• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Amd: Cpu Overclocking Stepping Database

73 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

Memandangkan ramai jgk puteranians ni kaki OC.So rasenya kita mampu buat database kita sendiri.Buleh dijadikan rujukan utk semua

Keperluan(salah satu dah cukup):

1. LOAD test dgn 32M super PI.Bergantung kepada bil core.Kalau dual kene run dua kali la

2. Prime 95 @ 2004 @ Orthos.Tak perlu nak blend

** sume s/shoot mesti termasuk screen shoot cpuz, suhu monitoring (tak kisah pakai ape pun)

Edited by sarge

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aku start dulu

jenis cpu | stepping | nick korang | mobo | ram(sertakan saiz+speed asal) | jenis HSF | vcore dlm BIOS | speed achieve

AM2

3800+ X2 Windsor F2 | 0648UPAW | sarge | BIOSTAR TForce 550 | Micron DDR2-800 | stock AMD cooler | 1.45v | 2500MHz

K7 S462

Mobile Barton 2600++ | tatau | neLza | Abit Nf7-s | Corsair BH5 DDR400 | stock AMD cooler | 1.65v | 2308MHz

Edited by sarge

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Cubaan pertama 2.5GHz.Setting dlm BIOS

vcore = 1.45v

vdimm = 2.1v

timing = auto

HTT = 250

LDT = 4

Multiplier = 5

OK..dah test superPI 32M

superpi32m250145vvb2.th.jpg

Edited by sarge

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

S939 3200+ Winchester| Aku x igt,nanti aku check :D | Ryudoanuar | Asus AN8-E NF4 ultra | Kingston Hynix DDR 512 | stock AMD cooler | stock volt | 2400MHz

Nanti aku post superpi..sbb aku kat hostel guna laptop..huhu..

tapi seingat aku, aku test 8 hours orthos prime stable...

Edited by ryudoanuar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

cubaan aku yang berkali-kali setelah 6bulan mobo ni mengalami bug. xleh o/c. skang sedang meningkat naik slow2.

3500++ Orleans | stepping xtau | boyot | GIGABYTE GA-M55SLI-S4 | Corsair VS DDR2 667 | 1.425 | 2.48GHz |

248ghzol2.th.jpg

Edited by boyot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

x fhmlah apa kamu bcg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

xfaham takpe. belajar pelan2..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

superPI 32M

Yang terbaik nak download kat mana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mane lagi budak2 AMD ??takkan sume dah pencen kot?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku ade lagi..baru je jual 3200..proc x2 3600 brisbane dah smpai..nanti aku update..huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

2751.55.jpg

3000++ Orleans | stepping nnti aku check | pakau | Biostar tforce 570u rev1.0 | Corsair VS DDR2 667 | stock hsf | 1.55 | 2.48GHz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pakau ko oc hebat la...aku tgk multiplayer ko X9.0 je...aku nye ttp X10.0 jg walau diubah di window...aku ingat option ni dah di lock...sb tu aku x leh ubah...yg leh ubah dia nye FSB je....lg 1 aku nye HT aku xbrape fhm la..dia ada 1-30 max....kebenda ye??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

pakau ko oc hebat la...aku tgk multiplayer ko X9.0 je...aku nye ttp X10.0 jg walau diubah di window...aku ingat option ni dah di lock...sb tu aku x leh ubah...yg leh ubah dia nye FSB je....lg 1 aku nye HT aku xbrape fhm la..dia ada 1-30 max....kebenda ye??

htt.jpg

multiplier aku mmg x9 ja pun.leh adjust ke bawah ja.xyah downkn pun xpe multiplier proc.tp kalau nk up fsb lagi,kena la turunkn multiplier proc.

HT tuh cam dlm cpuz aku tuh.kalau adjust fsb,HT link akan berubah.

utk pastikan bleh oc tinggi,HT kena pastikan 1000 dan kebawah.

asal 200x5=1000

kalau oc smpai 200-250,pakai la HT x4,supaya plg tinggi HT link pun 250x4=1000

kalau lebih 250 cam aku nya oc seting,aku pakai HT x3.

ko nya pun,adjust kn HT kpd x4 sbb ko dh naikkn kpd 210

Edited by pakau

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

wa pakau...hebat la...aku turunkan HT link aku ke 800 n then aku up aku nye FSB td 233 hehehe...prog aku jd 2.33 GHz....org yg oc ni x kan rasa puas slagi dia x dpt tgk jd tgi2 kan..hehehe...ingat nak up sampai jd 2.5Ghz...aku x pakai cooler pun....biasa2 je..ko rasa leh x???stabil x??

