• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Cyber Cafe, Pusat Internet Dan Pusat Komputer Berinternet

81 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

assalamualaikum..

makin hari, makin banyak aku tengok thread pasal cyber cafe ni dibuka sedangkan thread yang lama dan membincangkan persoalan yang sama dah ada.. so, aku bkak laa thread lagi satu pasal cyber cafe ni tapi bertujuan untuk memudahkan lagi ahli2 putera.com yang nak carik info pasal cyber cafe. so, aku harap mod bleh pinkan thread ni untuk kemudahan ahli2 putera.. kalau rasa tak sesuai tak payah la yek ;)

sape2 yang nak tambah link yang dah ada kat putera ni tapi aku terlepas pandang bleh ar sama2 tolong isi link kat sini yek..

kat bawah ni link2 yang aku dah kumpulkan..

Peringkat awal nak bukak cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t27807.html

Cara dan pengiraan untung, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/index.php?show...p;hl=cyber+cafe

Cara nak maintain PC dan setup cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/index.php?show...p;hl=cyber+cafe

Perbincangan untuk tokey2 cc yang dah beroperasi, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t35604.html

Setup network utk cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t32799.html

Setup wireless untuk cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t36352.html

Software apa nak guna kat cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t18677.html

Spesifikasi komputer untuk cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t30417.html

Nak pasang cctv kat cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t32943.html

Game apa yang sesuai untuk cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/index.php?show...mp;hl=cadangkan

***Pastikan korang register lesen bagi game2 yang tertentu.. rujuk post xdsl kat bawah ni.

Antivirus yang sesuai untuk cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t37918.html

Persoalan mengenai percukaian cc, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/index.php?showtopic=37528

Pengalaman pemilik2 cc yang berhadapan masalah, bleh rujuk kat sini :

http://forum.putera.com/tanya/t36578.html

semua thread yg aku listkan tu bercampur aduk gak apa yang dibincangkan.. pandai2 la yek.. ^_^

Edited by frostmourne
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Kaedah-Kaedah Membuka Perniagaan Ini

versi 2.1

1. Sila pergi ke PEJABAT MAJLIS DAERAH/PERBANDARAN/BANDARAYA (PBT).

Lakukan sebelum anda menyewa/membuka/menjalankan perniagaan anda. SILA NYATAKAN DENGAN JELAS, jenis kedai yang anda ingin buka. Cyber Cafe, ataupun Pusat Internet. Saya akan terangkan di bawah, mengapa anda tidak perlu** mendaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia sebelum membuka perniagaan ini.

2. Gunakan Cara Diplomasi.

Jika Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di tempat anda TIDAK MEMBENARKAN, jangan sekali-kali mengungkit/mempersoalkan/membuat bising di pejabat mereka. Gunakan cara DIPLOMASI. Gunakan saluran yang BETUL. Jangan sekali-kali berniat memberikan sogokan kepada mereka. ELAKKAN AMALAN RASUAH!.

3. Cari tempat.

Jika PBT BENARKAN anda menjalankan perniagaan ini, barulah anda boleh mencari tempat yang sesuai. Pastikan kawasan berkenaan tidak mendapat bantahan penduduk, seperti berhampiran sekolah, tempat tuisyen, surau/masjid, dan lain-lain. Jika anda rajin, dapatkan pandangan daripada AJK Persatuan Penduduk.

4. Penyewaan & Pengubahsuaian.

Bayar deposit kepada pemilik kedai, kebiasaannya 2+1. Jalankan kerja-kerja pengubahsuaian. Jimatkan kos dengan membuat pengubahsuaian yg berkadaran. Jangan terlalu risau mengenai dekorasi. Hal ini boleh dilakukan selepas perniagaan beroperasi/setelah mendapat keuntungan.

5. Mulakan Perniagaan.

Mulakan hari perniagaan anda dengan membuat promosi. Tidak digalakkan memberi promosi PENGGUNAAN PERCUMA. Hal ini bagi mengekang permainan taktik kotor oleh Pesaing anda (sekiranya ada). Walau bagaimanapun, ianya terpulang kepada anda. Rancang strategi jangka panjang, bukannya jangka pendek!

