• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Kursus Dobi April & Mei 2015:peluang Business Dobi&layan Diri

546 posts in this topic

Posted · Report post

Assalamualaikum semua...

Dengan ini saya ingin memberitahu bahawa saya not available from 07th May until 13th May kerana saya akan berada di seoul korea untuk bercuti dan factory site visit. sekiranya saudara/saudari ingin bertanya mengenai perniagaan ini bolehlah diusulkan di sini dan insyaAllah saya akan reply semasa @ selepas balik dari korea.

Salam buat semua.

Sekian

:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamualaikum semua...

Dengan ini saya ingin memberitahu bahawa saya not available from 07th May until 13th May kerana saya akan berada di seoul korea untuk bercuti dan factory site visit. sekiranya saudara/saudari ingin bertanya mengenai perniagaan ini bolehlah diusulkan di sini dan insyaAllah saya akan reply semasa @ selepas balik dari korea.

Salam buat semua.

Sekian

:rolleyes:

Salam buat semua...

Untuk terkini, syarikat sedang berusaha untuk menyiapkan mesin dobi layan diri sebanyak 6 unit di

hotel budget "Matahari" di tengah ibukota, 5 unit untuk dipasang di kedai yang bertentangan dengan kedai nasi lemak antarabangsa di kg baru dan 2 unit mesin tanpa coin operated di kedai dobi di taman kota perdana seri kembangan.

Dan insya Allah , sekiranya di izinkan Allah, 18 unit mesin dobi layan diri akan di pasang di salah satu institusi pengajian di Alor Gajah Melaka dalam masa terdekat ini.

Kepada saudara/saudari yang masih tercari2 rangkaian perniagaan ini, sila hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut.

:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Salam buat semua, maaf kerana agak lama tidak update, sepanjang munggu lepas saya berada di Taiwan dan minggu ini balik ke kampung mentua ada emergency.

Di sini saya ingin memaparkan delivery yang terkini sepanjang bulan Jun.

DSC07920.jpg

DSC07921.jpg

DSC07922.jpg

DSC07924.jpg

Gambar pemasangan 3 unit washer dan 3 unit dryer di salah sebuah hotel budget di sebelah Central Market LRT.

Delivery pada 9 hb Jun 2008.

:rolleyes:

Edited by zamri_laundry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Tahniah buat en hamdan kerana menggunak produk dari syarikat kami untuk di pasang di hotel matahari lodge.

Tahniah juga buat puan khadijah dari kampung baru yang telah memilih syarikat kami untuk menjalankan perniagaan dobi layan diri di kedai beliau. Delivery di buat pada 17hb Jun baru-baru ini.

Kedai ini terletak betul2 di hadapan kedai nasi lemak antarabangsa.

Sila lihat lampiran di bawah :

DSC07918.jpg

DSC07917.jpg

:rolleyes:

lagi gambar di kg baru

DSC07916.jpg

:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tak keluar la pulok gambar2,..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tak keluar la pulok gambar2,..

mungkin lambat sikit nak keluar gambar kot... sabar yeee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam buat semua....

Hari ini 27 Jun 2008, satu lagi site baru telah menyediakan kemudahan coin operated washer bagi pelajar-pelajar kolej 6 Universiti Malaya. Sebanyak 12 unit mesin basuh layan diri telah dipasang di blok A, B, C, D, E, F, G & H. Tahniah buat cik Aminah yang invest untuk 5 unit, puan Widad sebanyak 4 unit dan En Tajul sebanyak 3 unit mesin. Sila lihat gambar di bawah untuk gambaran yang lebih jelas :

DSC07939.jpg

Pejabat Urusan Kolej 6 Universiti Malaya & Block A

DSC07936.jpg

Blok G & H

DSC07933.jpg

Mesin di blok H :unsure:

DSC07934.jpg

Mesin di blok G

DSC07935-1.jpg

Blok C,D,E & F

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam buat semua,

Kepada saudara/saudari yang berminat dengan perniagaan dobi ini, silalah berjumpa dengan saya untuk keterangan lebih lanjut dan sedikit discount akan diberikan kepada yang benar2 ingin menjalankan perniagaan ini.

