mcm mana nak implement....mcm aku..aku pun baru start balik dulu masa belajar just nak lulus jerrr pastu aku tak tau dah lupooooo...sekarng start balik pakai C++ dan belajar balik konsep.....nasib baik aku rapat dgn lecture aku dulu leh ler minta ajar dia.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

baguslah gaara..jarang tengok budak2 sekrang nak gi belaja..yg tau men je..haha...aku yg dah besar panjang ni pon duk men game lagi..

c++??..aku baru jer belajar asas dia..sebenarnya mana2 programing same je konsep dia..cume kod yg berlainan..jadi cume paham konsep dah kena hafal kode dia jer..x der la susah..ygpenting fahamkan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

baguslah gaara..jarang tengok budak2 sekrang nak gi belaja..yg tau men je..haha...aku yg dah besar panjang ni pon duk men game lagi..

c++??..aku baru jer belajar asas dia..sebenarnya mana2 programing same je konsep dia..cume kod yg berlainan..jadi cume paham konsep dah kena hafal kode dia jer..x der la susah..ygpenting fahamkan..

huhu~ usaha banyak2... ahaks~ memang ada poning sket... :lol::wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huhu~ usaha banyak2... ahaks~ memang ada poning sket... :lol::wacko:

Bagus2.. usaha rajin2... zaman aku dulu masa umur 15 tahun, sentuh komputer pun tak penah. Korang budak2 zaman sekarang memang nasib baik lah.. macam2 sumber ilmu ada dari internet. Kat kampung aku cuma ada library yang buku2 ditulis tahun2 70an dan 80an jer.. so takde ilmu baru dapat belajar.

Aku start programming umur 18 tahun... kira lewat sikit lah, tu pun nasib baik bapak aku belikan komputer... (zaman tu komputer mahal2... RM6000 ke atas jer harga)... hahaha. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bagus2.. usaha rajin2... zaman aku dulu masa umur 15 tahun, sentuh komputer pun tak penah. Korang budak2 zaman sekarang memang nasib baik lah.. macam2 sumber ilmu ada dari internet. Kat kampung aku cuma ada library yang buku2 ditulis tahun2 70an dan 80an jer.. so takde ilmu baru dapat belajar.

Aku start programming umur 18 tahun... kira lewat sikit lah, tu pun nasib baik bapak aku belikan komputer... (zaman tu komputer mahal2... RM6000 ke atas jer harga)... hahaha. :lol:

huhu, mahal tu komputer masa tuh sampai RM6000 ke atas, kira keluarga ko terkaya la kat kampung tu dan keluarga yang ada dan dapat membeli sebijik komputer... ahaks~ :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now