• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Nak Surfing Laju: Guna Extradns & Ramdisk

182 posts in this topic

Posted · Report post

aku nye server dns .. hentam aje :) .. tp ok software die stablekan net ko walaupun tgh download..

78898.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yang penting disini adalah IP. kalau dapat ip laju, laju lah jadinya.

cuba masuk IP nie:

208.67.222.222

208.67.220.220

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak tanye nii..

aku pakai router and share LAN...

dns tu kene set kat router kan??

pastu pc aku je pakai extradns, yg lain x pakai...

adakah pc aku je yg laju ataupn yg lain pn laju gak..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

router tak perlu usik apa-apa.

kalau ko set kat satu pc jer, pc tu la yang ada efek.

pc lain macam biasa. elok jugak buat macam tu

test dulu. kalau ok boleh set semua pc.

kalau tak ok, jangan guna. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

firstly korg ikut setting seperti diatas...

pastu masuk dlm router...

configure connection type...

aku pilih static ip sbb hanya static ip je aku bole masukkan 127.0.0.1 sbg main dns aku...

kalo masukkan hanya satu dns (127.0.0.1) sbg main dns (x de alternate dns), connection x de...

so...

aku setkan static ip address...

masukkan static ip aku...

masukkan dns 127.0.0.1

pastu aku restart router..

kalo sape2 yg x dpt connect selepas setkan 127.0.0.1, try masukkan 202.188.0.133 @ 202.188.1.5 sbg alternate dns...

fungsi dier ialah mengantikan main dns (slalunye kite pki 202.188.0.133 sbg main dns)

komen sket akar kuar...:D

currently aku pakai 202.188.0.133 and 202.188.1.5 sebagai DNS

kalo aku x tuka kat router memberi effect ke extradns tu kat pc aku???

firstly korg ikut setting seperti diatas...

pastu masuk dlm router...

configure connection type...

aku pilih static ip sbb hanya static ip je aku bole masukkan 127.0.0.1 sbg main dns aku...

kalo masukkan hanya satu dns (127.0.0.1) sbg main dns (x de alternate dns), connection x de...

so...

aku setkan static ip address...

masukkan static ip aku...

masukkan dns 127.0.0.1

pastu aku restart router..

kalo sape2 yg x dpt connect selepas setkan 127.0.0.1, try masukkan 202.188.0.133 @ 202.188.1.5 sbg alternate dns...

fungsi dier ialah mengantikan main dns (slalunye kite pki 202.188.0.133 sbg main dns)

komen sket akar kuar...:D

currently aku pakai 202.188.0.133 and 202.188.1.5 sebagai DNS

kalo aku x tuka kat router memberi effect ke extradns tu kat pc aku???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

firstly korg ikut setting seperti diatas...

pastu masuk dlm router...

configure connection type...

aku pilih static ip sbb hanya static ip je aku bole masukkan 127.0.0.1 sbg main dns aku...

kalo masukkan hanya satu dns (127.0.0.1) sbg main dns (x de alternate dns), connection x de...

so...

aku setkan static ip address...

masukkan static ip aku...

masukkan dns 127.0.0.1

pastu aku restart router..

kalo sape2 yg x dpt connect selepas setkan 127.0.0.1, try masukkan 202.188.0.133 @ 202.188.1.5 sbg alternate dns...

fungsi dier ialah mengantikan main dns (slalunye kite pki 202.188.0.133 sbg main dns)

komen sket akar kuar...:D

currently aku pakai 202.188.0.133 and 202.188.1.5 sebagai DNS

kalo aku x tuka kat router memberi effect ke extradns tu kat pc aku???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tak perlu tukar kat router

127.0.0.1 set dekat network kad yang sambung ke router (protocol IP)

lepas tu set dalam program ExtraDNS > Server

192.168.1.1 : Local Server (ip tu ikut ip router)

202.188.0.133 : TMNET1

202.188.1.5 : TMNET2

klik butang hide.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku nye server dns .. hentam aje :) .. tp ok software die stablekan net ko walaupun tgh download..

78898.JPG

kenapa bila aku set dns tu.....tapi pastu akan auto set blk pada default r

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko taip aje ip dan description die pastu dah ko tekan hide aje ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ExtraDNS

exdns1.jpg

Pertama anda digalakkan membaca info dari PCWorld - ExtraDNS

Kedua Download ExtraDNS

Ketiga Install

Setelah diujicuba, program ini sangat sesuai dipasang pada sistem WinXP/Vista yang mempunyai sambungan modem broadband/DSL secara langsung ke PC melalui NIC.