Di harap kepada yang berminat, call @ sms saya untuk appointment dan untuk appointment date mestilah inform sekurang2nya 2 hari sebelum date.

Saya akan membantu saudara/saudari dengan pengalaman saya yang ada bagi merealisasikan impian untuk memiliki kedai dobi/ coin operated sendiri.

wassalam.

:rolleyes:

Salam buat semua,

Kepada saudara/saudari yang berminat dengan perniagaan dobi ini, silalah berjumpa dengan saya untuk keterangan lebih lanjut dan sedikit discount akan diberikan kepada yang benar2 ingin menjalankan perniagaan ini.

Di harap kepada yang berminat, call @ sms saya untuk appointment dan untuk appointment date mestilah inform sekurang2nya 2 hari sebelum date.

Saya akan membantu saudara/saudari dengan pengalaman saya yang ada bagi merealisasikan impian untuk memiliki kedai dobi/ coin operated sendiri.

wassalam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

leh saya tanye sikit...kawasan yg mcm mane yg paling sesuai buat kaedah dobi D.I.Y ni?

kawasan umh flat ke,umh teres ke atau lain2 tmpt yg lagi sesuai ke...

leh saya minta pendapat en....

saya ni mmg lemah dari segi nak memilih lokasi yg sesuai...

mcm kat area tmpt saya byk umh kondo flat dan pangsa....

kalau modal rm20k leh dapat tak buka dobi mcm ni...atau merugikan...sebabnya saya nk test market dulu ....

ape pendapat en...?

tq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

leh saya tanye sikit...kawasan yg mcm mane yg paling sesuai buat kaedah dobi D.I.Y ni?

kawasan umh flat ke,umh teres ke atau lain2 tmpt yg lagi sesuai ke...

leh saya minta pendapat en....

saya ni mmg lemah dari segi nak memilih lokasi yg sesuai...

mcm kat area tmpt saya byk umh kondo flat dan pangsa....

kalau modal rm20k leh dapat tak buka dobi mcm ni...atau merugikan...sebabnya saya nk test market dulu ....

ape pendapat en...?

tq

Terima kasih im passo,

satu soalan yang bernas dr saudara. Lokasi memainkan peranan yang penting bagi sesuatu perniagaan. Bagi perniagaan perkhidmatan dobi @ dobi layan diri, lokasi yang terbaik adalah di kawasan sekitar IPTA @ Kolej di mana majoriti yang menghuni di situ adalah student lagi bujang yang memerlukan perkhidmatan dobi sebagai satu keperluan selain kedai makan dan kedai motor bg yang lelaki.

Selain itu, lokasi yang mana terdapat banyak apartment/kondo. Kebanyakkan apartment/kondo yang di bina sekarang tiada balcony @ senang cerita tiada ruang yang cukup untuk menyidai pakaian. Saudara juga boleh mencari kedai yang di dalam apartment/kondo dengan syarat penghuni di dalam pagar apartment itu sekurang-kurang mempunyai >500 unit rumah, memang berbaloi. Saudara boleh survey kedai dobi sebegini, kerana gosok & juga dry cleaning antara yang banyak orang hantar.

sekiranya area sekitar adalah rumah teres, masih boleh maju dengan membuat perancangan pengiklanan secara berterusan dan konsisten. Buat member card bagi regular customer dan mesra dengan pelanggan, kalau boleh jadikan mereka seperti kawan.

Kesimpulannya, di mana jua pun tidak menjadi halangan yang penting pengurusan perniagaan yang baik, advertisment dan quality service.

Saya akan kongsi pengalaman saya dari masa kesemasa agar dapat dimanfaat untuk kita semua.

wassalam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

terima kasih en.zamri

tapi saya risau la dari segi keselamatan mesin tu pula...

mane la tahu kan brg tu kan brg berharga...kan brg tu kite just tinggalkan saja ditempat tersebut

saya risau nanti kalau ada pihak2 tertentu yg angkut mesin tu,habis la saya...(terutamanya kalau rumah flat)

mesin ni ada ciri2 keselamatan ke?maksud saya,kunci dr bawah ke ape2 ke?

leh saya dapatkan contoh porposal...