multiplayer ni cam x payah pun x pe...tp aku still x puas ati sbb x de feature ni dlm bios aku..

suhu td aku tgk 44c idle la..full load x try lg..aku off dah pc aku...aku pkai pc umh skg ni utk ternet,save karen beb...karen dah melambung jd RM100 labeh...wahuhuahuahuaa....

dulu karen aku gne <RM90

aaaaaaaaaaakf8.jpg

Edited by khu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Alamak, aku nya sistem dah outdated..leh join gak ka? Aku guna AthlonXP Barton 2500++..Aku tengok semua dah guna sistem k8..Tabik2..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Alamak, aku nya sistem dah outdated..leh join gak ka? Aku guna AthlonXP Barton 2500++..Aku tengok semua dah guna sistem k8..Tabik2..

bleh ja join.dah tajuk pun ckp xkisah k7 @ k8.

meh2 join.post screenshot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apsal aku tgk ada org nye HT lebih 1000???xkisah ke kalu lebih???apa beza kalu dia lebih???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apsal aku tgk ada org nye HT lebih 1000???xkisah ke kalu lebih???apa beza kalu dia lebih???

lebih sket xkisah la.

aku tgk hg pakai ht x2 ja apa cita.

setakat fsb 250 pakai ja la ht x4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Memandangkan ramai jgk puteranians ni kaki OC.So rasenya kita mampu buat database kita sendiri.Buleh dijadikan rujukan utk semua

Keperluan(salah satu dah cukup):

1. LOAD test dgn 32M super PI.Bergantung kepada bil core.Kalau dual kene run dua kali la

2. Prime 95 @ 2004 @ Orthos.Tak perlu nak blend

** sume s/shoot mesti termasuk screen shoot cpuz, suhu monitoring (tak kisah pakai ape pun)

kpd khu dgn jomcyber,mana orthos @ prime95 korang?takkan cpuz ja kot.mau proven stabil skali bkn bleh boot jek :P

wa pakau...hebat la...aku turunkan HT link aku ke 800 n then aku up aku nye FSB td 233 hehehe...prog aku jd 2.33 GHz....org yg oc ni x kan rasa puas slagi dia x dpt tgk jd tgi2 kan..hehehe...ingat nak up sampai jd 2.5Ghz...aku x pakai cooler pun....biasa2 je..ko rasa leh x???stabil x??

multiplayer ni cam x payah pun x pe...tp aku still x puas ati sbb x de feature ni dlm bios aku..

suhu td aku tgk 44c idle la..full load x try lg..aku off dah pc aku...aku pkai pc umh skg ni utk ternet,save karen beb...karen dah melambung jd RM100 labeh...wahuhuahuahuaa....

dulu karen aku gne <RM90

aaaaaaaaaaakf8.jpg

Gigabyte GA-MA69VM-S2 bios F4 + brisbane 3600 stok hsf

kingston ddr2 667 1gb elpida chip dapat fsb 294. kurang 5 mata jadi 2.8Ghz !

kingston ddr2 667 1gb hynix chip dapat fsb 254

sekarang dual channel kingston ddr2 [email protected] hynix + elpida.

http://img401.imageshack.us/my.php?image=jomcyber294fo9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huhu....nnt2 la aku wat stress test...wokeh boss,next time aku upload..

bkn x mau upload..tp dlm percubaan...masih bdk mentah dlm oc nie..hehe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

overclock brisbane yg stended.

sapa2 yg pakai brisbane pun leh overclock stended camni.

roy_300x9.5_1.35.jpg

3600+ X2 Brisbane | CAALG 0709VPMW | pakau | BIOSTAR TA690G | Corsair VS DDR2-667 | stock AMD cooler | 1.344v | 2850MHz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ni la 1st time aku pakai AMD...aku try OC sampai 3040Mhz jer

proc304ghzqp8.png

3600+ X2 Brisbane | BH-G1 | nidzamputra | ABIT KN9SLi | Team Elite DDR2-667 | TT Big Typ VX | 1.45v | 3040MHz

Edited by nidzamputra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ram mahal Team Elite DDR2-667 + 1.45v = 3040MHz

bagaimana kalau value ram ddr2 [email protected] boleh tak capai fsb 320 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ram mahal Team Elite DDR2-667 + 1.45v = 3040MHz

bagaimana kalau value ram ddr2 [email protected] boleh tak capai fsb 320 ?

bleh aje.

limitkan speed ram kpd 533/667/800 bersesuaian supaya ram xakan jd bottleneck utk overclock proc.

pastu naikkn ja la fsb proc tanpa perlu risau tentang ram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now