• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Kelab Bina Game

1007 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

logokbg2.png

KELAB BINA GAME

Kelab perintis pakar pembangunan game.
Edited by zsuperxtreme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bagus gak cadangan ko ni.... tapi, bila nak mula?? blink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

setujuk setujuk!!! biggrin.gif selain tuh boleh aku tumpang sekaki, Aku berminat gak ngan bende nie!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ok sebagai ahli kelab nie kita mulakan dengan latarbelakang, tak kisah lah kalau takder langsung latar belakang IT, at least cerita la sikit kemahiran yang tersimpan di dalam dada.

Latarbelakang Aku (InGame design):

Programming

-DirectX 8.1 (Direct Draw, Direct Play, Direct3d)

-Visual Basic 6.0

Modelling

-3dsmax

-TrueSpace

Texturizing

-Paint 7

-TexTool (Directx), Alpha blending

Ok.. itu adalah diantara latarbelakang aku di dalam design sebuah game, kalau kau orang takder latar belakang yang melibatkan pembuatan game pun takper, janji ada keinginan.. kalau yang tahu programming cam C pun bagitau la yerk, Yang basic pun takper. Kalau takder langsung pengetahuan dan hanya reti bagi Idea pun dikira OK...

sekian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

game programming lang

-OpenGL

-openAL

-DirectX

-VC++

-VB

3d modelling

-Maya

-3d stud max

-lightwave

texturing

-paint 7

-photoshop

JOM AH KITA WAT KOMUNITI GAME DEVELOPER... LEH JUAL.. KALAHKAN YG DAH SEDIA ADA.......... JOM JOM JOM.... tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ako rase takyah buat kelab la. pasal yang lawat forum ni sikit gile je pon. so sesape yang slalu lawat ni dah automatik join la tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku reti la sikit2 graphic programming, tapi pasal tak berapa minat buat game (secara khusus).. tahu la sikit2 bidang2 basic dlm graphic programming mcm animation, visualization etc.. kalau borak boleh la aku nyampuk sikit2..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

err.. bagos gak idea tuh... tapi aku nih tah bleh masuk senarai x..

progamming

visual C++

Visual Basic

C++ advance

3d

3dsmax

3d games studio

texture

photoshop

paint

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

err... kalau game 2d cam flash games tu leh join ke?

tu je yg aku reti sikit2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

HAhaha BenDe Nih aku sokong sesangat ....bak kata pepatah bangladesh Cam cipan dalam belanga aku Stujuk......So biler dah start nantih Buat Ler Notis skit wokeh.

biggrin.gifsmile.gifbiggrin.gifsmile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

err... kalau game 2d cam flash games tu leh join ke?

tu je yg aku reti sikit2

game tetap game, walaupon game 3 ringgit tetris keychain kat beg skolah tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ako rase takyah buat kelab la. pasal yang lawat forum ni sikit gile je pon. so sesape yang slalu lawat ni dah automatik join la tu

Sokong. Tapi kalau buat list kemahiran pun ok gak.

Nama: Coisox

Building/Object Modelling: 8/10 (OK laa)

Character/Organism Modelling: 5/10 (Sikit-sikit laa)

Character Animation: 4/10 (Tau la jugak)

Sound Editing: 2/10 (Abaikan. Tapi bukan xleh langsung)

OpenGL: 7/10 (OK laa)

C++: 7/10 (OK laa)

Special Effect in OpenGL: 4/10 (Tau la jugak)

Sound Loading: 4/10 (Tau la jugak)

Memory Management: 1/10 (Kritikal. I need help!)

Pengalaman buat game ada laa beberapa tapi yg boleh pakai cuma remake of Pacman.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Fuh ramainya terer buat game kat sini........

Errr... kalau bunyik jer terer tak berapa sedap..... apa kata kita buat game sama sama.... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

PUTERA.com akan bagi sokongan. Teruskan usaha murni korang. Game tak advance sangat pun takpe, kita buat koleksi dari yg simple kepada yang canggih.

Bila kita dah berjaya buat yang simple, kita pasti rasa excited untuk buat yg lagi kompleks.