Edited by im passo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

terima kasih en.zamri

tapi saya risau la dari segi keselamatan mesin tu pula...

mane la tahu kan brg tu kan brg berharga...kan brg tu kite just tinggalkan saja ditempat tersebut

saya risau nanti kalau ada pihak2 tertentu yg angkut mesin tu,habis la saya...(terutamanya kalau rumah flat)

mesin ni ada ciri2 keselamatan ke?maksud saya,kunci dr bawah ke ape2 ke?

leh saya dapatkan contoh porposal...

Bagi pendapat saya mungkin itu adalah satu risiko tapi mungkin utk 2-3 bulan pertama perlu ada org yang memantau cara penggunaan penduduk di kawasan tersebut terhadap mesin basuh itu then bila ada potensi lkecurian mungkin tindakan selanjutnye perlu di ambil tapi jika sebalik nye mungkin anda hanya perlu memantau sahaja....mesin yang berat perlu 3-4 org utk mengangkutnya....so bagi saya agak susah utk dilakukan seorang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bagi pendapat saya mungkin itu adalah satu risiko tapi mungkin utk 2-3 bulan pertama perlu ada org yang memantau cara penggunaan penduduk di kawasan tersebut terhadap mesin basuh itu then bila ada potensi lkecurian mungkin tindakan selanjutnye perlu di ambil tapi jika sebalik nye mungkin anda hanya perlu memantau sahaja....mesin yang berat perlu 3-4 org utk mengangkutnya....so bagi saya agak susah utk dilakukan seorang.

Terima kasih Teekay kerana memberi pendapat.

Untuk makluman semua, untuk mesin coin operated yang hendak di letak di tempat public seperti di ground floor sesebuah apartment ( yg sebaiknya dalam kedai ) @ deretan kedai, saya lebih syorkan ada pekerja yang mengendalikan perniagaan ini. Sebab itulah kalau saudara/saudari baca pada permulaan tajuk forum ini, saya lebih menekankan konsep perniagaan perkhidmatan dobi & layan diri di mana walkin customer ada 2 choice sama ada nak basuh sendiri @ tinggalkan baju untuk dibasuh ( charge rate sama dgn kedai dobi disekitar ). Dengan sistem begini kita dapat full cover maksudnya bukan setakat cuci pakaian malah dapat mencuci carpet lembut, toto, dry cleaning, gosok dan juga basuhan tender dari mana2 institusi.

Sekiranya hendak tinggalkan tanpa penjaga, masih ada lagi langkah yang perlu diambil bg mengurangkan risiko kecurian, seperti mesin akan di seal dengan lantai agar ianya tidak mudah untuk digerakkan dan saranan yang lebih baik untuk ruang kawasan apartment/kondo, kita mesti bekerjasama dengan pihak pengurusan dan security bagi menjamin keselamatan perniagaan ini.

:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok..saya nak satu! (hehe..mcm order roti canai plak..)

katalah sy nak buat...2 mesin ek..so,harga kos mesin? n kos sewa tapak? n royalti kat empunya tapak ?? n lain2 yg berkenaan...tq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok..saya nak satu! (hehe..mcm order roti canai plak..)

katalah sy nak buat...2 mesin ek..so,harga kos mesin? n kos sewa tapak? n royalti kat empunya tapak ?? n lain2 yg berkenaan...tq

Terima kasih odie,

1 unit washer heavy duty coin operated = RM 7,200.00

1 unit dryer gas heavy duty coin operated = RM 8,800.00

1 unit dryer electric auto sensor heavy duty coin operated = RM 9,000.00

Kalau dalam kolej IPTA/IPTS kebiasaanya sewa tapak sekitar RM 30 ~ RM 50 seunit mesin ( charge air + elektrik termasuk sekali )

Kalau Apartment/Kondo biasanya sewa tapak sekitar RM 50 ~ RM 100 seunit mesin ( biasanya bergantung bagaimana kita approach dengan pihak pengurusan, cuba sehabis baik untuk dapatkan sewa yang murah ) dan biasanya meter air dan elektrik different charge.

Kalau dapat elakkan daripada dikenakan bayaran royalti.

