• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

C++

29 posts in this topic

Posted · Report post

As'kum kengkawan... :P

Aku dari dulu minat gak ngan programing ni, terutamanya ngan C++.

Masalah sekarang ialah, aku apebende pun takpaham ngan C++ ni, jadi korang ada tak sumber2 ke, atau PDF book untuk aku....

OK la... Caw dulu.... As'kum :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

blaja c language dulu..

then proceed ngan c++

kene rajin layar internet...

byk tutorial dlm bahas omputeh...

ps: vb lagi senang.. tapi aku nasihatkan ko mulakan ngan c language, c++, vb dan lain2 language lagi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

diamondclow.. untuk pengetahuan ko, sebenarnya skarang aku tengah blaja VB6, tapi aku tak minat la VB tu.... semua main interface je...banyak ikon2..

Kalu boleh aku nak start ngan CGI, bukan GUI.... tak best

Lagipun bile dah pandai nanti, aku nak compaile kat linux plak.... create protection untuk OS aku sendiri, ..... (PS:ngan blajo membiskut tawarkan windows skali.....hehehe :P )

Edited by TemanX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko maksudkan CGI tu ape??

CGI = computer generated interface @ common gateway interface??

nih...

ko blaja c language dulu...

x susah mana pon...

tapi mmg la vb lagi senang...

bagi aku c language ngan vb on par je...

advanced sket c++

pastu kalo ko minat lagi, blaja la language lain, python cthnye~

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Maksud CGI tu Command graphic interface la.... kalau aku nak blajo C, ko ada reference tak diamondclow...

boleh aku start ngan C sebelum C++ ni....lepas ni C# plak...

Janji blajo.... :blush:

Ps: C++ boleh meng-create virus, asas kepada atucara mesin2 dan #ack3rs! punya language.... :lol:

Edited by TemanX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Maksud CGI tu Command graphic interface la.... kalau aku nak blajo C, ko ada reference tak diamondclow...

boleh aku start ngan C sebelum C++ ni....lepas ni C# plak...

Janji blajo.... :blush:

Ps: C++ boleh meng-create virus, asas kepada atucara mesin2 dan #ack3rs! punya language.... :lol:

emm..bole terangkan mksud CGI tu?

yang aku dapat

1-Computer-generated imagery, application of computer graphics to special effects in films, television programs etc.

2-Common Gateway Interface, a technology used in web servers

3-Computer graphics interface, a low-level interface between the Graphical Kernel System and the hardware

command graphic interface takde pong....

sori kalau salah... :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Lirhahs.. sebenarnya aku nak blajo C++, bukan nak terjemah shortfrom....

Ko kalau nak tau mana aku dapat CGI tu, Aku pun tak tau nak terangkan, tapi pekataan ni aku dengar engenier aku bagitau aku camtu..... aku tanya dia apa beza VB ngan C++, antaranya dia kata VB pakai GUI, C++ pakai CGI......aku pun ikut la.....(tapi dia cakap dalam bahasa omputih la, sebab dia dari india ma....) :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

fl1pfl0p .... time kasih la..... aku dah donload dah fail tu.... tapi ada fail yang takleh donload lah...

Satu lagi nak tanya ko, buku Pdf tu tunjuk Dev C++, kalau aku pakai Microsoft Visual C++ boleh tak, aku tak beberape reti skit..... :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

fl1pfl0p .... time kasih la..... aku dah donload dah fail tu.... tapi ada fail yang takleh donload lah...

Satu lagi nak tanya ko, buku Pdf tu tunjuk Dev C++, kalau aku pakai Microsoft Visual C++ boleh tak, aku tak beberape reti skit..... :wacko:

boleh tapi bergantung pada code ,Microsoft Visual C++ nih sometimes tak boleh compile code yg dev c++ boleh.sebab aku biasa guna dev c++( free :lol: ) and Borland C++. Tapi pada aku dev c++ da best.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

fl1pfl0p, Dev C++ ngan Borland C++ tu shareware ke...... kalau shareware ko tolong bagi kat aku link dia.....boleh gak aku try esok pagi pakai Dev C++ ni........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

CGI dalam programming selalunya refer ke http://en.wikipedia.org/wiki/Common_Gateway_InterfaceCommon Gateway Interface. GUI means Graphical User Interface .. ia dua benda yang takleh dibandingkan. Mungkin yang dimaksudkan adalah CUI atau CLI (http://en.wikipedia.org/wiki/Command_line_interface).. Basically apa yang dia nak bagitau adalah mengaturcara dengan VB, awak akan menggunakan GUI element di mana awak boleh contruct user interface program awak secara grafik dan coding dalam development environment yang sama.

