• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Nak Surfing Laju: Guna Extradns & Ramdisk

182 posts in this topic

Posted · Report post

Akum, aku bdk bru kt forum ni,

aku baru bce je psal xtra dns ni. Aku nak tnye la apsal kat bhgn server tu die pnye percentage default DNS aku tu 0 je???? ade problem ke

Xde org jwb ke??????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sori...sori,

nanti aku jawab satu persatu .. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nak tanya... boleh tak guna extradns untuk laptop yg guna celcom wireless broadband?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

power root...

utk cache tu disable ke enable?

kalau enable lagi baguih kan sebab dia ambik from cache je...

lagi satu, w/pun dns aku dah set ikut turutan dlm tcpip properties

127.0.0.1

202.188.1.5

202.188.0.133

tapi ada setengah website still takleh masuk...

bila kita ping guna nama website tu dia reply from 1270.0.0.1

awat?

Edited by epo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sape nak full version bagitau aku..!!100% free!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sape nak full version bagitau aku..!!100% free!!

menjak power rut stat kat sini, aku dah pakai full free, tapi lenih aku dah buang! kelajuan tenet, bagi aku, tak perlu lagi bende sebegini.... yang lain ada rasa o.k, teruskan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nak tanya... boleh tak guna extradns untuk laptop yg guna celcom wireless broadband?

Aku pon guna celcom broadband,setakat ni ada la sedikt peningkatan..aku setting macam biasa...try laa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dia reply from 1270.0.0.1

awat?

Ip baru yang aku jumpe..lain dari yang lain..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

masa aku install n dia suruh restart, aku dpt msg ni

56492058xg7.jpg

then aku nk tanya,

ip server yg kita masukkan kat tab server tu ip web yg kita slalu masuk ke apa?

lg satu DNS ip tu nk tau kita punya mcmana or defautl mmg 192.168.0.1 ?

ni aku nye ExtraDNS

53376281gz2.jpg

73390156ef6.jpg

Edited by ApoKalypse

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok aku dah berjaya connect...

tp ada web yg x boleh buka dgn benda ni...

lg satu DNS 1 aku 192.168.1.1 knp x tulis icon OK hijau? icon zzz je...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Cuba clearkan system dan server dulu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam....

Pada power root tumpang tanya

aku budak baru belajar

aku dah dwnload Extra DNS tapi x leh guna lah tempoh 30 hari dah tamat

tulun ye

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hi every one...I am using IZZI wireless broadband.....is there any one tried EXTRA DNS with Izzi Broadband b4....please share your experience......is there any improvement in the speed....and is the settings same as the 1st post in this thread..... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

komen aku, extradns ni mmg melancarkan surfing even tgh menoron pon kita leh relax je surf net tp yg x beznye ada sesetengah web kita xleh nk buka... dats all...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku dah install ExtraDNS ni kat pc aku tapi tak leh surf Internet la. Ceritanya macam ni. Aku guna ZyXEL ADSL Modem P-660H Series dan setkan dalam BRIDGE MODE. Jadi aku connect Internet menggunakan dial-up dari pc aku. Setelah install benda ni dan configure, bila aku dail Streamyx, boleh connect tapi tak leh surf. Boleh tak sesiapa yang tolong aku cara configure yang betul. Terima kasih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam..

Powerroot,

connection laju 120kb je ker..

200kb cecah tak..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku dah install ExtraDNS ni kat pc aku tapi tak leh surf Internet la. Ceritanya macam ni. Aku guna ZyXEL ADSL Modem P-660H Series dan setkan dalam BRIDGE MODE. Jadi aku connect Internet menggunakan dial-up dari pc aku. Setelah install benda ni dan configure, bila aku dail Streamyx, boleh connect tapi tak leh surf. Boleh tak sesiapa yang tolong aku cara configure yang betul. Terima kasih.

Nape pkai Dial-up? takmo auto connection ke? Basically try tukar Bridge mode kepada PPPOE...letak username ngan pass skali..yg lain tu aku hrp ko tau setting :P..Sbb Dial-up ni kadang leceh gak..contoh aku, Ares takleh msuk..tukar auto bru buleh..try la..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ExtraDNS

exdns1.jpg

Pertama anda digalakkan membaca info dari PCWorld - ExtraDNS

Kedua Download ExtraDNS

Ketiga Install

Setelah diujicuba, program ini sangat sesuai dipasang pada sistem WinXP/Vista yang mempunyai sambungan modem broadband/DSL secara langsung ke PC melalui NIC.

Cara Install Dan Setting

Install program seperti biasa. ikut arahan diskrin

Setting:

exdns2.jpg

exdns3.jpg

exdns4.jpg

exdns5.jpg

Bersambung di bawah untuk setting network:

waa, boleh cuba ni.. tq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

err...

npe bila sya pki extraDNS nie xleh bukak www.yahoo.com??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

komen aku, extradns ni mmg melancarkan surfing even tgh menoron pon kita leh relax je surf net tp yg x beznye ada sesetengah web kita xleh nk buka... dats all...

betoi aku sokong... bila sesetengah website tu korang takleh masuk, cuba korang ping website tu...

gerenti dia akan reply from 127.0.0.1...

so utk 'solve'kan issue ni, korang kena set balik DNS ke auto... huhuhuhu...

dah habis tgk website tu, set balik ke 127.0.0.1

dan begitulah seterusnya...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Semakan:

Buka My Computer dan lihat pertambahan RamDisk dengan kapasiti yang ditetapkan.

ramdrive6.jpg

Buka IE > Tool > Internet Option > Klik Setting

ramdrive7.jpg

Klik butang Move Folder > Klik RamDisk > Klik OK

ramdrive8.jpg

Tukar saiz yang sesuai dan tidak melebihi saiz RamDisk

Klik OK dan komputer akan restart/logoff

ramdrive9.jpg

Buka MyComputer > RamDisk

Anda akan lihat folder internet berada dalam RamDisk (hidden)

Happy Surfing :rolleyes:

ni kalo surf pkai IE kalo firefox mcm mane lak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

slm...

bleh x ajar balik cara2 nk setting extradns n ramdisk balik??

gmbr sbelum ni dah x kuar dah...

pening den...

last skali den search google setting extradns...

memang laju pun...

(^_^)

cume setting ramdisk x dpt...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aiseh, pagi td aku telambat bgn tido lak, bgn pun dh tghari,heheh...kensel nk gi bangi. So kwn2 sume, senin ngn selase jd ke pemasangan kt bangi tuh, try call cikgu td tp hp off.... :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pm aku sape2 yg nk extend tu....

p/s:poweroot...apasal tukar user name...hehehe....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kil_steR:

Apa kata ko kumpul semua panduan tu dan buat PDF secara tersusun.

Bro...dah ada ker panduan nih...kalu ada bagi la link nak sedut...menarik topik nih...

Kalau takde tolong la updatekan dan pinkan jer topik nih...

aku rasa ramai lagi member lain nak tahu bende nih...PLEASE!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now