6. Suruhanjaya Syarikat Malaysia

Daftarkan perniagaan anda selepas sehari dua operasi. Pergi ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Mengapa saya suruh begini? kerana di dalam undang-undang pendaftar syarikat Malaysia, anda WAJIB meletakkan tarikh MULA BERNIAGA SEBELUM ataupun pada HARI PENDAFTARAN SYARIKAT anda.

7. Pergi semula ke PBT

Selepas mendaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia, anda boleh memohon Lesen Premis daripada Pihak Berkuasa Tempatan; sebagaimana yang anda bertanya pada persoalan lepas.

8. Mohon Geran

Di sinilah gunanya "MULA BERNIAGA DULU - BARU DAFTAR". Anda boleh memohon GERAN daripada SMIDEC. Geran ini berguna untuk mengurangkan kos dengan SMIDEC akan membayar separuh daripada sewa anda!. Bayangkan jika anda sewa RM 4,000 sebulan!!!!!!... RM 2,000 anda jimat!!!

9. Mohon lesen untuk permainan/games daripada:

i. Sendi Mutiara Multimedia (eg: WarCraft, StarCraft)

ii. NewEra (eg: TonyHawks)

iii. Gamers.com.my (EA games. eg: FIFA, NFS)

iv. E-Club Malaysia (CS, PopGames, Etc)

----------------

** sila ambil perhatian, anda boleh sahaja mendaftar dahulu. Semua terpulang kepada anda. Saya tidak mahu menanggung sebarang masalah kemudian hari.

----------------

Credits

al varez, roronoazoro, amin, petabite, zer0nehza, zeeron1ty, frostmourne, Unclekyo, dan kepada semua ahli putera.com

Edited by xdsl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Syarat-Syarat SEBELUM membuka CyberCafe/Internet Center/Pusat Komputer Berinternet

versi 1.0

1. Paling penting, dan paling UTAMA; sila pergi ke PEJABAT MAJLIS DAERAH/PERBANDARAN/BANDARAYA (PBT) sebelum anda menyewa/membuka/menjalankan perniagaan anda. SILA NYATAKAN DENGAN JELAS, jenis kedai yang anda ingin buka. Cyber Cafe, ataupun Pusat Internet.

2. Jika Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di tempat anda TIDAK MEMBENARKAN, jangan sekali-kali mengungkit/mempersoalkan/membuat bising di pejabat mereka. Gunakan cara DIPLOMASI. Gunakan saluran yang BETUL. Jangan sekali-kali berniat memberikan sogokan kepada mereka. ELAKKAN AMALAN RASUAH!.

3. Jika PBT BENARKAN anda menjalankan perniagaan ini, barulah anda boleh mencari tempat yang sesuai.

4. Bayar deposit kepada pemilik kedai, dan jalankan kerja2 selenggara.

5. Mulakan perniagaan.

6. selepas beberapa hari, pergilah ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Dan Daftarkan perniagaan anda.

7. Mohon lesen untuk permainan/games daripada:

i. Sendi Mutiara Multimedia (eg: WarCraft, StarCraft)

ii. NewEra (eg: TonyHawks)

iii. Gamers.com.my (EA games. eg: FIFA, NFS)

iv. E-Club Malaysia (CS, PopGames, Etc)

7) Nak daftar lesen pbt, syarat kena ada daftar niaga...daftar SSM Taruk no.1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

thanks bro frost..maklumat yg berguna bagi tokay2 cc dan yang bakal nk jadi tokay cc..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aik? mane topik utk senarai cc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:) akom semua,saya org baru kat sini so nak menumpang kasih dgn org sini,nak tanya sket,kalau saya bukak cc kat dlm umah ok ker??nak kena aply lesen ker?? ingin tahu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:) akom semua,saya org baru kat sini so nak menumpang kasih dgn org sini,nak tanya sket,kalau saya bukak cc kat dlm umah ok ker??nak kena aply lesen ker?? ingin tahu...

ws. mana bleh, umah tak bleh dijadikan premis meniaga. ko nak meniaga kena cari kedai. apply lesen meniaga kat umah mmg tak dapat la. :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak tahu lebih detail

tentang kelab myccoc.org

cth

sejarah,

faeadah

dan lain2

*cuma nak tahu sajer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam

Aku nak tumpang tanya sikit, sebab baru nak berjinak meniaga cc ni....

aku nak tau sikit ada sesapa tak yg duduk kat area bandar seri iskandar atau ipoh di perak le.....

