• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Mdec Msc : Government Pre-seed Funding Start-up

94 posts in this topic

Posted · Report post



msc1.jpg


Disini perbincangan mengenai pre-seed funding yang telah dijalankan diantara ahli kelab bina game dan beberapa lagi ahli putera yang lain bagi menyahut cabaran kerajaan menghasilkan produk IT di Malaysia.


Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kpd sapa2 yg msh blur psl Pre-Seed Funding nie, leh jenguk2 kat http://www.technopreneurs.net.my/cms/AllPr...t.asp?CatID=122

Smua maklumat psl program Pre-Seed ada kat website tue... panduan n borg serta soalan lazim pn ada... dlm format word lak tue... kalo still blur gak, call jer MDEC minta terangkn sbb sy bdk br nk belajar... salah silap tolong tunjukn... heheheee...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ada 6 jns projek pilihn yg dberi:

1) Creative Multimedia & Content

2) Hardware Design

3) Software Development

4) Shared Services Outsourcing (SSO) \ Business Process Outsourcing (BPO)

5) Support Services

6) Internet Based Businesses

Projek pilihn yg mana satu brsesuai'n dgn Pembangunaan Permainan...? Sila beri pndpt anda... heheheee...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

huh... banyak tak cukup syarat ... kompom fail... kepada yg apply slamat berjaya....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Apply, jangan tak apply... Tak cukup syarat tu belakang kira... :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dari perbincangan hari tu, diaorang amat tekankan mengenai business plan, marketing plan, growth rates,target, oppoturnities, global market...dll

Langkah pertama yang perlu dibuat ialah penuhkan column-column dalam borang yang disediakan tu dulu.

Borang ni boleh didapati di Mdec website.

Secara peribadi, idea dan kreativiti yg ingin diusahakan terbatas dan terpaksa menurut keperluan komersial.

Tapi kita kena terima hakikatlah orang-orang yang dah berjaya mendapatkan fund-fund yang disediakan sebelum ni pun mungkin bermula dengan susah jugak untuk memenuhi syarat-syarat seperti yang ditetapkan.

Aku nak tanya ni sama ada kita nak kena bayar balik ke kalau project yang dirancangkan tu tak berjaya menuruti syarat seperti yang ditetapkan..? (kalau dapat..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku petik ayat2 nie dari blog aku ekk....

"Apa yang menarik ialah dana ini bukanlah pinjaman. Sesebuah syarikat atau individu yang telah dianugerahkan dana ini tidak perlu membayar balik kepada EMDEC melainkan bila 3 perkara berikut berlaku dalam masa 3 tahun selepas tahun pertama prototaip siap iaitu:

1. Pelaburan lebih RM1 juta telah diterima oleh syarikat.

2. IP telah dijual atau dilesenkan dengan nilai RM1 juta ke atas.

3. Geran daripada kerajaan dan dana lebih RM1 juta diterima."

Diharap en. fnd faham yang once kita dah dapat dana nie, memang tak perlu bayar balik kat government. Jika kita dah dapat projek2 nilai RM1 juta ke atas seperti di atas, tu pun dalam masa 3 tahun dari tarikh siap prototap.... baru le bayar balik (apa le nilai RM150,000 jika nak banding kalo dapat contract RM1 juta.. kan).

So, rebutlah opportunity nie sebaik mungkin.... tidak salah mencuba, risiko ada dimana2 sahaja hatta kita sedang makan sekalipun...

"To laugh is to risk appearing the fool. To weep is to risk appearing sentimental. To express feelings is to risk exposing your truer self. To love is to risk not being loved in return. To try is to risk failure. But greatest hazard in life is to risk nothing......"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Yup betul cakap LanoG, takyah bayar balik kalau tak dapat profit lebih 1 juta atau gagal. So don't worry, bukannya kita berhutang. So buat apa nak takut. Apa salah mencuba kepada sesuatu yang takde effect dengan ekonomi kita. Kalau kita tolak tuah, tuah takkan datang balik.

