• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Subdomain Kelab Bina Game

13 posts in this topic

Posted · Report post

Assalamualaikum,

Saya sememangnya sangat menyokong usaha2 membangunkan game.

Sehubungan itu saya bercadang untuk mewujudkan satu subdomain khas untuk kelab ini dalam putera.com, contohnya "kelabgame.putera.com". Jadi saya perlukan cadangan balas dan pandangan anda semua tentang perkara ini. sama ada sesuai atau tidak, jika sesuai, bincangkan isu-isu yg terlibat, apa yg boleh dimuatkan di subdomain itu dan apa yg perlu kekal dalam putera.com (contohnya forum perlu kekal di sini, dsb..) Saya menginginkan satu kelab yg proper, development team yg tersusun dan ada visi!

so, silakanlah. ini adalah sokongan saya terhadap usaha anda semua.

p/s saya ada buat game congkak 2D, kira-kira 17 tahun lalu... haha.. sampai skrg tak siap sbb malas nak fikir dia punya AI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Apa2 yang admin cadangkan aku sentiasa sokong ! :lol: tapi kelabgame.putera.com macam kelakar sket.. maybe ade cadangan lain.. huhu.. takpe la.. janji matlamat dicapai..

ini bermakna PUTERA.COM melangkah maju setapak lagi !

p/s saya ada buat game congkak 2D, kira-kira 17 tahun lalu... haha.. sampai skrg tak siap sbb malas nak fikir dia punya AI.

ape nie.. :lol::rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pada pandangan saya subdomain bagi sesuatu forum adalah amat baik bagi tujuan pihak luaran seperti MDEC MSC, dan program TeDD mengetahui bahawa sub forum sperti kelab bina game merupakan sebuah kelab yang benar-benar dilaksanakan di Putera. Selain itu pihak MSC juga telah memberikan peluang kepada kumpulan-kumpulan ini untuk terlibat secara tidak langsung dengan program di MSC. Ini menempatkan Putera di dalam program-program ICT MSC Malaysia dan dengan adanya subforum pihak MSC lebih mempercayai akan abiliti pihak-pihak dibawah subforum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Yup... aku sokong 101% cadangan nie. Senang sikit apa2 aktiviti Kelab Bina Game untuk dikemaskinikan. Diharap lebih ramai lagi yang akan memeriahkan kelab ini sambil bina game dan apa2 sahaja yang berkaitan dengan aktiviti KBG. Aku sokong!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

fuh....!! aku sokong penubuhan klab game...

Aku rasa buat subdomain rengkas dah ler...senang skit..game.putera.com

forum...biarlah kat dlm site putera jer...pastikan di buat subforum yg byk dan berlainan kategori. cam utk rekaan grafik, coding dan pape lagilah.

buat ruangan download...

artikel...

paparkan hasil kreativiti masing-masing...

dan ruangan open source supaya boleh bertukar-tukar pendapat kerana dapat membaca coding diorang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

memang patut ada sub domain bhgn pembangunan game.. kt sana nanti leh separate tutorial, perbincangan ngn ruangan download game.. kt sini dah semua bercampur gaul dah... see ya... nice idea bro shanai!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sub domain name aku rasa pakai macam kelabbinagame.putera.com

Kat situ mungkin bleh letakkan beberapa perkara yang selalunya ada untuk rujukan misalnya.

1. ruangan artikel/latest technology

2. tutorial/tips/tricks/ technic.

3. download/upload game yang dah dihasilkan.

4. berita terkini/ aktivti kelab

5. lain2...

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Saya menyokong rancangan kamu semua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kbg.putera.com pon ok gak ..

aku sokong

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

gsource.putera.com bleh le jugak hehe

walopon name x berapa berkaitan tp ader unsur2 pro..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Admin,Aku sokong tuh,hahaha.. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku rasa ada elok buat sub-forum khas untuk Kelab Bina Game.... contoh yang kita boleh lihat seperti AMD Club, Gamer's Club dan sebagainya yang telah diwujudkan sebelum ini. Just my 2 cent opinion je...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nak join... tapi cuma jadi pemerhati jer la... nak buat game sendirik x tau.

--saya baru nak belajar--

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now