• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Kelab Bina Game

1007 posts in this topic

Posted · Report post

Salam semua. saya bdk baru dalam forum ni. tp ada gak laa experienced pasal games dev ni. Ape dah jadi forum ni? senyap sunyi je huhuhu ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dulu memang riuh rendah jugak kelab nie... tapi dah sunyi sepi mungkin sebab masing2 dah ikut haluan sendiri... aku pun dah jadi silent reader jer kat sini... malas ler nak beraktiviti sorang2.... dulu pernah aku sorang2 jer ber'aktiviti' kat sini dengan display model2 3d yang aku buat... sepanjang beberapa bulan aku sorang jer yang aktif... last2, aku pun malas ler nak aktivate kat sini.... huhuhuhu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yeke? huhu selama ni ak xjmpe pn thread pasal games kt malaysia .. akhrnye jmpe juga kat sini .. tp saaayglaa dah mcm kurg aktif pula .. skarang bro LanoW masih buat games programming lg? boleh laa share2 knowledge kat sini :164:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sekarang ni banyak dah game engine free boleh buat game kaw2 lawa macam

engine sauerbraten (FPS)
http://sauerbraten.org/

spring rts (RTS)
http://springrts.com/

flare (RPG, demo ala2 diablo 1)
http://flarerpg.org/

sekadar cadangan: lagi bagus pakai engine dah sedia ada, buat game catchy, jual, takpun bagi free je, mod baru bayar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

betul. lagi mudah utk guna game engine sebenarnya. xde laa nk buat balik calculation rendering physics dan pelbagai semua. huhu
ada juga plan nk wat games 3d kt malaysia ni. cuma bila buat tatau cmna nk showcase kt org lain. jadi cam syok sndiri plakk :3:
ada ke sape2 tau mana company kat malaysia ni pernah buat 3D games? :142:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sekarang ni banyak dah game engine free boleh buat game kaw2 lawa macam

engine sauerbraten (FPS)
http://sauerbraten.org/

spring rts (RTS)
http://springrts.com/

flare (RPG, demo ala2 diablo 1)
http://flarerpg.org/

sekadar cadangan: lagi bagus pakai engine dah sedia ada, buat game catchy, jual, takpun bagi free je, mod baru bayar

 

 

 

kalau pakai ni orang biasa yang tak pandai programming boleh hasilkan game tak bro?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam kawan2, ada tak game maker yang open source atau tak terlalu mahal untuk buat game arked simple.

 

apa yang aku ada dalam fikiran sekarang game dengan pandangan top-down macam bomberman & pacman.

 

terima kasih

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now