• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Nak Buka Business Santan

21 posts in this topic

Posted · Report post

ello rolleyes.gif saya org baru kat PM nie, saya ade persoalan ttg camner nak set up business baru, cam saya mmg xder pengalam. saya berminat utk buka business santan & jd pengedarnye sekali tapi masalahnye ape yg perlu diwat dr awal lg utk jd kan business nie jd satu realiti

sesape yg ade idea sila bantu saya laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kena la tahu manaer nak carik kelapa...kelapa mentah...dah tu pii carik la alat memerah santan nye..then kena carik pembungkusnya...nak ada barcode (leh guna universal) kena register dulu...then jual..

p/s: Ada kenal seorang pengusaha santan (kerisek) ada kilang kat kedah.. dia la nie ambik kelapa 2 kontena dari indonesia setiap berapa bulan..bhn mentah kat malaysia x cukup dah tu mahal la plak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam..

Daripada pemerhatian aku, business santan ni terbahagi kpd 3 product utama iaitu santan segar, santan kotak & santan serbuk. Ko nak wat santan mana satu?

Kalau nak santan segar, kena cari regular customer and tempat mestilah jauh dari pasar borong.
Pasar borong banyak sangat dah org wat santan segar.
Risikonya santan tak tahan lama.

kalau ko nak wat santan kotak. Ko ada skill atau kaedah ker untuk pastikan santan tu tahan lama?

Pasal mesin, aku penah tanya sorang mak cik yg jual santan segar kat Pasar Borong Selangor. Dia kata
dia mintak bantuan Bank Pembangunan. (Bawah skit apa tu aku tatau).

Anyway, still good idea kalau tempat ko tu ada permintaan.

P.S : Aku dengar permintaan santan segar kat Serawak tinggi. Tul Ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(MrAL @ Jun 14 2007, 03:44 PM) [snapback]505683[/snapback]
kena la tahu manaer nak carik kelapa...kelapa mentah...dah tu pii carik la alat memerah santan nye..then kena carik pembungkusnya...nak ada barcode (leh guna universal) kena register dulu...then jual..

p/s: Ada kenal seorang pengusaha santan (kerisek) ada kilang kat kedah.. dia la nie ambik kelapa 2 kontena dari indonesia setiap berapa bulan..bhn mentah kat malaysia x cukup dah tu mahal la plak...



mcm kelapa saya dah ade supplier cuma skang saya nak set up business, saya x pandai la nak wat business plan, wak ader member yg tau wat paper work ker, biasanyer modal dlm berape utk buka business nie



QUOTE(xtrarm @ Jun 14 2007, 05:28 PM) [snapback]505758[/snapback]
salam..

Daripada pemerhatian aku, business santan ni terbahagi kpd 3 product utama iaitu santan segar, santan kotak & santan serbuk. Ko nak wat santan mana satu?

Kalau nak santan segar, kena cari regular customer and tempat mestilah jauh dari pasar borong.
Pasar borong banyak sangat dah org wat santan segar.
Risikonya santan tak tahan lama.

kalau ko nak wat santan kotak. Ko ada skill atau kaedah ker untuk pastikan santan tu tahan lama?

Pasal mesin, aku penah tanya sorang mak cik yg jual santan segar kat Pasar Borong Selangor. Dia kata
dia mintak bantuan Bank Pembangunan. (Bawah skit apa tu aku tatau).

Anyway, still good idea kalau tempat ko tu ada permintaan.

P.S : Aku dengar permintaan santan segar kat Serawak tinggi. Tul Ke?


saya nak wat santan segar, ingat nak supply kat kedai mamak (kena wat marketing skit la) ialah diorg nie kan mmg byk guna santan pastu blh supply kat kedai2 mkn ngan hotel (kena pandai carilah)

pasal mesin saya dah find out mahal gak harga mesin kelapa nie kan lebih dr 5k

pastu ingat nak wat blh terima tempahan utk sebarang majlis, kat tempat saya mmg xder lg org wat business nie, rasa mcm ok

cuma x tau nak mula mcm maner dulu

nak wat pinjaman kena wat rancangan perniagaan dulu kan tapi x tau la nak wat

blh tolong bg idea ker

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Stok Kelapa boleh dapat ke..kalau boleh dapat, demand memang ada..dulu saya pernah kerja dgn tokey kelapa..sekarang tokey dah kurang kan aktiviti. kelapa sudah tukar sawit... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(MYWIN @ Jun 14 2007, 05:56 PM) [snapback]505784[/snapback]
Stok Kelapa boleh dapat ke..kalau boleh dapat, demand memang ada..dulu saya pernah kerja dgn tokey kelapa..sekarang tokey dah kurang kan aktiviti. kelapa sudah tukar sawit... biggrin.gif


blh sbb ayh saya kenal tauke jual kelapa secara pukal, cuma awk rasa business nie blh long term ke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(zar_ena @ Jun 14 2007, 05:59 PM) [snapback]505787[/snapback]
blh sbb ayh saya kenal tauke jual kelapa secara pukal, cuma awk rasa business nie blh long term ke



Bagi pendapat aku, selagi ader org pakai santan, business nih takkan pupus. Cuma cam kata cikgureza,
camno ko nak bawa business ni ke tahap seterusnya. Kalau ko dah kenal tauke kelapa, should be no problem.
Yang penting bersabar menhadapi cabaran laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

utk bantuan kewangan dan latihan cuba buka laman web PUNB
type jer PUNB kat putera punya google search tu...'


Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(zar_ena @ Jun 14 2007, 05:59 PM) [snapback]505787[/snapback]
blh sbb ayh saya kenal tauke jual kelapa secara pukal, cuma awk rasa business nie blh long term ke


assalamualaikum...
hmmmm... bg saya la kan bisness santan nie kalau kena gayanye musti boleh bertahan lama...
kat tempat saya nie dah ada orang buat.. mula2 kedai dia pakai bangsal kecil jer....
sekarang dah buat kedai betul (ala dinding simen tu...).. rasanyer baru setahun lebih jer...
time nak raya yg seronok tgk sebab orang beratur panjang beli...
pastu jangan lupa supply ngan orang2 yang nak buat kenduri esp kenduri kawin...
pastu dia supply kat kedai2 runcit, kedai2 makan area nih...
org sekarang nak yg fresh tp mudah... yg tu kalu massuk freeze thn seminggu gak...
kalau dalam kotak tu x brp sedap silap2 ada bau tengik....
apa2 pun yg penting market @ promosi...
semoga berjaya... rolleyes.gif



Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(zar_ena @ Jun 14 2007, 07:59 PM) [snapback]505787[/snapback]
blh sbb ayh saya kenal tauke jual kelapa secara pukal, cuma awk rasa business nie blh long term ke


Saudara, apsal takleh long term pulak? Tokey cina yg keja dulu dah bisnes 3 generasi (3G). cuma skrg agak susah cari stok. ada kala sampai ke bagan datoh..tapi bisnes tetap on..TAK PERCAYA? ..start la hari ni..jangan tunggu sampai esok..InsyaAllah setiap kita ada rezeki masing2... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(xtrarm @ Jun 14 2007, 06:47 PM) [snapback]505837[/snapback]
Bagi pendapat aku, selagi ader org pakai santan, business nih takkan pupus. Cuma cam kata cikgureza,
camno ko nak bawa business ni ke tahap seterusnya. Kalau ko dah kenal tauke kelapa, should be no problem.
Yang penting bersabar menhadapi cabaran laugh.gif


thanz ngan support awak tapi nak mengorak langkah tu la yg pening kepala skit, nak daftar perniagaan agak2 beraper kosnyer erk

QUOTE(syanana @ Jun 15 2007, 11:17 AM) [snapback]506300[/snapback]
assalamualaikum...
hmmmm... bg saya la kan bisness santan nie kalau kena gayanye musti boleh bertahan lama...
kat tempat saya nie dah ada orang buat.. mula2 kedai dia pakai bangsal kecil jer....
sekarang dah buat kedai betul (ala dinding simen tu...).. rasanyer baru setahun lebih jer...
time nak raya yg seronok tgk sebab orang beratur panjang beli...
pastu jangan lupa supply ngan orang2 yang nak buat kenduri esp kenduri kawin...
pastu dia supply kat kedai2 runcit, kedai2 makan area nih...
org sekarang nak yg fresh tp mudah... yg tu kalu massuk freeze thn seminggu gak...
kalau dalam kotak tu x brp sedap silap2 ada bau tengik....
apa2 pun yg penting market @ promosi...
semoga berjaya... rolleyes.gif


Good idea la, awak ader contact no sape2 yg tau wat paper work utk business plan

QUOTE(MYWIN @ Jun 15 2007, 12:12 PM) [snapback]506342[/snapback]
Saudara, apsal takleh long term pulak? Tokey cina yg keja dulu dah bisnes 3 generasi (3G). cuma skrg agak susah cari stok. ada kala sampai ke bagan datoh..tapi bisnes tetap on..TAK PERCAYA? ..start la hari ni..jangan tunggu sampai esok..InsyaAllah setiap kita ada rezeki masing2... biggrin.gif


saya nak wat pinjaman tapi seblm tu kan kena wat rancangan perniagaan 1st (tu yg pening kepala skit nak wat camne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Lokasi awak di mana? saya boleh aturkan dgn org yg boleh buat rancangan perniagaan(RP). lebih elok kalau mula bisnes kecil2 lan dulu..tanpa pinjaman. jenuh nak pikir cam ne nak bayar utang nanti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(MYWIN @ Jun 15 2007, 12:25 PM) [snapback]506354[/snapback]
Lokasi awak di mana? saya boleh aturkan dgn org yg boleh buat rancangan perniagaan(RP). lebih elok kalau mula bisnes kecil2 lan dulu..tanpa pinjaman. jenuh nak pikir cam ne nak bayar utang nanti...


