• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Cyber Cafe, Pusat Internet Dan Pusat Komputer Berinternet

81 posts in this topic

Posted · Report post

kalau korang nak try test pakai server game yang cc cina duk selalu pakai tu bleh pm aku..

harga murah untuk usahawan bumiputera..korang update game cuma dari server n just install game di server...client cuma ader os je..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

game server ada kelebihan dan kekurangan.

nak guna game server, pc server kena ada 2, 1-running, 1-backup.

game server diberikan secara percuma di sesawang komuniti cybercafe di China.

sayangnya, perisian itu di dalam bahasa China.

di Malaysia, terdapat beberapa pihak yang telah menterjemahkan ke dalam bahasa inggeris, dan bahasa Melayu.

terdapat pelbagai jenis perisian bagi game server.

ada yang boleh update registry, ada yang tidak boleh. ketika ini, banyak games yang menitikberatkan penggunaan registry spt pengisian versi, nama komputer, serial number, patch version, etc.

maklumat lanjut, boleh didapati di portal komuniti usawahan cybercafe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

free..maybe yang ko kata tu dari source lain...tapi tuk setup setiap client ngan nak update registry setiap game yang diinstall kat game server kepada client akan di cas..ko try lah g tanya michaelsoft kat myccoc..tanya berapa harga dia caj..lebih kurang dalam 15 ribu tuk 30 biji pc..tapi skang dah ader anak melayu yang leh buat benda ni walaupun softwrae tu dalam bahasa cina..harga dia cuma rm45 per pc..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum..

sy nk mulakan perniagaan cyber cafe ni.. ade penah dgr cite tentang skim sewa beli komputer.. misalnye, kite beli 10 buah PC then kite bayar bulan2 RM400++/month selama 2 tahun ke bape tahun ke ikut spec PC yg kite amik.. ade x sape2 tau tentang skim nie? sbb nk beli sedebuk 10PC sussah.. then nk wat pinjaman pun susah.. lg satu.. ade x sesape yg ade contoh kertas kerja yg bagus untuk wat pinjaman perniagaan.. emailkan boleh?

[email protected]

0137312858

terima kasih..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku dah bukak cc kat selangor ni dah 4 taun lbh dah lepas aku abes degree kat upm.. ade lesen internet dan membaiki komputer.. lesen untuk bukak cc ni aku baru dapat taun lepas.. cume bayar 5k je sebagai deposit.. bukan setiap tahun.. setiap tahun just bayar rm110 untuk internet, rm100 untuk lesen membaiki komputer dan rm60 tok signboard.. tak sampai 300 pon setaun..so far tade plak PBT nak kaco.. ade pon cek lesen jek.. asal renew die tak kaco...Aku nak share la sebab rasenyer ade yang post bende2 ni just nak takut2kan orang nak berniaga..

Kite berniaga asal jage kedai kite dah la.. jgn kasi budak pakai uniform.. budak soklah rendah takleh masuk kalau takde penjaga.. yang bawah 18 aku kasi main sampai kol 10 jek.. merokok takleh.. kalau ade bebudak ni isap aku soh dorang isap kat luar.. jgn dalam cc..

Jgn harapkan internet jek.. perlbagaikan la services.. repair pc.. printing.. typing..mcm2 bole buat.. kekadang costumer yang bg idea kat kite...

Dari segi income pon ok.. aku dapat amik gaji 3k setiap bulan.. gaji pekerje aku sorang 1.5k dengan rm600.. lepas sume sewa n bil.. pastu wat saving tok majukan kedai.. dulu start bukak aku ade 3 pc.. skarang dah jadi 11... cume dulu aku ade wat ps2 tapi taun lepas pbt suruh tutup ps2 sebab tu dah bawah lesen lain.. dorang suruh pon cara baik.. Aku takde cabel pon kat PBT tu pon.. cume aku rajin naik turun opis dorang untuk follow up..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku nak tanya korang otai cc:

1) releven lg ke bisnes cc / kafe internet nie. sbb skrg internet n pc dah murah

2) klau cc/ kafe internet tanpa game.. bole survive ke???

3) ada sesiapa jalankan program score-A di cc/ kafe tenet korang x? klau ada mcm mana sambutan??

4) tu jer kot..

tq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

akum..aku org baru kat cini.. aku ade gak cadang2 nak bukak cc ni..sebabnye aku dah mls nak keje ngan org..klu leh nak keje sendiri,n aku pon ade gak pengalaman dlm dunia cc ni coz dulu aku pnh jaga cc bapak angkat aku..tp gerun lak aku tgk msg2 kowang ckp pasal cos n semua prosedur2 nak aply lesen semua.. xjd la jawabnye aku nak bukak business ni.. busines ape erk yg bgs lagi pade pendapat kowang?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bisnes jual orang, yg ni jarang sangat rugi.. cuba lah dulu, nnti kalu untung boleh pergi haji balik hari tu, boleh la buat franchise atau bukak cawangan.. huhuhuhuhuhu..