So berikut adalah acara bagi proses kita untuk award pre-seed

IDEA COLLECTION

Desc : The idea will be collected and post to en. Shahriman for viewing and comment. The idea should be sent through PM not in the thread board.

Date : 17 January 2007 (Wednesday)

Time : Before 12:00 pm (Tengahari)

I hope, all the member that attend the meeting will submit their idea before the dateline.

Edited by zsuperxtreme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

fnd - "Dari perbincangan hari tu, diaorang amat tekankan mengenai business plan, marketing plan, growth rates,target, oppoturnities, global market...dll"

Mmg ssh nk buat Business Plan bg yg xde pnglmn dlm bidang nie, sila download Business Plan Pro 2004 [43.35MB] kat http://www.savefile.com/files/413675 utk rujukn buat Business Plan utk borg Pre-Seed tue...

Sy setuju dgn saudara fnd... kreativiti kt trhad kpd kperlu'n komersial... So, idea game yg nk d buat perlu la ada nilai komersial... Tp dlm form tue amat menekankn Business Plan... So, download jgn x download... heheheee...

Edited by eZaL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pada pendapat aku nilai komersial tu sangat luas. Kalau korang buat produk yang "canggih", pasti ada nilai komersial. Tapi kalau korang buat produk yang biasa-biasa. So nilai komersial dia turun. So MDEC nak kreativiti kita diluar sempadan.

Sometime, kita tak perlu anggap sesuatu pekara tu sangat susah, sangat terhad, atau sangat leceh. Sebab pekara sebegini yang melunturkan semangat untuk terus ke depan. Jadi be positive, be yourself, don't talk to much, "just do it".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dr pnglmn aku buat game, nie la formula utk buat game... heheheee...

kemahiran programming + masa = hasil game yg lengkap...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hmmm... En. ZS aku dah draftkan dan PM kan idea kat ko.. tak tau betul ke idak camtu.... tlg cek tgk mana tak kena...? delete yg first...tertekan send... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Me too....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku dah terima idea korang, idea korang memang gempak, memang power dan ada komersial value. Bagus-bagus. Ok, kalau korang ada perubahan kasi tau sebelum dateline. Buat masa nie korang boleh touch up lagi idea korang yang dah sangat ok tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Thanks Ezal untuk Business Plan Pro tu. masih dalam proses download lagi ni...belum complete lagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sory kalo terlebih show off.... ni model kepala dlm aku nyer idea....kerekter utama.... kang kalo dia tanya mana sample...kita tunjuk nih...hehehe

AwKen.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hehe. Over excited pulak mata dia. Kasi mata besor sikit la. Baru mcm shin chan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Vibrunica, lawa le rambut dia ko buat... berapa minit masa buat nie.

Sesapa yang dah donlod Busines Plan tu.... macam mana dia punya program. Ada okey kah... aku belum donlod lagi le.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Rambut tu kejap je... tweak+set dynamic ada la dlm 10 min.... render dlm 45 saat...

Sumer dah siap ke bab idea tu...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post



Aku lukis tadi, sesuali la dengan thread nie. hehe.. saja2 buang masa.

mymsc.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ko hantar je gambar nie kat EMDEC... sure diorang rasa dihargai.. pastu dengan senang hari diorang jadikan gambar tu wallpaper diorang... hehehehe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

render dlm 45 saat....berapa kuasa PC tu..memang kalau buat grafik dlm 3d ni ambil masa lama ke utk render dan sebagainya..?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Keke, hantar kat mdec? dorang punye lagi canggih 100 kali ganda kot. hehe

so sekarang nie yang dah hantar idea, lanog dengan Vib, yang lain belum lagi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Ni untuk hair

Model : sphere + hair (2 saat)

Render : 1 saat

Post kat putera : 30 saat

Mana lagi cepat? hehehe

hair.png

Edited by zsuperxtreme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hehehe... ZX, macam penah nampak je 'objek berbulu' tu, tapi tak ingat kat mana?

Aku ingat nak install gak le yang berbayar (..bayar sikit...) punya 3D software nie... boring gak, limited plug-in kalo pakai yang Open source & free nie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now