• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Photography

1379 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

assalamualaikum warahmatullah

sesapa yg jadikan fotografi sebagai hobi ataupun mmg keje sebagai photographer, dialu2kan untuk attach hasil fotografi korang dalam ni. tak kisah la pakai camera biasa ke, mobile camera ke sampai la ke tahap dslr sekalipun.

diharap korang dapat share korang punya skil dan teknik masa nak amik gambar tu, supaya masa bila guna gajet yg murah2 pun kadang2 boleh dapat hasil yg elok kalau tengok dgn mata kasar.

jgn taruk gambar yg pelik2 sudah.

---

apa2 pun aku start dulu.. pakai k750i je nih.. sori la kalo tak mengancam

bunga depan umah

BungadktSquare.jpg

DSC00333.jpg

Edited by izwan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku suka pic atas tuh, yg tuh da edit fotosyop ke?

lawa, fokus objek cun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

klo ko letak link n gambar tu saiz 1024 x 768 lagi cunn

trus aku buek wallpaper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kalo buleh buat thumbnails la utk gambo2 kat cni...sian member yg dial up... :lol:

nanti la aku join...tgh pikir nak snap gambo ape...huhu

aku rasa ikut kesesuaian jugak..aku rasa utk thread nie ok kalu xwat thumbnail.. :unsure:

sbb nk tgk pic2 nie..kna ikut mood..seni...bila da thumbnails, nk klik2 lak.. nnt hilang mood tuh :P

38588838136278l.jpg

captured by w800i :P

Edited by nelza_ax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hasil dari aku lak....

wed1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nie sajer testing.. guna SE K800I .. :D

muahaha.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nxflowers2uf2.jpg

AMACAM???Aku amik gambar kat tmn sekitar umah aku jer :) .Kalo Korang nak wallpaper punyer size tanpa name aku,korang post kat bawah nih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

perghhh besar giler.... resize kepada 640 x 426 la bro.. hehhehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tak sanggup aku tunggu loading page nih .. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hehe,aku tak tau care nak kecik kan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hehe,aku tak tau care nak kecik kan!

pegi edit balik post tuh.. wat 600x800 jdi lar..

kecikan pkai paint pon boleh..

xpon wat thumbnail imageshack.. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko nih locco tak reti baca ke atau tak reti bahasa thread nih :angry: ... letak ler angle ko yg terbaik dari canon A540 ko tuh kat sini ... kalu ko nak tayang handset ko tuh ko pergi ler kat forum Gadget ... cari thread handphone ko lambak ler gambor handset ko banyak2...

orang kat sini nak share photography , teknik , cahaya flash (CLS) dan kalu ade tips 2 berguna dari lightroom adobe atau pun sedikit tips rules of third (R03) untuk di kongsi bersama ...kalu show off pun biar bertempat ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko nih locco tak reti baca ke atau tak reti bahasa thread nih :angry: ... letak ler angle ko yg terbaik dari canon A540 ko tuh kat sini ... kalu ko nak tayang handset ko tuh ko pergi ler kat forum Gadget ... cari thread handphone ko lambak ler gambor handset ko banyak2...

orang kat sini nak share photography , teknik , cahaya flash (CLS) dan kalu ade tips 2 berguna dari lightroom adobe atau pun sedikit tips rules of third (R03) untuk di kongsi bersama ...kalu show off pun biar bertempat ..

relaks mat..aku rasa dia xrabun lagi..so xyah la nk pakai font besar2 camtuh..

juz cakap leklok je..as simple as that.. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

feh sedih gile terputus sekejap dari dunia internet ni, bila masuk2 balik loading web lak terkedek2..

cameratoss.jpg

apa2pun gambar ni pakai teknik CAMERATOSS, hehe.. baling kamera / camera phone.

pastu ni gambar bangunan Majlis Perbandaran Pulau Pinang kat Padang Kota, Pulau Pinang .. malam tahun baru 2007. time ni ramai jugak la yg dok pulun amik gambar, cina ngan omputih pakai digicam ada, tetiba ada budak pakai camera phone amik gambar ngan LED bodo ja..

padangkota-bangunanliplap.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hahaha..aku bru nk cakap..gamba bangunan tuh mcm kenal..

mlm new year tuh,pas balek dri gurney..lepak padang smpai kol4..tgk org race keliling tuh...btw, tgkp pakai hset apa tuh? apsal lawa la plak gamba dlm gelap...selalunya time gelap, pic akan jdi blur cket.. or mebe sbb 800x600?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko nih locco tak reti baca ke atau tak reti bahasa thread nih :angry: ... letak ler angle ko yg terbaik dari canon A540 ko tuh kat sini ... kalu ko nak tayang handset ko tuh ko pergi ler kat forum Gadget ... cari thread handphone ko lambak ler gambor handset ko banyak2...

orang kat sini nak share photography , teknik , cahaya flash (CLS) dan kalu ade tips 2 berguna dari lightroom adobe atau pun sedikit tips rules of third (R03) untuk di kongsi bersama ...kalu show off pun biar bertempat ..

what ever :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hahaha..aku bru nk cakap..gamba bangunan tuh mcm kenal..

mlm new year tuh,pas balek dri gurney..lepak padang smpai kol4..tgk org race keliling tuh...btw, tgkp pakai hset apa tuh? apsal lawa la plak gamba dlm gelap...selalunya time gelap, pic akan jdi blur cket.. or mebe sbb 800x600?

hak ala ang pun ada la jugak, aku dah tensen gila malam tu. dah la padang kota tak wat apa2 pun, dok sidai muka saja.

gambar tu besar large picture 1632x1224 lepastu resize jadi 800x600 nak taruk lam forum, nanti die lari pegi sebelah kanan tak best. guna k750 ngan latest firmware (takde beza).

aku balik kulim naik feri malam tu, gila la rempit junior semua kena horn pasal slow sangat pulun kayuh laju2..lepastu kereta pulak hon kat moto pasal slow sgt, terus semua motor tak cakap banyak terus horn balik nonstop sampai semua naik atas feri, keta senyap je. wahahhaha tau takut.. we rule the road, hehe..

balik-tungguferi.jpg

geng rempit junior dgn beskal tua

padangkota-arrival.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

x salahkan ada event yg star ke new street times wat sempena 50 taun malaysia merdeka.sape2 yg ada pic yg besh2 pasal negera kita leh join.xkisahla pic korang tu lawa ke x.guna hanphone pun leh masuk.janji menarik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

selipar22.jpg

Sample Rule Of third..

Lokasi : Port Dickson

Edited by isfann

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Apa maksud rule of third ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

1951792842334acd8eaozi8.jpg

NI OK TAK???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Apa maksud rule of third ?

Bagus soalan ko nih .. so nih sedikit info regarding of Rule of third (Ro3)

r03-1.jpg

tapi ko tak perlu sangat terikat dengan rule nih .. anyway ko boleh baca panjang lebar kat sini click --->ttt.jpg

wiseman said : There is no right and no wrong. The rule of thirds is not a rule and rules are for idiots. Just go make good photos. A good photo is one you or someone else likes. There are no formulas or grades or scores

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

flower.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

montage5vy1.jpg

Bergaya Di Depan Rumah! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamualaikum,aku ni minat gak amik gambar...

Tengok ni aku zoom in BERUK MAKYEK ni dalam keadaan dia tak perasan...

Ni original....komen skit... :)

IPB Image

Kamera aku cap ayam...kamera yang boleh play MP3 tu..murah jer..huhuhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now