• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

C++ For Newbie

56 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

Assalamualaikum,

Saya baru berumur 15 tahun dan saya berminat nak belajar C++...Saya dah baca tutorial kat internet...Saya cuba nak hafal kesemua kodnya tapi saya dapat hafal sikit jer.....baru yang asas...

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
   cout<<"Assalamualaikum, saya baru belajar C++\n";
   cin.get();

   return 1;
}

betul tak yang saya tulis tuh....? Seronok rupanya belajar C++ nih....Nanti, bila saya dah expert, saya nak buat satu software....yang itu guna DOS jer......

Edited by Gaara92

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sekarang nih, saya tengah hafal tentang If Statement, Loops in C++ dan Function......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wahh...aku tabik spring sama ko weh...bru 15 da smgt nk blaja mcm2....siap ade site lg tu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wah... congratulation...

gaara ko blajar sendri ker c++ nie...

atau ko ader ambik kursus ker...

atau aper2....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ye ke kau ni 15 tahun.. X caye lah..

Aku dulu 15 tahun duk main guli lagi.. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

awak tak hafal kod, tapi hafal syntax dan reserved keywords/symbols language tersebut. Dan kalau kod awak ikut standard, kod awak bleh dikompil oleh compiler dalam mana2 sistem, bukan hanya DOS :)

awak tak hafal kod, tapi hafal syntax dan reserved keywords/symbols language tersebut. Dan kalau kod awak ikut standard, kod awak bleh dikompil oleh compiler dalam mana2 sistem, bukan hanya DOS :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

betul tak yang saya tulis tuh....? Seronok rupanya belajar C++ nih....Nanti, bila saya dah expert, saya nak buat satu software....yang itu guna DOS jer......

kalu compile jalan ok le tu. kadang kalau compile ok pun ada logical error,tetap jalan juga :P

saya nampak buku yg saya guna guna, ia praktik guna cin>>nama variable dan return 0;

instead cin.get() dan return 1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wah... congratulation...

gaara ko blajar sendri ker c++ nie...

atau ko ader ambik kursus ker...

atau aper2....

saya tak ambik kursus, tapi saya ambik tutorial kat internet jer.....kalau bahasa Inggeris tuh, boleh tahanla.... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

saya dak umur 20 thun..tp xtau pe 2 c,c++..bleh xajar? huhu :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

member2 aku da msk u baru mule blaja c++..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

member2 aku da msk u baru mule blaja c++..

kalau nak belajar masa sekarang pun takper...Sekarang nih, peluang belajar sendirian semakin luas.....ilmu2 boleh didapati di mana-mana sahaja.....sekarang kat internet pon ada...... :lol:

Jadi, saya tak melepaskan peluang ini, terus jer belajaq.... :lol: pening sket tu ader la... :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Wahh... bagus ler Gaara92 nie... mude2 lagi dah belajaq programming C++ plak tu. Satu usaha yang murni dan teruskan sehingga khatam. Lepas nie bleh ler joint buat game.. ehehehe. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apa perbezaan antara c++ ngan c ????? mane yang susah??? :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ade x mane2 training centre yang boleh provide short coursed training utk C++??

kursus dlm mase seminggu ke..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

saya cadangkan belajar sendiri dan berguru dengan otai2 kat sini.x yah masuk ipt dan x yah buat loan ptptn.ada kawan sy jadi programmer pakai spm aja.yg penting skill dan hang x yah berhutang ptptn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamualaikum,

Saya baru berumur 15 tahun dan saya berminat nak belajar C++...Saya dah baca tutorial kat internet...Saya cuba nak hafal kesemua kodnya tapi saya dapat hafal sikit jer.....baru yang asas...

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
   cout<<"Assalamualaikum, saya baru belajar C++\n";
   cin.get();

   return 1;
}

betul tak yang saya tulis tuh....? Seronok rupanya belajar C++ nih....Nanti, bila saya dah expert, saya nak buat satu software....yang itu guna DOS jer......

assalamualaikum~

tumpang lalu..

aku x tau papew pon pasal C++ nei..

cume aku nk tau je la.

apew gune code nei ?

nk letak kt ner ?

hehehe....

skian, trime kaseh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cayalah Gaara92, kalo ko nak lebih mantap lagi, jangan hanya main ngan basic input output tu aje... ko boleh cuba banyak lagi kemampuan C++ ni. Ko boleh cuba file IO, socket programming, serial programming dan lepas tu bleh try windows programming, GTK, OpenGL dan memacam lagi...

Keep up the good work!! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

C tu adik kepada C++

C takde OOP

C++ ade OOP

hokhok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apa perbezaan antara c++ ngan c ????? mane yang susah??? :mellow:

Pada pendapat aku C++ senang sket dari C. tak tau la kalo ada otai yang lebih tahu tentang prkara ni. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pada pendapat aku C++ senang sket dari C. tak tau la kalo ada otai yang lebih tahu tentang prkara ni. :P

Ed pun setuju gak yang c++ lebih senang sebab dulu penah blaja sikit mende ni..

kalau dibandingkan dengan c, c++ ni pakai arahan2 yang lebih mudah difahami!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yang penting ko dapat memahami kod singkatan komputer ..... sebab system ni lebih kurang mcm matematik gak... pakai nombor.... tak kisah la c++ ker c ker.... nombor tu betul , betul la echo dia...

kat maner hah nak carik network security c++ ..... 4time nye...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now