• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Masalah Downstream & Upstream

276 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

tmly1.jpg

aku nak tanya sikit pasal DOWNSTREAM & UPSTREAM dlm modem config mcm dlm image kat atas ni..

aku nak tau DOWNSTREAM & UPSTREAM ni adakah org TMnet sendiri yg set atau mmg auto? coz aku apply pakej 1mb tp downstream & upstream rendah je kan... patut aku dapat Downstream=1024 dan Upstream=512

sblm ni Upstream aku mmg 512 dan Downstream aku je yg rendah.. tp bila org TMnet kata dah betul maka jadi mcm ni plak... so aku nak tau sapa yg setkan kedua-dua ni....

Hope ada pakar yg dtg membantu aku coz probs aku ni dah lama n mulut aku dah naik berbuih call TMnet nih... :angry:

Edited by scorps

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Apok...

Aku rasa ...

Baik ko hubungi org TM yg terdekat untuk mintak diorang upkan speed kau...

Sebelum nih kau mmg dpt upstream 1024 ke?Mmg btol ke pakej ko ! 1mb?

Nak kena tgk bebetul tu..

Upstream:384kbps?

Downstream:768kbps?

ngeh geh ngeh...

Edited by agas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tmly1.jpg

aku nak tanya sikit pasal DOWNSTREAM & UPSTREAM dlm modem config mcm dlm image kat atas ni..

aku nak tau DOWNSTREAM & UPSTREAM ni adakah org TMnet sendiri yg set atau mmg auto? coz aku apply pakej 1mb tp downstream & upstream rendah je kan... patut aku dapat Downstream=1024 dan Upstream=512

sblm ni Upstream aku mmg 512 dan Downstream aku je yg rendah.. tp bila org TMnet kata dah betul maka jadi mcm ni plak... so aku nak tau sapa yg setkan kedua-dua ni....

Hope ada pakar yg dtg membantu aku coz probs aku ni dah lama n mulut aku dah naik berbuih call TMnet nih... :angry:

camner connection speed ?

slow ke tak??

kekadang aku try dgn modem lain ok jer nilai upload and download tuu..

tapi bila guna modem yg lain lain plak,

so aku syak yg modem ko problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

off modem tu dalam 3 hingga 5 minit...

ON semula, dah check status tu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

sorry kalau aku tanya soalan nih, aku cuma nak dpt kepastian jer... aku pakai streamyx pakej 1mb RM88 sebulan. Dlm modem config aku:

DOWNSTREAM = 768kbps

UPSTREAM = 384kbps

adakah betul ini pakej 1mb coz ada member aku ckp pakej 1mb DOWNSTREAM=1024kbps dan UPSTREAM=512kbps tapi bila aku call TMnet dia kata pakej 1mb mmg sprt yg aku nyatakan di atas...

so pada otai bleh terangkan kat aku mana satu yg betul?

thanks for ur helping..

Edited by scorps

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sorry kalau aku tanya soalan nih, aku cuma nak dpt kepastian jer... aku pakai streamyx pakej 1mb RM88 sebulan. Dlm modem config aku:

DOWNSTREAM = 768kbps

UPSTREAM = 384kbps

adakah betul ini pakej 1mb coz ada member aku ckp pakej 1mb DOWNSTREAM=1024kbps dan UPSTREAM=512kbps tapi bila aku call TMnet dia kata pakej 1mb mmg sprt yg aku nyatakan di atas...

so pada otai bleh terangkan kat aku mana satu yg betul?

thanks for ur helping..

aku pun ada dengar berita cam tu.....

aku tak berapa pastii.....

diorang kata tmnet nak naikkan

pakej diorang

seperti apa yang ko nyatakan kat atas....

tapi sekarang tak taulah macam mana...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sapa yg tau plss help me... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sapa yg tau plss help me... :(

aku rase baik kom tanya org tm jer..

diorang lagi mahir/expert pasal ni .

contoh pharez,

tak pon moderator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hurm.. ni aku tgh tanya la nih... tp kat topic nih lah.. aku x PM plak diorg...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a ah.. mmg betul ape yang ko cakap tu..

Kelajuan 1 Mbps antara 700 Kbps Hingga 8++ Kbps sahaja ..

tengss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mber aku langgan 1Mb .... dia dapat 1.5++ Mb tu...

aku punya 512 ajer.. hehe... aku tanya pasal 512 Mb tak diupgredkn...

so mmg ikut policies tmnet tu hanya 1Mb sahaja akan dinaik diupgred kan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sorry kalau aku tanya soalan nih, aku cuma nak dpt kepastian jer... aku pakai streamyx pakej 1mb RM88 sebulan. Dlm modem config aku:

DOWNSTREAM = 768kbps

UPSTREAM = 384kbps

adakah betul ini pakej 1mb coz ada member aku ckp pakej 1mb DOWNSTREAM=1024kbps dan UPSTREAM=512kbps tapi bila aku call TMnet dia kata pakej 1mb mmg sprt yg aku nyatakan di atas...

so pada otai bleh terangkan kat aku mana satu yg betul?

thanks for ur helping..

