• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Kenali Prosessor anda

59 posts in this topic

Posted · Report post

hurmm semlm aku browse guna cpu-z processor VIA C3. instruction cuma ada MMX & 3DNow(+).

okies

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kira AMD klon laa nie.....ok ker x speed dia???

yg aku try tuh VIA C3 750Mhz. BUS speed 133Mhz. tp L2 cache dia 1mb tak silap aku.

okies

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hello, blh x kasik info ckit pasal CPU with hyper threading(HT) technology ngan dual core.

merujuk kpd soklan nko nih, senang sangat jawapan dia. jgn la manja sangat. setakat nih, hanya intel saja yg menggunakan teknologi HT(HyperTreading) nih. amd pakai HyperTransport.

oleh itu, sila lah buat googling atau dtg sini utk info :

Intel : Dual-Core

Intel : HyperTreading Tech

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

erm... banyak yang blom sayatahu tentang cpu nie???? neway... info ini amat bermakna..... :->

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Intel Processor Spec Finder

The sSpec number is also known as specification number. It is a five character string (SL36W, XL2XL, etc.) that is printed on the processor, and used to identify the processor. You can find this number by looking at the markings on the processor (see Figure 2), or on the label that came with your boxed processor. See Figure 1 below for an example of how to read the label to find your sSpec number.

user posted image

user posted image

isikan sSpec di link berikut

http://processorfinder.intel.com/scripts/default.asp

contoh untuk P4 LGA775 2.66GHz (506) sSpec SL8J8

http://processorfinder.intel.com/scripts/d...asp?sSpec=SL8J8

contoh untuk P3 Socket370 1.0GHz sSpec SL4MF

http://processorfinder.intel.com/scripts/d...asp?sSpec=SL4MF

link asal - credit to:

http://www.intel.com/support/processors/sb/CS-016552.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Intel Processor Spec Finder

user posted image

user posted image

isikan sSpec di link berikut

http://processorfinder.intel.com/scripts/default.asp

contoh untuk P4 LGA775 2.66GHz (506) sSpec SL8J8

http://processorfinder.intel.com/scripts/d...asp?sSpec=SL8J8

contoh untuk P3 Socket370 1.0GHz sSpec SL4MF

http://processorfinder.intel.com/scripts/d...asp?sSpec=SL4MF

link asal - credit to:

http://www.intel.com/support/processors/sb/CS-016552.htm

amd punyer spec findr takder ker

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Intel Processor Spec Finder

isikan sSpec di link berikut

http://processorfinder.intel.com/scripts/default.asp

contoh untuk P4 LGA775 2.66GHz (506) sSpec SL8J8

http://processorfinder.intel.com/scripts/d...asp?sSpec=SL8J8

contoh untuk P3 Socket370 1.0GHz sSpec SL4MF

http://processorfinder.intel.com/scripts/d...asp?sSpec=SL4MF

link asal - credit to:

http://www.intel.com/support/processors/sb/CS-016552.htm

ape maksud finder tuh? nak tengok spec die ke? bukan ke boleh bace trus dari proc tuh?

Edited by sarge

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

AMD Ordering Part Number (OPN)

IPB Image

1. Dapatkan OPN pada permukaan cpu, paste dan search by OPN di link berikut

untuk mendapatkan "Processor Details"

untuk AMD Sempron, Athlon64, Athlon64FX, Athlon64X2DualCore

untuk AMD Opteron & Dual Core Opteron

2. Jika bukan dalam kategori tersebut, pergi ke senarai panjang "AMD Processor Specification"

pilih model, click GO

3. Kalau masih tak jumpa boleh cari dalam "Processor Documentation", download data sheet untuk model tersebut,

cari dalam ordering information (biasanya dalam chapter akhir datasheet)

"Processor Documentation"

"Processor Documentation Archieve (AMD K6 kebawah)"

contoh: AMD-K6-2/500AFX ada dalam datasheet 21850.pdf pg321

==================================================

tak boleh jugak terlalu bergantung pada OPN untuk dapatkan info cpu

boleh jugak guna OPN64 atau cpuz atau Everest atau software lain untuk dapat lebih info

banyak website lain yg bagi info berdasarkan OPN, sometime better

senarai link di atas untuk dapatkan info dari website AMD...

kalau ada "customer" tanya, bolehlah rujuk website pengeluar :)

==================================================

untuk ADA3800DAA4BP (gambar di atas) website amd bagi info berikut link

Perbandingan info dari website AMD, cpuz, OPN64 pictures

Edited by 001x0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Saya bercadang untuk membina satu software macam CPU-Z untuk detect CPUID. Dari brand, codename, process technology, cache hinggalah ke lain-lain specs.... kat mana saya boleh dapatkan info-info processor dari maklumat Family, Model & Stepping hingga ke codename? berikan link yang berkaitan dan berguna...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

erm, nak tau skit..

1) kalu celeron D leh masuk ker soket pentium D?

2) dual core n quod core tue tak same ker same?

3) leh ker pentium D masuk soket P4 HT?

5) mane lebih baik antara Pentium dengan AMD?