Kepada yang dah advance tu, bantu2lah memember baru yang nak belajar buat game.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

boleh bagi tak learning curve utk belajar membina games ni?? (mcm mana nak start)

-----

opss...lupa

programming lang:

c (basic)

win32asm (basic)

Edited by zeph

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zeph, walau aku tak pakar sangat pasal C for directX tapi aku boleh bagi jalan bagaimana kau nak menghala ke arah tu.. so

1. Cari Directx 9.0 SDK for C/C++

2. Guna contoh dari SDK tu yang simple untuk buat graphic

3. Guna contoh dari senang ke susah

4. Belajar lukis Model 3ds (kemudian convert kepada *.x)

Anda berjaya biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku bleh gak tolong modelling sket2,objek ker,org ker(tp texture malas)...boleh2,aku tolong sket2 sbb aku dah tak aktif ngan pc skrang ni:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hoyoyo: kehadiran kau dialu alukan biggrin.gif..... sket sket pun takper janji ada. Lepas raye nie tengok plan yer.. pastu kita start buat. objek tu mula mula buat sikit jerk.. kalau ada pulangan kita share sama sama ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nampaknya semua dah ada tugas masing2.

Tak boleh nak celah dah macam ni.

Kalau game ni target untuk system requirement yang sederhana/rendah, bolehlah join melihat sejauh mana kehebatannya.

Kalau tinggi sangat, baca review sajalah.

Lepas raya nanti teruskan pembikinannya. Jangan berlengah lagi..

Selamat Hari Raya..Maaf zahir batin kepada semua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kenapa bunyi starting die cam Resident Evil je? nak buat compeni die ape? Payung Inc.? BTW.... aku sokong mende nie... semoga korang berjaya... (baru ingat nak amik kursus prog lepas SPM... sesape nak ajar aku...)

kalau nak buat storyline aku leh tulun... aku nye hobi kire menulis laa ape-2 je yang panjang... just kasitau situasi n aku cube siapkan satu storyline yang insyaallah berkesan.... tapi aku kene mule lepas SPM.. (2 dec 2004) aku keep in touch...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Fuyooo...fps ker?tongue.gif bleh aku tolong sket2 jer ni:p objek2 dlm level ok jer..part gameplay or plot tak berani ar...takut:p aku plan nak buat zombie at my neighbor dlm 3d jer(remake) sbb aku ni sorang2 jer dan belum mahir sngt:p game ni buat 3d ok kot...ok ker game ni?

user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

...benda ni (usaha sama) bagus dan boleh berjaya kalau ade komitmen tinggi.yg susah ialah smangat mudah lebur...ini ialah peringatan aku supaya benda ni sukses bukan nak masukkan air dlm tangki minyak nkorang.jgn sensitif plakk..

...aku sedia membantu setakat yg mampu.

jadi,bile nak start step 02?

Edited by kembara

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

/me takleh join lagi.... kena download and study directx sdk dulu...

gud luck

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hoyoyo:

Boleh tahan gak game yang kau buat ala ala game arcade.. boleh lah design character zombi dalam game nie biggrin.gif

WhiteShark:

Ha ah.. bunyi cam resident evil jer... sebab aku nak buat zombi makan orang yang melibatkan bio teknologi.. ada idea lain ker.. kalau nak tolong buat storyline pun ok gak biggrin.gif

Zeph:

Kalau tak reti directX pun takper, kalau reti Konsep Matematik pun boleh hulur hulur kat sini, takpun bikin modelling.

Kembara:

Sekarang dah nak masuk step no 2 biggrin.gif

FND:

Development requirement (Minimum)

Pentium III

Ram 128

DirectX 8.0

Nak join ker? nak masuk part mane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

LANGKAH 1

Contoh game telah dibina dengan keupayaan menembak dan pemetaan objek. Sila DOWNLOAD contoh game ini.

DOWNLOAD : setup.exe | 5. ++ mb

maka dengan itu kredit aku tambah [1+] + [1+] = [2+] biggrin.gif

LANGKAH 2

1. Apa pendapat korang mengenai jalan cerita game nie.. [WhiteShark?]

2. Model nak bina camne, dan apakata kita proceed buat model zombi

3. Hoyoyo.. apa pendapat kau mengenai model persekitaran ada contoh boleh bagi tak?

Edited by zsuperxtreme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now