Semua bisnes ada risiko dia yang (kalu u ni awek.. :P) .. kurang bisnes yg tak der risiko, tapi itu semua bergantung pada kita lah nak hendel camner, yg penting kita usaha betol betol, kerja kuat, tawakkal pada Tuhan.. itu je la..

Lagi pom, kita hidup ni pom risiko, mati pom risiko gak, jadi semuanya risiko.. :lol: :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ad a sesape nk jual bisnes Cyber Cafe dia tak area Selangor ni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamualaikum xdsl,

Adakah anda pengusaha CC? Boleh mintak contact? e mail add?. Saya penyelidik dari UUM Sintok Kedah, sedang menjalankan kajian ke atas CC di Malaysia.

Zuriani

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamualaikum semua,

Saya Zuriani dari UUM Kedah, sedang menjalankan kajian berkenaan penggunaan CC. Objektif kajian saya adalah untuk menghasilkan satu rangka kerja untuk mewujudkan sebuah CC yang kodusif, menekankan penggunaan yang beretika dan berorientasikan pendidikan. Sehubungan dengan itu saya perlu mendapatkan sedikit maklumat berkenaan dengan CC. Di sini saya mohon alamat e mail, no telefon dan alamat saudara-saudari tuan/ puan yang menjalankan perniagaan CC. Di atas kerjasama kalian, saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih. Saya boleh dihubungi di [email protected] atau 019 9126545.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wah naper dah xder perkembangan dah pasal bisnes cc nie...

sy baru nk menceburkan diri ni....

oi tokey2 cc sume...bangun oi..hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalam...

Aku cuma nak share ngan korang yg bercadang nak buka CC kat Ipoh nie. Aku baru jer apply lesen CC dan nie antara syarat2 utama yg korang perlu teliti untuk mengelak kerugian contohnya seperti deposit sewa kedai sbb tersalah pilih tempat: (yang penting2 je la)

1. jarak premis mesti 500 meter jauh dari sekolah. (jd jgn ar berhasrat nk bukak CC seblah skolah asrama ker pe2 la..)

2. Keseluruhan premis mestilah berhawa dingin dan lantai diturap mozek atau carpet

3. Cari premis tingkat bawah jer..tingkat atas tak dibenarkan sama sekali.

4. Kegiatan-kegiatan yang tidak dibenarkan:

a) Permainan video/permainan internet yang dimuatturun (download internet games) (aku muskil gak bab nie sbb aku tgk CC yg ada kat area aku sumenyer ada game!)

B) Perjudian

c) Gambar lucah

d) Muzik ('pipe muzik') (yg ni aku tak paham)

e) Penjualan bahan2 bercetak khususnya yg mengandungi unsur2 negatif

f) lain2 aktivti berbentuk hiburan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalam...

Aku cuma nak share ngan korang yg bercadang nak buka CC kat Ipoh nie. Aku baru jer apply lesen CC dan nie antara syarat2 utama yg korang perlu teliti untuk mengelak kerugian contohnya seperti deposit sewa kedai sbb tersalah pilih tempat: (yang penting2 je la)

1. jarak premis mesti 500 meter jauh dari sekolah. (jd jgn ar berhasrat nk bukak CC seblah skolah asrama ker pe2 la..)

2. Keseluruhan premis mestilah berhawa dingin dan lantai diturap mozek atau carpet

3. Cari premis tingkat bawah jer..tingkat atas tak dibenarkan sama sekali.

4. Kegiatan-kegiatan yang tidak dibenarkan:

a) Permainan video/permainan internet yang dimuatturun (download internet games) (aku muskil gak bab nie sbb aku tgk CC yg ada kat area aku sumenyer ada game!)

B) Perjudian

c) Gambar lucah

d) Muzik ('pipe muzik') (yg ni aku tak paham)

e) Penjualan bahan2 bercetak khususnya yg mengandungi unsur2 negatif

f) lain2 aktivti berbentuk hiburan.

lain padang lain belalang.... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

syarat PBT ni kdg2 nmpak mcm poyo pon ada jugak..

huhuuhu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau bisnes CC, kenapa mesti target gaming ?