Cara Install Dan Setting

Install program seperti biasa. ikut arahan diskrin

Setting:

exdns2.jpg

exdns3.jpg

exdns4.jpg

exdns5.jpg

Bersambung di bawah untuk setting network:

PowerRoot, aku da buat da kut guide ko bg 2 tp mcm xde prubahan pn..percent yg kt dlm image ko tnjuk 2 pn kosg je...cne ek?png2 :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

power root.....aku nk install RAmDisk kat pc aku xleh r

x support vista....aduh....sedih tul la

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yang penting disini adalah IP. kalau dapat ip laju, laju lah jadinya.

cuba masuk IP nie:

208.67.222.222

208.67.220.220

tak ada ip lain ke selain dari yang ni..? macam mana nak cari ip yang laju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Kill_Ster:

Tak per la. kan Vista dah laju dah.

Guna cFosSpeed pun boleh dalam Vista.

Kunyit09:

IP tu kena ubah la. Kalau boleh IP DNS Server.

IP yang dalam senarai tu adalah IP DNS yang Server Web guna dan kita selalu lawati laman web tu.

Contoh:

Kalau kita selalu masuk putera.com, cari DNS Server yang putera.com guna.

Kalau tak jumpa, guna IP putera.com sebagai ganti.

Klik Start > Run > CMD

:\>Ping putera.com

akan dapat ip . dan masukkan ip tu dalam senarai DNS Server.

kalau nak tahu laju ke tidak, klik butang test dan masukkan ip serta url putera.com

TestServer: masukkan IP

Domain Name : masukkan alamat laman web

faham ker nie? :lol:

Nak dapatkan DNS:

http://www.kloth.net/services/dig.php

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

powerroot..

dah try ping putera.com

dapat ip die..

tp masa ping tue kluar "request timed out".

mcmane ye..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ertinya putera.com masa ko ping tu tengah slow.

tapi kalau ko boleh dapatkan DNS yang putera guna, ok la.

cuba ko ping lowyat.net

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

lowyat.net dapat.

putera.com je tak dapat.

ok,

tak pe.

lpas nie senang la nak ping lmn web yg lain..

Hehehe..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ip yang slow patut masuk dalam senarai tu supaya jadi laju.

kalau server tu dah laju tak yah masuk pun tak per.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Oo..

ok..

memang best la panduan dari powerroot..

hasilnye memang memuaskan hati..

Hehehe..

^_^ ^_^ ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku takleh install dia kuar error...

takleh run dnsip.dat

aper citer aaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sistem windows tu ada masalah dengan program nie.

mungkin ada servis DNS sedang running.

atau fail tu corrupt. download sekali lagi. try tengok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

powerroot....selain dr ip 127.0.0.1....ape lg ip yg ko rasa ianya stable dn bleh ganti ip 127.0.0.1 ni r

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

powerroot....selain dr ip 127.0.0.1....ape lg ip yg ko rasa ianya stable dn bleh ganti ip 127.0.0.1 ni r

bang 127.0.0.1 tu localhost nyer ip ler...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

IP 127.0.0.1 tak boleh ganti IP lain sebab IP di dah assigned untuk localhost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

WOW! MEMANG LAJU LEBIH DARI YANG DISANGKA!!!! TAMBAHAN PULA, AKU GUNA FIREFOX....LAGI LAJUKAN...????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

IP 127.0.0.1 tak boleh ganti IP lain sebab IP di dah assigned untuk localhost.

la yaka.....sori2...mana saya tau......so.....ada x dns yg len yg bleh digunakan

; <<>> DiG 9.3.2 <<>> @ns.kloth.net www.yahoo.com A

; (1 server found)

;; global options: printcmd

;; Got answer:

;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 2201

;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 2, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:

;www.yahoo.com. IN A

;; ANSWER SECTION:

www.yahoo.com. 300 IN CNAME www.yahoo-ht3.akadns.net.

www.yahoo-ht3.akadns.net. 60 IN A 87.248.113.14

;; Query time: 476 msec

;; SERVER: 88.198.39.133#53(88.198.39.133)

;; WHEN: Thu Nov 1 16:01:56 2007

;; MSG SIZE rcvd: 85

kalau mcm ni...yg mane satu dns dia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now