saya kat sg.buloh jea..sbb nak beli mesin kelapa n peti sejuk nak jugak modal jd kena wat pinjaman jgk la, tapi utk 1st nie mmg wat kecik2 dulu kot..awak ade contack yg jual mesin kelapa 2 in 1 ke yg jual recond pun ok gak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

betul gak yea..mesin2 tu agak mahal juga.. biggrin.gif
mesin kelapa 2 dlm 1 tu yg mcm mana ye..
tokey saya dulu guna yg stainless steel/compress kelapa parut sampai jadi 'hampeeh' harga RM12k kalau tak silap..
nak cari supplier mesin - kena ambik masa sket...takde contact sedia ada...sabar ye wak!..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(MYWIN @ Jun 15 2007, 04:22 PM) [snapback]506561[/snapback]
betul gak yea..mesin2 tu agak mahal juga.. biggrin.gif
mesin kelapa 2 dlm 1 tu yg mcm mana ye..
tokey saya dulu guna yg stainless steel/compress kelapa parut sampai jadi 'hampeeh' harga RM12k kalau tak silap..
nak cari supplier mesin - kena ambik masa sket...takde contact sedia ada...sabar ye wak!..


saya ade tgk kat internet, kat ipoh ader dealer yg jual mesin kelapa (semua jenis mesin kelapa la) harga lebih dr 10k...mesin 2 + 1 nie mskkan isi kelapa dlm mesin pastu mskkan air pastu keluar la santan, mcm2 jns dh mesin kelapa skang nie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

QUOTE(MYWIN @ Jun 15 2007, 12:25 PM) [snapback]506354[/snapback]
Lokasi awak di mana? saya boleh aturkan dgn org yg boleh buat rancangan perniagaan(RP). lebih elok kalau mula bisnes kecil2 lan dulu..tanpa pinjaman. jenuh nak pikir cam ne nak bayar utang nanti...


salam... aku setuju ngan pendapat en.MYWIN nie... cik Zar_ena pada pandangan sy klau kita nak buat biz nie kena ukur baju dibadan sendiri dulu.. apa lagi klau biz tu kita blum ader pengalaman nak handle...kalau ader mengalaman an ader prospek nak untung byk baru blh on... tapi ingat biz nie ader naik turun.. kita mungkin buka hari ni xder pesaing.. esok dah 10 pesaing... jenuh gak nak byr blk pinjaman.... so klau nak buat biz, rajin2 lah menyimpan dari skrg... klau xtahan nak tunggu try beli mesin yg murah@2nd hand... kat klang nie mmg byk... jatuh bgn kita biarlah dgn $ sendiri.. InsyAllah lebih berkat...
sy xnafikan pinjaman tu penting utk biz.. tapi tau ker kita selok belok perniagaan produk segera nie.. xabis mcmman nak buat... campuran santan+air dll... ok

p/s ada contect saja xcukup klau xder pengalaman & minat. smile.gif Edited by elhajr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hohoho... sntan kelapa... memang ada permintaan jika dapat menjadi pembekal santan kelapa segra.

err macam mana perkembangan seterusnya? dah dapat bina bisness santan kelapa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak tanye bole bagitau Nama kilang ngan kt mane tmpt die?
Saya nak survey dulu machine die.
Atau sesapa yg berkecimpung dlm bidang ni bole prmote kt saya ..

Bole email kpd [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(kamaruchan69 @ Aug 19 2008, 05:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nak tanye bole bagitau Nama kilang ngan kt mane tmpt die?
Saya nak survey dulu machine die.
Atau sesapa yg berkecimpung dlm bidang ni bole prmote kt saya ..

Bole email kpd [email protected]


kilang taktau kat mana tapi boleh book machine dr penjual machinery kat jalan meru,klang-bersebelahan dgn pejabat kwsp.harga ikut jenis = dlm lingkungan RM1500 tapi itu harga thn dulu la..harap maklum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam

Apa nama kilang tu yek...means machinery yg kat jln meru tu...berminat nk gi survey... rolleyes.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

QUOTE(adimba @ Dec 10 2008, 05:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
salam

Apa nama kilang tu yek...means machinery yg kat jln meru tu...berminat nk gi survey... rolleyes.gif


BUKAN kilang tapi kedai jual mesin..kedai hujung sederet dgn KWSP tu. Ada sorang kawan dari bkt naga, dia beli mesin dari tempat lain tapi jenis yg heavy duty.Kalau tak silap dr teluk intan. nak thu info lanjut sila call/sms saya di 016 656 186tujuh

tq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now