• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Nak Surfing Laju: Guna Extradns & Ramdisk

182 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

ExtraDNS

Panduan Menggunakan ExtraDNS

Pertama anda digalakkan membaca info dari PCWorld - ExtraDNS

Kedua Download ExtraDNS

Ketiga Install

Setelah diujicuba, program ini sangat sesuai dipasang pada sistem WinXP/Vista yang mempunyai sambungan modem broadband/DSL secara langsung ke PC melalui NIC.

Cara Install Dan Setting

Install program seperti biasa. ikut arahan diskrin

Setting:

Bersambung di bawah untuk setting network:

Edited by P.Ramlie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Setting Network

Setting untuk LAN

Edited by P.Ramlie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Setting Network

Setting untuk LAN

exdns6.jpg

exdns7.jpg

exdns8.jpg

Ada yg dah guna ker program nie? Tolong bagi comment berkesan atau tidak? Kalau berkesan leh cuba...Skrg guna cfosspeed...takut clash lak kalu install.....Please comment

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ada yg dah guna ker program nie? Tolong bagi comment berkesan atau tidak? Kalau berkesan leh cuba...Skrg guna cfosspeed...takut clash lak kalu install.....Please comment

Baus jugak kalau dapat tambah kelajuan..berapa percent dpt tambah? :)

Ada side effect?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dns tu 127.0.0.1 tu nk kena sama mcm ko wat atau kita bleh pakai DNS kita sendiri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

yer.. 127.0.0.1

Ada side effect?

Setakat nie tak ada kesan buruk.

makin seronok surfing/download ada ler.

Skrg guna cfosspeed...takut clash lak kalu install.....Please comment

Hmmm.. kalau rasa tak yakin, jangan cuba. nanti konflik plak.

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

free ke??

mcm berbayar je~

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

free 30 hari :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku dh install kat vista aku....tapi knp x kuar mcm dalam gmbar pertama ko tu r

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ok thank coz kasi info ..aku dah baru jer try guna benda ni.. nati aku bagi komen balik

Edited by lumpy®

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau paklong pakai router D-Link DSL-2640-T boleh tak ...

DSL-2640-T = Modem, Router, 4 port switch dan wireless ( 4 in one) tapi pc paklong sambung terus masuk ke dalam router guna wire UTP cable.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku dh jd lanun pun sat td

p/s:spuink.....ajar aku setting cfosspeed.....aku dh install....tapi xtau setting...mintak tunjuk ajar :rolleyes: :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau paklong pakai router D-Link DSL-2640-T boleh tak ...

DSL-2640-T = Modem, Router, 4 port switch dan wireless ( 4 in one) tapi pc paklong sambung terus masuk ke dalam router guna wire UTP cable.

Boleh.. cuba lah :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ada cara baru bro root... nnt aku try hehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko ada cara baru? leh kongsi tak .. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

la.....aku maksudkan 'kau ada cara baru' yer...

bukan' aku yg ada cara baru'...

tp ari tu yg kau bg aku pun dah kira ok la... best laju ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

okeh...

aku dah pakai dah...

mmg laju~

extradns ni aku rase berfungsi sbg supporters..

setting dier aku buat lain sket...

sbb aku x connect modem terus ke network card...

aku buat mcm ni

modem > wireless ap > network card

firstly korg ikut setting seperti diatas...

pastu masuk dlm router...

configure connection type...

aku pilih static ip sbb hanya static ip je aku bole masukkan 127.0.0.1 sbg main dns aku...

kalo masukkan hanya satu dns (127.0.0.1) sbg main dns (x de alternate dns), connection x de...

so...

aku setkan static ip address...

masukkan static ip aku...

masukkan dns 127.0.0.1

pastu aku restart router..

kalo sape2 yg x dpt connect selepas setkan 127.0.0.1, try masukkan 202.188.0.133 @ 202.188.1.5 sbg alternate dns...