yg expert bab2 nak bukak cc ni....aku bercadang nak bukak kat seri iskandar.....

mana la tau boleh buat JV cc ker

rumah kedai dah ada....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

titik tolaknyer mudah... sape2 yg nk bukak cc... tlg la pi PBT dulu... bleh ke idak... kalo bleh... baru la wat mende2 len... kalo xleh... naseb la... selangor aku jamin 300% xleh... melenkan ko ade 'kabel' emas atau platinum... kat negeri2 lain pn mostly da xleh... so saranan aku yg tanye sape2 mahir bukak cc ke ape ke... nk mintak tunjuk ajar ke... letak tepi dulu... usahakan lesen den baru bole citer yg lain...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam

Aku nak tumpang tanya sikit, sebab baru nak berjinak meniaga cc ni....

aku nak tau sikit ada sesapa tak yg duduk kat area bandar seri iskandar atau ipoh di perak le.....

yg expert bab2 nak bukak cc ni....aku bercadang nak bukak kat seri iskandar.....

mana la tau boleh buat JV cc ker

rumah kedai dah ada....

assalamualaikum bro

Saya stay kat ipoh dan saya juga berminat nak buka cc ni. kalau kite bole JV ok gak. macamana mau kontek bro?

ni email saya [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

titik tolaknyer mudah... sape2 yg nk bukak cc... tlg la pi PBT dulu... bleh ke idak... kalo bleh... baru la wat mende2 len... kalo xleh... naseb la... selangor aku jamin 300% xleh... melenkan ko ade 'kabel' emas atau platinum... kat negeri2 lain pn mostly da xleh... so saranan aku yg tanye sape2 mahir bukak cc ke ape ke... nk mintak tunjuk ajar ke... letak tepi dulu... usahakan lesen den baru bole citer yg lain...

setuju tu.. area negri 9 pun dah sama.. aku g PBT dlm 25j mei haritu.. dgn konpiden diorang ckp blh aply dan aku pun dengan senyum bayar RM30 untuk yuran proses lesen...

sekarang dah hampir 3 bulan still pending... mcm2 alasan diorang bagi... yg letes mgu lepas dapat surat dari PBT bagitau permohonan aku pending sbb belum dapat ulasan dari Polis.. Polis??? kenapa sampai melibatkan polis... aku aply lesen pusat Internet n kedai baikpulih komputer.... bukannya CyberCafe... bila aku tnya balik.. diaorang ckp pusat internet n cybercafe benda yang sama... aku cakap la tu benda yg berlainan (brdasarkan apa yg aku belajar n tau)...

Pusat internet = hanya menyediakan perkhidmtan surf internet sahaja.

cybercafe = ada internet, mkn n minum, GAME...

sekarang dah hampir 4 bulan bayar duit sewa buta jek...

susah wei orang melayu nak berniaga... kaum lain senang jek... <_<

sori la klu dlm ruangan ni ada org PBT di N9.. :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kafe internet ni biase PBT letakkan dalam kategori pusat hiburan. Sbb diorang blom create lg satu kategori khusus untuk kafe internet ni. Ade saja bunyi internet, trus masuk kategori hiburan. Kalo nak buat repair komputer saje die x masukkan dalam kategori hiburan la.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

A'kum... sy br disini

Klu nk buka CC utk 30 PC amd spec +graphic +LCD Agak2 pc brapa bajet? 50K utk pc cukup x?

Modal maybe dlm 60-70K tp still dlm perbincangan. Utk Lesen game plak rs2 klu amik Dota ngan cs da cukup

Lgpn byk budak2 cina main dota ngan CS. Lesen kena byr tiap2 bulan atau sthn? Untk mentenen ni ok je sbb dlu coz IT. So Sendiri bleh buat da sep skit.