pakej RM99 kot yg d/s 1024 ...ko tnya Tm arr...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sorry kalau aku tanya soalan nih, aku cuma nak dpt kepastian jer... aku pakai streamyx pakej 1mb RM88 sebulan. Dlm modem config aku:

DOWNSTREAM = 768kbps

UPSTREAM = 384kbps

adakah betul ini pakej 1mb coz ada member aku ckp pakej 1mb DOWNSTREAM=1024kbps dan UPSTREAM=512kbps tapi bila aku call TMnet dia kata pakej 1mb mmg sprt yg aku nyatakan di atas...

so pada otai bleh terangkan kat aku mana satu yg betul?

thanks for ur helping..

dah check bandwith speedometer??

kekadang modem tu yg tak leh nak buat kiraan betull..

dia boleh silap baca nilai d/l u/l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

dah check bandwith speedometer??

kekadang modem tu yg tak leh nak buat kiraan betull..

dia boleh silap baca nilai d/l u/l

aku dah check gak kat speedometer mmg slow...

lagi satu aku ni fserv mp3 so time aku upload aku dpt rasakan yg speed upload aku berkurangan.. dulu aku dpt upload max 45Kb/s tp skang max 35Kb/s je takleh lebih pon... kalo lebih area 36Kb/s tak kira lah yg download dari aku tu speed laju camna pon tp limit dia 36Kb/s

benda ni jadi lepas ada org TM dtg betul streamyx aku.. dia kata pakej aku langgan 1mb tp aku dapat 1.5mb so dia turunkan ke 1mb.... dulu masa aku dpt 1.5mb aku nye upload 512kbps tp download plak cam ada masalah coz terlalu rendah kekadang dpt 256kbps dats y org TM dtg...

Edited by ApoKalypse

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yang sebetulnya dia kena set as dlm permohononan.. segala upgrade yg diberikan adalah selepas tu.. jadi .. kalau line tu 1 meg , dia kena show kat modem tu 1024 downstream, dan 384 atau 512 upstream. Kalau dia upgrade lepas tu jadi 1.5 atau 3.0 mmg tak mengapa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

downstream aku operator TM yg aku call ckp utk 1mb mmg 765kbps dan upstream plak 384kbps....

aku pelik lah... kalo pakej 1mb bukan ke downstream 1024kbps n upstream 512kbps ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

downstream aku operator TM yg aku call ckp utk 1mb mmg 765kbps dan upstream plak 384kbps....

aku pelik lah... kalo pakej 1mb bukan ke downstream 1024kbps n upstream 512kbps ?

dah try dgn modem lain ke tak??

kekadang ada masalah modem yg tak leh detect signal tuu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hurm... modem lain pon sama aku rasa coz org TM tu sendiri yg ckp mmg diorg set speed downstream n upstream aku mcm tu... :( itu yg aku pelik n nak tanya korg adakah betul apa yg TM set tu....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apa no fix line ko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku subcribe package 1MB RM77 (promotion for 2 years)...bila aku check TM Speedometer :

DOWNSTREAM = 1024kbps

UPSTREAM = 524kbps

Pelik gak problem kao nie Apokalypse....Better kao check balik ngan TM....Takut kena tipu jer....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku check kat jaring knape aku dapat lebih dari 1mbps.

aku langgan 1mbps jerk.

kat aku punyerk ip check die tulis 1.5mbps.

aku baru gune 2bulan tapi dah diupgrade??

laju tu memang laju kalau download.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

memag mcm tu la bro ..dulu sapa2 amik pakej 1.0mb akan dapat 7** kb je download dan 3** je untuk upload tapi sekarang dia org dah set 1.5mb untuk pakej 1.0mb sebb TMnet nak test internet tv pasal tu dia up 1.5mb dah lame perkara ni dibincangkan ma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yes sir...

aku dah lame tak online.

slalu jerk gi cc..

tapiskrang nie dah ade screamyx.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

utk ApoKalypse,sila tukar tajuk topik yg anda buka nii kepada yg lebih sesuai..

2. Elakkan menggunakan soalan yang merayu atau yang tidak ada kena mengena dengan soalan

Seperti, "Klik thread sini pls", "Tolong saya!!!", "Macam mana nie?", "best nie.. klik nih.." dan seumpamanya. Ini bukan sahaja menyebabkan ahli lain berasa 'malas' untuk klik soalan anda, malah kadangkala agak serabut. Oleh yang demikian, jika anda ingin membuka soalan yang baru, pilihlah satu tajuk yang mudah difahami dan user lain akan tertarik untuk membantu anda.[/code]

rujukan : tips menggunakan forum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku subcribe package 1MB RM77 (promotion for 2 years)...bila aku check TM Speedometer :

DOWNSTREAM = 1024kbps

UPSTREAM = 524kbps

Pelik gak problem kao nie Apokalypse....Better kao check balik ngan TM....Takut kena tipu jer....

hurm...mcm tu ke.. aku pon pelik gak nih... takpo nanti aku usha balik tp betul ke diorg dah upgrade sapa yg langgan pakej 1mb akan dpt 1.5mb ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now