Kalau awak nak belajar benda-benda cam OS protection, [email protected], dan benda2 low-level yang seangkatan, belajar C lebih baik dari C++, tau lebih baik lagi, belajar assembly language untuk platform yang awak gunakan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

As'kum kengkawan... :P

Aku dari dulu minat gak ngan programing ni, terutamanya ngan C++.

Masalah sekarang ialah, aku apebende pun takpaham ngan C++ ni, jadi korang ada tak sumber2 ke, atau PDF book untuk aku....

OK la... Caw dulu.... As'kum :lol:

Ko leh gi kat sini -->

C++ tutorial

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Gaara92. Tq untuk info tu.. skurang2nya aku dapat la skit2 info...

Tq jugak kat Paralys3r pasal info tu.... aku bukanya takmau blaja C, masalahnya semua yang post kat sini bagi info untuk C++ je la..... kalau ko ade info ke, shareware software dia ke atau ape2 yang berkaitan C ni, ko post la ye.... :blush:

Lepas ni aku nak blaja menkompail pulak la... blajo projek baru......korang ada tak project yang dah siap dikompaile... tak kira la kalau projek tu yang simpel2 punye ke...... cepat skit aku blajo ni......aku bukan apa, nak buat new project tu tak beberape pandai lagi la....

Ataupun korang ada lagi tak final projek korang masa korang blajo dulu2..... (boleh kopi pest).....heheheh... :lol:

Edited by TemanX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Arggg....... Projeck pertama ada error pulak :unsure: .... AKu tak paham la dia suruh tukar line 17, dah tukar pun takleh nak compile la.... Sesape yang terrer tolong tunjukkan kat mane error ni :wacko: ..........

//

// Program to convert temperature from Celsius degree

// units into Fahrenheit degree units:

// Fahrenheit = Celsius * (212 - 32)/100 + 32

//

#include <cstdio>

#include <cstdlib>

#include <iostream>

using namespace std;

int main(int nNumberofArgs, char* pszArgs[])

{

// enter the temperature in Celsius

int celsius;

cout << “Enter the temperature in Celsius:â€;

cin >>> celsius;

// calculate conversion factor for Celsius

// to Fahrenheit

int factor;

factor = 212 - 32;

// use conversion factor to convert Celsius

// into Fahrenheit values

int fahrenheit;

fahrenheit = factor * celsius/100 + 32;

// output the results (followed by a NewLine)

cout << “Fahrenheit value is:â€;

cout << fahrenheit << endl;

// wait until user is ready before terminating program

// to allow the user to see the program results

system(“PAUSEâ€);

return 0;

}

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cin >> ... bukannya cin >>>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Dia kluar merah kat line ni plak......

cout << “Enter the temperature in Celsius:â€;

takleh nak compaile lagi.....

Edited by TemanX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

As'kum kengkawan... :P

Aku dari dulu minat gak ngan programing ni, terutamanya ngan C++.

Masalah sekarang ialah, aku apebende pun takpaham ngan C++ ni, jadi korang ada tak sumber2 ke, atau PDF book untuk aku....

OK la... Caw dulu.... As'kum :lol:

BELAJAR C DGN C++ SAMA JER.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku pun ngah study bahasa C++ memang kena bnyk cari info kat google kalu ada yg x pahem.....hehehe....tp yg bikin aku stress tu bila kompil jer ada yg error padahal ada yg aku salin bulat2 dari buku...dei...hehehe :lol::P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku pun ngah study bahasa C++ memang kena bnyk cari info kat google kalu ada yg x pahem.....hehehe....tp yg bikin aku stress tu bila kompil jer ada yg error padahal ada yg aku salin bulat2 dari buku...dei...hehehe :lol::P

deprecated library kot..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku cdg kn k0 bace buku C++ How to Program - 5th Ed 2005 - H. M. Deitel

mmng besh... ade mende2 besh jgk dimasukkan

carilah di congloi.info or ebookee.com

happy prog :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dia kluar merah kat line ni plak......

cout << “Enter the temperature in Celsius:â€;

takleh nak compaile lagi.....

try this...

cout << "Enter the temperature in Celsius: " << endl;

good luck...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

blaja c language dulu..

then proceed ngan c++

kene rajin layar internet...

byk tutorial dlm bahas omputeh...

ps: vb lagi senang.. tapi aku nasihatkan ko mulakan ngan c language, c++, vb dan lain2 language lagi...

Aku nak tanya untuk compile bahasa C dan C++ sama ker??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0