Sekian wslm...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hrm...50k tuk 30pc...giler ko mana nak cukup...sebelum ko tanyer kiter orang...baik ko tanyer diri ko sendiri hardware apa ko nak letak tuk cc ko...mengikut firasat aku...50k cukup tuk beli 15pc jer....suke betul tanyer soalan cepumas nie....huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

@ zerocool13

rasanya jejak rm100k ++

belum tentu sebulan dah untung tinggi, belum tau lagi masalah lain, duit sara diri sendiri, bil2, sewa kedai.... dll

dan kalau boleh pc2 kat cc ni biarlah selesa dan mudah dikendali customer, laju, tak hang supaya customer boleh 'lekat' kat cc kita.

so untuk sampai ke tahap tu memerlukan budget yang agak besar

in-case kalau berlaku apa2, short, terbakar, processor rosak, kecurian

tak la semput nak cari duit untuk ganti semua tu sebab budget kita ada lebih, so kita ada duit lebih tu

bayangkan... kalau ada masalah, dalam masa sama budget kering.. tu kadang2 ada kes cc tutup, pc tersadai, dll masalah

_________________________

bagi aku biar budget lebih, jangan kurang... biar kita lebih bersedia

*pendapat dari insan yang kecil :D

Edited by neko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum sume otai2 putera ..

aku baru join putera ni ..slalu aku main baca tadak register pon ..ehehe

tp arini terpikat lak dgn bisnes CC ni ..

jadi aku ade cadangan n idea gak la berkait dgn bisnes CC neh ..

aku nak minta tolong ..

katekan aku bukak CC dlm 10pc @ 5 pc ..aku tak install game ..msOffice jer

pastu + kelas komputer + fotostat + leminate + photo(cam passport) + repair

adakah sume tadi aku perlu lesen berlainan atau aku leh sumbat sume tu

kat CC aku ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum sume otai2 putera ..

aku baru join putera ni ..slalu aku main baca tadak register pon ..ehehe

tp arini terpikat lak dgn bisnes CC ni ..

jadi aku ade cadangan n idea gak la berkait dgn bisnes CC neh ..

aku nak minta tolong ..

katekan aku bukak CC dlm 10pc @ 5 pc ..aku tak install game ..msOffice jer

pastu + kelas komputer + fotostat + leminate + photo(cam passport) + repair

adakah sume tadi aku perlu lesen berlainan atau aku leh sumbat sume tu

kat CC aku ..

lesen untuk menjual dan baikpulih komputer RM300

lesen untuk pusat siber - Rm300

papan tanda rm100

kelas komputer - tak tau..

fotostat ngn leminate tu xyah lesen..

dekat2 seribu gak setaun..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

A'kum..

Nak minta bantuan sesape yang tahu kat ne nak beli mesin sticker plotter..sy baru nak menceburi bisnes ni dan klu ada tips2 yang bagus,minta email kpd sy- [email protected]

Tq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mohon lesen untuk permainan/games daripada:

i. Sendi Mutiara Multimedia (eg: WarCraft, StarCraft)

ii. NewEra (eg: TonyHawks)

iii. Gamers.com.my (EA games. eg: FIFA, NFS)

iv. E-Club Malaysia (CS, PopGames, Etc)

leh tokey2 cc tlg aku x...

-sume game kat cc nk kene ade lesen ke??

- klu xpyh lesen blh x??

-bp kos lesen utk sume game nie utk 40 pc??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mohon lesen untuk permainan/games daripada:

i. Sendi Mutiara Multimedia (eg: WarCraft, StarCraft)

ii. NewEra (eg: TonyHawks)

iii. Gamers.com.my (EA games. eg: FIFA, NFS)

iv. E-Club Malaysia (CS, PopGames, Etc)

leh tokey2 cc tlg aku x...

-sume game kat cc nk kene ade lesen ke??

- klu xpyh lesen blh x??

-bp kos lesen utk sume game nie utk 40 pc??

sume game kat cc nk kene ade lesen ke??

--ya, wajib

klu xpyh lesen blh x??

--kalau kau tak duduk kat malaysia, mungkin boleh kot.

bp kos lesen utk sume game nie utk 40 pc??

--lebih kurang RM 5000-RM6000 sebulan, utk 40pc utk smua games di atas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kaedah-Kaedah Membuka Perniagaan Ini

versi 2.1

as.

8. Mohon Geran

Di sinilah gunanya "MULA BERNIAGA DULU - BARU DAFTAR". Anda boleh memohon GERAN daripada SMIDEC. Geran ini berguna untuk mengurangkan kos dengan SMIDEC akan membayar separuh daripada sewa anda!. Bayangkan jika anda sewa RM 4,000 sebulan!!!!!!... RM 2,000 anda jimat!!!