fungsi dier ialah mengantikan main dns (slalunye kite pki 202.188.0.133 sbg main dns)

@akar kuat

ko try add server lagi...

aku add server malaysia aka dns streamyx tu~

ader certain site lagi laju kalo pki server kat malaysia ni~

aku add 202.188.0.133 sbg malaysia

202.188.1.5 sbg malaysia 2 (ader 2 slot kosong)

lajunye mmg berdesup~ :lol:

x de cara lain nak extend 30 hari tu ke?? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

lajunye mmg berdesup~

Nie yang nak dengar nie... he...he.

x de cara lain nak extend 30 hari tu ke??

Tentulah ada. :lol:

Betul tu.. boleh tukar IP jika perlu.

Aku pun tukar ke IP tmnet jugak

202.188.0.133

Tukar kat sini:

exdns3.jpg

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

c.r.a.c.k.?pm me.....hehehee.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sesape yg nk extend 30 hari tu.....pliz PM aku k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

TAMBAH KELAJUAN INTERNET SURFING

Kepada pengguna internet yang ada masalah lembab atau tak puas dengan kelajuan sediada

LATAR BELAKANG

Setiap kali kita buka laman web, fail2 gambar, cookies dan video disimpan di dalam hard disk sebagai Internet Cache.

ramdrive1.jpg

MS rekomen 50-250 MB ruang hard disk untuk simpan fail2 nie.

OK. Sekarang kita tukar lokasi simpanan fail dari hard disk ke dalam RAM. Atau lebih dikenali sebagai RamDrive/RamDisk.

Maksudnya kita ambik sedikit ruang dari Ram untuk simpan fail internet secara terus. Logiknya, fail yang berada dalam Ram lebih laju dicapai dari fail dalam hard disk. Jika PC ada Ram lebih dari 1.0GB eloklah dicuba cara nie.

Untuk percubaan ini saya guna RAM sebanyak 128MB untuk simpan fail2 internet. Dan memang berkesan.

Keperluan:

Program RamDisk yang boleh didownload dari Internet.

Baca maklumat lanjut

Download Untuk Try - RamDisk Plus v8

PM untuk maklumat lanjut

Cara-Cara Install

ramdrive2.jpg

  1. Install ikut arahan di skrin.
  2. Restart komputer
Setting RamDisk

Buka Control Panel > Klik 2 kali ikon RamDisk

ramdrive3.jpg

Klik Add

ramdrive4.jpg

ramdrive5.jpg

... bersambung

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Semakan:

Buka My Computer dan lihat pertambahan RamDisk dengan kapasiti yang ditetapkan.

ramdrive6.jpg

Buka IE > Tool > Internet Option > Klik Setting

ramdrive7.jpg

Klik butang Move Folder > Klik RamDisk > Klik OK

ramdrive8.jpg

Tukar saiz yang sesuai dan tidak melebihi saiz RamDisk

Klik OK dan komputer akan restart/logoff

ramdrive9.jpg

Buka MyComputer > RamDisk

Anda akan lihat folder internet berada dalam RamDisk (hidden)

Happy Surfing :rolleyes:

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Penggunaan RamDisk & ExtraDNS boleh dilakukan serentak.

Memang laju.. Cubalah kalau nak tahu.

OK 10Q

========

Sapa-sapa yang dah cuba, boleh beri komen anda.

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

biasa kalau aku download..aku pakai software utk throttle speed download aku..

secara otomatik bandwidth aku jadik kecik...so surfing/streaming lembap...

kalau pk teknik ko byk membantu tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

masa download duk surfing. selain dari guna P2P software memang tak jadi masalah.

surfing masih ok dan laju walaupun masa tu download guna IDM.

Download dari Rapidshare cecah 120KB/s masih boleh surfing dengan lancar. (pakej 1MB)

Kalau guna BitComet masa surfing ada slow skit, tapi dengan guna teknik nie tak la teruk sangat. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now