Sekiranya nak lagi adil , buat agreement dengan pihak pengurusan dengan kadar profit sharing contohnya 20 : 80, bermakna 20% management dan 80% kita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Details cost dan keuntungan bagi contoh mini package :

Mini Package : RM 34,000.00 ( Flamingo model )

A) Company provide :

1. 2 unit of Commercial Washer Coin Operated Laundry with capacity 10.5 kg

2. 2 unit of Commercial Dryer Coin Operated Laundry with capacity 10.5 kg. Each machine washer and dryer, setting for RM 3.50 per wash and dry. For customers leave their clothes at shop counter, rate charge same with market price around that area.

3. Company also cover for cost of installation piping and wiring including auto water pump.

4. FOC : 2 bottle 25kg detergent, 2 bottle 25 kg softener , hanger and plastic which all of this items stock for 1 month.

B) Minimum shop space requirement 500 sq feet

C) For additional renovation, iron and dry cleaning machine with separate costing.

D) Target customer per day within 12 person < x < 22 person. Estimate income permonth within RM 2,500 to RM 5,500

OPERATING COST

TOTAL COST RM 34,000.00

Assume:

1. Implement at an resident house with > 5000 residents

2. Expected residents use the machine every week with 180 customers.

Cash Returns:

(Washer) 10 residents use coin operated machine X RM3.50 per cycle (per day) = RM 35.00

(Dryer) 10 residents use coin operated machine X RM3.50 per cycle (per day) = RM 35.00

Customers leave a clothes to wash + dry cleaning + iron + carpet ( per day) = RM 80.00

Total gross collection per day basis (per day) = RM 150.00

Estimated Gross Monthly Collection (per month) = RM 4,500.00

Minus operating cost per month

Electrical & water cost ( 8% x RM 4,500.00 ) = RM 360.00

Shop Rental = RM 1000.00

Detergent + Softener + plastic cost = RM 200.00

Nett Profit Investment per month = RM 2940.00

Return on Investment per year = RM35,280.00

Nett Percentage Return per year = 104%

:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Terima kasih kerana berminat untuk menghubungi syarikat Z&Z Network Trading.

Insya Allah saya akan emailkan secepat mungkin, untuk dapatkan contoh business plan sila sertakan alamat anda di sini kerana kalau email failnya terlalu besar.

Selamat Berpuasa dan Menyambut Hari Raya

minta email juga ke [email protected] segala paperwork n business plan tu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Details cost dan keuntungan bagi contoh mini package :

Mini Package : RM 34,000.00 ( Flamingo model )

A) Company provide :

1. 2 unit of Commercial Washer Coin Operated Laundry with capacity 10.5 kg

2. 2 unit of Commercial Dryer Coin Operated Laundry with capacity 10.5 kg. Each machine washer and dryer, setting for RM 3.50 per wash and dry. For customers leave their clothes at shop counter, rate charge same with market price around that area.

3. Company also cover for cost of installation piping and wiring including auto water pump.

4. FOC : 2 bottle 25kg detergent, 2 bottle 25 kg softener , hanger and plastic which all of this items stock for 1 month.

B) Minimum shop space requirement 500 sq feet

C) For additional renovation, iron and dry cleaning machine with separate costing.

D) Target customer per day within 12 person < x < 22 person. Estimate income permonth within RM 2,500 to RM 5,500

OPERATING COST

TOTAL COST RM 34,000.00

Assume:

1. Implement at an resident house with > 5000 residents

2. Expected residents use the machine every week with 180 customers.

Cash Returns:

(Washer) 10 residents use coin operated machine X RM3.50 per cycle (per day) = RM 35.00

(Dryer) 10 residents use coin operated machine X RM3.50 per cycle (per day) = RM 35.00

Customers leave a clothes to wash + dry cleaning + iron + carpet ( per day) = RM 80.00

Total gross collection per day basis (per day) = RM 150.00

Estimated Gross Monthly Collection (per month) = RM 4,500.00

Minus operating cost per month

Electrical & water cost ( 8% x RM 4,500.00 ) = RM 360.00

Shop Rental = RM 1000.00

Detergent + Softener + plastic cost = RM 200.00

Nett Profit Investment per month = RM 2940.00

Return on Investment per year = RM35,280.00

Nett Percentage Return per year = 104%

:rolleyes:

salam

terima kasih cik zambri

last month husband saya dh jumpe cik , jika masih ingt..di kota damansara

skg kami masih mencari2 lokasi yg sesuai.

