• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

1 Connection Streamyx Untuk 2 Pc

14 posts in this topic

Posted · Report post

Kat rumah aku ada 2 PC dan aku nak sambungkan PC lagi 1 tu dgn streamyx gak,tapi aku x beli switch ngan router tapi aku nak guna sharing seting jerr iaitu 2 network card untuk PC1 disambungkan kat PC2...

jadi aku nak tanya seting yg perlu ataupon konfigurasi yg perlu di buat sebelum sharing tu berjalan lancar.~

t.kasih..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kat rumah aku ada 2 PC dan aku nak sambungkan PC lagi 1 tu dgn streamyx gak,tapi aku x beli switch ngan router tapi aku nak guna sharing seting jerr iaitu 2 network card untuk PC1 disambungkan kat PC2...

jadi aku nak tanya seting yg perlu ataupon konfigurasi yg perlu di buat sebelum sharing tu berjalan lancar.~

t.kasih..

First,ko kene beli dulu LAN Switch tu dulu baru boleh buat Networking,mana boleh buat connection terus 2pc tanpa switch.Ko pkai Streamyx pakaej brape and modem brand apa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

boleh. laluan data patut camni

internet > modem > lan1 pc1 > lan2 pc1 > lan1 pc2

kat lan1 tu ko enable internet sharing kat lan1 nye properties.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

boleh. laluan data patut camni

internet > modem > lan1 pc1 > lan2 pc1 > lan1 pc2

kat lan1 tu ko enable internet sharing kat lan1 nye properties.

Maknanya Network Card PC1 kene ada 2lah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Maknanya Network Card PC1 kene ada 2lah

memang benar Network kat PC1 mesti ada dua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Yup,PC 1 mesti ada dua network.1 trus kat ADSL moderm 1 lagi keluar trus ke PC2,boleh x terangkan lebih detail konfigurasi sharing dia tu,..

Aku ada dgr diorang ckp nak kena tukar kat internet option tu...

Yg PC2 plak nak kena seting apa lak untuk terima sharing nih?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Yup,PC 1 mesti ada dua network.1 trus kat ADSL moderm 1 lagi keluar trus ke PC2,boleh x terangkan lebih detail konfigurasi sharing dia tu,..

Aku ada dgr diorang ckp nak kena tukar kat internet option tu...

Yg PC2 plak nak kena seting apa lak untuk terima sharing nih?

Kat NIC PC1 tu kene Buat Bridge Connection ker ? salah sila betolkan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bump!~

ada x nih seting nak setkan sharing nih,kalau xyah setkan IP tu xper tak? sebab aku x pro sgt bab2 IP nihg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku dah buat dah lan untuk PC 2 tu.Dan dah sambungkan conection dia kat PC1 nih tapi kat PC 1 nih dia punya Local Network dia cable situ dia tunjuk unpluged,cam mana nih? nak kena buat conection brige camtu ker?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Kat rumah aku ada 2 PC dan aku nak sambungkan PC lagi 1 tu dgn streamyx gak,tapi aku x beli switch ngan router tapi aku nak guna sharing seting jerr iaitu 2 network card untuk PC1 disambungkan kat PC2...

jadi aku nak tanya seting yg perlu ataupon konfigurasi yg perlu di buat sebelum sharing tu berjalan lancar.~

t.kasih..

jenis modem ADSL? kalau yg jenis ada USB port, boleh dail Streamyx guna USB ke PC1, pastu buat Internet Connection Sharing (NIC PC1--> NIC PC2)

betul kot teori mcm ni. sebab dulu masa zaman guna dial-up 1515, saya dail guna modem 56kbps, pastu buat sharing mcm kat atas tu, boleh dua-dua PC surf internet & sharing file.

Edited by natrium

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jenis modem ADSL? kalau yg jenis ada Ethernet dan USB, boleh dail Streamyx guna USB ke PC1, pastu buat Internet Connection Sharing (NIC PC1--> NIC PC2)

betul kot teori mcm ni. sebab dulu masa zaman guna dial-up 1515, saya dail guna modem 56kbps, pastu buat sharing mcm kat atas tu, boleh dua-dua PC surf internet & sharing file.

Modem ADSL aku modem asal streamyx tu larr jenis ZTE,tolong berikankan tunjuk ajar pasal network sharing nih,saya masih baru dlm network nih~

dan boleh tolong terangkan lebih lanjut tak apa yg cuba di maksudkan oleh forumer nih?

"Simply setup ICS on the pc that does have internet connectivity and then manually set the ip for the second pc in the same subnet range as the first pc. The gateway and dns for the second pc should then be set to the IP of the first pc."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau ade modem yang COMBO...LAN and USB...takyah pepening...cucuk 1 PC LAN...1 lagi USB....ON....layan je.....

**USB tue kene la install driver....**

Tested on Aztech 600EU :D....

Maklumat lanjut...silalah PM :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau nak ikutkan banyak giler yg aku cuba nak tanya nih,Yg ICS tu nak setkan kat mana? kat streamyx conection ker atau kat local network1 atau kat local network 2 yg tgh unplugged skrang nih???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau nak ikutkan banyak giler yg aku cuba nak tanya nih,Yg ICS tu nak setkan kat mana? kat streamyx conection ker atau kat local network1 atau kat local network 2 yg tgh unplugged skrang nih???

klu ko ader duit lebi sikit,

baik ko beli switch jer..

rege baru dlm rm 80.00 untuk 5 port(klu tak silap aku laa..)

klu tak nak,

ko kena guna cara lama laa..

iaitu cam kawan 2kita ckp kan

guna 2 nic,

klu nak mudah guna software wingate..

WinGate Proxy Server is designed to meet the connectivity, control, security and email needs of today’s Internet-connected businesses. WinGate Proxy Server takes the angst out of getting your network connected to the Internet, and making sure it is protected when you get there. >>>http://www.wingate.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0