• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Tips Utorrent Laju

174 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

Ok ni dia gambo aku provide .. maybe setengah org dah tau tp aku cume nak letak sini bg yg tatau .. ni tips-tips .. bukan dari aku .. aku amek dari youtube aje so aku perkenalkan la kat sini :

PENTING : SETTING UTK PORT FORWARD MESTI DISET KAT ROUTER ATAU MODEM KORANG - PORT : 45682

1) Tekan option dan ikut gambarajah :

Step pertama :

uconnection.JPG

Step Kedua :

ubitorrent.JPG

Step Ketiga :

uqueueing.JPG

Step Keempat :

uadvanced1.JPG

dan

uadvanced2.JPG

Aku harap boleh tolong sikit2...

Edited by nivi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cube bagi die nyer result camner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Contoh aku nye torrent ..

Local torrent Connection 512

utorrent1.JPG

Outside torrent -torrentspy-

utorrent2.JPG

kalau torrent luar negara kene tunggu dalam 3 - 6 minit baru die up speed die

Edited by nivi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yang tracker luar tuh..

seeders semua mesia gak.. ^_^

ape2 hal aku nk cube ah gak..

huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku tahu tapi mls nk amik tahu step2 dia ... sebab torrent aku takat ni ok lagi.. leh dload ngn speed 80kbps... :P

tapi alang2 ko dah bgtau step yg details.. elok gak aku try... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hurm,kalau nak tau torent tu kena cap ke slow ke senang jer.. cuba korg try download satu file torrent yg seeder ramai tp leecher ko sorg atau 2 org... kalau mcmni slow maknanya mmg kena cap, tp kalau yg ni laju maknanya x kena cap...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aku sebelumni saje test ... torrent luar ..

sebelum : 6 - 11kb/s

lepas wat ni : full speed 48 - 61kb/s

tips ni dah lame tau lupe lak nak kongsi .. ehe.. so camne korang dah try ke ? btau le keputusannye

PORT FORWARD test :

utest.JPG

tekan butang tu dan tgk result kalau dah set port kat router/modem korang dan result die kat bawah

utestweb22.JPG

Edited by nivi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

utk steamyx 1mb pon sama gak ker...??? xpon gn setting len..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sama aje... kalau ko nak tgk perbezaan nye ..

ko test dulu sebelum setting ni .. bukak torrent utorrent download apa2 torrent tunggu dalam 10 min .. tgk speed baper ... pastu ko try setting ni lak ko tgk perbezaan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Hermm, thanks kasi tips baru pada aku ni...

-ko skrg pakai uTorrent versi 1.6 kn? aku pakai yg latest kat filehippo [uTorrent 1.7.1 build 3360]

-nmpak biasa aje lepas dah ubah setting tu... <_< [mungkin x berkesan kat 1.7 ni kot!]

---edited---

bab port fwd ni, mmg x pernah jadi le kalu buat, yg ko sai gmbar tu pun, bila buat kluar satu web tulis ERROR port yg 45682 ni!

---edit lagi---

PENTING : SETTING UTK PORT FORWARD MESTI DISET KAT ROUTER ATAU MODEM KORANG - PORT : 45682

kalu kt tpt keje aku ni camana? coz ni connect guna lan aje, mana letak routernye/modem ndak tahu! and nak setting tu kena pegi kt router tu ke :P

Edited by fibix_014

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

esok terai\

nak download naaruto shipu

result esok tengok camner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku pun takde apa2 perubahan... maybe kawsan dia x kena cap kot... <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sama jer pon...xda beza mcm setting lama...aku gn utorrent 1.6..leh ker..???xpon kena 1.7?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku nak tambah skit la..

Aku pon selama ni pakai setting camtu cuma kat advanced jer ada yang aku baru ikut..

pas setting camtu cuma tukar2 port jer untuk dapatkan speed terbaik depend pada IP..

adios..kalau nak dapat 70kbps susah la..80 dah kira bohong..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau torrent speed tu da okay tak yah la setting2 lagi . . . ia bole menjadi kepade + laju atau ber+ tak laju . . . Awas!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku klo torrent tv series laju lah... kena2 time baru2 kuar.. cecah 100kbps... wahh best seh...

mungkin port aku takda org kacau lagu.. untung plak dok kt jin bertendang ni... line besh.. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yg ni aku tak tipu .. mmg btol aku nye speed boost.. dari slow gile tros full .. tp terpulang kalau nak caye.. aku just nak share apa yg aku rase boleh dikongsi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

umm....ni aku nak tambah sikit..perkara yg juga penting dalam torrent client adalah upload rate.

pastikan nilai pd global max upload rate x melebihi 80% daripada kadar upload yg dibekalkan

oleh ISP.

Kenapa?sebab nilai upload akan mendekati nilai upload maksimum

dan pada masa yg sama akan choke bandwidth kite.

cara kira Global maximum upload rate (kB/s)

katakan upload rate yg kite terime 384kB

384/8 = 48 bahagi lapan jika kita high-bandwidth user (> 1 mb/s)

48 x 80% = 38.4 -->38

Global maximum upload rate (kB/s) = 38

kat Bittorrent option

Global maximum number of connections = 384 (nilai upload maxsimum)

dan ade beberape lg perkara yg perlu diambil kire dlm

menjalankan protokol bit torrent.

be a seeder, not a leecher!

Edited by ab3rCroXs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku gn bcomet blh bt ke?streamyx aku 1mb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE

PENTING : SETTING UTK PORT FORWARD MESTI DISET KAT ROUTER ATAU MODEM KORANG - PORT : 45682

Aku try wt bnda ni kt cc xbleh pn??die tlis error??cmne ek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Try allowed (kalau exception) kat firewall.

Try off IP filter :ph34r: ..

Try ubah connection type pada ( current setting ).. :ph34r:

Kalau error gak..tukar jer port lain lah..60000 amacam?>>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Try allowed (kalau exception) kat firewall.

Try off IP filter :ph34r: ..

Try ubah connection type pada ( current setting ).. :ph34r:

Kalau error gak..tukar jer port lain lah..60000 amacam?>>

bro...

x dpt ler... error gak

tlg bagi tjk ajar lebih detail..

tolong ye...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

step yg last skali aku x bley set..apsal eh??bila set..jadi 0 jek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

au dah try apply kan...

bole la..

speed waktu mlm bole tahan 30KB>

tapi siang x byk....

dlm 10KB je

lagipun seeders aku byk off

siang sket...

mlm byk jugak la..

ni bergantung kat seeders jugak..

walaupun seeders byk, tp ramai off x gune jugak...

hampeh...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bro...

x dpt ler... error gak

tlg bagi tjk ajar lebih detail..

tolong ye...

Error yang bagaimana tu bro?..

Port error ker?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now