Kalau dalam mindset dah target gaming kos mesti meningkat

- Windows lesen untuk each PC, even guna DDS

- kos setiap game

- kos bayar royalti kat sendi mutiara

Tapi cuba bayangkan bukak CC tapi target Education

- server boleh guna linux

- pc boleh guna Ubuntu

- nak guna PC takmo ada hdd , boot guna network pun boleh guna Ubuntu Thin CLient

- nak buat kerja office, boleh guna Open Office

- nak surf, Mozilla Firefox dah ada

- nak IM.....banyak emulator,skype pun ada

Nak tambah wang, boleh convert CC jadi education centre, buatlah training buat blog,linux,programming..just hire freelancer trainer, untung split 50-50

Just my 2 cents

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kengkawan..nk mintak tlg skit nie..arie tue aku ad nampak iklan kt laman web putera ttg nk jual cc kt sek2 shah alam..tp skang nie da x jmpe da..kat maner aku nk refer ek kengkawan..???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau bisnes CC, kenapa mesti target gaming ?

Kalau dalam mindset dah target gaming kos mesti meningkat

- Windows lesen untuk each PC, even guna DDS

- kos setiap game

- kos bayar royalti kat sendi mutiara

Tapi cuba bayangkan bukak CC tapi target Education

- server boleh guna linux

- pc boleh guna Ubuntu

- nak guna PC takmo ada hdd , boot guna network pun boleh guna Ubuntu Thin CLient

- nak buat kerja office, boleh guna Open Office

- nak surf, Mozilla Firefox dah ada

- nak IM.....banyak emulator,skype pun ada

Nak tambah wang, boleh convert CC jadi education centre, buatlah training buat blog,linux,programming..just hire freelancer trainer, untung split 50-50

Just my 2 cents

aku rasa kaedah ni perlukan modal besar sebenarnya w/pun guna perisian percuma...convert cc ke education....bule memang bule, tp ramai yg xdak kepakaran sebagai educator......aku dh lama teringin nk buat, sampai skang x jd......huhuhuhu

p/s:leh tulun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

3. Cari premis tingkat bawah jer..tingkat atas tak dibenarkan sama sekali.

Aku nak tanya betul ke x boleh bukak cc kat tingkat atas???tp aku tengok banyak gak CC bukak kat tingkat atas...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum..

makin hari, makin banyak aku tengok thread pasal cyber cafe ni dibuka sedangkan thread yang lama dan membincangkan persoalan yang sama dah ada.. so, aku bkak laa thread lagi satu pasal cyber cafe ni tapi bertujuan untuk memudahkan lagi ahli2 putera.com yang nak carik info pasal cyber cafe. so, aku harap mod bleh pinkan thread ni untuk kemudahan ahli2 putera.. kalau rasa tak sesuai tak payah la yek ;)

sape2 yang nak tambah link yang dah ada kat putera ni tapi aku terlepas pandang bleh ar sama2 tolong isi link kat sini yek..

kat bawah ni link2 yang aku dah kumpulkan..

Peringkat awal nak bukak cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t27807.html

Cara dan pengiraan untung, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/index.php?show...p;hl=cyber+cafe

Cara nak maintain PC dan setup cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/index.php?show...p;hl=cyber+cafe

Perbincangan untuk tokey2 cc yang dah beroperasi, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t35604.html

Setup network utk cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t32799.html

Setup wireless untuk cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t36352.html

Software apa nak guna kat cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t18677.html

Spesifikasi komputer untuk cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t30417.html

Nak pasang cctv kat cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t32943.html

Game apa yang sesuai untuk cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/index.php?show...mp;hl=cadangkan

***Pastikan korang register lesen bagi game2 yang tertentu.. rujuk post xdsl kat bawah ni.

Antivirus yang sesuai untuk cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t37918.html

Persoalan mengenai percukaian cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/index.php?showtopic=37528

Pengalaman pemilik2 cc yang berhadapan masalah, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t36578.html

semua thread yg aku listkan tu bercampur aduk gak apa yang dibincangkan.. pandai2 la yek.. ^_^

kawe nak tanya disisi undang2 salah ko dok kalu budak bawah umur masuk main

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku dah bukak cc kat selangor ni dah 4 taun lbh dah lepas aku abes degree kat upm.. ade lesen internet dan membaiki komputer.. lesen untuk bukak cc ni aku baru dapat taun lepas.. cume bayar 5k je sebagai deposit.. bukan setiap tahun.. setiap tahun just bayar rm110 untuk internet, rm100 untuk lesen membaiki komputer dan rm60 tok signboard.. tak sampai 300 pon setaun..so far tade plak PBT nak kaco.. ade pon cek lesen jek.. asal renew die tak kaco...Aku nak share la sebab rasenyer ade yang post bende2 ni just nak takut2kan orang nak berniaga..

Kite berniaga asal jage kedai kite dah la.. jgn kasi budak pakai uniform.. budak soklah rendah takleh masuk kalau takde penjaga.. yang bawah 18 aku kasi main sampai kol 10 jek.. merokok takleh.. kalau ade bebudak ni isap aku soh dorang isap kat luar.. jgn dalam cc..