apa2 hal nanti...saya dan suami akan call cik

terima kasih atas penerangan yg diberikan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam

terima kasih cik zambri

last month husband saya dh jumpe cik , jika masih ingt..di kota damansara

skg kami masih mencari2 lokasi yg sesuai.

apa2 hal nanti...saya dan suami akan call cik

terima kasih atas penerangan yg diberikan

Ya terima kasih adeqma,

Saya masih ingat lagi berjumpa dengan suami puan. Segala penerangan saya telah jelaskan kesemuanya dari A to Z bagaimana untuk setup perniagaan perkhidmatan dobi dan layan diri. sekarang pemilihan tempat yang sesuai dan senang untuk puan selenggara. Harapan saya agar puan dapat jumpa kedai yang sesuai dan sewanya juga berpatutan.

:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam buat semua,

Pihak syarikat sedang berusaha mencari lokasi yang baru di kolej-kolej dan universiti untuk pemasangan mesin dobi layan diri di seluruh negara. Agent2 kami di setiap state sedang mendapatkan temapt baru di antaranya Johor Bharu, Melaka, Muar, Tangkak dan juga Perlis. Diharap usaha kami dapat merealisasikan impian pelabur2 yang ingin invest di bidang ini.

Kami juga berharap dapat meluaskan lagi perniagaan kedai dobi layan diri di seluruh negara.

Wassalam :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

tak boleh ker bg pinjam dulu mesin2 basuh nie?? especially bg kami2 yg TAKDER MODAL nie..bulan2 kite share 50-50 dr keuntungan yg customer dpt..setahun insyaallah boleh abis byr..cadangnyer nk ltk kat IKM lumut, n kolej2 yg ader kt area lumut nie...heheeh..apa pndapat en.Boss?

Edited by gayahvogue

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tak boleh ker bg pinjam dulu mesin2 basuh nie?? especially bg kami2 yg TAKDER MODAL nie..bulan2 kite share 50-50 dr keuntungan yg customer dpt..setahun insyaallah boleh abis byr..cadangnyer nk ltk kat IKM lumut, n kolej2 yg ader kt area lumut nie...heheeh..apa pndapat en.Boss?

Terima kasih gayahvogue,

Buat masa nie, pihak syarikat tidak menyediakan system yang disarankan oleh gayahvogue.sekiranya sistem ini dilaksanakan memerlukan modal yang cukup besar, pihak syarikat perlulah mencari pelabur @ pemegang saham yang dapat melabur wang yang besar kepada syarikat untuk merealisasikan system seperti ini.

Saya boleh sarankan saudari membuat pinjaman daripada mana 2 institusi kerajaan seperti MARA, saya boleh tolong. Caranya masih memerlukan wang deposit untuk melaksanakan business ini, dan balance dilangsaikan selepas loan MARA approve.

Sebagai contoh, sekiranya kos RM 30,000, depositnya adalah RM 15,000.Biasanya MARA akan lihat mesin disite dulu dan untuk approve tak ada masalah sekiranya mesin dah install.jangkamasa loan MARA lebih kurang 3 bulan paling lama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam buat semua,

Pihak syarikat sedang berusaha mencari lokasi yang baru di kolej-kolej dan universiti untuk pemasangan mesin dobi layan diri di seluruh negara. Agent2 kami di setiap state sedang mendapatkan temapt baru di antaranya Johor Bharu, Melaka, Muar, Tangkak dan juga Perlis. Diharap usaha kami dapat merealisasikan impian pelabur2 yang ingin invest di bidang ini.

Kami juga berharap dapat meluaskan lagi perniagaan kedai dobi layan diri di seluruh negara.

Wassalam :rolleyes:

Salam Tuan

Saya budak baru nak tanya

Kalau pihak tuan cari lokasi , investor beli mesin dr tuan & letak kat lokasi yg tuan carik tu, camner lak arrangementnye?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now