4) mane lebih baik, P4 + Nvidia or P4 + ATi, or AMD + Nvidia or AMD + ATi? (coz pc aku P4 pakai ATi Redeon tapi grafik kad tak dapat function dengan baik, selalunye games2 terkini or grifik design tak dapat support even update software program or software driver)

7) leh cadang tak pc yang aku akan bli either P4 or AMD dengan budget yang rendah spt RM1500 (CPU saje)

6) RM 50 bleh bli pc ker? hehehehe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

erm, nak tau skit..

1) kalu celeron D leh masuk ker soket pentium D?

2) dual core n quod core tue tak same ker same?

3) leh ker pentium D masuk soket P4 HT?

5) mane lebih baik antara Pentium dengan AMD?

4) mane lebih baik, P4 + Nvidia or P4 + ATi, or AMD + Nvidia or AMD + ATi? (coz pc aku P4 pakai ATi Redeon tapi grafik kad tak dapat function dengan baik, selalunye games2 terkini or grifik design tak dapat support even update software program or software driver)

5) leh cadang tak pc yang aku akan bli either P4 or AMD dengan budget yang rendah spt RM1500 (CPU saje)

6) RM 50 bleh bli pc ker? hehehehe...

1) celeron D boleh masuk kat socket pentium D sebab sama socket.

2) dual core 2 aliran dan quad core 4 aliran, tapi masih lagi menggunakan LGA 775

3) pentium D boleh masuk kat P4 HT yang sama socket LGA 775

4) kebaikannya tertakluk kepada prestasi komputer kau.

5) budget RM1500 untuk beli cpu tertakluk kepada specifikasi mobo yang kau ada, iaitu mobo socket LGA 775 atau socket PGA 478 untuk intel. Untuk AMD pula samaada mobo kau support socket 939, 940 atau AM2.Untuk beli cpu dengan budget RM1500 sudah dianggap mewah.

6) RM50 hanya boleh beli psu(pc) yang jenis LOW CLASS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

1) celeron D boleh masuk kat socket pentium D sebab sama socket.

2) dual core 2 aliran dan quad core 4 aliran, tapi masih lagi menggunakan LGA 775

3) pentium D boleh masuk kat P4 HT yang sama socket LGA 775

4) kebaikannya tertakluk kepada prestasi komputer kau.

5) budget RM1500 untuk beli cpu tertakluk kepada specifikasi mobo yang kau ada, iaitu mobo socket LGA 775 atau socket PGA 478 untuk intel. Untuk AMD pula samaada mobo kau support socket 939, 940 atau AM2.Untuk beli cpu dengan budget RM1500 sudah dianggap mewah.

6) RM50 hanya boleh beli psu(pc) yang jenis LOW CLASS

hehehe, thank you2..actually aku dah lame tertinggal pasal pc nie, kalu soket 478 tue aku expert lagi, aku cadang nak tukar dari P41.8 (willamate family) + MSI 478 ke P4/PD 775 or else, so yang memeningkan aku, pasal soket D-core & Q-core, adik aku cakap mahal skit, biler tangok korang sembang, rase murah la plak. so mane yang lebih best untuk gaming, AMD or P4? dan aku ade wat skit2 grafik n management pc.. so ade suggestion tak? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

fuh tenkiu too..

banyak CPU2 lama yg aku masih pakai/test dan syg sgt2.. aku masih simpan WinChip200, pentium75,100,120,133-200, p3 450 dan lain2.. AMD pun ada :) even 386/486 pun masih working condition

http://zsf.mine.nu/~trunasuci/hardware/

salam,

aku bercadang nak bli lptop...tp aku mempertimbangkan whether nak gnakn intel dual core or amd turion..

please give me any model dlm rnge price btwn RM2000-RM3000...any suggestion mane yg lg bgus...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam kenalan,aku org baru ,so tak lah pandai sangat....kalu da pe2 tlg bantu aku ye

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam kembali.

Baca lah dulu info berkenaan dengan CPU tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam kenalan,aku org baru ,so tak lah pandai sangat....kalu da pe2 tlg bantu aku ye

assalammualaikum..aku pun orang baru..nasib baik ada geng...

apa pun mintak tunjuk ajar dr semua member-member di sini

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

erm, nak tau skit..

1) kalu celeron D leh masuk ker soket pentium D?

2) dual core n quod core tue tak same ker same?

3) leh ker pentium D masuk soket P4 HT?

5) mane lebih baik antara Pentium dengan AMD?

4) mane lebih baik, P4 + Nvidia or P4 + ATi, or AMD + Nvidia or AMD + ATi? (coz pc aku P4 pakai ATi Redeon tapi grafik kad tak dapat function dengan baik, selalunye games2 terkini or grifik design tak dapat support even update software program or software driver)

7) leh cadang tak pc yang aku akan bli either P4 or AMD dengan budget yang rendah spt RM1500 (CPU saje)

6) RM 50 bleh bli pc ker? hehehehe...

1. celeron d & pentium d guna sama soket 775, mojor mobo support both proc

2. Dual core = 2 chip dlm 1 proc, quad = 4 chip dlm 1 proc, so 4 chip lg bgs

3. pentium d xsupport HT, sbb pentium d mmg ada actual 2 core, bandinh ht ada 2 logical core (virtual)

4. buat masa ini intel lg better dr amd, tp klu budget segment amd lg murah...

5. utk budget value ambik intel + ati, sure puasa hati

6. budget rm1500 ambik amd

Edited by arjuna_mfna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now