9. Mohon lesen untuk permainan/games daripada:

i. Sendi Mutiara Multimedia (eg: WarCraft, StarCraft)

ii. NewEra (eg: TonyHawks)

iii. Gamers.com.my (EA games. eg: FIFA, NFS)

iv. E-Club Malaysia (CS, PopGames, Etc)

tumpang tanya, sy ingin memulakan bisnes ini di daerah Sandakan, Sabah .. bagaimana sy perlu menghubungi SMIDEC, atau bagaimana cara untuk sy memohon geran tersebut?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kaedah-Kaedah Membuka Perniagaan Ini

versi 2.1

1. Sila pergi ke PEJABAT MAJLIS DAERAH/PERBANDARAN/BANDARAYA (PBT).

Lakukan sebelum anda menyewa/membuka/menjalankan perniagaan anda. SILA NYATAKAN DENGAN JELAS, jenis kedai yang anda ingin buka. Cyber Cafe, ataupun Pusat Internet. Saya akan terangkan di bawah, mengapa anda tidak perlu** mendaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia sebelum membuka perniagaan ini.

2. Gunakan Cara Diplomasi.

Jika Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di tempat anda TIDAK MEMBENARKAN, jangan sekali-kali mengungkit/mempersoalkan/membuat bising di pejabat mereka. Gunakan cara DIPLOMASI. Gunakan saluran yang BETUL. Jangan sekali-kali berniat memberikan sogokan kepada mereka. ELAKKAN AMALAN RASUAH!.

3. Cari tempat.

Jika PBT BENARKAN anda menjalankan perniagaan ini, barulah anda boleh mencari tempat yang sesuai. Pastikan kawasan berkenaan tidak mendapat bantahan penduduk, seperti berhampiran sekolah, tempat tuisyen, surau/masjid, dan lain-lain. Jika anda rajin, dapatkan pandangan daripada AJK Persatuan Penduduk.

4. Penyewaan & Pengubahsuaian.

Bayar deposit kepada pemilik kedai, kebiasaannya 2+1. Jalankan kerja-kerja pengubahsuaian. Jimatkan kos dengan membuat pengubahsuaian yg berkadaran. Jangan terlalu risau mengenai dekorasi. Hal ini boleh dilakukan selepas perniagaan beroperasi/setelah mendapat keuntungan.

5. Mulakan Perniagaan.

Mulakan hari perniagaan anda dengan membuat promosi. Tidak digalakkan memberi promosi PENGGUNAAN PERCUMA. Hal ini bagi mengekang permainan taktik kotor oleh Pesaing anda (sekiranya ada). Walau bagaimanapun, ianya terpulang kepada anda. Rancang strategi jangka panjang, bukannya jangka pendek!

6. Suruhanjaya Syarikat Malaysia

Daftarkan perniagaan anda selepas sehari dua operasi. Pergi ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Mengapa saya suruh begini? kerana di dalam undang-undang pendaftar syarikat Malaysia, anda WAJIB meletakkan tarikh MULA BERNIAGA SEBELUM ataupun pada HARI PENDAFTARAN SYARIKAT anda.

7. Pergi semula ke PBT

Selepas mendaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia, anda boleh memohon Lesen Premis daripada Pihak Berkuasa Tempatan; sebagaimana yang anda bertanya pada persoalan lepas.

8. Mohon Geran

Di sinilah gunanya "MULA BERNIAGA DULU - BARU DAFTAR". Anda boleh memohon GERAN daripada SMIDEC. Geran ini berguna untuk mengurangkan kos dengan SMIDEC akan membayar separuh daripada sewa anda!. Bayangkan jika anda sewa RM 4,000 sebulan!!!!!!... RM 2,000 anda jimat!!!

9. Mohon lesen untuk permainan/games daripada:

i. Sendi Mutiara Multimedia (eg: WarCraft, StarCraft)

ii. NewEra (eg: TonyHawks)

iii. Gamers.com.my (EA games. eg: FIFA, NFS)

iv. E-Club Malaysia (CS, PopGames, Etc)

----------------

** sila ambil perhatian, anda boleh sahaja mendaftar dahulu. Semua terpulang kepada anda. Saya tidak mahu menanggung sebarang masalah kemudian hari.