Jgn harapkan internet jek.. perlbagaikan la services.. repair pc.. printing.. typing..mcm2 bole buat.. kekadang costumer yang bg idea kat kite...

Dari segi income pon ok.. aku dapat amik gaji 3k setiap bulan.. gaji pekerje aku sorang 1.5k dengan rm600.. lepas sume sewa n bil.. pastu wat saving tok majukan kedai.. dulu start bukak aku ade 3 pc.. skarang dah jadi 11... cume dulu aku ade wat ps2 tapi taun lepas pbt suruh tutup ps2 sebab tu dah bawah lesen lain.. dorang suruh pon cara baik.. Aku takde cabel pon kat PBT tu pon.. cume aku rajin naik turun opis dorang untuk follow up..

ada x sesiapa yang otai Cc kat sini yang ada buat repair HP+repair PC+buat Cc dalam masa yang sama.? maksud aku semua satu bos.ada yang otai giler macam tu? pasal bagi aku la dalam bisnes apa-apa pun sekarnag ni...kena kembangkan bisnes tu jugak ke bidang lain.macam beli kedai repair HP ke..jadik orang nampak nama kedai sekian-sekian tapi hakikatnya bos sama.so pendapatan masuk poket yang sama.

pasal plan giler aku.....repair pc+onsite service+bla bla >>>beli kedai HP>>>beli Cc ...pasal 3-3 bende ni dalam satu bidang.satu kerjaya yang sama.kalau digabungkan...fulamak.....kalau Cc macam nyawa-nyawa ikan kedai Hp leh backup gitu jugak sebaliknya.ada host ada guest........

then kenapa aku kata BELI? knpa x devlop dari awal? bukak sendiri? ....kalau nak bukak sendiri then nak tunggu orang terima kita atau idak rasa aku mau 5 tahun baru nak nampak hasil...baik beli cc yang siap sedia ada.pastu upgrade pc sikit..pastu mana staff yang macam x reti buat kerja..buang..tukar pekerja lain.

kalau Cc kena rompak ada insuran claim ke? sekarnag banyak kes rompakan tgh malam kat Cc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ACGC 08 Finale is coming to soon, so to all Anime, Comic,Games & Cosplay Fans, BE PREPARED!!!!!

Its all Happening at Mid Valley, one of the most happening place in KL and Michaelsoft DDS Sdn. Bhd. will be participating in this event! Expect the unexpected as we are giving limited time only offer to those who visit us at booth no. 3023.

There will be lots of fun filled activities, fun games & prizes to be won too.. come join the fun!

Date : 27th and 28th September

Start / End : 11.00am / 9.00pm

Location : Booth 3023, Hall 3, MVEC, Mid Valley

City / Town : Kuala Lumpur, Malaysia

ACGC.jpg

diskless_network_400px.png

Edited by michaelsoft

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mcm mana nk jimatkan elektrik kat CC? maksud aku cara kita handle PC yang idle...

dan,apa software yang boleh restore balik kita punya setting setiap kali reboot? aku kadang2 malas nak clean PC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam semua warga putera.com,

Aku ade buka cyber cafe dalam bulan Julai 2008. Bisnes memang bagus. Berdekatan dengan Politeknik, Kolej Komuniti, dan beberapa IPT yg lain serta bersebelahan dengan kedai makan menjadikan cyber cafe aku tu sentiasa penuh dengan student2 yang datang sama ada untuk surfing atau pun menyiapkan tugasan.

Kedai yang aku sewa tu 2 tingkat. Tingkat bawah dijadikan cyber cafe manakala tingkat atas pula masih tak digunakan. Plan asal nak jadikan rumah sewa student, tapi sbb bajet rendah so simpan dulu la hajat tu.

Di sebabkan masalah kewangan, aku terpaksa menjul Cyber cafe aku tu beserta semua aset yg ada di dalamnya tanpa aku ambil walau satu apa pun. Untuk maklumat lanjut mengenai spec komputer dan soalan2 yang berkaitan dengan Cyber Cafe ni boleh hubungi aku di talian : 017-519 2504 (dek wan) / 04-495 6188.

Harga semua boleh dirunding, lagi pun aku nak jual murah je ni...

siapa cepat dia dapat!!

wasalam :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Saya ada 2 lisen untuk Handy cafe software (Cybercafe Management Software) 40 client dan 200 client ada sesiapa berminat sila pm atau ym saya [email protected] Harga boleh runding dan kepada broker-broker yang berminat buat duit saya bagi 20% daripada harga jualan. Kalau nak beli dekat web dia harga untuk 40 client euro1120.00 dan untuk 200 tak mahal cuma euro7000.00 jer. Edited by yok_pitih

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now