----------------

Credits

al varez, roronoazoro, amin, petabite, zer0nehza, zeeron1ty, frostmourne, Unclekyo, dan kepada semua ahli putera.com

Aku nak tau, kalau nak buka CC yang just untuk internet service, ada berapa banyak lesen yang WAJIB didaftarkan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kaedah-Kaedah Membuka Perniagaan Ini

versi 2.1

1. Sila pergi ke PEJABAT MAJLIS DAERAH/PERBANDARAN/BANDARAYA (PBT).

Lakukan sebelum anda menyewa/membuka/menjalankan perniagaan anda. SILA NYATAKAN DENGAN JELAS, jenis kedai yang anda ingin buka. Cyber Cafe, ataupun Pusat Internet. Saya akan terangkan di bawah, mengapa anda tidak perlu** mendaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia sebelum membuka perniagaan ini.

2. Gunakan Cara Diplomasi.

Jika Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di tempat anda TIDAK MEMBENARKAN, jangan sekali-kali mengungkit/mempersoalkan/membuat bising di pejabat mereka. Gunakan cara DIPLOMASI. Gunakan saluran yang BETUL. Jangan sekali-kali berniat memberikan sogokan kepada mereka. ELAKKAN AMALAN RASUAH!.

3. Cari tempat.

Jika PBT BENARKAN anda menjalankan perniagaan ini, barulah anda boleh mencari tempat yang sesuai. Pastikan kawasan berkenaan tidak mendapat bantahan penduduk, seperti berhampiran sekolah, tempat tuisyen, surau/masjid, dan lain-lain. Jika anda rajin, dapatkan pandangan daripada AJK Persatuan Penduduk.

4. Penyewaan & Pengubahsuaian.

Bayar deposit kepada pemilik kedai, kebiasaannya 2+1. Jalankan kerja-kerja pengubahsuaian. Jimatkan kos dengan membuat pengubahsuaian yg berkadaran. Jangan terlalu risau mengenai dekorasi. Hal ini boleh dilakukan selepas perniagaan beroperasi/setelah mendapat keuntungan.

5. Mulakan Perniagaan.

Mulakan hari perniagaan anda dengan membuat promosi. Tidak digalakkan memberi promosi PENGGUNAAN PERCUMA. Hal ini bagi mengekang permainan taktik kotor oleh Pesaing anda (sekiranya ada). Walau bagaimanapun, ianya terpulang kepada anda. Rancang strategi jangka panjang, bukannya jangka pendek!

6. Suruhanjaya Syarikat Malaysia

Daftarkan perniagaan anda selepas sehari dua operasi. Pergi ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Mengapa saya suruh begini? kerana di dalam undang-undang pendaftar syarikat Malaysia, anda WAJIB meletakkan tarikh MULA BERNIAGA SEBELUM ataupun pada HARI PENDAFTARAN SYARIKAT anda.

7. Pergi semula ke PBT

Selepas mendaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia, anda boleh memohon Lesen Premis daripada Pihak Berkuasa Tempatan; sebagaimana yang anda bertanya pada persoalan lepas.

8. Mohon Geran

Di sinilah gunanya "MULA BERNIAGA DULU - BARU DAFTAR". Anda boleh memohon GERAN daripada SMIDEC. Geran ini berguna untuk mengurangkan kos dengan SMIDEC akan membayar separuh daripada sewa anda!. Bayangkan jika anda sewa RM 4,000 sebulan!!!!!!... RM 2,000 anda jimat!!!

9. Mohon lesen untuk permainan/games daripada:

i. Sendi Mutiara Multimedia (eg: WarCraft, StarCraft)

ii. NewEra (eg: TonyHawks)

iii. Gamers.com.my (EA games. eg: FIFA, NFS)

iv. E-Club Malaysia (CS, PopGames, Etc)

----------------

** sila ambil perhatian, anda boleh sahaja mendaftar dahulu. Semua terpulang kepada anda. Saya tidak mahu menanggung sebarang masalah kemudian hari.

----------------

Credits

al varez, roronoazoro, amin, petabite, zer0nehza, zeeron1ty, frostmourne, Unclekyo, dan kepada semua ahli putera.com

Aku nak tau, kalau nak buka CC yang just untuk internet service, ada berapa banyak lesen yang WAJIB didaftarkan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam....aku pun berminat gak nak bukak pusat komputer berinternet ni..and aku cadangkan korang pi kursus yang disediakan oleh mara... www.mara.gov.my

dah masuk kursus insyallah senang nak buat loan ngan mara. ini cadangan aku jer kalau ada cadangan atau komen tentang cadangan aku ni dipersilakan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now